Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
10633
View
142
Reply

tolong..aku isteri berdosa

[Copy link]

Author: divakah       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-9-2017 10:28 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua..


Aku dah terbabas, tersasar, derhaka sebagai isteri.. Aku dalam dilemma skrg.. aku tak tau apa patut aku buat.
Background – secara ringkas, aku dah berkahwin 6 tahun dgn 2 anak berumur 5 and 1 tahun. Aku bahagia jadi mak diorg. Life aku dlm family, Alhamdulillah serba serbi cukup. Aku bahagia sbg ibu kpd anak2, tapi sebagai isteri, sgt mencabar. Aku pernah bukak thread sebelum2 ni, kalua nak tau lebih detail.


Sepanjang perkahwinan, hubungan suami isteri tu adalah problem no 1 kami. Most of the time yg bergado sampai jadi besar tu, inilah puncanya. Aku slalu pesan pd suami, tlg la appreciate and layan aku selayaknya sbg isteri. Aku dah terus terang bgtau yg aku tak bahagia. Tpi smpai hari ni, kalau ada perubahan tu pun temporary je, kemudian balik to normal. Aku dah fed up dgn cycle yg sama. Aku rasa aku deserve utk rasa bahagia. Aku pernah naik mahkamah utk bercerai, tapi kemudian aku Tarik balik sbb ksiankan anak. Dah almost 2 kali aku mmg nak angkat kaki, tapi kalah dgn anak2. Suami aku sgt penyayang and sgt committed as a father. Ni lah dilemma aku.


Nak dijadikan cerita..dgn tak sengaja, aku kenal sorang duda. Asalnya kawan je, tapi lama2 dah jadi lain. Kami jalin hubungan terlarang. Tpi bila aku kenal dia, aku bahagia. Kekosongan selama ni terisi. Aku tau aku berdosa. Tapi aku tak tau ape yg patut aku buat. Aku dlm gurau2 ada bgtau suami, kalau dia tak jaga aku, aku pegi kat org lain. Dia jawab endah tak endah, ‘ok lah then I pun nak cari girl lain’.


Selama aku dgn duda ni, aku boleh balas2 msg wlupun suami aku kat sebelah. Kdg2 mmg aku harap dia dapat tau, sbb entah, aku rsa masa tulah aku boleh hamburkan semuanya lagi skali. Walaupun aku tau aku berdosa, tapi aku nak dia Nampak ape yg dia dah buat kat aku. Aku geram! Kenapa tak boleh sayang aku, hargai aku??


Tolong, ape patut aku buat?



Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Kamu nk layanan yg mcm mane dari suami sebenarnye?
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Cerite kamu X abis. Ape yg buat kamu x suke suami sampai kamu rase kamu x bahagie
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Choiiii sibuk aje aku
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 10:48 AM | Show all posts
sebelum ni boleh je naik mahkamah nak cerai. kenapa sekarang tak boleh..
awak pun dah ada laki baru kan..
gi je la mintak cerai.. bukan susah pun..
ke takut duda tu nak buang air je tu yang masih nak simpan suami sebagai backup?
tak yah guna anak-anak sebagai alasan lah.. cliche sangat..
bukannya kalau bercerai anak tak leh jumpa mak bapak dia terus..
mak bapak bodoh je bercerai anak-anak hilang mak atau bapak..
tak pun bagi je la anak-anak kat suami tu..
boleh la awak berseronok dengan batang baru tanpa gangguan anak-anak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2017 10:50 AM | Show all posts
sebu1 replied at 8-9-2017 10:32 AM
Kamu nk layanan yg mcm mane dari suami sebenarnye?

Aku x dpt nafkah sbg isteri..
Suami mcm xde desire dgn aku despite mcm2 cara and approach yg aku pernah try. Cakap kasar2 dgn aku, aku x boleh tnnya lebih2 kat dia. Kalau aku peluk dia, dia tepis. Aku x reti dah nak bincang dgn dia, setiap kali ending nya aku yg terluka
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 10:53 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 8-9-2017 10:48 AM
sebelum ni boleh je naik mahkamah nak cerai. kenapa sekarang tak boleh..
awak pun dah ada laki baru ...

terbaik, btg baru yg 2nd hand...ntah berfungsi ke idok   
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2017 10:56 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 8-9-2017 10:48 AM
sebelum ni boleh je naik mahkamah nak cerai. kenapa sekarang tak boleh..
awak pun dah ada laki baru ...

Terkedu sekejap..

Naik mahkamah - i just dont see the point. Dia ada ckp dia xnak lepaskan aku. And aku rasa mcm xde keperluan utk failkan, kalau dia lafaz luar mahkamah pun tetap jatuh.

Anak2 - masa aku pregnant anak no 2 aku dan suami duk asing sebab gado, ni 2nd time yg aku mmg nak angkat kaki. Tapi tgok anak sulung aku yg rindu and asyik sebut2 papa dia buat aku pikir balik psl decision aku. Aku rasa sbb aku yg nak pisah, anak aku jdi mangsa.

Duda - yes kami ada hubungan tpi aku seriously dont think akan kawin dgn dia. To me hubungan kami ni mcm more to self realization yg ada lgi org sudi dgn aku, sebelum ni aku rasa xde dah org nak kat aku. Even relation kitorg tak kemana, tpi sbb benda ni jadi, aku dpt balik self confidence aku yg dah lama hilang. And kami x pernah terlanjur
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
please forumer nasihatkan akak ni, kesian dia mntaw terbuka hati. .

benda haram berdosa mmg syiok d buat, harap cpt2 bertaubat. .mntaw esok kita dah xada d dunia, sntiasa ingt mati. .
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
eh, lupa nak jwb salam. .walaikumsalam sis
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
divakah replied at 8-9-2017 10:50 AM
Aku x dpt nafkah sbg isteri..
Suami mcm xde desire dgn aku despite mcm2 cara and approach yg aku  ...

Aku X paham betul kebykan suami ni x reti nk jage hubungan.  Dah jd suami tak reti nk jage perasaan isteri.  Lepas ni kamu cari laki mat saleh je. Perempuan ni akan cari kasih syg luar kalau x dpt  layanan suami selalunye.  Kamu rase mcm mane tt?  Nk teruskan perkahwinan ke acaner? . Acu kamu bgtau terus terang ape yg kamu rase dan cerite kesalahan kamu tu. Tgk ape tindakan suami kamu.  Ape dia mau berubah atau buat donno juge.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 11:18 AM | Show all posts
divakah replied at 8-9-2017 10:56 AM
Terkedu sekejap..

Naik mahkamah - i just dont see the point. Dia ada ckp dia xnak lepaskan aku. ...

kalau dah tak dapat nafkah, kenapa bukan keperluan untuk cerai?
cerai je la.. awak ada reason valid apa..
cerita habis-habisan kat mahkamah..
then hakim will decide and nasihatkan suami awak untuk ceraikan awak..
pasal anak pun.. kalau ye pun berpisah, just let suami dan anak berjumpa la..
dah awak tak bagi anak jumpa bapak dia, mesti la dia rindu..
budak lagi kot.. bukan dia boleh faham cerai tu apa tanpa awak explain..
so bila dia tanya bapak dia, let go la ego awak tu..
biar dia jumpa bapak dia luangkan masa sama-sama..
see.. awak pun tak yakin duda tu nak kawin dengan awak kan..
just because awak lonely, ada lelaki try hit on, terus terbuai perasaan..
men will always be men..
dia pun entah nak main-main puaskan diri dia je..

so, kalau awak rasa masih sayangkan perkahwinan u know what to do..
awak bukan gadis remaja lagi nak terbuai perasaan dengan lelaki yang melayan..
patutnya dah jadi mak, perlu lagi matang dalam mengawal perasaan dan tingkah laku..
ajak suami awak pergi kaunseling..
selidik kenapa dia tak layan batin awak..
ada masalah kesihatan ke ataupun ada yang lain penuhi batin dia..
hidup rumahtangga ni komunikasi kena la tip top..
jangan memendam rasa..
melayan lelaki lain untuk buat awak rasa dirimu begitu berharga tak buatkan awak begitu berharga..
sebab tu la orang cakap bini-bini zaman sekarang lagi murah easy and bitchy dari anak dara atau janda..
anak dara atau janda melayan pun at least dorang memang single..
bini-bini orang ni?



Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 11:19 AM | Show all posts
aku menunggu langau @manaakautauu untuk tampil mempertahankan testis2 tak guna sekapal dgn dia

sis ang cerai ja la  senang.. takdak jantan pun tak mati aihhh.. boleh dak ang jgn dok pikiaq benda tu ja dlm hidup hang?? banyak benda lagi boleh buat daripada ang dok pikiaq bab2 rumahtangga ni.. p la hiking ka, zumba ka.. dak pun join group ladies p holiday.. awat yg hang ni bengap sgt dok p skandal ngan duda pulak?? awat xdak jantan hidup ang jadi lagumana? banyak benda boleh buat untuk happy sis kenapa cari yg berdosa? kalau dh laki hang perangai camtu biar ja dia.. sayang diri sendiri plissss
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 11:22 AM | Show all posts
tak adil bagi aku nk komen apa2
kena dengar sebelah pihak lg satu barula adil
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Cerita tak lengkap. Tak bahagia sebab apa? Hubby  ada problem atas katil ke? Hubby tak tolong keje dapor ke? Hubby lagi suka mengulit  hp dr TT ke?
Kenapa nak merenyam dengan duda tu?takat ayat2 manis je, Hurmmmm
Pucca tak Kawen lagi. Malas nak hencap. Sebab bila dah Kawen nanti, taktau rumahtangga sendiri camne nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 11:25 AM | Show all posts
Kami jalin hubungan terlarang.


that's sound interesting..............................................

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
puccafan replied at 8-9-2017 11:25 AM
Cerita tak lengkap. Tak bahagia sebab apa? Hubby  ada problem atas katil ke? Hubby tak tolong keje d ...

Perkahwinan ni aku rase ikut nasib le pucca.  Dpt yg oke kite bahagie.  Mase bercinte X same dgn mase kawin.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
wahhh bestnya ada kekasih gelap..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2017 11:45 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 8-9-2017 11:18 AM
kalau dah tak dapat nafkah, kenapa bukan keperluan untuk cerai?
cerai je la.. awak ada reason val ...

sis..
kaunseling i dah pernah pegi..alone, twice. dia taknak attend cause to him hes fine.
cerai? yes easier said than done. ni lah my dilemma now.
memang u ckp bodoh lah i if stay sbb anak2.. as a person who deserves to be happy, yes betul la i bodoh.
but as a mother, i dont think so.

i pernah ajak berkali2 jumpa pakar.. i ada belikan supplement. tapi dia tak makan. skrg if nak bersama pun dia kena ambik kopi jantan. tu pun kdg2 still tak boleh.

psl duda tu, i yg tak willing nak kawin dgn dia sis.. because i dont think we are meant for each other. the relation that kitorg ada skrg is more to mengisi my loneliness.

komunikasi? semua i dah try, u name it. heart to heart talk, email, by surat, involve inlaws, kaunseling. tak jalan.

bab bini2 org zmn sekarang tu..ok lah, i tau i dah tergolong dlm category tu. haih..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
jNgN bersama selama 4 bulan 10 hari then mohon taklik
bukan susah pun dah dia xminat
kita pun xcukup
ingatkan taklik masa lafaz time nk kawen
dia xnak cerai pun byk lagi kaedah blh bercerai
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096481s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list