Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
212
View
16
Reply

OIC Kutuk Tindakan Kejam Myanmar Terhadap Etnik Rohingya

[Copy link]

Author: CARI-LTS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2017 12:20 PM | Show all posts |Read mode


sumber : internet



Isu penindasan kerajaan Myanmar terhadap kaum minoriti Islam Rohingya terus mendapat perhatian dan mengundang kecaman pertubuhan sedunia.


Terbaru, selain mengutuk tindakan kejam kerajaan Myanmar, Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) turut meminta Myanmar membenarkan misi pencarian fakta oleh Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).


Memetik laporan CNN, OIC mahu PBB menyiasat semua pelanggaran undang-undang hak asasi manusia antarabangsa dan membawa pelaku kekejaman terhadap masyarakat Rohingya itu ke muka pengadilan.


Keputusan itu dibuat oleh anggota OIC pada mesyuarat ketua-ketua negara dan anggota badan itu di luar Sidang Kemuncak Sains dan Teknologi OIC di Astanam, Kazakhstan, Ahad.


Mesyuarat itu menggesa Myanmar mengatasi punca sebenar kepada masalah itu termasuk penafian hak kewarganegaraan yang telah menyebabkan golongan itu tiadanegara dan hak-hak mereka dinafikan.


Menurut laporan ringas Pengerusi OIC pada mesyuarat itu, badan Islam terbabit turut menggesa kerajaan Myanmar mengambil langkah segera bagi membolehkan pelarian Rohingya kembali semula ke wilayah mereka di Rakhine.


Mesyuarat itu juga mengalu-alukan syor Suruhanjaya Penasihat Mengenai Rakhine yang diketuai bekas setiausaha agung PBB, Kofi Annan.- CARI
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
La...wujud lagi OIC rupanya...ingatkan dah mampos...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 12:44 PM | Show all posts
sebelum ni diorang just "Oo I See" sekarang jer tukor OIC...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 12:51 PM | Show all posts
x nk kutuk saudi serang yemen ke
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
dizzzek replied at 11-9-2017 12:51 PM
x nk kutuk saudi serang yemen ke

Takut x dapat melancong ke tempat paling indah dan selamat di dunia pula
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:12 PM | Show all posts
Oh i see... keep push la kt myanmar tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:16 PM | Show all posts
Edited by v(T.T)v at 11-9-2017 01:26 PM
dizzzek replied at 11-9-2017 12:51 PM
x nk kutuk saudi serang yemen ke


Rohingya asal bangala bunuh ramai buddhist Myanmar sejak masok ke Rakhine,
tapi semua orang buat tak tau tak nampak.
baru2 ini serang balai polis bunuh 20 orang,
sampai pihak tentera tak boleh tahan membalas dendam,
baru lari macam tikus ke negara orang lain play victim kata dianiaya buddhist kejam,
Apa yg Rohingya buat sampai orang Buddhist yg ramah mesra marah? salah orang lain, kan?







Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:20 PM | Show all posts
Wujud lagi OIC rupanya...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Setakat oh I see je baik dok layan tarian gelek

Kat tanah arab pun diperkuda us dan israel
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Setakat oh I see je baik dok layan tarian gelek

Kat tanah arab pun diperkuda us dan israel
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Setakat oh I see je baik dok layan tarian gelek

Kat tanah arab pun diperkuda us dan israel
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:24 PM | Show all posts
v(T.T)v replied at 11-9-2017 01:16 PM
Dia aje yg boleh membunuh orang, orang lain tak boleh balas tangan.
Rohingya asal bangala bunuh r ...

btoi...setuju amat
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
singajantan replied at 11-9-2017 01:23 PM
Setakat oh I see je baik dok layan tarian gelek

Kat tanah arab pun diperkuda us dan israel

Banyk ko punya 'oh i see'..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:35 PM | Show all posts
singajantan replied at 11-9-2017 01:23 PM
Setakat oh I see je baik dok layan tarian gelek

Kat tanah arab pun diperkuda us dan israel

ni la sikap denial mode
x kan berkurun2 ditipu us dan isroel masih x sedar atau x mau sedar atau sengaja diperkuda
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:42 PM | Show all posts

Mai youlls main sama2 di SKY777! *FREE Kredit RM10 utk anda!!!~ JOM MAIN SKRG!

Byk lagi game best2 yg youolls bleh main!

SPECIAL: Menang dpt angpao, kalah pn dpt angpao! Wauuuuuuu! Macamane leh? Tany saye dkt WECHAT

ADD SAYE DKT WECHAT SKRG! Ada lagi TOPUP BONUS! X KENCING YO!

*Kuantiti free kredit terhad




Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 02:07 PM | Show all posts
kutuk jer la.. action xde pun..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 11-9-2017 01:16 PM
Rohingya asal bangala bunuh ramai buddhist Myanmar sejak masok ke Rakhine,
tapi semua orang bua ...

Itu lah.. tp media dlm mesia pon terlalu bias sbb nak jaga rating... Puiii
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050556s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list