Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5736
View
102
Reply

Seorang ayah memang macam ni ke

[Copy link]

Author: feroh       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 16-8-2017 03:57 PM | Show all posts
mdhelmi replied at 16-8-2017 12:40 PM
jgn terlalu byk sedih, mengeluh, merintih, mengadu pada org lain
bykkan mengadu pada Allah supaya d ...

adek cuba untuk tidak sedih, cuma kadang2 bila kawan atau kakak dan abang bertanya khabar, laju je air mata mengalir dengan sendiri.Mungkin kawan2 ingat yang adik rindukan mama, tapi sebenarnya adik lalui lebih daripada itu. Cuma tak berani untuk bercerita.

Kadang ayat-ayat al-Quran tulah yang dapat lupakan adik pada duniawi. Buat adik berasa tenang semula. Rasa macam taknak balik pada realiti. Kadang bermonolog sendirian lepas selesai solat. Sebab yang hanya mampu dengar luahan adik waktu tu hanya Allah.

Terima kasih untuk nasihat ini, adik cuba perbaiki diri untuk lebih dekat lagi padaNya kerana cinta Allah itu melebihi segala-galanya.  


Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 04:03 PM | Show all posts
feroh replied at 16-8-2017 06:01 AM
Pasal umur, act adik sambung form 6. Adik dapat tawaran tapi adik tolak sebab masatu adik tak bole ...

lelaki ka perempuan anak ni?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 04:19 PM | Show all posts
tabahlah dik, berat mata memandang berat lg bahu memikul... skg adik rasa perit sgt dgn ujian kan... belajar tabah dik... sbb manusia ni mmg akan sentiasa diuji... selagi masih hidup... x percaya tanya pakcik manak... komen dia tu pun ujian gak buat adik...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak menangis pulak aku baca..kisah kita nak serupa..teringat adik aku waktu arwah mama aku meninggal dulu..mcm nilah keadaannya..semoga adik bersabar..belajar rajin2 n keluar dari rumah tu.cari kejayaan sendiri.esok2 dah tua pandai la ayah tt nak insaf n cari anak2 semula..org laki kalau baru2 kawin mmg mcm tu..tak blh nak buat apa.benda baru kann..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 04:23 PM | Show all posts
pumpkingirl replied at 16-8-2017 04:21 PM
Nak menangis pulak aku baca..kisah kita nak serupa..teringat adik aku waktu arwah mama aku meninggal ...

carly pun pernah alami peristiwa ala2 mcm ni... tp sbb dh lama... dh tepu kot perasaan tu... lgpun mak dh x de, abah pun dh x de... tinggal makcik je...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_blingblings replied at 16-8-2017 04:03 PM
lelaki ka perempuan anak ni?

Ikut penulisan dan kate2nye aku yakin perempuan.  Sb perempuan mmg kuat nangis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2017 05:17 PM | Show all posts
mrsLucky replied at 16-8-2017 02:16 PM
tumpang simpati atas kehilangan ibu adik...luka masih baru..belum biasa tanpa ibu...bapa pula tidak  ...

Banyak kali dah cuba tapi entahla still tak bole. Sebab dia pernah nasihat adik sebab masatu adik maybe tergores hati ayah. Dan mungkin ayah mengadu kat dia. Banyak kali dia nasihat adik jangan buat ayah macam tu macam ni. Tapi bila sampai ayah tengking dan marah2, apa yang dia buat hanya jadi pendengar dan duduk diam sekadar jadi pemerhati.

Dan pernah satu hari nak mengadu kat ayah. Sebab waktu tu masih tak biasa untuk cerita tentang apa2 dekat ibu tiri. Ayah boleh tegur adik dan dia cakap, janganlah buat macam ni. Nanti ibu kecik hati pulak nanti dia fikir yang adik tak suka dia. Pergi cerita balik dekat ibu sana your problem. Biar ibu tak terasa hati nanti. huhu.. sampai macam tu ayah jaga hati dia

Dengan abang dan kakak, diorang lah tempat adik luah perasaan. Daripada dulu kerap gaduh, tapi sekarang sampai terlalu akrab hubungan kitorang. Diorang juga yg bagi semangat kat adik. Tapi situasinya tetap masih sama, sebab diorang jauh. Adik tetap kena lalui sorang.

Sebab itu adik suka pendam dan tak bercerita pada family. Takut makin diluah, makin sakit yg adik kena terima..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2017 05:38 PM | Show all posts
carly_lah replied at 16-8-2017 04:19 PM
tabahlah dik, berat mata memandang berat lg bahu memikul... skg adik rasa perit sgt dgn ujian kan... ...

Finally ade jugak orang yg faham.. haha.. pakcik manak ea.. pakcik tu maknanya dh kahwin kan.. pakcik jaga anak dgn isteri pakcik baek2 kei jgn asyik maen henpon suka bash2 orang je tau.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
feroh replied at 16-8-2017 05:38 PM
Finally ade jugak orang yg faham.. haha.. pakcik manak ea.. pakcik tu maknanya dh kahwin kan.. pak ...

Status pakcik manak tu adik tanyalah sendiri..  Btw kt forum ni x de jantina dik...  
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau adik rasa stress sgt kan...  Adik p layan wayang ke...  Skg tgh hit movie anabelle...  Agak2 takut,  peluk aje awek kt sebelah...  Kalau terpeluk abam bangla pun apa salahnya...  
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 10:51 PM | Show all posts

Gender biase hang nee Kan??




Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 11:07 PM | Show all posts
feroh replied at 16-8-2017 03:57 PM
adek cuba untuk tidak sedih, cuma kadang2 bila kawan atau kakak dan abang bertanya khabar, laju je ...

Taknak balik pada dunia realiti....Dah tuh nak duk dalam dunia mana??


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-8-2017 12:15 AM | Show all posts
mzzenma replied at 16-8-2017 02:40 PM
sekarang dah form 6 so next year baru habis ke? sekarang lower 6?
you need to be strong..show your  ...

Tahun ni last form 6 and bulan 11 ni habis final exam. Tengah cuba struggle utk fokus pada belaja dan bila dah abes cepat2 nk klua nak dok dgn kakak atau abang hihi. Doakan adik dapat fokus dan berjaya dalam stpm

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-8-2017 12:17 AM | Show all posts

Saya perempuan..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Mula2 baca i ingat tt ni cikgu..pelik pulak dah kenapa cikgu ni masih bergantung harap kat ayah. Rupanya budak skolah. Heehe.

So lepas ni set alarm, kalo hujan bawak je keta g skolah, if x berani bawak keta dlm hujan lebat bawak handphone g skolah supaya sng ayah nak contact. Kita ni kalo dulu manja, bila keadaan dah berubah kita kena juga berubah. Menangis tu boleh, tapi sebenarnya tangisan tu buat kita lemah. Jadi nak sedih ke nak menangis ke kena berpada2.

Lagi satu, i cannot la bila u bahasakan diri adik rasa cane tah. Hehhe.. apa pun2 gud luck on ur future.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 02:48 AM | Show all posts
Edited by precious_chicas at 17-8-2017 02:49 AM

1. Alhamdulillah adik ada kereta sendiri untuk ke sekolah, tatkala ada remaja sebaya adik setiap hari terpaksa naik bas/basikal/jalan kaki ke sekolah.

2. Alhamdulillah adik ada pendapatan sendiri (wang hasil kebun) tanpa mengharap dari bapa tatkala ramai remaja sebaya adik pada ketika ini nak dapat beberapa RM pun susah sebab keluarga x berkemampuan.

3. Alhamdulillah ibu tiri adik bukan jenis pembuli anak tiri mcm byk kes2 yg kita tahu dari berita atau akhbar (itupun kalau adik ada baca la). Dan ada antara mereka yg bila dah besar baya2 adik baru tahu diri sebenarnya hanyalah anak angkat yg bukan darah daging sapa2 pun dalam keluarga tu.

4. Alhamdulillah hanya adik sahaja yg ayah kena tanggung, adik badik yg lain2 dah tanggung diri sendiri.

Mungkin ini akan mengajar adik untuk menjadi lebih matang?
Why not rapatkan diri dengan ibu tiri adik? Kalau hubungan adik dan ayah mulai renggang, jadikan lah ibu tiri sebagai kawan...she won't replace your mom and everything, but she is there as your mom now. Teach her how to be your mom. Nicely, show her how u expect her to be...and accept her.

Well, not sure seorang ayah mmg berperangai macam tu ke tidak, it depend on what his problem that u dunno about. Maybe inside, he still grieving over your mom's departure. It's time to move on then? cheers dik.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 04:16 AM | Show all posts
Naatasha replied at 17-8-2017 12:45 AM
Mula2 baca i ingat tt ni cikgu..pelik pulak dah kenapa cikgu ni masih bergantung harap kat ayah. Rup ...

Tak mustahil TT Nee jenis adik manja nak dikenakan sup terompah.......lebih mnegada ngada dari anything else kan????


Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 04:18 AM | Show all posts
feroh replied at 17-8-2017 12:15 AM
Tahun ni last form 6 and bulan 11 ni habis final exam. Tengah cuba struggle utk fokus pada belaja  ...

You have more reasons than not, now,  to  flung your exams kan???








Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 04:19 AM | Show all posts
precious_chicas replied at 17-8-2017 02:48 AM
1. Alhamdulillah adik ada kereta sendiri untuk ke sekolah, tatkala ada remaja sebaya adik setiap har ...

Selagi sikap terus macam 'adik adik' , nak matang camno????


Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 04:21 AM | Show all posts

Confirm Bukan 'Adik Adik'????




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099192s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list