Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8956
View
129
Reply

bukan tanggungjawab menantu

[Copy link]

Author: makkenits    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-7-2017 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak kesian tgk nasib anak2 yg jadi mangsa tanggung family ni especially anak sulung & lelaki. Seolah2 anak sulung ni dah ada satu cop mohor kt dahi diaorang ni bila dah keja nanti jd 1 t/jwb diaorang pulak ambik alih peranan keluarga. Utk suma parents ubahla mentaliti ni. Kerja & kumpul la harta/duit sendiri. Jgn la nk harap balasan anak2 bila diaorg dh keja nanti.  Lg stress bila family masuk campur & bz body pasal rumah tangga anak2. To TT, moga TT & suami bijak handle masalah family ni. Pikirkan keutamaan sendiri dulu, baru pikir pasal yg lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 12-7-2017 12:27 PM
Sama la ngn kakak sy.xsedar di untung MIL mcm ni.kakak sy bkerja sepenuh ms n skrg dpt pyakit vert ...


Ya Allah dasyatnya..melampau betul klau gtu.. sampi semua adik beradik duduk situ..baik sgt kakat u..

Bukn org lain cucu sendiri pon xnk layan ke.. tp xpela klu kita mampu xpayah menyusahkn dia la..biar jelah dia rehat ..tp yg adik beradik lain tu dah kenapa? Korg sedar tak perempuan tu bini abg dorg..? Eii dasyatnya manusia ni..nauzubillah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 11-7-2017 07:30 PM
Me tak faham jenis mertua yg ada rasa isteri anaknya tu mean menantunya tu menghabiskn duit anak dia ...

Mummy, mil yg type mcm Ni selalu impikan menantu keje hebat gaji banyak Dan menantu nilah yang akan tanggung anak jantan dia termasuk family mil Ni..then Kat rumah sendiri jadi amah xde rehat2 bila malam tido Kat tepi peti ais...

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 12-7-2017 09:42 PM
Mummy, mil yg type mcm Ni selalu impikan menantu keje hebat gaji banyak Dan menantu nilah yang aka ...

Betul sgt 100%..

Pendek kata kuli batak le..

Tahap istrri ni gitu je ke? Nampak tak perempuan jugak yg seksa perempuan kan?
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 12-7-2017 07:10 PM
Ya Allah dasyatnya..melampau betul klau gtu.. sampi semua adik beradik duduk situ..baik sgt kaka ...

Sy pun x tau nk ckp ape lg..cuma mampu nasihat sbr n bertabah jela. Lbh kurg situasi mcm tt ni jugak..sampai kakak ckp dia ni bkerja utk 'mereka' saje. Bila abg ipar sy nk ambil maid,merempan plak sampai xnk dtg umah tu lg..fhm2 jela knp sbb sy pun x bole nk bhusnuzon da. Skrg kakak try2 buat chillex even abg ipar sy pun da mati akal.

Oopss..out of topic..sorry tt..tp ambil iktibar la x semua btuah dpt mertua yg x byk songeh. Apa2 pun hati kena kering sbb mmg wujud MIL jealous dgn menantu. X semua senang dgn kebahagiaan yg terukir oleh anak sendiri n menantu. Ibarat kau still org luar even kau menantu aku. Jd,mana2 yg benda yg x bkenan d hati even benda tu x slh pun ,d canang sampai k hujung dunia n 1juta benda baik yg telah kita buat akn tkubur. So tt,sabar jela.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
I tgk my hsbnd n family mcm x sng sgt
Mgkin sbb jenis tak kisah nafkah isteri..
Harap diorg sedar..
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Mil dok marah menantu lelaki dia (biras i)
Pasal tak bertanggungjwb kat anak perempuan dia.. gaji sikit, hidup susah, anak sakit tak mampu nk bayar bil..merokok.
Tapi dia tak tau yg anak lelaki dia (husbnd i)
Tak amik tau pasal makan minum i, nafkh bulanan, sakit i,
Mgkin sbb i tk mengadu.. i keja. Ada gji sendiri. Bole berdikari
So perangai menantu lelaki dia, dgn perangai anak lelaki dia. Lebih kurang sama ja. So org ppuan gak yg merana
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 12-7-2017 10:20 PM
Sy pun x tau nk ckp ape lg..cuma mampu nasihat sbr n bertabah jela. Lbh kurg situasi mcm tt ni jug ...

Eh baguslah kalo mertua takmo dtg sbb kakak u amek maid
Tak kuasa jadik hamba abdi keluarga mertua...duit gaji berhabisan ke mertua tapi tak dihargai
Penat mak Pak Bela bagi sekolah
Dah kawin kene berhabisan ke mertua yg tak hargai Pula
Baik shower mak Pak sendiri okeh
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu aku ada mslh dgn kluarga in law,tp mil aku da meninggal..so kurg la mslh,bkn kata aku x hormat,x syg..aku menantu yg dia pling syg,so phm jela lau dia syg tu.arwah mil aku fully wheelchair..huhu,mmg pyh ckit la pgrakan,laki aku ank bgsu,plak suami mommy's boy..hui,mkn aty tp pndam..
BIL kaki pulun duit,duda ta ada anak..hanat btol sekor ni..SIL pmalas giler lg pngotor,mkn tdo..aku yg jd babu hanat ni juga..
Ble mil aku ta ada,aku direct ckp kt lakinya aku..ko tu cuma adik,akak ngan abg ko lgsg xnk brubh..pdhl ank bni ta ada,ape mslh dok mintak duit manjang...aku ta bniat na ptuskn silaturahim korg adik bradik,tp lau ko trus na tgung 2 ekor biawak ni..aku bwk ank2 aku,aku tgung sndri..uols,na mkn ktorg pun aku catu2..mai BIL  aku mintak gtu je..ah,taleh la ko wei..so laki aku da jnji xkn bg lg.

Huhu pnjg plak kisah..
Tt,mohon brtabah ye,mmg pyh mslh tt ni..mlibatkn aty kaum sjenis lg2 ngan kuarga in law ni mmg pyhmkn aty!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 10:34 AM | Show all posts
adeh TT, siannya kat chuols
x cukup dgn mak mertua, ur SIL pun amik kesempatan gak
tp mmg betul baik camner mak mertua ni ttp ada jer pandang senget kat menantu, dilabelkan kita ni sebg pehabis duit anak dia, dpt gak label sebg queen control, tp kang hujung2 menantu gak yg jaga smp habis nyawa
benda mcm ni bukan aje berlaku kat TT tp kaka pun pernah kena dan kaka cam biasa buat dek aje, kaka sendiri buh limit yg mana perlu bercerita dan mana yg perlu disimpan dendiam
bertahun gak kaka makan hati tp sbb jarak rumah mak mertua dgn ayah kaka x jauh so klu kaka rs panas punggung mmg kaka start enjin keta meluncur jer blk rumah ayah sendiri
dan bila diaorg bertandang ke rumah, kaka layan sama jer, mskkan apa yg dia nk mkn tp yg x best dia suka compare mskkan kaka dgn anak pompuan dia
sbb tu seboleh mungkin kaka mmg xdelah lbh2 sgt nk merapatkan diri sbb taw kita ni ttp org luar, anak pompuan dia yg mim aliff lass tu gak yg dia puji, kowser

tang ur SIL tu TT sila bg tazkirah sikit
rumah dia dah tu naper lak dia nk suruh chuols yg beriya decorate utk dia
patut dialah yg cari brg etc
xpun sediakan duit then hire ID kan senang
klu x mampu buat sendiri
ikut idea sendiri bukan suh org lain buatkan utk dia

panas lak hati baca kisah TT ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2017 12:57 PM | Show all posts
aku pening bila kes ni dah heboh sekampung.. sapa yg hebohkan kalo x mil sndiri.. dok jaja kisah yg suami ni dah jadi anak derhaka.. so, ramai la org kampung pi menyoal mak aku plak apa kisah sebenar sbb diorg semua tau camner sopannya perangai husband aku ni..mak aku pun pening menepis sbb pada masa yg sama dia cuba simpan aib besan sendiri.. mak aku bimbang org kampung cop aku QC sbb mil dok jaja cerita yg anak dia makin berlagak slps kawin dgn aku.. Allah...

ye, mmg life aku dgn hubby nampak senang.. sbb aku pun keja dgn gaji yg lg besar dr dia dan jenis x berkira dengan husband.. kalo aku x tlg belanja rumah atau aku x keja lgsg, mau sesak husband aku setiap bulan.. silap2 x blh nak hulur duit belanja lgsg kat parent di kampung sbb gaji sendiri x cukup nak cover semua bil dan loan... apsal mil aku x blh nak pikir yg aku juga tlg 'bela' anak dia.. bukan anak dia je yg 'bela' aku wpun sepatutnya bab nafkah ni 100% bwh tanggungjawab si suami.. tp sbb kesian dgn beban husband, aku redha je guna gaji aku utk make sure kami anak-beranak hidup selesa wpun x mewah.. cuma aku mmg x blh nak tanggung life mil plak supaya dia ada sptmana yg aku ada.. patutnya anak2 dia la berkongsi duit buat semua tu (lost hope sbb hanya 2 anak je yg keja ok.. yg lain2 tu cukup2 mkn je).. nak harapkan hsuband aku sorg nak bg apa yg dia nak, mati kering la laki aku oiiii!!!

skrg ni, mak aku tunggu husband balik kg supaya dia blh slow talk dgn husband.. nak buat strategi agar husband pi minta maaf pada mil n at d same time act dia x tau cerita yg tgh kecoh 1 kampung sekrg ni.. aku plak x sampai ati nak bgtau husband suruh blk jumpa mak aku dulu sbb mesti dia heran kenapa tetiba ada permintaan blk jumpa mak aku sblm pi jumpa mak sendiri.. x pernah mak aku buat mcm tu.. tp terpaksa sbb x nak husband bergaduh lg besar dgn mil punya psl.. ntah berjaya ke x nanti
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 12-7-2017 10:20 PM
Sy pun x tau nk ckp ape lg..cuma mampu nasihat sbr n bertabah jela. Lbh kurg situasi mcm tt ni jug ...

Xnak dtg sudah..lagi senang hidup...

Pedulikla dia xnk dtg janji kakak hidup senang...

Sedihla dpt mertua gini..

Harap2 kita pon xjd gitu 1 hri nanti..nauzubillah
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
makkenits replied at 13-7-2017 12:57 PM
aku pening bila kes ni dah heboh sekampung.. sapa yg hebohkan kalo x mil sndiri.. dok jaja kisah yg  ...

Klu me xyah minta maafla..

Bukn korg buat salah pon..

Suami u elok nasihatkn mak dia..

Jgn kufur nikmat

Nauzubillah... anak elok2 baik2 didoakn jd derhaka.. jadi betul nanti hah doa saper juga tu klu bukn mulut sendiri yg berkata2..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 09:30 PM | Show all posts
aku penah bgtau MIL aku...

kalau aku tak keje, anak dia tak dpt bg duit pun kat dia.

senyap terus org tua tu. amik ko.

ko ingat anak ko gaji 16juta sebulan??
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:53 AM | Show all posts
Allah..takutnya baca kisah MIL macam ni. Semoga kita dijauhkan dari jadi seperti ini..amin
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 11:52 PM | Show all posts
aku_tetap_aku replied at 13-7-2017 09:30 PM
aku penah bgtau MIL aku...

kalau aku tak keje, anak dia tak dpt bg duit pun kat dia.

Rezeki itu dari siapa sebenarnya benarnya????

Hang Nee pun dgn MIL 2x5


Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 11:31 AM | Show all posts
ni antara sebab iols malas nk cite lebih2 kat mil n sil pasal gaji or whatsoever. tumpang kesian dengan tt terlanjur cite. iols faham jugak la situasi tt sbb iols pun sama husband org kampung n my family besar pun blh tahan jugak mulutnye mcm pnly mil tt. dari kawin mmg iols buat pendekatan xcerita apa2 even family sendiri pun. just keep dengan husband je (siap sebelum raya atau gathering ngn family ios ingatkan husband jgn cerita harta lebih2cukup apa yg diorg nmpak). tt buat donno je jgn cite2 ape2 pasal apa yg tt ade include gaji, increment n bonus especially kat family in law. ayat selamat "insyaallah kalau ade rezeki ada la". bertabah la tt..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2017 09:53 PM | Show all posts
biras ak awal2 die kawen dh bgtau die nak pinjam duit ak nk buat lasix la ape la.. die bajet keje mcm ak ni gaji berkepuk2 agaknye.. tgk2 sungguh abg ipar ak g pinjam duit ribu2 kat laki ak xtau la atas sebab ape ak malas nk interrogate.. ni biras ak dengar2 cite nk benti keje plak dh pegnen ni.. pasni die buat laki ak mcm bank depa la.. nyampess..  bab gaji ng kerja ni ak pn rasa sensitif.. lagi2 depa yg keja kerajaan n tau perihal tangga2 gaji ni semua.. kdg2 depa lg tau kite nye gaji n elaun2 dpd diri kita sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2017 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
aurorae replied at 18-7-2017 10:09 PM
tapi cemana dengan parents yang dah berhabisan ratus ribu ringgit untuk anak sulung mereka dengan  ...


Tunggu masing2 jadi mak ayah yg dah tua dan anak dah kawin. Baru paham perasaan jadi ibubape bile kes mcm ni.   . Aku sendiri bygkan anak aku dah kawin dikontrol oleh bini . Cumex delah aku meminte bukan2 menyusahkan anak2. Takut pule pikir bile kite dah tua nanti dan mase depan kite x tahu
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2017 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by wadiunong at 18-7-2017 11:13 PM
aurorae replied at 18-7-2017 10:09 PM
tapi cemana dengan parents yang dah berhabisan ratus ribu ringgit untuk anak sulung mereka dengan  ...


Anak2 ini amanah Allah. Membesar & tanggung pendidikan anak2 adalah t/jawab parents. Adakah parents tu suma mmg harapkan balasan dari setiap 1 sen yg diaorg belanja kan utk anak2? Parents ada kuasa veto la ye utk masuk campur urusan anak2 sepenuhnya. Dalam agama Islam pon tekannkan agar anak2 buat baik & balas jasa parents .  aku tak maksudkn yg parents tak boleh langsung berharap pada anak2 tp Berpada2 la ikut kemampuan anak2 tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.192134s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list