Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
14077
View
862
Reply

[Tempatan] Update [Kecuaian Atau Takdir??] Mereka mati syahid C Pengetua tahfiz

[Copy link]

Author: kentel       Show all posts   Read mode

Post time 14-9-2017 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
renko replied at 14-9-2017 04:04 PM
mana bole blame ustat n tahfiz
dosa
so blame la org lain sbb xnk bg sumbangan

Jangan nak sentap tak tentu pasal n putar belit ye..

Terasa ke diri tu xde menyumbang mana sangat pon tapi menghina je lebih?

Ada ke u pernah pergi ajar free ustaz2 tu fire drill? Ada pernah sumbang sebotol 2 pemadam api?
Me pon tak pernah.. malu tak? Malu la
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
singajantan replied at 14-9-2017 04:07 PM
Xpolaa
Lepasni bukalah byk2 pusat tahfiz pastu mintalaa derma dgn org ramai


Simpan jelah duit tu masuk kubur tak de orang paksa awak menyumbang pon..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Takde sape nk benda ni berlaku. Mmg byk pusat tahfiz persendirian atau swasta skang. Mana yang niat betul bukan nak buat duit takpela wujud. Aku rasa kes ni akan buat gomen panas bontot dr segi pemantauan sekolah2 ni. Pemantaun dr seluruh aspek la ye bukan dr segi nk dpt lesen je. Lepas ni pihak berwajib mmg kena betul2 turun padang pantau semua sek2 tahfiz ni baru bagi depa beroperasi n pemantaun patut berkala walau sek tahfiz tu dok atas gunung sekalipun.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
jasmeen replied at 14-9-2017 04:08 PM
First time saya setuju dengan mommy monster.

Tq..

Terasa malula sbb me sendiri pon tak pernah terfikir nak sumbang pemadam api..sumbang ilmu ajar2 dorg pasal keselamatan..

Syokla bila boleh salahkan org tapi bila org point silap sendiri tahu lak nak meroyan..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
grouper replied at 14-9-2017 04:11 PM
Takde sape nk benda ni berlaku. Mmg byk pusat tahfiz persendirian atau swasta skang. Mana yang niat  ...

Nanti kata nak salahkan kerajaan je sebab ustaz2 maksom

Asal boleh putar belit je..

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:13 PM | Show all posts
kecimpret replied at 14-9-2017 03:13 PM
ni apekeheyyyy suh dorang ajar fire drill bagai ni..tu kan tanggungjawab sekolah tahfiz utk pastik ...

...
kesian....public plak jadi pesalah terbesar...
yg pengetua dah fefeeling hero sbb berjaya hantar 25 org ke syurga
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:16 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 04:09 PM
Jangan nak sentap tak tentu pasal n putar belit ye..

Terasa ke diri tu xde menyumbang mana sang ...

so ape hak nak blame org ramai?
bile org komen kata pelekehkan institusi keagamaan
anggap mcm aku kapir je pulak

isunye tempat tu mmg xselamat
pastu spin ke bantuan la fire drill la ape la
alih2 org ramai salah sbb xbantu pusat tahfiz
ptut g suh pihak berkuasa pergi cek tmpt2 belajar
xkira tahfiz ke apa ke suma selamat ke x
bukan sekadar blame org ramai konon xreti bg sumbangan sbb tu keadaan uzur ape sume
bila pastu nk spin konon org yg xde pape sumbangan jgn ckp lebih2
suke ke nak tgk benda2 cmni berlaku selalu

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:17 PM | Show all posts
btol ke die cakap camtu je.. repoter ni pon bukannye btol.. takde video ke
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 04:10 PM
Simpan jelah duit tu masuk kubur tak de orang paksa awak menyumbang pon..

Aku derma n bantu sra tempat aku ...sistematik telus terbuka... ustaz n ustazah pun jelas latarbelalang

Pusat tahfiz...mmmm
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:19 PM | Show all posts
singajantan replied at 14-9-2017 04:07 PM
Xpolaa
Lepasni bukalah byk2 pusat tahfiz pastu mintalaa derma dgn org ramai

pastu bole buat modal kecam orang ramai bila xde org menyumbang
konon xnak bantu pusat tahfiz
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 03:14 PM
Tiap kali ada isu ni tiap kali tulah macam2 hinaan yg keluar..

Kalau pandai dah kenapa tak ba ...

Saya setuju sek tahfiz tapi cuma dari jam 7 pagi sampai petang cukup.. after that mak pak kena amik.. no more asrama..

Bila bela anak org tgjwb tinggi.. perangai bebudak tuu pun mcm mcm... tenaga kerja, kewangan, pengurusan dll adalah tidak dinafikan adalah kurang berbanding sekolah biasa..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
renko replied at 14-9-2017 04:16 PM
so ape hak nak blame org ramai?
bile org komen kata pelekehkan institusi keagamaan
anggap mcm ak ...

Kalau betul ko prihatin sekrg ni ko pergi pusat tahfiz mana2 sumbang ilmu yg ko ada tu cek..kasi ilmu kesedaran kat dorg?

Ada ko buat? Ko pergi ketuk pintu kata sy dtg ni nak tolong semak adakah pusat ni sesuai. Dan saya nak bantu apa yg patut..ada?  Me pon tak pernah buat gtu..mmg rasa tu bukan hal aku pon dorg la yg kena tgk..

Tiap kali jadi gini pung pang pung pang blame org terlibat.. mungkin tak dorg tu tak tahu..ilmu pon xde pasal isu3 safety ni..kita ni untung sbb kita belajar..

Sebelum nak "beria2" pung pang pung pang salahkan org cer semak diri kita sendiri tgk. Betapa prihatinnya kita ni konon? Cakap je banyak tapi xde turun padang bantu org susah..

Point me adalah kata2 hinaan dan komen2 keterlaluan.. patut ke kita nak komen lebih2 kalau kita pon tak turun padang nsumbang tenaga dan ilmu?
Ini tanggungjawab masyarakat juga bantu org yg susah..bukannya bila susah dahla xdibantu..ditimpa musibah kita hentam kaw2..prihatin ke tu?

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
renko replied at 14-9-2017 04:19 PM
pastu bole buat modal kecam orang ramai bila xde org menyumbang
konon xnak bantu pusat tahfiz

Hanya masuk pusat tahfiz dpt pasti terus kesyurga...masuk SRA atau maahad atau lain2 belom pasti
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
renko replied at 14-9-2017 04:19 PM
pastu bole buat modal kecam orang ramai bila xde org menyumbang
konon xnak bantu pusat tahfiz

Hanya masuk pusat tahfiz dpt pasti terus kesyurga...masuk SRA atau maahad atau lain2 belom pasti
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
renko replied at 14-9-2017 04:19 PM
pastu bole buat modal kecam orang ramai bila xde org menyumbang
konon xnak bantu pusat tahfiz

Hanya masuk pusat tahfiz dpt pasti terus kesyurga...masuk SRA atau maahad atau lain2 belom pasti
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 14-9-2017 04:22 PM
Saya setuju sek tahfiz tapi cuma dari jam 7 pagi sampai petang cukup.. after that mak pak kena ami ...

Me pon mmg takkan la hantar anak masuk asrama.. setakat ni gtulah me fikir kehadapan xtahu..
Sebab rasa dalam ramai2 tu mesti akan ada yg tercaui ke macam mana..

Baikla jaga sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:26 PM | Show all posts
Ustaz ni kot yer pun, tunjuk lah rasa sesal sikit. Jangan lah semata-mata cakap macam tu. Orang yang judge awak dari pelbagai latar belakang. Jadi kena lah bijak dalam mengatur kata.

Mungkin pada setengah orang jawapan macam tu agak 'selfish'.

Pada orang yang memahami konteks ustaz, takde masalah. Syurga lah untuk mu, gitew.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:28 PM | Show all posts
singajantan replied at 14-9-2017 04:24 PM
Hanya masuk pusat tahfiz dpt pasti terus kesyurga...masuk SRA atau maahad atau lain2 belom pasti

bnyk sebenar nye yg berdaftar..
psra, sra, etc
anak aku kat alamin..so sppim..

tapi nak jugak ummah2 ni bina jambatan ke syurga kat tempat yg tak de permit.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:28 PM | Show all posts
sofiazara replied at 14-9-2017 02:59 PM
aku tengok muka shahrizat tu seolah2 hendak dilempangnya ustaz pengetua itu

ya betul                          

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 03:07 PM
Ramainya yang sibuk menghina dan menghukum je dalam ni.
Me xnak komenla bab ustaz2 dorg..hingga dah ...

Sekolah tahfiz tak layak dihukum sendirian.. niat mereka baik selain dr menaikkan islam mereka juga berjaya mengubah perangai budak budak yg dah terlalai.. tapi itulaaa diharap sekolah tahfiz ini diharap beroperasi waktu siang shj.. jika nak bermlm pun biarlah sabtu ahad shj utk aktiviti tadarus dll.. kesian budak budak ni pdhl mereka mgkin menjadi somebody suatu hari nanti.. sayang byk tahfiz mati macam ni.. sdgkan kita nak meramaikan golongan ini
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:29 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 04:23 PM
Kalau betul ko prihatin sekrg ni ko pergi pusat tahfiz mana2 sumbang ilmu yg ko ada tu cek..kasi i ...

kau pun salahkan orang tadi xsedar?

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
singajantan replied at 14-9-2017 04:18 PM
Aku derma n bantu sra tempat aku ...sistematik telus terbuka... ustaz n ustazah pun jelas latarbel ...


Bantuan bukan wang ringgit sj..ilmu pengetahuan juga salah 1 bentuk bantuan..

Kesedaran bab keselamatan ni bukan tanggungjawab individu je..kalau org xtahu kita kena ajar..  bukan semua org cakna bab keselamatan ni..ingat jaga tdur bersama itu dah selamat..so tahap safety value setiap org xsama..sbb tu sbg cth kalau tgk kat sini sebab kerajaan tak wajibkan baby seat ada mak bapak yg selamba je riba anak dalam kereta.. yg mana beria beli baby seat tu atas kesedaran sendiri je.ada yg rasa xperlu pon riba anak je peluk kuat dah selamat dah...sbb apa value tu xsama.org kat luar negara sbb diwajibkan..even nak bawa baby kuar wad pon kena letak dalam baby seat dah..xde tu xleh bawak.keluar..ni sbg cthla nak tunjuk betapa setiap org tu cara fikir xsama..

Sebab tu nak kutuk lebih2...kena cek diri kita juga kalau betul.prihatin setakat mana prihatin kita tu..pernah tak kita bagi talk oercuma kat dorg pasal safety isu ni? Ajar dirg pentingnya ada itu ini..me pon xpnh..
Tanggungjawab masyarakat..
Kerajaan.. semua ada kena main peranan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:31 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 04:07 PM
Bila kena ketuk kepala untuk sedar salah sendiri jugak tau pulak terasa..
Masa komen salahkan n k ...

so ikot mommy beban tanggungjawab tu terletak pd public ke pusat tahfiz?

kalau 50-50 share tanggungjawab tu bukan jawapannya....perogol buat jahat, kesalahannya kena share 50-50 dgn public sbb public tak didik perogol masa dia kecik...perompak gi rompak bank pun share 50-50 kesalahan dgn public sbb public tak sumbang derma kat perompak tu




gitu ka mommy?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
kecimpret replied at 14-9-2017 04:31 PM
so ikot mommy beban tanggungjawab tu terletak pd public ke pusat tahfiz?

kalau 50-50 share tang ...

Ini bab keselamatan tak sama lansung dengan cth pencuri yg u bagi..

Bab keselamatan tangungjawab bersama sebab kalau 1 rumah terbakar bersambung sekali dgn rumah kita..kita fikir gtu je..so bab ni kena sama2 main peranan didik masyarakat..first sekali paling besar adalah kerajaan..ada undang2 dan pelaksanaan kena mantap..
Lepas tu diri kita dan masyarakat.

Nak citer oanjang.mkena buat thesis oulak kang
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:34 PM | Show all posts
kecimpret replied at 14-9-2017 03:13 PM
ni apekeheyyyy suh dorang ajar fire drill bagai ni..tu kan tanggungjawab sekolah tahfiz utk pastik ...

hihihi sy sokong.ustaz tu ckp mcm tu sy x terkejut.tapi bila baca komen suh public sama2 hulurkan bantuan soal keselamatan tu amat lucu sekali. sy pelik sesetngh cara manusia berfikirlepas ni pihak penguasa mungkin boleh goyang tulur.sbb memantau kedaifan sistem sekolah tahfiz ni tanggungjawab society.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048379s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list