Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
792
View
25
Reply

[Dunia] Dana terkumpul Norway mencecah RM4.2 trilion.

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-9-2017 10:20 AM | Show all posts |Read mode
Wealth Fund Norway cecah RM4.2 trilion, dana generasi masa depan


GLOBAL 13 SEPT: Dana terkumpul Norway, yang terbesar di dunia, mencecah AS $ 1 trilion (RM4.2 trilion) untuk kali pertama pada Selasa memandangkan pasaran saham global berkembang pesat dan peningkatan euro mengangkat asetnya.
Agensi Berita Antarabangsa REUTERS melaporkan dana itu ditubuhkan pada 1998 sebagai mekanisme untuk simpanan hasil daripada industri minyak dan gas untuk generasi akan datang.
Dana itu kini bernilai kira-kira 2.5 kali Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Norway, berbanding dengan unjuran asal yang akan mencapai puncaknya pada 1.3 kali KDNK pada 2020.        



Pada 1034 GMT, kemas kini langsung di laman web dana menunjukkan nilainya pada 7.851 trilion Norway (A $ 1.00 trilion).
Dijalankan oleh satu unit bank pusat, dana itu melabur semua wangnya dalam saham asing, bon dan hartanah, dengan pegangan saham tersebar di 77 negara.
Hampir dua pertiga aset dipegang dalam ekuiti pada akhir suku kedua, dengan kepentingan kira-kira 9,000 syarikat, memberikannya menguasai 1.3 peratus daripada semua saham tersenarai di seluruh dunia.
Sebaliknya, penduduk Norway sebanyak 5.3 juta orang bersamaan dengan kurang daripada 0.1% penduduk dunia
Di bawah peraturan fiskal disemak semula, kerajaan boleh membelanjakan 3 peratus daripada nilai dana setiap tahun, bersamaan dengan 235 bilion mahkota saiz semasa.
https://selangorkini.my/2017/09/wealth-fund-norway-cecah-rm4-2-trilion-dana-generasi-masa-depan/


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2017 10:25 AM | Show all posts
Bagus lah pemimpin negara kapir lahanat ni..    jujur, setia pada tohan, taat pada raja dan negara!

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 14-9-2017 10:25 AM
Bagus lah pemimpin negara kapir lahanat ni..    jujur, setia pada tohan, taat pada raja dan negara!  ...

Ada yang xde tohan dan tak sembangyang tonggang tonggeng pun.  Tapi elok je.  Hmm
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:30 AM | Show all posts
kalo k'jaan gini punya bagus, pembangkang pun takde modal nak kritik



kalo kat malaysia, pembangkang byk modal tp rakyat plak takut berubah


Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:31 AM | Show all posts
Edited by Simunggu at 14-9-2017 10:32 AM

Norway kaya dgn minyak...
hutang mereka tak mention pula??
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:33 AM | Show all posts
ni ke dana haji jasman yang bayar Rm100 dapat sejuta tu

utunglah rakyat norway. dana mereka termakbul
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:39 AM | Show all posts
Piramid Norway lagi besar dari piramid kita???
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:46 AM | Show all posts
alhamdulillah ade aset2 mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Terliur kak mah tgk dana norway ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:31 AM | Show all posts
Simunggu replied at 14-9-2017 10:31 AM
Norway kaya dgn minyak...
hutang mereka tak mention pula??

macai jangan jadi bodoh utk skali pls??...hutang depa pun sah2 tak banyak macam msia..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Dana yang dimaksudkan ini adalah persamaan dengan KWSP kita kan?
Bukannya rizab fx.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:45 AM | Show all posts
Contoh terbaik untuk GLC,EPF etc.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 01:30 PM | Show all posts
kentel replied at 14-9-2017 11:31 AM
macai jangan jadi bodoh utk skali pls??...hutang depa pun sah2 tak banyak macam msia..

cakap sah sah..itu apa benda??
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 01:34 PM | Show all posts
Bagus Norway ni. Memikirkan masa depan anak cucu cicit mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 01:47 PM | Show all posts
sofiazara replied at 14-9-2017 10:33 AM
ni ke dana haji jasman yang bayar Rm100 dapat sejuta tu

utunglah rakyat norway. dana mereka terma ...

ko pun join...dengan cikgu rossy ker
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 02:09 PM | Show all posts
Simunggu replied at 14-9-2017 01:30 PM
cakap sah sah..itu apa benda??

alahai macai bodoh nya... da dpt ic tu diam lah....menyalak apa lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 02:15 PM | Show all posts
kentel replied at 14-9-2017 02:09 PM
alahai macai bodoh nya...  da dpt ic tu diam lah....menyalak apa lagi..

apa benda sah sah hutang kurang?? main cakap shj makci joyah dikampung pun boleh bodoh...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 03:15 PM | Show all posts
National Debt of Norway


$ 129,500,838,272
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 03:15 PM | Show all posts
hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 03:17 PM | Show all posts
National Debt of Malaysia


$ 158,274,037,339
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 03:18 PM | Show all posts
sepiITUindah replied at 14-9-2017 01:47 PM
ko pun join...dengan cikgu rossy ker

tak dengan kak ita gebu
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 03:18 PM | Show all posts
Tak kisahlah, negara apa, bangsa apa dan ugama apa asalkan Bersih, Cekap dan Amanah tu dipegang selamat sejahtera negara tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 03:24 PM | Show all posts
Dana terkumpul 2.5 X2 dari GDP....hedging terlajak!!! satu contoh yg sedang di ikuti GLC,sovereign fund etc seluruh dunia,termasuk kiterrr.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 03:25 PM | Show all posts
jap lagi jantan2 middle east akan berpusu2 ke sana
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
syumul betul norway...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048172s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list