Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7231
View
159
Reply

Sedara-Mara Tumpang Rumah

[Copy link]

Author: Naatasha       Show all posts   Read mode

Post time 11-7-2017 10:32 AM | Show all posts
xyah la bagi tt..jumpe sedara mara u tu setahun sekali je xpun mase kenduri bukan tipa bulan pun. ai ade sedara area kl ni pon i xde tumpang2 cari rumah sendiri. even adik2 i pun i xbagi duk lama2. tumpang sekejap je blh.
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 11:47 AM | Show all posts
bagusnye husband u..husband iols adoiila baik sangat..semua ok je klu family dia nak tumpang..

Macam baru ni i ngn husband buat open house raya..so sedara dia tido la umah ktorg..ingat boleh la tolong2 kita potong2 bawang ke hape..klu  tak boleh tolong yg berat2 pun..tapi nan hado..tido situ pastu esok open house makan melantak banyak kali..then tapau makan lebih open house then balik camtu je..tlg basuh2 periuk kemas2 pun takde..bengkak je rasa hati...

So elakkan la bagi sedara mara nak tinggal situ uolss..iols ni baru menumpang semalam dah rasa sakit ati..kalau sebulan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
mh17 replied at 9-7-2017 12:51 PM
Bkn ta boleh,berpada2..org ckp mmg sng..yg menanggung kita..kalau u rasa mampu tlg,tlg tp nak dudu ...

Betul tu. I setuju apa u cakap
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 10-7-2017 11:07 AM
laki ko dah bertegas cakap no tu bersyukur la dek..
kalau ko baik sangat, pujuk la laki tu bagi tum ...

Bukan camtu momod. I tersepit jugak. Takut di kata dek sedara.. mklum la sedara dekat. Yg pasal sil nak tumpang tu, bila balik umah mil pun i rasa malu...
Tp xpe, i akan ambil nasihat org kat sini. Untuk bertegas. Thanks  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
sumimanis replied at 10-7-2017 02:46 PM
saba ajelah sedara mara TT ni...patut parents dorg minta tolong carikan bilik sewa instead of kata n ...

Kalo diorang pikir mcm u pikir ni senang lah. Itu belah i. Belah husband pulak mil suh Sil plak duk sini. Perlu ke arrange org duduk rumah kite?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_blingblings replied at 10-7-2017 04:14 PM
Rumah aku sentiasa terbuka kpd keluarga aku, sbb dulu rumah ni mak aku tinggal sama so elok juga dia ...

Ni la yg i x suka. Kesian plak husband u yg kena hantar g keje eh. Xpe la lps ni nak tlg kena berpada2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_blingblings replied at 10-7-2017 04:16 PM
Mak bapa budak tu sekalipun tak pernah say thank you kat weolls walaupun menumpangkan anak kat rumah ...

Kesian. Xpe masa u tlg tu dah dpt pahala. Lepas ni no more lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Naatasha at 11-7-2017 09:35 PM
espri6006 replied at 10-7-2017 04:34 PM
for me....selagi kita adik beradik apa salahnya tumpangkan sementara tapi sebelum duduk tu kena bers ...


U, kalo bagi tumpang sementara dan adik beradik tu faham term sementara tu mmg senang. Ada yg naik syok pulak duk sekali nanti.

Apa pun i faham apa yg u nak sampai kan. Dgn adik beradik x leh berkira. Dlm kes i ni, ye betul husband i tolak sil duk skali. Husband ckp dkat mil sbb mil yg cakap pasal nak suruh tumpangkan sil kat umh kitorang.

I rasa ada bbrpa sbb husband i tolak: first, mil i suka pelawa org duk umh kitorang. Contoh, Nak tumpangkn fmily kakak dia, nk tumpang letak brg ank sedara dia bila habis sem. Second, dlu sil berulang dr umah dia ke tmpat paktikal. Knp skrg x boleh? Husband pun sbelum kawin berulang jugak naik moto (tempat keje kat bandar yg sama dgn Sil) hujan panas, dia redah. Third, both husband n sil x rapat, x mesra, x bertegur pun. Sbb husband i pendiam. Bila perlu je dia cakap. Yg sedara mara i tu mmg sedara rapat. Kalo bg peluang makna nya skrg dah ada dua org tumpang kat sini (Sil n sepupu i). So brp ramai lagi yg kitorang nak tumpangkan kat umah ni? Since ramai adik bradik, sdara mara dah nk hbis belajar tu..

Nak tolong adik bradik/ sdara-mara ni banyak cara. And ada bnda yg kita x dpt tolong sbb kita kena tlg diri kita dulu. Ye, i buka thread ni sbb i terasa diri kejam. Tapi i pikir semua pandangan yg forumer bg, i rasa org keliling perlu tahu pasal LIMIT/ HAD. Takde hak kite nak arrange org unt duduk rumah org lain. Bak kata forumer lain, nampak mcm x membantu. Tapi sbnarnya kita membantu diorang unt survive.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
dekmieDandy replied at 10-7-2017 05:16 PM
dah keluar keputusan tu baik ikut je

kalau dua2 x pasti tu yelar open for discussion

Ye ok sy ikut keputusan husband. Tq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
BlueRoses96 replied at 10-7-2017 07:34 PM
Sometimes kita kena pentingkan diri jugak tt, lantak pi lah apa org nak kata..tt pon bukan tolak men ...

Betul tu. Terlalu pikir apa org kata. Padahal masa sndiri susah dulu sape pun x kesah. Btw tq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2017 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 10-7-2017 10:11 PM
Kena ubah mentaliti risau org mengata... Org mengata pkai air liur je, yg kuar tenaga duit masa korb ...

Betup apa uols cakap. I susah la nak cari alasan menolak sebenarnya
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tiramisuu at 11-7-2017 10:05 PM
Naatasha replied at 11-7-2017 09:40 PM
Betup apa uols cakap. I susah la nak cari alasan menolak sebenarnya


Kekdg kita boleh jawab x boleh, suami cakap cmtu. Maaf la yea. Tu je cukup. Tak perlu justify berjela. Bila dorg tnya soklan sama, ko ulang balik x blh suami ckp cmtu. Memangla krik krik krik moment tp isu tu akn abis situ je.  Sesetgh org dia bukan nk ambil kisah faham alasan, dia nk dengar apa yg dia nak. Tak perlu risau bnde yg belum berlaku (kalau kalau kalau)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 05:47 AM | Show all posts
Naatasha replied at 11-7-2017 09:34 PM
U, kalo bagi tumpang sementara dan adik beradik tu faham term sementara tu mmg senang. Ada yg na ...

okey lah kalau u dah kata macam tu. Tapi kalau bagi saya "jika kita memudahkan urusan orang lain, Insya Allah, Allah akan permudahkan urusan kita" sebab mereka fikir u dah ada duduk kawasan yang terdekat so maknanya mereka mintalah bantuan apa yang boleh. .Yes i faham  rumah kita tu kalau ada orang luar ia akan menimbulkan kurang selesa...tapi spt juga i cakap...kena bagi syaratlah juga sblm setuju. Kalau sekadar sementara mereka cuba selesaikan masalah mereka setakat seminggu dua apa salahnya.  Apa2 pun rumah kamu so kamu orang kena buat keputusan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 06:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 12-7-2017 06:16 AM

Tea ni kalo stakt anak sedara (pompuan) dtg nak duduk skali takde masalah, even adik beradik or ipar (tp kalo lelaki tea mmg takmo laa sbb payah kena jaga aurat dalam rumah)... rumah kitorang ni dah biasa ditumpang2 orang lain tp takde la lama pun, dalam 6 bulan - 1 year je la, cuma bersilih ganti org tumpang tu... i suka je org duduk rumah ada laaa sedara bleh tengok2 anak2 i kalo i balik keje lambat or ada event program ape2... hehehehe... i suka time anak sedara i tumpng duduk skali masa dia keje sini, mmg ringan tulang, bab kemas rumah & layan budak2 bermain mmg settle, i cuma focus laundry & masak je.. husband i pun settle bab bersihkan rumah... yg menumpang jenis camtu, i pun suka, tp kalo buat kita hamba mmg nak kena get out laaa.. give and take laaa in life ni..

Lgpun husband / tea sendiri selalu outstation, so kena make sure laa yg ada dalam rumah ni kategori mahram atau same gender dgn kita/husband
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 06:14 AM | Show all posts
Edited by maaanakautauu at 12-7-2017 06:15 AM
espri6006 replied at 12-7-2017 05:47 AM
okey lah kalau u dah kata macam tu. Tapi kalau bagi saya "jika kita memudahkan urusan orang lain,  ...

Sesungguhnya agama itu bagi orang2 Yang berakal......

Dan orang2 Yang berakal bila Cuba menggarap konsep "jika kita memudahkan urusan orang lain, TUHAN akan memudahkan urusan kita " are able to weigh the pros and cons dan akan bersikap proactive dalam meletakkan sesuatu tindakan Yang diambil itu, Yang tidak berkrompomi dgn nilaiNILAI agama itu sendiri....contoh...by having sedara, living with us,no matter how temporary it may be,  unsur AURAT may be overlooked...

in short..orang Yang berakal dapat memikirkan cara dan usaha yang ber bagai...dan Bukan setakat ambik Yang mudah that as I said, may kompromi with nilaiNILAI agama....Yang bertentangan and hence may result in kemudaratan....




Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 06:18 AM | Show all posts
green~tea replied at 12-7-2017 06:14 AM
Tea ni kalo stakt anak sedara (pompuan) dtg nak duduk skali takde masalah, even adik beradik or ipar ...

The key phrase...it has to be a win win situation.....

IF You win...I lose...no way......

Kan???


Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 09:15 AM | Show all posts
maaanakautauu replied at 12-7-2017 06:14 AM
Sesungguhnya agama itu bagi orang2 Yang berakal......

Dan orang2 Yang berakal bila Cuba menggar ...

Good point @maanakautauu untuk di "SCREEN SHOT"



Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 8-7-2017 02:37 PM
Dia mcm 50-50. Kalo terima kami tak selesa. Kalo x terima sedara mara @ in law kecik hati (or meng ...

Xpayah bg alasan..ckp terus terang je ramai nk dok umah sewa.lg pun leceh nk jaga aurat batasan laki pompuan semua.mesti depa paham..kalau menipu lglah akan create and ther issue.terus terang je
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 03:11 PM | Show all posts
Naatasha replied at 11-7-2017 09:17 PM
Kesian. Xpe masa u tlg tu dah dpt pahala. Lepas ni no more lah

kita sendiri bila anak duduk rumah org dah siap-siap pesan, ni duit utk makan, jgn makan kat rumah org tu, jgn tu jgn ni, basuh pinggan kalau ada kat singki tu, bangun awal, tanya kot-kot ada kerja nak suruh buat, tolong angkat sampah bla bla bla...pastu call org tu cakap terima kasih, tolong tumpangkan anak sehari dua, minta maaf kalau ada salah silap minta halal terlebih kurang...walaupun tu rumah kak kita sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 03:12 PM | Show all posts
Naatasha replied at 11-7-2017 09:17 PM
Ni la yg i x suka. Kesian plak husband u yg kena hantar g keje eh. Xpe la lps ni nak tlg kena berp ...

Sayapun tak suka tapi saya anggap sedekah untuk budak-budak tu. Pukul 4 pagi suami saya bangunkan depa, pastu hantar.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096597s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list