Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8968
View
129
Reply

bukan tanggungjawab menantu

[Copy link]

Author: makkenits       Show all posts   Read mode

Post time 11-7-2017 08:52 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 11-7-2017 07:33 PM
Suami u buat yg wajib..jgn sampi ibu bapa merempat..derhaka atau tak anak tu bukn ibu yg tentukan se ...

setuju...  mak mertua ni daripada dok merempan nape anak bertanggungjawab kat isteri dan anak2, pi la merempan apsal laki tak mampu nak bagi apa yang dia nak...  dah tanggungjawab suami kot...  lain la anak dengan isteri dan cucu2 hidup mewah gila pastu mak bapak merempat kat kampung...  dan kebiasaannya, mak mertua camni la yang akan dok kondem menantu lelaki bila tak mewahkan anak perempuan...  anak jantan dia tak boleh plak nak mewahkan isteri diorang...  
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 08:56 PM | Show all posts
lepas ni ko buat bodo je...  tak perlu dah cerita apa2...  takpun ko buat je macam aku n suami buat (tapi dalam kes kami sedara mara dia yang cam haram melaga2kan kami)...  suami dengan selamba je cerita mana harta aku, mana yang aku bayar sendiri, mana yang aku bantu dia, siap cerita yang dia banyak terhutang tanggungjawab dengan aku sebab aku banyak bantu dia...  sebab tu dia sayang sangat kat aku...  pastu aku lak kalo ada yang dok sindir2 pasal nampak kami berjalan2, aku selamba je cerita kami masing2 ada bahagian dan share memasing...  kongsi2 bayar...  pastu siap cerita yang dah ajak mak mertua tapi mak mertua yang tanak...  feed them with stories yang diorang takleh nak hentam ko balik...  
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 11-7-2017 08:52 PM
setuju...  mak mertua ni daripada dok merempan nape anak bertanggungjawab kat isteri dan anak2, pi ...

Bapak mertua tu hidup lagi..
Nak apa2 boleh minta dr dia sj..
Anak pon bukn xpernah hulur duit.. selalu bagi..tp x pnh cukup..
Perangai mak bapak ginila yg buatkn ramai ank muda skrg terperangkap dlm hutang... igt ank tu bilionair ke..

Nk jg diri lg..mak ayah pon berharap...
Klu gini patutlahvramai yg xnk kawen..
Bela anak isteri elok2 pon dikata ank derhaka..

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 09:18 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 11-7-2017 09:12 PM
Bapak mertua tu hidup lagi..
Nak apa2 boleh minta dr dia sj..
Anak pon bukn xpernah hulur duit.. ...

betul...  diorang selalu buat2 lupa turutan nafkah ni...  nanti bila anak2 tak bagi apa yang dia nak, mula la nak merempan kata anak derhaka...  sedangkan dari segi keperluan mak vs isteri, si anak kena dulukan isteri...  apatah lagi dari segi kehendak mak vs keperluan isteri...  kalo tang kehendak mak vs kehendak isteri, maybe la si isteri boleh mengalah...

urutan nafkah.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 09:22 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 11-7-2017 09:12 PM
Bapak mertua tu hidup lagi..
Nak apa2 boleh minta dr dia sj..
Anak pon bukn xpernah hulur duit.. ...

sama jugak dengan kes mak2 mertua ni dok cakap menantu perempuan kena utamakan mak bapak mertua sebab hubungan dengan mak bapak sendiri dah terputus bila dah berkahwin (atas dasar konsep syurga bawak telapak kaki suami katanya)...  mana ada menda2 camni...  ni ajaran melayu, bukan islam...  dalam islam, menantu perempuan perlu menghormati ibubapa mertua sebagaimana dia menghormati ibubapa sendiri dan menantu perempuan masih punya tanggungjawab terhadap ibubapa sendiri sebagaimana si anak ada tanggungjawab terhadap mak ayah sendiri...  tentang menantu perempuan menjaga ibubapa mertua, itu adalah atas ehsan si menantu perempuan...

jap aku cari artikel tentang ni...  recently ramai yang share this article sebab kesian kat menantu perempuan dihambaabdikan oleh mertua tak tentu pasal...
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 11-7-2017 09:18 PM
betul...  diorang selalu buat2 lupa turutan nafkah ni...  nanti bila anak2 tak bagi apa yang dia n ...

Mak2 yg kurg ilmu gitulah jdinya..

Ingat nk guna kuasa veto je..

Suka sgt ckp yg bukan2 cakp tu kan doa.. anak tu elok2 jlnkn tanggungjawab lagi nak doa yg tak elok untuk anak..

Tak tahu bersyukur betul..di saat anak2 org ramai yg xmenjadi doa nk jugak ke anak dia campak je dia kt mn2 nanti..jgn nyesal sudah dah sendiri yg sebut2 anak derhaka anak derhaka..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 11-7-2017 09:22 PM
sama jugak dengan kes mak2 mertua ni dok cakap menantu perempuan kena utamakan mak bapak mertua se ...

Betul sgt2 skrg ni..

Kdg2 suami ok tp mak mertua yg lbih2..suami pulak turut melulu..

Padahal sbg ank lelaki dia kena gak tegas ngan mak dia.. mn yg patut mana tidak..

Tp ajaran melayu yg syurga bawah tapak kaki ibu so apa2 sj ibu ckp kena patuh hatta langgar hukum2 Allah yg lain juga.. janji patuh pada ibu.. padahal kita kena patuh pada Allah dan berbuat baik kepada kedua ibu bapa..

Sbg ibu bapa pon mentang2 ank baik jgn ambil kesempatan pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 10:14 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 11-7-2017 09:33 PM
Betul sgt2 skrg ni..

Kdg2 suami ok tp mak mertua yg lbih2..suami pulak turut melulu..

lelaki ni suka melulu ikut kata2 mak sebab dah dimomokkan syurga bawah telapak kaki ibu dan tak cium bau syurga kalo derhaka... memang betul pun derhaka tak masuk syurga... tapi konsep derhaka adalah bila tak ikut kata2 ibu yang berlandaskan islam... bukannya sewenang2nya ikut membabibuta arahan ibu yang berlawanan dengan ajaran islam...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku rasa dlm hal ni, mil aku tu ada gak termkn kata2 org tdekat kat kg tu.. org tu dah lama mendengki dgn famili aku sbb abah aku x pilih dia jadi bini wpun nenek aku dah bkenan gila dgn dia.. kbtln dia bff dgn MIL aku skrg ni.. bukan sekali dua dah aku kena dgn mck ni... skrg ni, masalah bila ada yg makin dok kipas api kat mil tu... benda yg xde isu apa pun dah jadi mcm isu besar sampai husband aku kena cop anak derhaka..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 11-7-2017 09:30 PM
Mak2 yg kurg ilmu gitulah jdinya..

Ingat nk guna kuasa veto je..

Aku kesian kat husband sbb bg aku dia dah buat sebaik mampu pd famili dia.. tlg renovate umah, bg belanja tmasuk pd anak sedara yg sbenarnya bukan tanggungan dia pun, biaya adik dia belajar n bagi keta honda city tu kat parent dia.. aku x tau mcm mana nak hadap mil aku lps ni wpun mak aku sendiri kata buat x tau je dgn sikap meroyan mil tu... kot tlepas kata je sbb mulut aku ni bukannya reti bertapis sgt pun..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mommymonster82 at 11-7-2017 10:42 PM
eyansss replied at 11-7-2017 10:14 PM
lelaki ni suka melulu ikut kata2 mak sebab dah dimomokkan syurga bawah telapak kaki ibu dan tak ci ...


Betul sgt2 tu apa yg u ckp..

Derhaka ni bukn sbb x ikut ckp mak..

Tp skrg ni mak dah mcm.lg besar pulak dari tuhan..

Allah suh berlaku adil dgn isteri tp mak2 merempan kt isteri ngabihkn duit laki...

Me agak terkesan ngan citer tt sbb adik me skrg pon ada krisis mcm ni jugakla ngan mertua dia. Mak x puas hati ank lelaki layan bini elok2..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
makkenits replied at 11-7-2017 10:23 PM
Aku kesian kat husband sbb bg aku dia dah buat sebaik mampu pd famili dia.. tlg renovate umah, bg  ...

Ya Allah..byk dah bantuan hb u bg..sbb tu korg murah rezeki..

Xpe u buat baikla kt dorg sbb kenangkn suami u..

Klu rs xtahan..balasla elok2 dgn mertua...jgn tinggi suara...

Tpi me faham jugak keadaan u..sbb klu me kena pon susah nk tahan hati tambh2 kita kesian ngan suami diperlaku gtu.. silap2 selmt dah semua tu kena hamuk dgn me..geram sgt..

  me pon bukn baik mana nk jg2 hati org yg xtahu jg hati kita..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 10:44 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 11-7-2017 10:36 PM
Betul sgt2 tu apa yg u ckp..

Derhaka ni bukn sbb x ikut ckp mak..

kesian adek ko n tt... dah berkorban pun masih kena lagi... padahal bukan si anak takde berabis untuk mak sendiri... macam tt ni, suami siap tanggung lagi adik dan anak2 buah padahal dua2 tu bukan tanggungan suami tt pun... nak plak bila ada batu api mengipas... lagi la laju...
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 10:50 PM | Show all posts
makkenits replied at 11-7-2017 10:23 PM
Aku kesian kat husband sbb bg aku dia dah buat sebaik mampu pd famili dia.. tlg renovate umah, bg  ...

banyak pengorbanan ko n suami... insya Allah ada ganjarannya... buat masa ni kalo ko rasa takut terlepas cakap bila berdepan, apa kata ko n suami dok dendiam dulu kat rumah... takyah balik kampung dulu or at least kurangkan sikit balik kampung... bila hati dah kuat, baru la balik...
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 11-7-2017 10:44 PM
kesian adek ko n tt... dah berkorban pun masih kena lagi... padahal bukan si anak takde berabis un ...

Mertua adik me siap hina family ktorg..wah3..ini sudah lebey me ckp..

Mcmla kaya byk harta sgt...dasar org kampung baru celik mata..

Adik me n hb dia  kena kutuk just sbb beli barang n baju anak2 ada jenama skit... bukan oshkosh ke carter ke..kiki lala n baju2 yg biasa sale kt sogo...

Nak suruh beli baju kt hari2 n pasar mlm kot..

Dia bengang ank dia da byk berubh life style sejak dia kawen ngan adik me..org tu keje ada gaji setakat nk bawak ank bini gi mkn2 sedap pon xkn salah?  Setakt restoran2 yg sederhana mewah area kl ni.. sesekli mkn menate.. itu jd punca gaduh...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 11-7-2017 10:50 PM
banyak pengorbanan ko n suami... insya Allah ada ganjarannya... buat masa ni kalo ko rasa takut te ...

Aku x blh x blk.. sbb umah famili still dlm 1 daerah dgn mil.. mak aku blh dmm kalo x jumpa cucu2 dia   ni pun dia pujuk aku blk weekend ni.. dah blk, xkan x pi jenguk mil plak... mau lg best org tu kipas kalo aku x pi umah mil...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 11-7-2017 10:51 PM
Mertua adik me siap hina family ktorg..wah3..ini sudah lebey me ckp..

Mcmla kaya byk harta sgt ...

Mil aku pun mcm x puas ati gak tgk kitorg mcm sng skit.. masalahnya bukannya anak dia je yg keja.. n ikut suka la aku nak buat apa dgn duit aku tu.. yg anak pompuan dia kena QC dgn besan dia, xde la dia berani nak meroyan plak..sampaikn adik ipar aku tu x blh hulur duit poket kat parent sendiri or blk beraya.. berat sebelah sungguh..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 11:09 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 11-7-2017 10:51 PM
Mertua adik me siap hina family ktorg..wah3..ini sudah lebey me ckp..

Mcmla kaya byk harta sgt ...

patutnya dia bangga kehidupan anak semakin berubah... anak tu berjaya bawak keluarga ke satu level yang lebih baik... awat la nak dengki pun... pastu siap libatkan the whole family, memang tak best la... nampak sangat takde point nak cari gado sampai heret keluarga ko sekali...

tu baru beli kikilala... cuba kalo beli gaps ke, poney ke, cotton up ke... mau lagi memacam dikata... tu kalo beli baju lagi mahal, mesti lagi teruk cemuhannya...
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 11:11 PM | Show all posts
makkenits replied at 11-7-2017 11:04 PM
Aku x blh x blk.. sbb umah famili still dlm 1 daerah dgn mil.. mak aku blh dmm kalo x jumpa cucu2  ...

alamak... satu daerah la pulak... memang takleh nak lari la... kang makin berkompang si pendengki tu... lagi la ko makan hati... dalam hal ni ko memang la kena kuatkan hati dan semangat...
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 11-7-2017 11:09 PM
patutnya dia bangga kehidupan anak semakin berubah... anak tu berjaya bawak keluarga ke satu level ...

Ada u tp bukannla semuanya dorg beli..sbb tu beria kutuk family ktorg juga..sbbada yg ktorg bg..mcm busuk hati gitu..Family kitorg pon bukanlah kaya raya thp jutawan... kira ok jelah.. duk kl ni kita dah biasa branded2 ni..n me n hb pulak byk jenjln gi sana sini..plus me pulak xde ank perempuan so bila beli bju tgk bju2 girl yg lawa2 tu mmg me belikn utk anak adik me tu.. pegi jln2 mn2 tu mmg belikn mcm2 la.. bli hbag bg utk adik me..siap adik suami dia tanya ori ke hbag ni..abg belikan ke? Nak jugak2 selidik mn sumber bag tu...

Bila dorg gi rumh adik tgk ada mainan mahal2 yg bukn thp pasar mlm...pastu baju2 ank sedara pon lainla dri yg biasa dorg beli n tgk.. cantik2.. botol susu pon tgk jenma apa.. mulalah tanya mcm2... buat modal mengata....

Mmg geram je me dgn mertua adik tu.. my mom terus wasap n tanya bila adik me ngadu..tp takut mertua tu nk blas..igtkn habis setakat tu..lepas tu ada lg perli2...

To tt.. kdg2 kita buat baik pon org x pndang..mcm adik me tu bertahun2 klu blik kpung perkara prtma buat cuci rumh mertua dulu. Adik ipar dia pemalas asyik ngadap hp je..masak jauh sekli..me xsuka ngata hal rumhtangga org tp pegi rumh mmg pijk lntai brminyak berpasir..dgn bau taik kucing lg.. maid adik me xsanggup cuci..lari..tp adik me sanggup buat.. last2 ini jdinya..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079541s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list