Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
8008
View
35
Reply

Petua dan Tips Hilangkan Parut Chickenpox

[Copy link]

Author: putehkundor    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-9-2017 08:34 AM | Show all posts |Read mode
Salam kerinduan buat semua...

baru baru ni makteh terkena chicken pox, seminggu pertama tu memang sangat dahsyat azabnya...gatal, miang, panas, yg paling nyampah biji biji timbul satu badan......dari kulit kepala, muka, dlm telinga, dlm hidung, sampai tapak kaki pun dia tumbuh.
skrg dah nak masuk 3 minggu, semua scabs dah berguguran....cuma tinggal parut jah.
yg sedih kat muka ni ada 2,3 parut berlubang......

nak tanya korang kot kot ada tips atau petua mengurangkan parut tu.
skrg mak teh amalkan blackmores vitamin c 1000mg dan blackmores bio ace plus.

produk utk muka mak teh cuma teruskan aje set olay regenerist tu.....  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2017 08:35 AM | Show all posts
betul ke org kata tak boleh makan kicap takut parut jadi hitam......acik rasa mitos aje lah
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by neo_5050 at 7-9-2017 10:09 AM

I guna organic aid vitamin e, kaka. Tepek-tepek je kat parut, patches hitam semua tu.
20170907_100813.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2017 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
neo_5050 replied at 7-9-2017 10:07 AM
I guna organic aid vitamin e, kaka. Tepek-tepek je kat parut, patches hitam semua tu.

Thanks, nanti mak teh Cari.
Mahal Tak harganya?

Vit e ni memang elok kan utk hilang kan parut, even vit e dlm capsule supplement pun Kita boleh pecahkan Dan tepek Kat mula
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Last year pun sy kena chicken pox ni..sy mkn byk sayur mak teh. Buat ms ni,mak teh mkn mknn yg fresh/byk vit c sbb immune system tgh lemah tu. Takut bila x jaga mkn,nnt develop allergy plak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
i guna serum je kakteh untuk hilangkan parut tu, tapi ambik masa jugak nak hilang, atas dahi ni mcm ada lubang kesan ciken pox tu, dah setahun tak hilang mujur boleh tutup dgn tudung

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2017 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 7-9-2017 10:38 AM
Last year pun sy kena chicken pox ni..sy mkn byk sayur mak teh. Buat ms ni,mak teh mkn mknn yg fresh ...

Ada jugak timbul ruam sikit Kat badan ni skrg.
Mak teh skrg syampu Hari Hari guna clear anti kelemumur, sbb Kat kulit kepala pun banyak gak tumbuh biji.

So uols memang pantang makan lah dulu, semlm mak teh makan mi goreng...lupa dlm mi goreng pun depa letak kicap. Harap harap pantang makan kicap ni mitos aje
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2017 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
hotmak replied at 7-9-2017 10:44 AM
i guna serum je kakteh untuk hilangkan parut tu, tapi ambik masa jugak nak hilang, atas dahi ni mcm  ...

Mak teh umur 9 tahun dulu rasanya dah kena chicken pox ni, Tak sangka boleh kena dua Kali. Bila dah tua kena penyakit ni memang berganda ganda azab berbanding budak budak khuens.

Tak boleh lupa kenangan seminggu haritu...siksa nakkk

Skrg mak teh pakai serum Dan cream regenerist Olay, nanti nak try vit e jugak
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
putehkundor replied at 7-9-2017 11:03 AM
Ada jugak timbul ruam sikit Kat badan ni skrg.
Mak teh skrg syampu Hari Hari guna clear anti kel ...

Sy igt lg doctor sy bg ubt dermatix utk parut ni. Bkesan la jugak sbb parut yg warna hitam pun pudar. Seeloknya mak teh,jgn la mkn mee kuning or apa2 noodles termasuk spageti (instant). Klu bihun x pe..kicap tu entah la sbb sy ni kurg mkn kicap.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
makteh beli itu derma roller pastu roll kat skin makteh tanpa jemu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2017 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 7-9-2017 11:34 AM
makteh beli itu derma roller pastu roll kat skin makteh tanpa jemu

Kat farmasi Ada jual Tak?
Mahal ke?
Derma roller ni bagus utk parut yg berkawah kan? Kat pipi I ni Ada 2, 3 parut berkawah dah boleh bentuk Ursa minor constellation
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 12:35 PM | Show all posts
COSMODERM CREAM VITAMIN E
ada yg kata ini pun bagus jugak..
x mahal pun..kat guardian ada jual
lau x silap arround rm20 jerk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
putehkundor replied at 7-9-2017 11:59 AM
Kat farmasi Ada jual Tak?
Mahal ke?
Derma roller ni bagus utk parut yg berkawah kan? Kat pipi I  ...

meols beli kat lazada je makteh..meols ada dua sebab memula tu salah beli..needle 3mm..makteh nak tak
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Br kena ciken pox last month..parut hitam kt muka bru pudar sikittt je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2017 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 7-9-2017 06:35 PM
meols beli kat lazada je makteh..meols ada dua sebab memula tu salah beli..needle 3mm..makteh nak  ...

Ada needle ke? Kulit mak teh sensitif sikit, Tak merah merah ke muka lepas kena lenyek dgn derma steamroller tu, nak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2017 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
lil_sparky replied at 7-9-2017 10:17 PM
Br kena ciken pox last month..parut hitam kt muka bru pudar sikittt je

Parut Kat muka ni macam dah Makin pudar pulak...mak teh rasa maybe sbb ambik pil bio ace plus Dan vit c 1000mg...brand blackmores...Cuba lah try chuols
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2017 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
haryatie replied at 7-9-2017 12:35 PM
COSMODERM CREAM VITAMIN E
ada yg kata ini pun bagus jugak..
x mahal pun..kat guardian ada jual

Cosmoderm ni produk lokal khuens?
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
putehkundor replied at 8-9-2017 10:52 AM
Cosmoderm ni produk lokal khuens?

Ya..ada jual kat farmasi n guardians
Sis bole chck wbst depa..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
putehkundor replied at 8-9-2017 10:49 AM
Ada needle ke? Kulit mak teh sensitif sikit, Tak merah merah ke muka lepas kena lenyek dgn derma s ...

Nti kalo mak teh nk beli dermaroller tu..cite tau beli kat mana..bli krim kebas kt mana semua lah
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lil_sparky at 8-9-2017 11:00 AM

Sorry...Double post plak
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093970s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list