Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
465
View
20
Reply

Berenang Atau Berlari? Mana Satu Yang Lebih Banyak Bakar Kalori?

[Copy link]

Author: CARI-MAMS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-7-2017 05:25 PM | Show all posts |Read mode
Siapa yang tak mahu tubuh yang sihat, segar dan fit bukan? Pucuk pangkalnya mahu 'bergerak' atau tidak sahaja.


Mungkin bagi mereka yang gemar beriadah mereka mahu memilih aktiviti apakah yang paling optimum untuk membakar kalori mereka.


Yalah, kata orang alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.


Antara berlari dan juga berenang, aktiviti mana yang paling banyak membakar lelemak dan juga kalori? Bagi mereka yang 'gila' bersukan, pastinya jawapannya kedua sukan ini menjadi pilihan utama.


Namun, jika anda mahu memilih salah satunya kerana pelbagai faktor seperti kekangan masa dan juga tempat, ini pula jawapannya:





Berlari


Selain berjalan kaki, berlari merupakan satu bentuk olahraga yang paling mudah dilakukan.


Ia membantu meningkatkan kekuatan dan juga otot pada bahagian bawah tubuh.


Aktiviti berlari yang dilakukan selama 30 minit akan membakar kalori sebanyak 350 kalori.






Berenang


Renang pula merupakan olahraga yang menyihatkan keseluruhan tubuh badan. Ini kerana kesemua otot digerakkan ketika anda berenang.


Paling best, berenang selama 30 minit mampu membakar 400 kalori.


Oleh itu, jika anda ingin memilih antara keduanya ini, berenanglah aktiviti yang mampu membakar lebih banyak kalori, juga membuatkan anda berasa lebih segar. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 05:47 PM | Show all posts
Berenang lebih selamat sebab kurang menyebabkan kecederaan berbanding berlari
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi suka main badminton, peluh merecik2
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
biasa dgn kwn2 bila blik kja...mmg akn joging..ade y berlari..ade y jalan..iols laa orgnyer...dlm seminggu 2x berenang...sbb kat sport centre dh da schedule..utk prmpuan rabu dan jumaat..jd senang..bla dh pindah tmpat kja..errmm joging jer laa...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Berenang sesuai sbb membakar lemak seluruh badan. Kecederaan pun kurang.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Xpndai berenang
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2017 12:06 AM | Show all posts
berlari dah tak larat... nak berenang pulak tak reti
so... jalan kaki je la
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2017 01:50 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 17-7-2017 05:47 PM
Berenang lebih selamat sebab kurang menyebabkan kecederaan berbanding berlari

betul...  slipdisc patient pun dinasihatkan untuk berenang instead of berlari...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2017 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Berenang best, tak letih, boleh berangan terapung2, kalau berpeluh pun tak rasa sbb mmg dah basah. Relaxing sangat. Cuma kulit cepat sunburn.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2017 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Rugi, saya tak pandai berenang..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Berenang kalau dah lama tu x brng sekali berenang mmg semua otot jd sakit
Esok xleh gerak satu bdn
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 11:45 AM | Show all posts
berenang mmg best dari lari..............
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 12:04 PM | Show all posts
Baru plan nak mula berenang bulan depan.
Baca artikel ni menguatkan lagi keinginan dan kesedaran untuk sihat. Bwahaha.
Makanya...jom pergi cari baju renang muslimah.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringin sgt nak berenang tp meols x tau. Meols tau tenggelam jah
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Ayda89 replied at 17-7-2017 06:46 PM
Lagi suka main badminton, peluh merecik2

best kan. klo yg kire point 15 tu da mng(yg dlu2 pnye sistem mata) tu lg penat.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 19-7-2017 05:27 PM
best kan. klo yg kire point 15 tu da mng(yg dlu2 pnye sistem mata) tu lg penat.

Ha ah best. I main xikut kira mata, pakai boh ja, sbb mmg nak bagi klua peluh heheh. Dapat main dgn kawan yg tangan xbedung hampeh keja kutip bulu tangkis ja
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 01:01 PM | Show all posts
Hurmmm berenang pun tak reti. Best la sape yg terer berenang tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2017 12:55 PM | Show all posts
Sedih sbb xreti berenang...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2017 12:56 PM | Show all posts
I prefer berlari kat tmb sbb konon2 layan nature
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2017 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh suggest mana tempat boleh beli baju renang muslimah yang murah
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2017 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols prefer berenang.. Sbb bila swimming,body dah mendatar and rs sedap kt bhgn belakang sbb dah regang
And bleh kecikkan lengan dan peha sbb iols suka renang style katak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.072115s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list