Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4854
View
112
Reply

Belum rezeki anak selepas berkahwin

[Copy link]

Author: freakashpop       Show all posts   Read mode

Post time 20-7-2017 05:19 PM | Show all posts
dik kalau rs xberapa malu dgn doc..try pi buat pap smear..then tnya doc..rahim jenis tggi ke rendah? kalau rahim jenis tggi..cer check suami tggi x? or senang citer suami u punya tut pjg x? kalau jenis pendek pjg jari telunjuk u je..maybe sperm x ckup power nk berenang need help perhaps?

kalau rahim jenis rendah..then laki pun tut pjg la dr jari telunjuk u time bersama..then should be ok..kalau nk check lg..sila buat sperm count kat mana2 healthcare..byk je skrg ni..kos 200-300.kalau sperm count normal..then tggu jela..maybe belum kne tarikh nye..hehe..

dont stress yourself with mcm2 soklan..allah xkasi lg maybe sb ada bnda lain yg u n suami terlepas pandang..allah nk suh buat bnda lain dulu..like..bumbung umah mak bpk msg2 bocor x? kalau bocor tlg repairkan dulu..

or u both da puas ke merendek pusing dunia? or at least asia...da abis pusing lum? kalau belum..sila la booked tix n smpan duit..leh jd in between u akan tetiba terpeknen..sb u x stress pk psl nk dpt anak..focus da ter divert..hormon dlman terus paras normal..dan2 leh peknen ke?

ni pengalaman i dpt 2 anak..2-2 i dpt dlm keadaan x bersedia lansung..yg 1st ms tgh belaja..mmg klu leh xnak sb tgh belaja..tiap kali buat i terus pi basuh tau..tp lekat jugak..

yg 2nd lak dpt ms going to divorce 1st marriage..so opkos la xmau anak kan..nk cerai kot? last2 lekat gak..

i pnh stress nk dpt 2nd ni sb jarak dgn yg sulung 4thn..lama..so mcm2 usaha siap buat sperm count la..check ovulate siap mkn habatussauda bla bla pati delima susu kambing bla bla...last2 ilek..2thn mencuba smpi end up i pasrah je..i start bg brg2 anak 1st kat org..sb xnk brg2 tu rosak..n i redha je anak i cuma sorg..

then bila towards the end marriage life i lg x pk n bersyukur anak i sorg je!! tup2 i pening2 mabuk mana dtg no 2 ni??

now i da remarried and opkos i guna pendekatan i xpk bab anak..and sebelum kawen lg i set my mind..'xmau anak'..to tipu my hormon la..so meanwhile i dgn husband enjoy being together..kitaorg hanimun setiap bln tau since kawen..siap kumpul duit beli umah ke 3..bab anak xpk lansung..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 05:21 PM | Show all posts
Hana replied at 20-7-2017 01:07 PM
ish ko nie. sungguh lembab ke apa. dah tau laki ko bukan anak kesayangan, mmg le takde backup dari ...

, rasa nak ketawa pulak
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 08:23 PM | Show all posts
kena usaha sis..sekurang2nya seminggu 3 kali
kemudian jgn stress2
insyallah lekat
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2017 01:01 AM | Show all posts
my family kekawan tak pernah tanya bila saya nak beranak. yang selalu tanya, manak tu aje.


selepas 11 tahun, kami bersyukur ada anak pompuan...

(mari kita lihat pula feedback dari manak dari apa me tulis ini)
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2017 05:08 AM | Show all posts
faraway1 replied at 22-7-2017 01:01 AM
my family kekawan tak pernah tanya bila saya nak beranak. yang selalu tanya, manak tu aje.

How do you expect the rained of questions from families and friends when youhave already  blocked out yourself from the rest of the world??

And the fact that you left your families and friends back home, showed that you are not ready to be continuously  facingthem with bombardment of the same questions........??

You is want me to continue again??if you is don't want, please zip your mouth....



Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2017 05:30 AM | Show all posts
maannnakautauu replied at 21-7-2017 04:08 PM
How do you expect the rained of questions from families and friends when youhave already  blocked  ...

ni faraway1 mana manak cita ni, sebab My baby fav baby ini the family buat masa ini ni sebab paling comel.

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2017 06:08 AM | Show all posts
faraway1 replied at 22-7-2017 05:30 AM
ni faraway1 mana manak cita ni, sebab My baby fav baby ini the family buat masa ini ni sebab palin ...

DZAT TUHAN Yang MENGASIHANI hamba2NYA...tidak mahu hang terus terusan hidup dalam pembuangan keluarga.....dianugerahkan 'akhirnya' dgn zuriat.....kesyukuran itu jangan hanya dilafazkan...tapi digerakkan dgn perlakuan solat...

Drill into your partner....HE can Give...HE can take away...dari itu... jika sebelum ini solat kamu berdua macam zebra( Belang belang) maka jagalah ianya mulai sekarang.........

You is now got understand? Or need more drilling from me????



Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2017 06:17 AM | Show all posts
Hana replied at 20-7-2017 01:05 PM
ini soalan FAQ utk masyarakat melayu. biasalah.
kalau bujang, bila nak kawen.
kalau dah kawen, bil ...

Beg to differ.......

you are who your circle of friends/ communities are.....

Unlike you...mine.....would be

Jom kita ke masjid????

What can we do to make this world a better place to live in???

In short, private/ personal matters we will leave them private...instead we take on the world....head on......

Hang paham Tak nee???.




Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2017 07:09 AM | Show all posts
maannnakautauu replied at 21-7-2017 05:17 PM
Beg to differ.......

you are who your circle of friends/ communities are.....

oh Coz cam biasa,  manak tahu better my private life dari tuan punya diri sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2017 07:16 AM | Show all posts
faraway1 replied at 22-7-2017 07:09 AM
oh Coz cam biasa,  manak tahu better my private life dari tuan punya diri sendiri..

Are you on defensive mode????


Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2017 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Sabarlah TT.baru lg tu setahun kawen.Saya pun dulu lmbt dapat baby.kawin mac 2011,dec 2013 baru dapat rezeki first baby n Nov 2016 2nd baby.

Waktu sy dulu mcm tu la makcik2 dulu tnya dah ada isi ke.Kalau Makcik belah husband jmpa terus raba2 perut nak cek

Lepas setahun ++  berlalu sy xpregnant lg ,Saya dah start cuak.sy cuba mcm2 time tu.saya start consume folic acid (3 bukan before pregnant patutnya kita dah makan)
Then kira hari subur bila waktu sesuai ml.pastu amalkan petua mcm2 time tu .     
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2017 11:51 AM | Show all posts
faraway1 replied at 22-7-2017 01:01 AM
my family kekawan tak pernah tanya bila saya nak beranak. yang selalu tanya, manak tu aje.

HAHAHAHA..bukan takat tanya, siap labelling lagi.
pastu, orang lain, sebok nak nasihatttt...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2017 11:55 AM | Show all posts
Hana replied at 24-7-2017 11:51 AM
HAHAHAHA..bukan takat tanya, siap labelling lagi.
pastu, orang lain, sebok nak nasihatttt...  ...

Hang being Labelled firestone, justified Tak hang rasa????


Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2017 01:43 PM | Show all posts
aku nikah jun 2012.... september 2013 baru taw peknen....soo kire 1 thn lebih gak tuh.... dah la umur kita dah 33
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 04:28 AM | Show all posts
Sabar lah TT, insyaAllah ada rezeki tu. It is just a matter of time je. I pun dh 6years kawin & x pregnant lagi. Dah macam2 kena bambu. First 3 years was really hard, lepas tu konsep 'lantak laa korang, i just wanna live my life to the fullest'.. insyaAllah ok, i doakan everything will be ok & ur wishes will be granted soon ❤
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 05:14 AM | Show all posts
Edited by maaanakatauuu at 26-7-2017 05:15 AM
True-X replied at 25-7-2017 01:43 PM
aku nikah jun 2012.... september 2013 baru taw peknen....soo kire 1 thn lebih gak tuh.... dah la umu ...

What's your big fuss nikah JUN 2012, realised peknen only in SEPT 2013??????Isn't it quite normal?????
Daripada hang nikah JUN 2012, gave birth SEPT 2012, tahun itu jugak kan ????

Baru semua start kuar Kan kalkulator????

Duh?????



Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 02:12 PM | Show all posts
TT aku doakan kau ada anak smpai  10 pastu kau tunjukkan kat kakak kau tu..
hadap sgt nk tgk kau branak pinak kan..

heheheheh
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 03:01 PM | Show all posts
kesian baca kisah org tak ada anak sampai seteressss.
Kadang-kadang buat aku rindu sgt kpd mak aku, rare species. Sejenis emak yg tak kisah pasal korang nak beranak ke tidak ke, janji enjois. Tak ada nak suruh pi urut ke cari ubat ka. Tambah-tambah baru setahun jagung jadi laki bini, baru nak kenal, baru nak belajar duduk serumah.

Aku rasa kalau hang hilangkan seteress hang kena pi bercuti lama, Redang ka, Perhentian ka, Sabah ka...takpun pi oversea. Manalah tau bila tak fikir banyak sgt badan lebih relax, semua ni rezeki. Dia lambat bg anak tapi dia bagi benda lain dulu, macam tulah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 03:38 PM | Show all posts
waalaikumussalam warahmatullah

Tahniahhh Puan

alaaa...jgn stress stress, bagus relax je

baru kahwin pun kan so  enjoy enjoylaaa the married life

kalau tanak enjoy tak pe meh tolong i convert 101 sleces MRI scans

hahahaha boleh sakit tengkok

hahaha ni tengah sakit tengkok ni
okay  back to the topic at hand

okay okay selagi hidup puan taka da dateline submission yg bersifat dokumenatsi jgn stress okay
stress is  a bad thing  if it is concerned with you nak try for a baby , dia rembeskan hormon yg tak galkkan kehamilan pulak

so u are young

dan u stress sebab kalau baca pun masalah Puan ia disebabkan oleh agan luar atau faktor luar like org tanya nak anak bila? bila nak ada anak,  and then SIL

okay ini hakikat malay family yg begitu yelah begitu tipikal - depa suka tanya dan suka ada paradigma ' glass 1/2 penuh/ full) yakni
depa tengok : apa lagi depa dua ni tak ade  instead of alhamdulillah dah ada jodoh , alhamdulillah sihat , alhamdulillah masih bernafas dan perkahwinan masih  kekal

u know ...u nampak kan , bila keburukan melihat gelas separuh penuh ni depa akan buat kita hantuk kepala kat dinding - like ap alagi yg awak tidak ada INSTEAD of bersyukur dan sabar


dan u know bagaimana nak hadang diri dari semua malasalah Puan yg bagi sayalah jika saya berkahwin - saya senyum je sebab remeh sangat
nak stress pun

sebab kita banding dengan depa ahli saudara seilsma kita kat syria dan palestien sekarang

so sapa lebih stress kalau kita nak letakkan masalah ini dalam perspektif yg lebih luas dan lebih serious?


masalah stress Puan ni okay je  sebba tak life threatening dan tak membunuh puan pun

cuma emosi kita atau esihatan mental ksejahteraan mental agak terganggu sebab depa agen stress

so cara yg bagus ialah
bina kekuatan dalaman diri

yg you boleh self dialogue jika ada lagi anasir yg dok tanya very Malay questions like this

a) anda faham maksud ketidaksuburan / infertility - ni kena tahu dan baca , selalunya 80% pasangan yg dah berkahwin dalam thn pertama intimasi akan hamil dan selebihnya akan hamil tahun kedua dan ini definis stats tapi  kalau selepas tiga tahun atau dua tahun , sila p[i jumpa pakar sakit puan

b) anda ketahui fakta dan  yakin dengan kefahaman dan rezeki Allah, depa gaduh anak bila dapat instaed of worrying about ajal depa , kan?

ini malays u know budaya melayu , what to do man ..well..

c) kalau nak ambik serious depa punya tanya ni habislah so lebih baik diubah persoalan depa dan anda cakap secara bercanda relax chilll

oh yes tolong doakan ye, sama sama dapat pahala instaed of dok bertanya soalan very malay itu
just suh depa doakan elok elok baik baik cakap manis manis

OR

u boleh lawak style macam ni hahaha

laaa, kalau boleh nak dukung anak sendiri pukul X , Y Z ( hang cakap pilah loyar buruk sebab? for me ini lebih baik sebab ia bagi kita gelak and for me u tanya soalan garbage well u dpaat garbage tapi cara sopan lah , akhlak kena haga but yes the principle is this kind of  question yg kita manusia tak tahu dan bentuk bentuk soalan yg bertanya pasal rahsia Allah yg nak bagi trezeki m ajal jodoh ni  , manalah manusia tahu kan?
so pada i ...well...senyum je lawak atau bercanda

so hilang stress



pasal SIL


well...
macam ni lantak pi kat dia
lantaklah org macam ni

u tahu dia macam ni

U KNOW and ALLAh knows - taht si what matters sooooo...
chill

org macam ni ignore je

and box  kan dia


selagi secure you and hubby and selagi perkahwinan anda berpaksikan redha ALLAH
so tambah ilmu , bina kekuatan self resilience / dalaman tu sebab  akan lebih banyak lagi cabaran dan jgnlah dok stress ( cuba tangani ye bt by bit benda ni )

benda lagu ni



just kuasai facst

after two years then u pi doktor

so kalauorg nak kata apa

u lawak lawak je atau suh depa doa

sindir ? perli?

just said to your heart nevermind Allah will take care of you

dah doakan dia


hmmm


sakit tengkok i ni

huhuh

Tahniah and i wish you well...

senyum bebanyak



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 04:45 PM | Show all posts
Edited by cmf_blingblings at 28-7-2017 05:46 PM

I baru teringatlah.
Tak tahulah jika hanya kebetulan. My bosses suami isteri dah kahwin lebih 10 tahun. Masa kaka joined them in January wife dia baru sambut hari lahir yg ke 40, rupanya bagi masyarakat Swiss dan Eropah sana utk wanita umur 40 tu sgt diraikan. Mmg patut kena celebratelah. Dlm sebulan dua tu dia org travel ke 3 negara pasal birthday dan satu tu pasal kerja. End of Feb dia org balik Swiss and I came to know she was pregnant for the first time. Dia tak ada sakit ke morning sickness semua cuma ada rasa malas dan makan cokelat banyak..

Dari January sampai dia nak bersalin tu dia mmg consume Chia Seeds, for breakfast, lunch and dinner. Bubuh dlm nasi macam tulah.

Apa kata TT try tengok, kot kot lah ada rezeki jadi.

Lepas anak bos umur 8 bulan dia pi nak ikat sbb takut pregnant lagi, dia pulak dah 41, hahahahah, doktor cakap cannot sbb dia preggy lagi, second baby juga pompuan...

Tak ada yg mustahil dlm dunia ni. InshaAllah next month pertengahan bulan dapat lagi seorg baby girl.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.095660s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list