Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5703
View
102
Reply

Seorang ayah memang macam ni ke

[Copy link]

Author: feroh       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-8-2017 11:49 PM | Show all posts |Read mode
Salam..

Masa aku post ni jam 11 malam, masih lagi menangis, setelah seharian berlalu.

Sebelum tu aku cerita dulu. Mama aku sudah tiada masih baru beberapa bulan. Tapi ayah aku dah kahwin selepas 3 bulan mama aku meninggal. Takpe, itu aku redha demi bahagiakan ayah aku yang perlukan teman mungkin.

Sekarang ni aku hanya nak cerita kisah petang tadi, selalunya aku bawak kereta sendiri pergi sekolah. Tapi disebabkan harini dah lewat sgt, dan kerana hujan yang sgt lebat, jadi aku mintak ayah aku untuk hanta. Guess what aku hanya tanya soalan biasa.. ayah kenapa tak kejut adik tadi. Then ayah aku jawab, haih henpon kan ada tak reti kunci jam sendiri. Aku hanya mampu diam. Dalam hati aku, hidup aku ni kena bergantung pada diri aku jeke walaupun dalam satu rumah tu ada ayah dan ibu tiri aku.

Lepas nak balik, aku pinjam henpon kawan2 untuk call ayah supaya ambik aku sbb aq mmg jenis xbwk henpon pegi sekola.  Aku dah whatsapp and call tapi tak dapat. sampailah kawan2 aku sume dah balik. Jadi aku tak boleh buat apa, hanya tunggu ayah aku utk baca ws yg aku hanta tu je. Bayangkan daripada pukul 1 ptg sampai 3.30 ptg aku berdiri dekat luar sekolah. Hati rasa sakit tapi aku sabar je, lagipun aku dah biasa sebelum ni.

Nampak kereta ayh aku, terus rasa lega dan konon nak acah2 merajuk dengan ayah. Tapi lain pula yg jadi, masuk2 kereta aku pulak yg kena tengking. Ya Allah.. terkedunya aku hanya Allah yg tau. Ayah aku bole tanya henpon bawak ke tak. Ayah call banyak kali tak jawab. Lain kali cakap betul2. mula2 aku menjawab demi tegakkan pendirian aq sape yg salah. last2 aku hanya mampu cakap. Takpe ayah kali ni je suruh ayah hanta, esok2 adik bawak kereta sendiri. Dan ye, ibu tiri aku hanya diam membisu. aku tahu, dia juga memihak pada ayah aku. Masih terkilan sampai sekarang, memang aku ke yg bersalah dalam hal ni..

Oh ya, ayah aku juga mesti jadikan aku tempat lepaskan kemarahannya. Kalau ibu tiri aku ada buat ayah aku rasa tak puas hati, pasti aku yang kena aim. Sebab kejadian ni, aku tak boleh untuk rapat dengan ibu tiri aku. Sebab, ayah aku dah berubah daripada jenis caring pasal aku, sampai tanya khabar aku pun tak pernah.

Pasal duit pulak, ayah aq tak pernah tanya aku ade duit ke tak. sejak mama aku meninggal, duit kebun dia berpindah pada aku. Mungkin sebab tu ayah aku dh tak pernah tanya psl aku. One thing yg aq tak bole lupa, aku hanya mintak duit minyak, ayh aku boleh mintak ibu tiri utk tukar duit note 50 utk bagi hanya 30 ringgit pada aku. Pulak tu duit seringgit2. hanya utk duit minyak. SAmpai aku rasa malu nak bagi kat cashier tu duit singgit2. Dan aku menangis masa tu jugak. Nak kata ayah aku tak berduit, dia dh ada pangkat pegawai, kalau basic2 gaji pun dah bole tampung keperluan kami sekeluarga. Mungkin aku daripada family berada, tapi life kawan2 aq yg ayah diorg keja biasa2 aq tgk lagi hidup mewah drpd aku.. setiap bulan ada baju baru, henpon pulak asyik tukar.  kadang aku selalu rasa kan best kalau aq di tempat diorang. Apa guna family duit banyak, tapi hidup tak sebahagia kemewahan yg aq miliki dan tak sebahagia yg aku impikan.

Aku ada adik beradik 3 org. Tapi diorang semua dh berkeluarga and stay with their own family. Kadang sampai aku tak tau nak luah pada siapa. Hidup aku terlalu perit. Terpaksa jatuh bangun seorang diri. hm dalam situasi ini, perlu ke lagi aku respect dia sebagai ayah aku. Sebab ayah aq dah tak pernah anggap yg aq ni wujud di depan mata dia..   🙂

Al-fatihah buat mama, adik rindu mama. Semoga adik dapat peluk mama di Syurga nanti.







Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Arwah ayah sy sgt memahami and syg kan anak2 die..cuma sekali aje die marahkan sy,time die tgh sakit n die xsanggup bg anak2 die tgk die sakit,die halau semua anak2 keluar drpd wad...till now i still rindukn die,teringat2 kan die y salu bergurau senda ngn kami,belikan ape aje y kami nak,makan pakai kami semua cukup...i guess it depends on the individual himself,nak jadi responsible or x...tt bertabah lah yee..doakan aje supaya ayah tt dilembutkan hati dan akan jd penyayang kat anak2..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt umur brp
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 12:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Mommeh harap adik bersabar dulu sementara waktu masih belajar ni...since adik dah tahu ayah adik perangai dah lain...adik cubalah untuk tidak menyusahkan dia walopun itu sebenarnyaa tanggungjawab dia...belajar rajin2 supaya boleh keluar dr rumah dan hidup berdikari since adik cakap adik ade income from arwah mama...mommeh pernah ade kawan same situation ngan adek suatu masa dulu....banyakkan doa untuk mama adik....jgn tinggal solat...insyaallah..adik akan dilindungiNya....semoga adik berjaya dunia akhirat...ini pendapat mommeh sajer...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Allah,  sedehnye acik sebu bace luahan adik ni.  Adik ni form 5 ke ape atau dah form 6.  Sakit ati acik sebu bace sikap ayah adik ni. Ape ke gile org tua tu marah anak tetambah berbini baru.  Lepas ni adik kene berdikari lebih oke. Jgn terlalu bergantung harap pade ayah.  Ape pun moge adik belajar rajin2 dan berjaye dimase depan.  Jgn sb masalah ni pelajaran adik merosot hug from acik sebu
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 12:49 AM | Show all posts
OK tt Akak munah faham je dilema tt sebab nak kena adapt dengan mak tiri baru yg tt tak kenal langsung. Satu je tt kena faham, once bapak or mak kita dah berkahwin semula dengan orang lain, situasi akan turut berubah and sikap dia pun akan berubah. Ayah tt tu tengah dilamun cinta and fokus dia nak menjalani life yang baru dengan mak tiri tt sampaikan tt pun dia terabaikan sikit. Once tt dah kahwin pun tt akan faham apa maksud Munah ni. Tt as anak, tt jangan negatif sangat. Pasal duit tukar rm30 jadi seringit banyak2 pun tt nak merungut nak sentap. Tu benda kecik. Tt kena start terima kenyataan yang orang akan berubah. Tapi tak bermakna ayah tt tak sayang tt. Cuma dia sekarang tengah adapt life yang baru bagi dia juga.

Nasihat Munah as seorang anak yang ada mak tiri macam tt juga ialah:
1) Tt jangan cepat rasa sentap. Kalau rasa sentap, luahkan kat teman rapat atau dalam forum pun ok. Yang penting jangan lawan ayah tt. sebab problem tt ni tak sebesar orang lain yg memerlukan tt untuk confront ayah tt tu. As long as ayah tt tak pukul tt kira ok la tu.
2) Tt ni darah muda tu yg  cepat marah. Tt jangan la rebel tak tentu pasal. Takut tt akan menyesal pula nanti once relationship tt and ayah tt makin renggang.
3) Selalu ingat Allah. Kena ingat, redha Allah terletak pada redha ibu bapa. Kalau Ibu dah tak ada, ayah lah pula. So Tt kena banyakkan bersabar.

Munah hidup berpegang dua prinsip2 tu. Btw Munah ada bapak tiri and mak tiri since umur 6 tahun sebab parents Munah cerai. So Munah faham sangat perasaan anak2 yang terabai sebab parents kahwin lain. So far Munah boleh katakan hidup Munah stable je and happy juga lah sebab Munah amalkan sikap redha since kecil dengan sikap parents2 Munah. Hahah. All the best tt! Yang penting SPM tu buat elok2. Kalau nak sambung buat asasi ke degree ke kalau nak tips Pm akak je ok! Huhu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 01:29 AM From the mobile phone | Show all posts


Be strong okay..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 04:36 AM | Show all posts
TT....lelaki takdok period EDAH ok??

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 04:38 AM | Show all posts
sebu1 replied at 16-8-2017 12:42 AM
Allah,  sedehnye acik sebu bace luahan adik ni.  Adik ni form 5 ke ape atau dah form 6.  Sakit ati a ...

Ratapan anak tiri......




Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 04:41 AM | Show all posts

Umur Dah baligh tapi masih belum boleh nak berdikari........

Tuh Yang  terlebih emosi dari anything else......



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2017 06:01 AM | Show all posts
mannnakautauu replied at 16-8-2017 04:41 AM
Umur Dah baligh tapi masih belum boleh nak berdikari........

Tuh Yang  terlebih emosi dari anyt ...

Pasal umur, act adik sambung form 6. Adik dapat tawaran tapi adik tolak sebab masatu adik tak boleh berjauhan dengan mama, sebab mama sakit. Kalau ayah buat hal, dah takde sapa bole tolong. Abang n kakak masatu pun dah kahwin duduk jauh.


Yup jujur ckp adek still tak bole berdikari. Sebab everything changed dalam satu masa yg sama. Kehilangan mama, tiba2 ayh dah kahwin lain. Then ayah tiba2 dah berubah. Dan adek anak bongsu yg sgt manja dengan mama. Boleh dikatakan hampir 24 jam setiap hari adek dengan mama. Sebab mama sakit, sangat perlukan perhatian. Ayah taknak jaga mama sampai ayah bole buat tak tau dan buat kerja lain padahal masatu mama kena pergi klinik untuk buat rawatan. Adek yg bawak mama pergi klinik selalu. Dan adek pernah bawak kereta sendiri dengan mama utk pergi hkl. Mama risau sgt masatu tapi adik tetap cuba demi mama dan adik tak pernah keluh masatu, sebab adik tetap akan rasa happy bila ada mama dekat sisi.
but still, berdikari macam mana pun. Hati tetap rasa sedih kalau your ayah buat macam tu. Mungkin ayah org lain rotan dan marah itu kerana dia nak anak dia berjaya. Tapi ayah adek lain. Marah yg bukan disebabkan demi masa depan adek, cuma marah yg buat adek rasa useless utk teruskan hidup.




Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 07:34 AM | Show all posts
feroh replied at 16-8-2017 06:01 AM
Pasal umur, act adik sambung form 6. Adik dapat tawaran tapi adik tolak sebab masatu adik tak bole ...

Hang PM nick @sebu....Dia nee memang bersedia ambik hang jadik anak angkatnya.....

Takda hal.......

dia pun sanggup curahkan kasih sayang pada hang mengalahkan kasih seorang kertu  pada Anak hekangnya

cayaler cakap manak


Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 08:24 AM | Show all posts
adik set lah sendiri alarm kat hp adik
adik pergi la skolah sendiri
jangan panggil diri sendiri adik
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 09:03 AM | Show all posts
sbr jela dik. belajar berdikari. bila sedih tu, byk2 kan doa. kena kuatkan hati.

cuba2 ckp one to one, hati ke hati dgn ayah sndiri bila mood ayah tu elok.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 09:09 AM | Show all posts
pagi2 tadi baca menetes ayaq mata..sebaq..naluri seorg ibu melihat dari kacamata serog ibu yg mudah tersentuh hati.

tapi sebenarnya..kesedihan dan kepayahan itu adalah satu kekuatan..dari situ adik akan belajar mengenal hidup..belajar terima hakikat tiada siapa yg dapat kita bergantung harap melainkan dri sendiri..pelan2 asuh diri utk kuat disiplin dan jgn pandang lagi mereka2 yg menyakitkan hati..jika ayah sering mengngkit2 dan marah..biarkan uruskan segalanya diri. kamu sudah matang usah merintih seperti anak kecil.

teruskan hidup..walau sesungguhnya hati kamu menangis.

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 09:13 AM | Show all posts
feroh replied at 16-8-2017 06:01 AM
Pasal umur, act adik sambung form 6. Adik dapat tawaran tapi adik tolak sebab masatu adik tak bole ...

tak usah layan dik, takyah bacapun,takde isi pun sampah je  
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 16-8-2017 09:09 AM
pagi2 tadi baca menetes ayaq mata..sebaq..naluri seorg ibu melihat dari kacamata serog ibu yg mudah  ...

Aku ingat tt ni perempuan ros.  Tp kalau lelaki pun aku sedeh bace juge
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 09:31 AM | Show all posts
sebu1 replied at 16-8-2017 09:27 AM
Aku ingat tt ni perempuan ros.  Tp kalau lelaki pun aku sedeh bace juge

aah..ros pun rse dia pompuan..dia anak yg baik. moga dia tabah..sedekah byk2 al fatihah pada arwah ibu
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 09:33 AM | Show all posts
sabar ye.. truskan belajar.. cari kawan dan sentiasa spend mase dengan yang boleh mendengar dan boleh berjaya.. takde la rase sunyi.. ayah tu orang tua.. dah  tak boleh dipaksa.. ikut je la rentaknye.. pelan2 hidup berdikari.. memang mengejut tapi itu jalan yang terbuka.. belajar pandai2 dan cari jodoh orang baik2 ye..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
mannnakautauu replied at 16-8-2017 04:36 AM
TT....lelaki takdok period EDAH ok??

Manak kalau bab pompuan laju je kau,

Dik kawin je dgn abg bila habis sekolah nnt
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.270455s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list