Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6095
View
126
Reply

Politik Dalam Keluarga - Sesama Adik Beradik

[Copy link]

Author: penmarker    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-7-2017 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by penmarker at 27-7-2017 11:54 PM

Salam.

Aku rasa kes aku ni ramai je yang alami. Cuma stress gakla aku dengan cara yg masih xberubah2..


Aku penatlah hidup macam ni..

Berlumba2 nak buktikan siapa anak dan  menantu paling disayangi. Sampai sanggup burukkan adik beradik sendiri..

Perlu ke mcm tu.. Aku tak suka masam muka sebab benda gini tapi ada adik beradik aku yang macam tak faham2 pulak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2017 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Sepatutnya sesama adik beradik kita saling sokong menyokong jgn judgemental..

Tapi adik beradik aku sorg ni haish..

Bila org ada kekurangan dia hina..
Bila org ada kelebihan jeles.sj kantoikan keburukan adik beradik lain depan saudara mara.. supaya orang nampak dia yg  baik..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 05:37 PM | Show all posts
biasalah adik beradik ni kan..aku ni 10 adik beradik dh puas jaga hati diorg dari yg sulong smpi ke bongsu..aku tatang dari diorg kecik..abg / kakak aku bergadai bantu diorg..seklipun aku tk pernah dengar diorg tanya..kau ok ke..apakbar anak2 kau time diorg dh senang2 ni.adik pulak asik tayang kemewahan hidup dia..sikit2 up dia tolong adik aku sorg tu..time ada wsap smua citer up..time aku dulu..diorg ketuk pintu tiba2 dtg mintak duit manader wsap time tu..anakbini diorg aku tanggung bebulan2 ada sapa tau? anak sedara tu lagi aku jaga..adik kt sana tau pon tidak berapa aku dh abis utk bantu anak dia..ni skit2 nk eksen kt wsap mcmla dia sorg je suka menolong..aku last2 buat hal sdri lah..malas dh jadi pusat kebajikan diorg..baik aku jaga anak2 aku sdiri..

ni citerkan ada yg buat modal kang..org lain takde pulak dia nk sebok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2017 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by penmarker at 27-7-2017 05:48 PM
rospinki replied at 27-7-2017 05:37 PM
biasalah adik beradik ni kan..aku ni 10 adik beradik dh puas jaga hati diorg dari yg sulong smpi ke  ...


Gitula..

Aku ni pon buknla jenis baik sgt nk jg hati org tapi pd aku adik beradik ni lainlah.. lebih kurang kita pejam mata je.

Tapi dia ni mcm bila orang xcakap or tegur dia punya salah tu dia rasa dia xde buat apa2 dah.. dia sesuka hati nak berlagak mcm besar n hebat sgt tegur orang perli org or sound2 org sana sini.. laser2 ngan orang.. cakap tak fikir perasaan orang..
Bila aku sound mmg gaduhla. Sebab dia xrasa apa yg dia ckp or buat tu salah. Orang yg dia sound tu mmg layak kena sound gitu.padahal dia tu jer yg perasan n berlagak lebih.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 27-7-2017 05:37 PM
biasalah adik beradik ni kan..aku ni 10 adik beradik dh puas jaga hati diorg dari yg sulong smpi ke  ...

Takpelah kak Ros
Kak Ros just nikmati kehidupan bersama anak2
Pertolongan yg dulu2 Tu biar Allah sahaja yg hitung

Didoakan kak Ros anak beranak hepi dunia akhirat

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
penmarker replied at 27-7-2017 05:47 PM
Gitula..

Aku ni pon buknla jenis baik sgt nk jg hati org tapi pd aku adik beradik ni lainlah. ...

Kalau gitu kau ignore jelah
Dia buat Salah Ka... Buat baik Ka takyah tegur/puji
Kalo ko rasa sakit hati cepat2 blah Dari ttempat Tu or delete wasap conversation yg menyakitkans hati
Ramai aje manusia yg rasa diri hebat... Dia aje yg betul, dia aje yg boleh mengamuk marah2
Solution ya... Biarkan dia terjun bersama labunya
Buat ape yg dia ckp mcm angin lalu aje
Jgn herankan dia lagi. Maka kuranglah sakit hati
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah nama pon adik beradik..mesti ada rasa tak puas ati and wujud rasa persaingan..lagi2 kalau mak bapak jenis tak adil and berat sebelah..tapi orang kata air dicincang takkan putus so selagi antara adik beradik takde yg berparang bagai..stakat gaduh mulut,tarik muka kita telan jelah walau pahit..

Sambil2 tu ingat dkt mak ayah..msti dorang sedih anak2 bergaduh walau da bsar panjang..kalau kita berbaik pon dibalas taik,kita buatlah hal sdiri..tunaikan tgjwab dgn org tua,brbaik dgn adik bradik yg lain pastu truskan jela hdup..tak payah kusut2,nak mati nnti msg2 mlutut dtg mntk maaf..takpon tggu je raya taon dpan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku rase semue adik beradik hadapi masalah yg same. Cume cara kite masing2 tangani ikut kebijaksanaan kite.Aku Kalau ade masalah dgn adik beradik,  anak aku mesti tegur aku. Bende remeh kecik pun pikir besar kate anak aku bile sekali balik kg reramai terutame raye ade sikit perselisihan . Last2 aku gelak bile pikir balik
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 09:26 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum TT.

Redha je la, nak.  Kita tak boleh nak control hati dan perangai org.  Ada hikmahnya tu Allah bg setengah org adik-beradik perangai mcm tu.  Bila kita chill and cool dgn segala ketetapan Allah, Insya Allah bahagia hidup kita, dunia akhirat.

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 09:27 PM | Show all posts
nishikido replied at 27-7-2017 07:23 PM
Dah nama pon adik beradik..mesti ada rasa tak puas ati and wujud rasa persaingan..lagi2 kalau mak ba ...

Assalammu'alaikum Nishikido Ryo



Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 27-7-2017 09:27 PM
Assalammu'alaikum Nishikido Ryo

Waalaikumussalam..halamak,kenal ryo nishikido ke.haha  
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 10:41 PM | Show all posts
nishikido replied at 27-7-2017 10:14 PM
Waalaikumussalam..halamak,kenal ryo nishikido ke.haha

Kenal.    Nanti kalo nk borak pjg, singgah le thread borak.  Sini kang, hijack thread org.  

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2017 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 27-7-2017 06:01 PM
Kalau gitu kau ignore jelah
Dia buat Salah Ka... Buat baik Ka takyah tegur/puji
Kalo ko rasa sak ...

Mmg selama ni aku buat xtahu..

Tapi nampaknya skrg dia yg banyak xpuas hati sana sini..


Last2 pusing cita kata orang lain yg buat hal..

Pening aku nak layan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2017 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by penmarker at 27-7-2017 10:56 PM
nishikido replied at 27-7-2017 07:23 PM
Dah nama pon adik beradik..mesti ada rasa tak puas ati and wujud rasa persaingan..lagi2 kalau mak ba ...


Mmg kenangkan mak ayah aku banyak bawak diri biar je dia..aku malas nak gaduh
Last2 aku jugak dituduh xbetanggungjawab..dia dapat nama..aku biar je janji Allah tahu kemampuan aku..

Dah dia laki bini nak konker semua..aku biar je..

Kalu berbincang org punya cara semua salah dia sj betul..bila perkara jadi buruk dia salahkan aku konon tak ambil tahu..bila kes settle elok dia kata sebab dia n laki dia punya usaha..

Lagi memburukkan keadaan.. dia akan follow n setuju je apa yg mak ayah aku nak buat walaupon benda tu tak betul.. bila balik ramai2 pon suka sosek2 dalam bilik ngan mak aku..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2017 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
sebu1 replied at 27-7-2017 09:22 PM
Aku rase semue adik beradik hadapi masalah yg same. Cume cara kite masing2 tangani ikut kebijaksanaa ...


Yep..aku n adik beradik lain kitorg mmg buat xtahu..skit2 tu abaikan..masalah sekrg yg banyak komplennya dia.. adik beradik ni kita lebih kurg dahla..

Tapi dia org  ni xbetul org tu tak betul..

Tapi last2 aku pulak yg dia tuduh xpuas hati ngan org sana sini.. padahal bila dia yg cakap semua org kena setuju..betul je..bila aku nak tegur dia akan cuba hasut semua adik beradik bagi aku nampak buruk.kono teguran atau apa yg aku cakap tu salah...atau saper2la yg jadi target..

Aku pelikla adik beradik gini..perangai gini jugak yg musnahkan hubungan adik beradik mak ngan ayah aku..kitorg selalu cakap sesma ktorg xnak buat perangai gini.janga judge sesam kita jagn rasa kita dah buat semua org lain xde buat apa2 kat mak ayah..ikhlas nak tolong adik beradik..tapi ada jugak sorg yg ikut perangai tu..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2017 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 27-7-2017 09:26 PM
Assalammu'alaikum TT.

Redha je la, nak.  Kita tak boleh nak control hati dan perangai org.  Ada h ...

Tq akak..


Selalu aku abaikan je sbb aku malas nak gaduh.

Lately aku tengok makin bertambh pulak lagak n sombongnya tu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 11:13 PM | Show all posts

TumPang Tanya...apa betul kah penmarker dgn penmerah Adik beradik setali sepusat????


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2017 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 27-7-2017 10:41 PM
Kenal.    Nanti kalo nk borak pjg, singgah le thread borak.  Sini kang, hijack thread org.

Alah..borak je..aku xkisah  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2017 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
maaanakatauuu replied at 27-7-2017 11:13 PM
TumPang Tanya...apa betul kah penmarker dgn penmerah Adik beradik setali sepusat????

Tak setali sepusat.
Tapi mungkin dari kilang yang sama..

Faber castello..

  

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 11:16 PM | Show all posts
rospinki replied at 27-7-2017 05:37 PM
biasalah adik beradik ni kan..aku ni 10 adik beradik dh puas jaga hati diorg dari yg sulong smpi ke  ...

Deidrafff..update into your data bank please.....

Pastuh hang olah ler mana Yang patut...boleh jadik santapan  royan  hang sorang sorang kat tred dinding hang tuh????


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.104756s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list