Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6402
View
41
Reply

Misteri Puteri Gunung Ledang, Manusia atau Bunian?

[Copy link]

Author: jiwarasa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-4-2019 05:23 PM | Show all posts

kalau masuk nak keluar balik susah tak?
banyak dengar kes dah masuk susah keluar
then dengar kata masa sana berlalu lambat nak dibandingkan dengan sini.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 05:36 PM | Show all posts
nanny_1 replied at 12-4-2019 05:23 PM
kalau masuk nak keluar balik susah tak?
banyak dengar kes dah masuk susah keluar
then dengar ka ...

tengok orang nyer...
yg biase deal ngan dorang takde ler susah
yg tak biase/tak pernah deal ngan dorang... kene ler carik org yg biase dengan dorang

berkenaan mase tu saya tak tau ler...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
muor76 replied at 11-4-2019 09:49 AM
sorang mmg dia mintak masuk siap borak dan tengok keadaan sekeliling, sorang termasuk dapat tengok ...

Uols ceritalah dengan lebih lanjut ttg pengalaman depa berlima...Ada ker depa cerita Kat uols???
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 08:45 AM | Show all posts
akuni replied at 13-4-2019 06:24 PM
Uols ceritalah dengan lebih lanjut ttg pengalaman depa berlima...Ada ker depa cerita Kat uols???

ade jerk ceta... tapi rasenyer tak perlu kot ceta.. better ceta pasal puteri gunung ledang...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 12:00 PM | Show all posts
muor76 replied at 15-4-2019 08:45 AM
ade jerk ceta... tapi rasenyer tak perlu kot ceta.. better ceta pasal puteri gunung ledang...

aisehhhh main cerita sekerat2 ni x syokk ooo...
cerita la lebih kurang je xyah detail sgt

mmg betul ke perkampungan sana mcm zaman purba?
diorg pakai baju melayu/kurung tradisional lg kah?


Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 12:52 PM | Show all posts
lolen replied at 15-4-2019 12:00 PM
aisehhhh main cerita sekerat2 ni x syokk ooo...
cerita la lebih kurang je xyah detail sgt

mengenai pemakaian dorang sameade zaman purba atau moden... tengok pada pemimpin mereka kot...
kolo ketua dorang cakap ikot stail zaman dulu... tu ler care dorang...
ade gak yg idup care moden, mcm kite skang nih,,,

kolo terjumpe orang takde bayang... tu ler dorang...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 01:06 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 11-4-2019 04:11 PM
kannn
sedih tau gusti puteri menunggu lama
kecewa sgt die dgn tuah

pahtu siti nyanyi:

"cinta datang tanpa di undang....
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 05:43 PM | Show all posts
palmolive replied at 15-4-2019 01:06 PM
pahtu siti nyanyi:

"cinta datang tanpa di undang....

cantik kan





Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Naik balik thread bunian..since acap hilang.
Baru je g hiking kat ledang dua tahun lepas..Alhamdulillah xde benda pelik kecuali tgh malam ada burung pelik bertenggek kat kanvas kitorang..jenuh halau..burung xpernah tgk..cantik pulak tu
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2019 03:54 PM | Show all posts
misteri sungguh tuah puteri..dari sekolah rendah iols sudah tertarik dgn citer2 PGL ni..teringat satu buku yg tunjuk gambar lakaran khayalan Dang raya Rani..bergurindam..sana sini gigi menimang, nak makan ikan,,(lupa dah pantun dia)
dalam "The London Literary Gazette and Journal of Belles Lettres ..., Issues 207-258 pun ada sebut pasal PGL ni..ni karya RO Windsted kot..yg disimpan dimuzium London
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 03:04 PM | Show all posts
Setiap hari memandang puncak gunung ledang dari tingkap opis.....selalu tertanya betulkah ada tn puteri di sana. Tp dr buku Mata Tak Berhijab, penulis ada ceritakan yg kawasan mendaki tu ada penjaganya. Tak boleh sebarangan nak mandi ke cakap mencarut ke.
Yg aku pasti, kalau ada masalah sekolah baru bukak....kes meracau ke apa ke..jin2 yg ada tu pujuk mintak pindah..mmg jin mintak spy dihantar ke Gunung Ledang, sebab dia kata kat situ ramai sedara mara dia.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 02:03 PM | Show all posts
Parents I asal sana area air terjun ni so I membesar asal balik kg je akan picnic dgn cousin dkt situ. Mmg cantik tau dulu2, but skrg sgt2 kotor and air pun makin cetek. So takde feel air terjun lg haha. Tp my uncle ade cerita dulu2 dia pernah selam and carik brg dkt situ, byk emas ye dijumpai. Rezeki kan tp lepastu mcm byk dpt mimpi aneh. Tapi nasi dah jd bubur, emas tu pun dah digadai hehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 03:10 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 11-4-2019 04:11 PM
kannn
sedih tau gusti puteri menunggu lama
kecewa sgt die dgn tuah

puitis nyerrr..i sukerrr
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 09:59 AM | Show all posts
bila dengar lagu Walinongsari tu, ada kaitan ke dgn PGL ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 11:45 AM | Show all posts
iols penah hiking gunung ledang ni dlu.. tp b4 pegi tu mmg tkde nye kesah psl misteri putri ke hapa.. pegi bodo2 je dgn tkde training.. tkde ilmu, main taram je.. dh turun mse dlm bas baru la senior2 duk citer psl mister gunung ledang ni.. nasib baik tkde pape jadik.. since then iols mmg teringin nk hiking ledang lg.. cume belum di izinkan Allah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Jin.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 04:09 PM | Show all posts

ya..puteri gunung ledang ni spesis jin...ni kisah sebenar dari seseorg yg pernah mendaki gunung ledang semata-mata nk berjumpa si puteri gunung ledang...di awal pertemuan tu puteri gunung ledang tu menyamar sebagai nenek kebayan..tapi hamba Allah ni ilmu boleh tahan tinggi kejap je kantoikn nenek kebayan tu dan nenek tu terus bertukar kepada puteri gunung ledang...dia dibawa oleh puteri gunung ledang untk tengok kawasan istana puteri ledang..masa nak balik tu..dia bagitau yg dia dibawa naik kenderaan ghaib mcm tikar terbang aladin tu...dia juga diberi jongkong emas..tapi dia buat derk jongkong emas kat luar pintu rumah..x bawa masuk...selepas seminggu check balik tgk jongkong emas tu dah bertukar jadi batu..kalau dah jin..tetap la perangai seekor jin...jangan terlalu taksub dengan jin...ini kisah diceritakn sndri oleh empnya badan kepada ambe..hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Lancer.Ex replied at 12-9-2019 04:09 PM
ya..puteri gunung ledang ni spesis jin...ni kisah sebenar dari seseorg yg pernah mendaki gunung le ...

Aku pernah kenal.. Someone yg berketurunan PGL.. Biasa saja. Tapi ramai lelaki suka.. To be honest aku meluat sbb mengada2..pernah juga la.. PGL dan bodyguard dia mai nak marah aku sbb aku sound budak ni.. Tapi terdiam bila keturunan aku muncul.

Sesungguhnya jin ni pakar menipu.. Aku pernah pada satu ketika.. Aku sgt marah sampai aku terfikir nak buat mesin masa balik ke masa moyang pengasas keluarga aku sebelum dia buat perjanjian dan luku pala moyang aku laju2..hahaha.. Menyusahkan aku sajork.. Penjanjian depa aku pulak nak kena hadap.

Sbb tu aku sentiasa nasihat kan org2 yg mengaku tak terhijab.. Berhati2..jgn ingat tu anugerah.. Tapi anggap tu sebagai satu ujian Allah swt.

Dan aku juga paling marah bila ada manusia yg sanggup merendahkan taraf mereka yg Allah angkat sebagai khalifah claim bahawasanya manusia2 terpilih berhijrah ke alam bunian.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 12-9-2019 04:19 PM
Aku pernah kenal.. Someone yg berketurunan PGL.. Biasa saja. Tapi ramai lelaki suka.. To be honest ...

Lawa ke tak PGL tu kak? Sebab digambarkan macam cantik sgt2.

Btw, gunung ledang ni pilihan keluarga aku kalau nak berkelah. Tapi sekarang da kotor, penuh sampah. Pas tu skrg pon kene bayar ikut kepala. Dulu2 bayar ikut kereta yang masuk je
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 15-9-2019 06:33 PM
Lawa ke tak PGL tu kak? Sebab digambarkan macam cantik sgt2.

Btw, gunung ledang ni pilihan kel ...

Keturunan dia tu biasa2 sajork.. Tapi mmg ramai lelaki gila tau.. Hahaha aura dia kot..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.072135s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list