Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
750
View
19
Reply

Wanita Pertama jd Presiden Singapore dari etnik MELAYU !

[Copy link]

Author: torsotiger       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-9-2017 02:27 PM | Show all posts |Read mode
Edited by torsotiger at 13-9-2017 06:28 AM


HALIMAH

HALIMAH


SINGAPORE: Halimah Yacob, a former speaker of parliament, was declared elected as Singapore's first woman president on Wednesday, after the returning officer announced she was the sole candidate to qualify for the contest.

Aiming to strengthen a sense of inclusivity in the multicultural city-state, Singapore had decreed the presidency, a largely ceremonial post, would be reserved for candidates from the minority Malay community this time.

"Although this is a reserved election, I'm not a reserved president," Halimah said in a speech at the elections department office. "I'm a president for everyone."

Halimah's experience as house speaker automatically qualified her under the nomination rules.

Of the four other applicants, two were not Malays and two were not given certificates of eligibility, the elections department said earlier this week.

The last Malay to hold the presidency was Yusof Ishak, whose image adorns the country's banknotes.

Yusof was president between 1965 and 1970, the first years of Singapore's independence following a short-lived union with neighbouring Malaysia, but executive power lay with Lee Kuan Yew, the country's first prime minister.

The separation of Singapore from Malaysia gave ethnic Malays a clear majority in Malaysia, while ethnic Chinese formed the majority in independent Singapore. -- Reuters


https://www.nst.com.my/world/201 ... rst-woman-president


Wow !!! Posing ala Obama & Michele... Bincangkan



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-9-2017 02:33 PM | Show all posts
Mampukah Halimah Yacop membawa kemajuan minority melayu di temasek??
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 03:50 PM | Show all posts

Halimah Yacob Kini Presiden Singapura, Menang Tanpa Bertanding



sumber : ZaoBao



Setelah menjalankan proses penamaan, bekas Speaker Parlimen Singapura, Halimah Yacob dilantik secara rasmi sebagai presiden wanita pertama republik itu hari ini dalam keadaan menang tanpa bertanding.


Memetik laporan The Straits Times, sekitar pukul 12 tengahari tadi, pegawai pilihan raya mengumumkan Halimah, 63 secara automatik terpilih di pusat penamaan.


Beliau berjaya menjadi presiden Singapura yang kelapan dan juga merupakan presiden wanita yang pertama dalam sejarah Singapura.


Dijangka beliau mengangkat sumpah Khamis ini dan akan berkhidmat sebagai Presiden selama sepenggal (enam tahun).


Dalam ucapannya di pejabat jabatan pilihan raya, beliau berjanji untuk melakukan yang terbaik untuk rakyat Singapura sebaik diumumkan sebagai presiden negara itu.


Saya berjanji akan melakukan yang terbaik untuk berkhidmat pada rakyat Singapura, ada pilihan raya atau tidak komitmen terhadap rakyat kekal sama.


Dilaporkan pengalaman Halimah sebagai Speaker parlimen secara automatik melayakkan beliau menurut undang-undang pencalonan.


Daripada empat permohonan, dua bukan Melayu dan dua lagi tidak diberikan sijil kelayakan, kata jabatan pilihan raya awal minggu ini.


Sebelum Halimah, Yusof Ishak adalah pemimpin bangsa Melayu yang terakhir memegang jawatan itu dan gambarnya hingga kini menghiasi wang kertas negara itu.- CARI

sumber : EPA




Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
ini thread keempat halimah yacob yer..

jgn tak tahu



Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang dalam perlembagaan depa, gilir2 tapi kan, parti ni memang pompuan melayu yang ramai minat. Kakak aku salah sorang advocate depa
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 05:35 PM | Show all posts
tahniah kak limah
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
ada fungsi ke presiden ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
All the best aunt.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
kenapa menang tanpa bertanding
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2017 09:56 AM | Show all posts
baru tau ni presiden spore je..yg prime minister Lee Hsien Loong still memerintah..

ingat kan kak limah ni gantikan Lee tu..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:05 AM | Show all posts
melayu? bukan ke dia india muslim yg tak mengaku india ke?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:58 AM | Show all posts
nmpk mcm mlayu je kan, rupanya dna india
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2017 12:17 PM | Show all posts
bapak india..dia claim dia melayu...so melayu la
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
cauliflower: melayu? bukan ke dia india muslim yg tak mengaku india ke?

India apa muka melayu cam cina pun ada.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
husie91: kenapa menang tanpa bertanding

Sebab ada kelayakan tertentu kena lalui dan ditapis. Dua lg calon pemimpin lelaki melayu tak layak dan dia layak so menang tanpa bertanding sebab tahun ni giliran jatuh pd pemimpin melayu. Katakan halimah ni pun tak layak maka pilihan raya akan diadakan dan ditanding bersama calon bukan melayu lain. Harap faham
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 08:52 AM | Show all posts
tahniah kak limah
meols bangga
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 08:56 AM | Show all posts
so president lagi power dari prime minister la kan?
sheol can elect the prime minister and pass the bill of law sebegitu, macam seorang sultan / agong even she will be de facto only and her office is in the Istana.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2017 09:28 AM | Show all posts
sofiazara replied at 15-9-2017 12:56 AM
so president lagi power dari prime minister la kan?
sheol can elect the prime minister and pass the ...

tak lah...kak limah ni hanya presiden boneka.. rumah dia pun kat flat HDB je..equivalent of PPRT pekeliling
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 10:21 AM | Show all posts
taniah!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 05:09 PM | Show all posts
Macang PAS.....bolih terima kah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054539s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list