Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
8938
View
145
Reply


Jual Vellfire, Chef Wan Dedah Jimat Hampir RM10Ribu Tiap Bulan

[Copy link]

Author: CARI-MAMS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-9-2017 11:29 AM | Show all posts |Read mode
Chef selebriti, Chef Wan menerusi laman Instagram miliknya memang diketahui gemar bercerita dan meluahkan pelbagai perkara.


Baru-baru ini dia mendedahkan sudah pun menjual kenderaan mewahnya, Vellfire lebih lapan bulan yang lalu!


Mengapa agaknya? Adakah kerana mahu membeli kenderaan yang lebih gah atau sudah muak dengan kereta tersebut? Maklumlah, Chef Wan kan bergelar seorang jutawan!






Namun, jawapan yang diberikan memang agak mengejutkan!

"I just loved not having any liabilities, perangai drivers2 ni may pun any car expenses since i sold my Vellfire more than 8 months ago.

"Is the best thing i have ever done!"





Begitulah katanya. Tiada lagi perasaan risau dan juga stres menanggung sebarang hutang piutang.

"No hutang kereta..no stress perangai driver dan they get me to where i want to go..

"Sebab saya tak kisah pasal prestige having a branded and luxury car memang la senang hidup naik Uber hari2!"


Paling 'best' bapa kepada Serina ini berkata dia dapat berjimat hampir RM10,000 setiap bulan dengan tidak berhutang kereta mewah dan juga membayar pemandu peribadi.

"Dah la tak tahu drive tak payah la ada kereta lagi," katanya. Memang mudah dan simple sahaja pemikiran Chef Wan.






Duit yang berkepuk itu pula bolehlah dilakukan untuk membantu mereka yang memerlukannya, katanya lagi.


Ujar Chef Wan lagi, dia berasa senang untuk mengorbankan kemewahannya dan berkongsi rezeki itu untuk orang lain.


Netizen pula berasa kagum dengan pendapat yang dilontarkan oleh idola mereka ini. Bayangkan seorang yang terkenal, hebat dan juga jutawan namun tak memerlukan sebuah kereta pun di rumahnya.







Pendapat sama turut dikongsi secara panjang lebar oleh seorang netizen bernama Rawisanra. Katanya sukar untuk orang sekeliling menerima dirinya seperti itu kerana ramai yang judgemental.






Apa pula pendapat anda? Benarkah kenderaan sendiri benar-benar tidak diperlukan? Bagaimana dengan mereka yang mempunyai ramai ahli keluarga? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 11:33 AM | Show all posts
ikut pada keperluan masing2 la. setengah orang amat memerlukan kenderaan sendiri. ada orang yg mencintai kereta. kena ada kereta. pakai keter or beli keter ikut pada kemampuan diri n poket sendiri la. insya Allah boleh berjimat jgk.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 11:36 AM | Show all posts
kalau your destination is  just point A to point B je almost everydat ... yang tak jauh mana setakat pusing2 kat KL mmg tak perlu kut nak ada kereta bagai. yang sesekali nak balik kg ... pegi kenduri kendara kat rumah sedara mara jauh2. pegi bercuti2 dgn adik beradik. nak mengangkut beg2 tuk baju seminggu dua .. masih memerlukan kereta la kalau duduk kat malaysia ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 11:40 AM | Show all posts
Orang2 yang patut takde kereta:

1. Yang bawah umur 24 tahun
2. Yang dah bekerja tapi single atau tinggal kat area yang ada lrt/mrt
3. Yang dah beli kereta tapi kereta tu jaraaangg pakai.. setahun mileage tak sampai 5000km
4. Yang selalu travel ke luar negeri/negara sampai kereta berabuk ditinggalkan kat rumah
5. Ni yang paling penting - yang takde driving licence dan yang tak reti drive
6. Yang tinggal kat area berlambak grab/uber/teksi

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Mmgla bazir. Sheols takleh drive..kne upah driver.
Pastu pakai vellfire plak. Hello? Perlu ke stakat ko sorang naik dgn driver nak bli vellfire.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul, dari tak guna, baiklaaa jual
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Smalam sheolss tetiba emo. Upload gamba mak sheolss free hair. Sambil ckp..lantakla..apa org nk mengata..kalaulah mereka smua tahu pengorbanan mak bagai.

Meroyan ke apa...org x kisah la pun free hair ke x. Masalahnya mmg mak dia tu bertudung..tetiba ko yg dedahkan rambut mak ko...hahaha siap caption pengorbanan bagai. Hapa2la chef wan oii. Mmgla mak ko pun da tua..ada kelonggran aurat..tp takyah nak tetoba upload caption pengirbanan mak bagai...sambil nak sindir2 org nasihat pasal tudung. Xde kne mengena
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 11:46 AM | Show all posts
pada aku ...penting la tuk aku ada kereta...klu emergency ke ape sng boleh trs gerak je...xdelah tertunggu2..ternanti....nk blk kg 2 3 hari pun kn ada kereta kot...xkan nk sewa or pakai uber....
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Takyah beli. Naik uber lebih mudah. Kalau perlu utk long distance n for few days, sewa je kereta. Sape nk sewa mpv, boleh roger.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Duduk area lemban klang, kl ni Tak Ada kereta pun Tak apa, pengangkutan awam pun dah Makin maju
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:02 PM | Show all posts
apa point heshe bedal vellfire sedangkan yang duk cikcur nya heshe seorang jah? lain lah duk berangkut anak ikan satu kereta sebegitu.. beli axia jah lah, then gaji driver. kata nak sedekah segala, anggap jah la gaji drebar rm 1k sebulan fixed depo utk sedekah. as simple as that.

btw duduk di lembah klang transportation good good tak perlu nak berkereta pun unless nak berangkut naik bus / lrt pun merengsa jauh menunggu buang masa sejam lebih, you better have one sis.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah beranak pinak ada famili memg penting..tp aku hairan..
Kenapa dia asik hilite driver dia tu..teruk sgt kah? If teruk kenapa smpai bertahun dia dgn driver sama? X paham..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:04 PM | Show all posts
alieyrina replied at 5-9-2017 12:02 PM
Dah beranak pinak ada famili memg penting..tp aku hairan..
Kenapa dia asik hilite driver dia tu..te ...

heshe tak pernah pun hanjengkan dreba nya sebelum ini bukan? ( to the point of beeing highlighted in the news)
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:04 PM | Show all posts
aku keje ofis hour..mmg kene la ade kete..nak balik kg, p kedai sume2 tu kene ade kenderaan...bwk lak family jenjalan..mane nak cekau uber nye..uber berguna kalau aku malas nak pk p tmpt2 yg ukan dlm rutin perjalanan atau pon tmpt tu xpasti paking cemane
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:07 PM | Show all posts
betul la tu tindakan dia
da la x bleh  drive...
pastu jarang guna kereta pulak..
buat abis duit jerk byar segala bagai hutang/ maintenance /insuran/road tax /driver lagik..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:07 PM | Show all posts
kereta tu liability aje..tak penting pun lagipun skrg dah ada MRT..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dlm Lembah Klang saja kitaran hidupnya takpelah. Yg nak balik kg luar KL segala ni mcm mana pulak nak pakai Uber je. Nak bwk mak pegi beli barang rumah ke hospital segala. Tgk pada keperluan masing2 but still kereta mmg necessity for most people zaman sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku plak tiap 1 thn or 1 thn setengah kena tukar tayar keta. Nampak x betapa byk aku kena travel pakai keta. Lain org lain keperluan. Duk kl xpela byk public transport. Duk kat perak yg luas ni jarak nak pkn besar pun mau 30-40kilo so nak harap bas or uber. . Mmg x la
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
dia mmg tkde keperluan utk kereta pun..dh le tak reti drive, jarang dok malaysia n tkde sapa nk diangkut dgn kereta tu bukan nk htr anak sekolah ke..so easist way call cab or uber je
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:30 PM | Show all posts
cukup menyampah bila orang kaya kata taknak hidup berprestige, tak mahu hidup dalam kemewahan dan pakai barang-barang branded...

tapi rumah 5 juta, ada dua tiga bijik
kereta vellfire, bentley, porsche...
baju tshirt cokia pun brand mahal beribu ringgit....

hidup sederhana kepala abah dia!


elok lagi Rozita che wan nak hidup kaya, tayang aja kekayaan tak perlu berlagak mulia tak hadap kekayaan kononnya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:43 PM | Show all posts
utk diri dia..keputusan dia tu betul la jugak. dia selalu keluaq kdg2 utk tempoh yg lama...so membazir jugak lah. dr dia dok menanggung hutang sia2 per month tu kan


Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahhh!! Propa sangat! Dia jual kereta pun pasal nak travelling! Aku pun jual kereta aku dulu sebab keje kat aussie setahun. balik malaysia beli jugak kereta lain.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Haha. Tak tahu kenapa. Setiap kali bila Chef Wan ni post sesuatu kat Instagram dia, mesti nampak ada unsur-unsur riak kat situ.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut keperluan .. Heshe mcm ok xde kete lagipun nak mengaratkan kereta kat garage buat apa jer

Aku kalau xde kete mmang nangis xberlagu la
Approximiately aku punya KM .. satu hari 60++KM ...
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 01:13 PM | Show all posts
dia sesuai la xde keta..
nk kena hire driver sbb xreti drive..
then slalu travel..nnt driver pon mkn gaji buta..
apa yg dia buat tu mmg sesuai utk diri dia..
dia xde anak kcik..hidop sensorang cmtu..senang call uber/grab/taxi
dia bckp dr pihak dia..so aku pon rs sesuai la tu chep wan oiii
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.384315s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list