Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
2240
View
65
Reply

wali abang sulung

[Copy link]

Author: nasab2111       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-9-2017 10:13 AM | Show all posts |Read mode
hi forumers,
nt mintak pendapat ...
adik aku akan berkahwin pada bln dec ni.
ayah & datuk aku dah meninggal. jadi wali nikah adalah abang sulung aku.
syarat untuk abang sulung jd wali, kena submit sijil nikah parents aku.
ok, sijil tu ada. ingat dah selesai masalah. tapi ada masalah baru ...
tarikh lahir abang sulung aku kurang 6 bulan dari tarikh nikah mak ayah aku.
kami telah rujuk ke pejabat agama dan mereka nasihatkan untuk tukar wali kepada abg aku yang lain.
hal ni hanya aku dan adik aku saja yang tahu. kami tak tahu macam mana nak explain kt abang aku. takut jadi aib pulak kt abang aku yg sulung tu.
mcm2x idea dh kami create utk bagitahu. aku takut kalau masa akad nikah tu ramai yg akan persoalkan kenapa abang sulung tak jadi wali.
kalau ikutkan pejabat agama, wali adik beradik tak semestinya kene ikut turutan. terpulang pada kita nak minta abang yang mana jadi wali asalkan abang kandung.
adik aku dah minta siap2x dah salinan IC & tandatangan abang sulung aku dari bulan 6 lagi sebab abang aku duk jauh. jarang jumpa. bila dah jumpa, tu yang terus mintak. masa tu masih lagi dalam proses mencari sijil kahwin parents. so memang tak sangka la masalah ni akan timbul.  jadi, harap ada forumers yang boleh share buah fikiran apa yang kami boleh buat?

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:22 AM | Show all posts
bagi alasan guna abg yg lain sebab abg sulung tu duduk jauh? boleh?
kata la atas nasihat pej agama, dorang nak abg yg duduk berdekatan,
am sure abg long awak ok kot...biasanya org lelaki tak byk soalpun
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak tt ada lg ke? Jenuh jgk tu nk explain..mudahan berakhir dgn baik utk semua pihak
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Hr nikah tu nnt bwk abg sulung buat keje yg very important smpai trrpakse abg tengah ganti..hmm bole pakai dak..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:59 AM | Show all posts
harrypoter replied at 14-9-2017 10:22 AM
bagi alasan guna abg yg lain sebab abg sulung tu duduk jauh?  boleh?
kata la atas nasihat pej aga ...

setuju cadangan ni... mintak2 di permudahkan urusan ... tapi nak kawin sekarang memang banyak prosedur...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau aku pun pening wey..cer terang kt dia kata dia jauh..so pakai wali yg duduk dekat pun boleh..harap abg hg x syak apa2..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:09 AM | Show all posts
mak tt ckp apa..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Ckp jela yg abg tgh tu senang nk berusan sdgkn yg si sulung tu jauh..tt kena pandai2 la sbb klu ade adik perempuan yg lain nnt takut terbuka aib. Skrg ni,yg kena explain is emak tt bkn tgjwb tt nk explain anytg even tt da tahu hal ni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:21 AM | Show all posts
cari abang yang duduk paling dekat untuk jadi wali..
nanti bagi alasan sebab abang tu kena berulang gi pejabat agama jumpa kadi..
so malas nak susahkan dia..
pastu suruh mak explain sendiri elok-elok lepas hari nikah..
silap mak ayah awak, bukan silap anak-anak..
biar mak awak yang bercerita hati ke hati..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2017 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
harrypoter replied at 14-9-2017 10:22 AM
bagi alasan guna abg yg lain sebab abg sulung tu duduk jauh?  boleh?
kata la atas nasihat pej aga ...

aku jwb tuk semua la ye..
plannya mcm tu la. sbb dh ambik salinan IC & borang abg sulung, jd adk aku terpaksa buat alasan ic & borang hilang. memang kene hadapla, abang2x aku mesti bising sbb cuai.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:24 AM | Show all posts
nasab2111 replied at 14-9-2017 11:22 AM
aku jwb tuk semua la ye..
plannya mcm tu la. sbb dh ambik salinan IC & borang abg sulung, jd adk  ...

takpela kena marah sket, asalkan urusan berjalan lancar ye tak, apa2pun semoga dipermudahkan urusan insyaallah
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:24 AM | Show all posts
nasab2111 replied at 14-9-2017 11:22 AM
aku jwb tuk semua la ye..
plannya mcm tu la. sbb dh ambik salinan IC & borang abg sulung, jd adk  ...

x ape.. hadap jelah marah tu... dari dorang tau hal yang sebenar ...

marah kejap je... bukan x biasa kena marah hihihihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2017 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
lil_sparky replied at 14-9-2017 10:39 AM
Mak tt ada lg ke? Jenuh jgk tu nk explain..mudahan berakhir dgn baik utk semua pihak

mak dh meninggal 2010. ayah baru meninggal dec 2016. nasibla adk aku tu bongsu. dh xde yg adk pompuan lain.kakak2x smua dh kawen ayah jd wali. cuma akan datang KALAU la ada adk beradik perempuan yg cerai n nk kawen lain,perkara yg sama akan timbul balik.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
nasab2111 replied at 14-9-2017 11:22 AM
aku jwb tuk semua la ye..
plannya mcm tu la. sbb dh ambik salinan IC & borang abg sulung, jd adk  ...

Ok dah alsn mcm ni..jnji dpt tutup aib fmly. Stakat kena mrh sbb cuai tu..biasa la kn. Korg plan nk cite jugak ke kat abg sulung psl hal ni or nk diam je ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2017 12:21 PM | Show all posts
lil_sparky replied at 14-9-2017 12:02 PM
Ok dah alsn mcm ni..jnji dpt tutup aib fmly. Stakat kena mrh sbb cuai tu..biasa la kn. Korg plan n ...

itu yg kami masih fikir. perlu or x kami bagitahu hal ni kat abang sulung?
kami terfikir jugak macamana dengan status pembahagian faraid harta ayah aku.
dah jadi tanggungjawab aku & adik aku ke kena bagitahu kat semua?

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
nasab2111 replied at 14-9-2017 12:21 PM
itu yg kami masih fikir. perlu or x kami bagitahu hal ni kat abang sulung?
kami terfikir jugak ma ...

Lil plak lebih pd terpikir..if adik bradik pmpn tt nk kawen lg..(ni kes bercerai n kawen semula la).. Klo still bkn abg sulung jd wali..mst dia pelik n if ms ni bru nk cite..mst dia mrh..sedih sgt2 sbb korg adik bradik tau ttg status dia dh lama..pdhal diri sndr bru tau..

Bab faraid ..dlm kes abg tt ni..apa akn jd eh? Xde hak lgsg ke?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 12:28 PM | Show all posts
u bagitahu je dulu pejabat agama kalo boleh nak wali yang duduk satu daerah untuk mudah urusan... bab nak bagitahu abng sulung pasal tu maybe boleh bagi tahu kemudian selepas majlis... mybe ade silap tarikh kat sijil nikah tu kot... bersangka baik je nih
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 12:30 PM | Show all posts
nasab2111 replied at 14-9-2017 11:45 AM
mak dh meninggal 2010. ayah baru meninggal dec 2016. nasibla adk aku tu bongsu. dh xde yg adk pomp ...

cuba tt tanya sedara mara terdekat. mungkin dorang boleh membantu
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 12:43 PM | Show all posts
kesiannya la klau mcm tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2017 12:45 PM | Show all posts
lil_sparky replied at 14-9-2017 12:24 PM
Lil plak lebih pd terpikir..if adik bradik pmpn tt nk kawen lg..(ni kes bercerai n kawen semula la ...

itula. jd better kami explain ke x kt abg sulong tu ...
ak boleh fhm perasaan die bile dh tahu psal ni walaupun dia dh 50tahun ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2017 12:45 PM | Show all posts
lil_sparky replied at 14-9-2017 12:24 PM
Lil plak lebih pd terpikir..if adik bradik pmpn tt nk kawen lg..(ni kes bercerai n kawen semula la ...

itula. jd better kami explain ke x kt abg sulong tu ...
ak boleh fhm perasaan die bile dh tahu psal ni walaupun dia dh 50tahun ...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
nasab2111 replied at 14-9-2017 12:45 PM
itula. jd better kami explain ke x kt abg sulong tu ...
ak boleh fhm perasaan die bile dh tahu ps ...

Discuss la sesama adik beradik..bila nk habaq kt abg..sapa nk habaq kat abg.. N btau dgn cara berhemah..biar apa pn status abg..abg msh abg kami yg sama mcm dlu..xda berubah sikit perasaan syg korg kat dia wpon lps tau status dia
N sebaiknya btau lps hbs majlis..
If btl la status tu..xde ke makcik2 korg yg tau..biar makcik2 (adik bradik mak tt) btau kat abg tu

Argh..lil yg baca ni pn rasa rumit mslh tt..sbb membabitkan perasaan ank yg xbsalah..dpt tau plak dr org lain.hmm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2017 12:50 PM | Show all posts
kikuri replied at 14-9-2017 12:30 PM
cuba tt tanya sedara mara terdekat. mungkin dorang boleh membantu

terfikir jgk nk tny saudara terdekat.
tapi takutla nnti jd mengungkit cerita lama.
mana yg orang dh lupa, jadi ingat semula.
rasa x best la kalau perkara tu memang sahih.
dlm sijil kahwen tu ada tarikh islam sekali. memang dah betul tarikh tu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:00 PM | Show all posts
sis explain la the situation to abang sulong tu
buap apa nak sorok-sorok
dia pun dah tua..kena accept la itu takdir dia
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sarahmirza at 14-9-2017 10:41 PM

TT risau abang sulung kemurungan ke kalau tau kisah dia lahir kurang 6 bulan dr tarikh nikah parents?
Lebih baik dia tahu sekarang dari tahu kemudian.
Bukan anak remaja pun, dah tua dah nak dapat pangkat datuk pun..
Lagi senang dia tau, jadi bila majlis nikah adik TT nanti dia tak perlu la ada masa tu ... ada la alasan nak bg tau kat orang yg bertanya kenapa bukan abang long yang jadi wali... abg long ada kerja urgent dan cuma datang lepas majlis nikah tu je..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058045s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list