Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6405
View
102
Reply

Seorang ayah memang macam ni ke

[Copy link]

Author: feroh    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-8-2017 08:21 AM | Show all posts
carly_lah replied at 16-8-2017 04:19 PM
tabahlah dik, berat mata memandang berat lg bahu memikul... skg adik rasa perit sgt dgn ujian kan... ...

baca baris pertama so touching. baca baris last terus aku gelak guling2
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 08:31 AM | Show all posts
wadiunong replied at 17-8-2017 08:21 AM
baca baris pertama so touching. baca baris last terus aku gelak guling2

Tak semua warga FD, TT boleh bubble Kan???



Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 08:35 AM | Show all posts
@feroh jaga2 dengan nickname manakautau tu dalam diam2 dia akan carik backdoor

hati2 yer

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 09:24 AM | Show all posts
wadiunong replied at 17-8-2017 08:21 AM
baca baris pertama so touching. baca baris last terus aku gelak guling2

dugaan tu,....
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 10:03 AM | Show all posts
feroh replied at 17-8-2017 12:15 AM
Tahun ni last form 6 and bulan 11 ni habis final exam. Tengah cuba struggle utk fokus pada belaja  ...

duk dgn abg @ kakak ni nanti masalah lain pulak... kn ingt ada abg ipar dan kakak ipar... sesetengah org mungkin ok, ada stgh org x ok... baik sambung belajar, duk jauh2... sibukkan diri dgn pelbagai aktiviti... balik time raya aje... tp jgn lupa call ayah tu... dik, kekadang apa yg mak ayah buat ni bersebab.. mungkin dia tgk adik ni lembik sgt, sbb tu dia ajar dgn cara keras, kasar... supaya adik ni berdikari sendiri... x bergantung harap dgn org kalau ada apa2 berlaku... jiwa kena kental dik... ni nk tanya ni... pandai masak ke x? baju semua sapa cuci? sapa buat kerja rumah?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni baru kehilangan mak.  Berharap kasih pade bape x pule spt Yg dia harapkan.  Dah le perempuan.  Anak bongsu mmg manje hasil dari layanan mak bape dan abg kakak dulu. X bole nk salahkan sifat dan karektor dia yg lemah.  Acik sebu harap kamu makin kuat dari mase ke mase. Pade ibu tiri kamu ni sudah dewase. Jgn ingat layanan ibu tiri dgn emak kandung same.  Moge pelajaran kamu x terganggu sb sentiase bersedih dan jauh hati.  Jgn berkawan atau bercinte dgn org yg salah mase kamu dlm kesedihan dan kesunyian ketike ni. Moge kamu makin kuat!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
carly_lah replied at 16-8-2017 04:23 PM
carly pun pernah alami peristiwa ala2 mcm ni... tp sbb dh lama... dh tepu kot perasaan tu... lgpun ...

Bak kata org yg lepas biarkan berlalu..tp kdg2 tu ada masa teringat jugak kann..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Benda kecik je ni...lepas ni ko akan jadi tabah sebab dah biasa dgn ujian2 mcm ni sampaikan ko dah tak heran pun..just be positive...belajar pandai2 n prove to them yang ko boleh berdikari

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
pumpkingirl replied at 17-8-2017 03:00 PM
Bak kata org yg lepas biarkan berlalu..tp kdg2 tu ada masa teringat jugak kann..

Bukan mudah nk lupakan,  sbb jd sejarah dlm keluarga kan...  
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2017 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Siannya kau dik..akak doakan semua masalah kau berlalu pergi.insyaAllah doalah hari2 ayah kau berubah.belajar sungguh2 sampai dpt kerja elok tinggalkan rumah bina bahagia sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2017 02:14 PM | Show all posts
ade org hiris bawang pulak...

anyway adik kena lebih matangdan berdikari  dari sekarang.... harus pandang kedepan kena kuat, jangan ikutkan perasaan yang penting ingat Allah mengadulah segala kesdihan denganNYa dan mohon jugak kekuatan denganNya..

adik beruntung kerana hidup senang duit x jadi penghalang..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2017 06:36 PM | Show all posts
pumpkingirl replied at 16-8-2017 04:21 PM
Nak menangis pulak aku baca..kisah kita nak serupa..teringat adik aku waktu arwah mama aku meninggal ...

Mungkin.. actually abg dengan kakak bantah sgt ayh kahwin.. lagipun mama baru meninggal. Sebab abg dan kakak takut macam2 terjadi and memang betul terjadi sekarang. Ayah dah tak ingat dekat kitorang langsung. Lebih banyak luang masa dengan anak-anak tiri. Pernah masatu ayh tinggal adik sorang2 sebab sambut befday anak tirinya pegi kelua makan. Pulak tu ingatkn blk adela makanan yg ayh akn beli utk adik, tapi satu pun xde. Sebab masa tu dh lapa sgt igt nk masak tapi terfikir kot2 klu nnti ayh blk nnti bwk mknn ke. Rupanya xdpt ape. Huhu..

Sokey itu yg adik fikir biarlah ayah happy sekarang. Nanti kalau hati ayh dah terbukak dan berubah, adik sedia maafkan ayah. Sebab adik rindu sgt ayah yang dulu. Rindu ayh yg selalu usap kepala and peluk sebelum pegi sekola, bukan yg suka marah 24 jam dan buat adik tak wujud macam sekarang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2017 06:44 PM | Show all posts
carly_lah replied at 16-8-2017 07:15 PM
Kalau adik rasa stress sgt kan...  Adik p layan wayang ke...  Skg tgh hit movie anabelle...  Agak2 t ...

Baik pergi dengar ceramah agama dekat masjid, mana tau terjumpa imam muda
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2017 06:53 PM | Show all posts
carly_lah replied at 17-8-2017 10:03 AM
duk dgn abg @ kakak ni nanti masalah lain pulak... kn ingt ada abg ipar dan kakak ipar... seseteng ...

Adik tak rasa yang ayah marah ni bersebab. Adik mintak duit utk isi minyak pun ayah dah marah2 padahal itu baru sekali mintak dalam masa sebulan. Sebab waktu tu mmg dh takde duit sgt. Duit yg arwah mama bagi tu pun dh habis utk bayar buat yuran sekola, buku, yuran exam. Itu maknanya ayh suh adik berdikari cari duit sendiri ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2017 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
feroh replied at 18-8-2017 06:53 PM
Adik tak rasa yang ayah marah ni bersebab. Adik mintak duit utk isi minyak pun ayah dah marah2 pad ...

Bukan dik,  kena pandai manage...  Tu je...  
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2017 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
feroh replied at 18-8-2017 06:44 PM
Baik pergi dengar ceramah agama dekat masjid, mana tau terjumpa imam muda

Gud luck dik...  Moga jumpa jodoh yg baik...
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2017 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Bertabahlah dik. Kau kena kuat semangat. Belajar elok2 nnt boleh sambung belajar. Duduk jauh. Takpayah hadap drama ayah and ibu tiri tu lagi. Org ni kalau kita dekat dia buat endah tak endah je. Bila jauh baru rindu-rinduan.

Mungkin ayah kau nak spend time and bonding dgn family tiri kau. And dia fikir kau da besar boleh jaga diri sendiri. Takpayah la kau harapkan ayah lagi TT. Belajar buat semua benda sendiri. Belajar masak, kemas rumah, basuh baju sendiri. Just anggap ure alone in this world and u gotta do everything by urself and no one will help u.

Lagi satu, tak perlu lah melawan cakap ayah or ibu tiri tu. Kalau dia membebel atau marah, masuk telinga kanan keluar telinga kiri jah. Ye kan aja. Kalau balas balik nnt di cop anak derhaka. Mungkin ayah TT sedang mengalami andropause sbb tu angin tak tentu pasal.

Dan TT ni baru form 6 still emosi tak stabil. Akak rasa pasal duit kecil utk duit minyak tu takda hal pun. Janji dia bagi duit. Kau malu ke guna duit singgit? Akak tak malu asalkan duit halal. TT patut bersyukur ayah still bagi duit walaupun telinga bernanah dgr leteran ayah TT. And lagi satu, takyah la compare hidup kawan lagi mewah walaupun parents dorg kurang berkemampuan drpd keluarga TT. TT tak berada di tempat dorg so u tak tahu kesusahan hidup dorg mcm mana. Setiap org ada dugaan masing2. So bersyukurlah di atas nikmat yg diberikan.

Carilah tempat luahkan perasaan kat forum atau teman rapat. Jgn luah kat wechat pula. Lain pula jadinya. Dekat2 kan lah diri kepada Tuhan. Mengadu kepadaNya. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar, Maha Mengetahui lagi Maha Mengasihani.

Takziah di atas pemergian ibu TT. Semoga ditempatkan di kalangan org yg beriman. Semoga TT juga tak putus asa dan bertabah di atas dugaan yg diberikan
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2017 07:03 AM | Show all posts
Edited by maannnakautau at 19-8-2017 07:04 AM
feroh replied at 18-8-2017 06:36 PM
Mungkin.. actually abg dengan kakak bantah sgt ayh kahwin.. lagipun mama baru meninggal. Sebab abg ...

kakak dan abang hang masing masing ada laki ada bini...boleh jerk nak goyang peluk tiap malam...sedangkan bapak hang peluk bantal Yang Tak bernyawa......Yang nak bantah bapak hang kawen Pasai pa???
Selfish twerp......

Dan hang pulak nak tunggu bapak hang terbukak hati baru hang nak maafkan dia.....???? Berlapang dada memaafkan Dia even now...ego hang tersembab Kah?????

Hang nasib baik Tak ada kat depan manak...kalau ada memang Dah kena flyingkick kungfu panda tau.....

Udah ler........Benda macam nee nak berterusan ambik hati buat per????

Wake up your fcuking idea boleh kah????


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2017 01:00 PM | Show all posts
Its happen again today. Kalau aku ade pilihan untuk hidup sorang2 dah lama aq buat. Ya Allah i need someone. Dah rasa macam tekanan jiwa sangat skrg ni klu hari2 macam ni.

Tolong ayah jgn layan sya mcm orang gaji yg paksa suruh buat itu ini. Tapi isteri kau sekarang kau sanggup pertahankan kau sanggup bela dia.  Kau denga cakap dia klu dia taknak buat itu ini. Tapi bila sampai ke aku, kau sanggup marah2 aq and paksa suh buat jugak demi isteri kau.  Dan i need to face it alone !

Kalau bunuh diri tu xsalah  dah lama aku buat !
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2017 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
feroh replied at 19-8-2017 01:00 PM
Its happen again today. Kalau aku ade pilihan untuk hidup sorang2 dah lama aq buat. Ya Allah i need  ...

Sabar dek..istighfar byk2. Kalau dah tk dapat tahan sgt pls seek help immediately.  Bahaya ni lama2.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list