Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15368
View
567
Reply

[Tempatan] (VIDEO) Orang Malaysia Galak Berbelanja, Tapi Duit Kecemasan RM1000 Pun Tak Ada?

[Copy link]

Author: CARI-MRO    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-8-2017 12:10 PM | Show all posts |Read mode



   Artikel Oleh Myra Rozi | Video Oleh Tan Zhen Sheng | Suntingan Visual Oleh Angie Ling



Lebih dari 75 peratus rakyat malaysia tidak mampu menyediakan walaupun RM 1000 ketika kecemasan.


Kenyataan yang dikeluarkan sendiri oleh Bank Negara Malaysia ini jelas menunjukkan sikap sambil lewa kebanyakan daripada kita.


Kenapa agaknya masih ramai tidak menyedari tentang kepentingannya? Jangan sampai sudah terhantuk baru nak tengadah. -CARI
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Credit card kn ada.....utk emergency katanya...so apedehal
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Sama saja dengan negara luar termasuk yang maju.
Tahu kah kawan-kawan semua bahawa di Amerika Syarikat, 69% daripada rakyatnya cuma memiliki US$1000 dalam simpanan mereka?
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 12:28 PM | Show all posts
Alhamdulillah..tak tergolong dalam golongan 75 persen tu.. Duit simpanan untuk emergency kena ada. Jangan ingat nak shopping je semata2 bila dapat gaji...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 12:32 PM | Show all posts
spiderman80 replied at 7-8-2017 12:19 PM
Sama saja dengan negara luar termasuk yang maju.
Tahu kah kawan-kawan semua bahawa di Amerika Syar ...

serius? mana baca ni spidey
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by spiderman80 at 7-8-2017 12:46 PM
saladin780 replied at 7-8-2017 12:32 PM
serius? mana baca ni spidey


https://www.google.com.my/amp/s/www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2016/09/23/survey-69-of-americans-have-less-than-1000-in-savings-infographic/amp/

A new survey suggests that nearly 7 in 10 Americans have only $1,000 or less in their savings accounts. GoBanking asked 7,000 people around the country how much money they had set aside in savings accounts for the future, and found that 34 percent of them have absolutely nothing set aside.

A small portion of the respondents, 15 percent, have $10,000 or more in their savings accounts, while a further 4 percent have between $5,000 and $10,000. GoBanking said that people living beyond their means is one likely reason for the downward trend in savings. The rise of cashless payment options has made it easier than ever to spend money, resulting in more people splashing their cash electronically without giving it a second thought.
20160923_Savings(1).jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 12:37 PM | Show all posts
iols ada tabung tapi semua singgit singgit..
boleh kira tak?
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 7-8-2017 12:37 PM
iols ada tabung tapi semua singgit singgit..
boleh kira tak?

Boleh kira. Tapi cukup tak 1k
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Hati kena kental.. tiap bulan mesti saving.. lupakan sale shopping bagai tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku lah tu Salah sorang... dh living cost pun tinggi sgt...dulu beli barang 100 di Mydin cukup stock sebulan isi rumah. Sekarang asyik kena korek saving top up yg tak cukup even barang yg dibeli adalah sama..income sama, harga keperluan naik. Cmne? Duduk dlm Ofis pastu bagi ORDER memanglah Senang tak rasa apa-apa...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 12:53 PM | Show all posts
Juadah replied at 7-8-2017 12:40 PM
Boleh kira. Tapi cukup tak 1k

lebih 1k.. ada masa nanti nak hantar masuk asb..tapi nanti takde dah la cash dalam rumah sampai ribu..



Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 01:05 PM | Show all posts
aechae replied at 7-8-2017 12:14 PM
Credit card kn ada.....utk emergency katanya...so apedehal

ramai yang buat camtu tapi agak bahaya tau sebenarnya sebab cc tu dikira hutang...  duit emergency ni better duit sendiri yang memang ada dalam bank...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 01:07 PM | Show all posts
wanitajelita replied at 7-8-2017 12:51 PM
Aku lah tu Salah sorang... dh living cost pun tinggi sgt...dulu beli barang 100 di Mydin cukup stock ...

memang ada camni...  gaji statik tapi living cost bergerak laju cam peluru...  tapi kalo boleh, ko kena ketepikan sikit jugak untuk emergency...  maybe ko boleh start dengan menabung semua duit syiling yang ada...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah hidup sis bip selesa lah juga walau bipolar.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
sape dpt bonus tu try la simpan 10-25% dr bonus tuh.. cube la.. skang ni mmg sara idup tinggi.. utang loan umah.. loan kete lg.. credit card bagai.. tu blom bil umah lg.. ni ha cukai tafsiran da smpi da.. mmg pening.. tp kene cekal ati skit..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada la budak office tu.
Tak tau la ada tak RM1k waktu kecemasan.
Tapi bila sembang, asyik cerita duit habis bayar hutang.
Hutang rumah, hutang cantikkan rumah, hutang bimmer, hutang Odyssey, hutang alphard...
Nak nampak kaya kan
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 7-8-2017 01:27 PM
Ada la budak office tu.
Tak tau la ada tak RM1k waktu kecemasan.
Tapi bila sembang, asyik cerita d ...

Semua tu hutang?  
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Cash dlm tgn atau kt rmh 1k tu mmg la xde... tapi simpanan tu ade la.. cume nk gune waktu terdesak tu x tau la dpt ke x, sebab kene isi borang, amek no, tgu giliran kt pjbt pos klu nk kuarkan... klu simpan dlm bank, rasanya bebile je akan kuarkankan kt atm..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 01:43 PM | Show all posts
hmmmmmmmmmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 7-8-2017 01:07 PM
memang ada camni...  gaji statik tapi living cost bergerak laju cam peluru...  tapi kalo boleh, ko ...

Wj depress sgt sejak ekonomi down...ni baru je kuar air mata sebab tak dpt job yg dilobi hari tu
Wj takde tempat mengadu... hidup sorang2...job kena cari jugak utk meet lifestyle yg kita nak...masalahnya job takde ditawarkan... ekonomi teruk tapi orang mkn gaji tak percaya semua ni...yg berniaga je apa yg aku rasa sekarang...kadang2 wj blender sayur sb tak nak usik saving..tapi berapa hari ko tahan minum jus sayur je hari-hari...
hantar CV pun takde employer yg panggil... konon propel MRT ada peruntukan 21 billion tapi peluang pekerjaan? Haram
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.171340s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list