Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7247
View
159
Reply

Sedara-Mara Tumpang Rumah

[Copy link]

Author: Naatasha    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 8-7-2017 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
rumah sis ada berapa bilik extra? sis jadikan la bilik tu bilik stor atau bilik kerja, kalau ada sedara nak menumpang cakap takde bilik kosong.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 8-7-2017 04:10 PM
U patut sujud syukur husband dah kata NO  jgn biasakan family tumpang2 ni, nnt ape2 jadi susah, ko ...

Tu la.. dtg nak jalan2 sini ok je.. nk menumpang tu x yah kot kan.. cari la umah sewa.. yg takut nya tu kalo x dpt cari bilik / umah sewa..tgok skrg ni i pulak yg takut.. stress lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
kuzaime replied at 8-7-2017 04:31 PM
Kuat tahan telinga n kuatkan hati jugak jgn brlembut sgt..  bunyinya nmpk mcm kejam kan..tp b ...

U, yg i tulis sepupu laki nak paktikal pastu ada lagi sepupu laki dpt keje kat sni tu kan. Tu org yg sama... dulu (ms paktikal) i dah bagi alasan tp kali ni (dpt keje) family dia call i lagi... ya Allah  
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 8-7-2017 04:50 PM
Tu la.. dtg nak jalan2 sini ok je.. nk menumpang tu x yah kot kan.. cari la umah sewa.. yg takut n ...

U tlg cari sama. Tp u cari diam2 je. Pastu buat list, pass kat sedara tu. Nah, akak dah tlg cari rumah utk uols, uols pilihla yg mana suka ya. Kalau nak akak dgn abg bwk pegi tgk rumah pun boleh jgk. Pastu uols tepon mil uols, borak2 ckp la haa tasha dah bwk si jemah pegi tgk 3 biji rumah weekend aritu. Kalau dia dah decide nak yg mana satu nnt bolehlah kita ramai2 pegi hantar dia, cari brg ape yg patut nak bwk masuk. Gitu  

So, nampaklah di situ walaupun u declined their request nak menumpang, u bkn tak nak tlg. U still put in efforts to help in any way u can. U ckp dgn confident, jgn ckp takut2 mcm u rasa bersalah ke ape. Tak de la org nampak u mmg lepas tgn and tak nak tlg sedara langsung. Kdg2 kita kena pandai buat strategy sikit dlm life berkeluarga ni. Tarik kat sini, bg kat sana pulak. Mcm tu lah nak bg balance so u pun tak memendam rasa, diorang pun tak mengata sgt (tak mengata langsung tu mmg impossible, mana2 family pun sama)  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
zztop63 replied at 8-7-2017 04:27 PM
sis seorang yang sgt baik hati
elok sangat niat sis utk menolong saudara2 tu..
saudara2 tu akan in ...

Sedih sis baca apa yg awk tulis ni.. ye sis tau sis x baik sbb tak tolong diorang tumpang kat rumah sis. Bukan sebab sis ni sombong, atau sis lupa sedara-mara.. bukan sama sekali.. tapi sis ada rumah tangga yg sis perlu jaga, sis ada suami yg lebih utama dlm segala hal..

sis serba-salah juga, tapi nampaknya manusia ni tak berapa faham konsep Limit kot? Sis bukan tak pernah menyewa, sis merantau sejak habis belajar pun sis sewa bilik. Sis boleh tolong carikn contact rumah / bilik sewa je...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
virgo19 replied at 8-7-2017 04:33 PM
rumah sis ada berapa bilik extra? sis jadikan la bilik tu bilik stor atau bilik kerja, kalau ada sed ...

Masalahnya, suami sis tu suka juga bila sdara mara nk dtg jalan2 tdo semalm dua kat sini. Dia yg beria2 kemas bilik tamu tu. Siap kosongkan almari, spray pewangi.. tu yg diorng suka kot. Sis pun bertambah la suka bila org dtg, boleh juga bawa diorg jalan2. Kiranya diorg sume dah tau dah umh sis tu mcm mana.

Tapi sis pun penah juga terpikir alasan yg mcm awk bagi tu, tapi sis takut juga sbb spupu sis tu laki. Mana tau fmly dia ckp, tdo kat ruang tamu pun xpe    mcm2 sis pikir, rasa terganggu sebenarnya..apa2 pun tq bg pendapat ye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 8-7-2017 04:59 PM
U tlg cari sama. Tp u cari diam2 je. Pastu buat list, pass kat sedara tu. Nah, akak dah tlg cari r ...

Hebat idea u. Thanks eh. Yang SIL tu i mmg x campur. I bagi je husband i jawab. Dia bgatau mak dia, umah ni masuk kena pakai access card dkat guard tu. Pastu naik lift pun sama kena guna card juga. Kalo adik eh nak tumpang camano? Bukannye ada extra card. Dah tu nak berurusan dgn management susah sikit. Pastu tah apa lagi dia ckp ngn mak dia.

Yg sepupu i tu mmg i buat mcm u. I ada carikan 3 contact bilik sewa area tempat keja dia nanti. I siap tanya lagi, nak i call kan ke? Gitu la.. cakap sendiri dgn sepupu senang sikit. I takut jugak sbb spupu i ramai lg yg baru2 nk abis blaja. X kn nt sume nk duk sini kalo dpt kje sini..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Pada me adik.perempuan hb tu elokla kalu nak tumpang ..tapi problemnya yahu jelah ipar duai ni..haish..

Yg sepupu segala tu dah kenapa..nasiblah hb u ok..terus kata no..settle masalah..biar hb u je cakap..u diam je..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 07:34 PM | Show all posts
Dok kondo ke? Kalau camtu, bagi keycard je, tapi suruh la diorang merempat tepi pool ke, rooftop ke. hahaha.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 8-7-2017 07:28 PM
Pada me adik.perempuan hb tu elokla kalu nak tumpang ..tapi problemnya yahu jelah ipar duai ni..hais ...

Itu la.... family diorg la yg pandai2 atur kan sume ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 8-7-2017 07:34 PM
Dok kondo ke? Kalau camtu, bagi keycard je, tapi suruh la diorang merempat tepi pool ke, rooftop ke. ...

Kalo nak keycard kena la bayar. Bukan free. Tapi nak ke diorang duk kat pool.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 8-7-2017 09:39 PM
Itu la.... family diorg la yg pandai2 atur kan sume ni

Itu yg susah..sesuka hati je atur..tak tanya org dulu.. jgn bg alasan..hb u kena bincang ngan tukang atur ni...

Me dulu pon ada pnh kena.. me cakap je terus terang. Dahla yg dioffer tu sepupu lelaki me.. ada jugak anak lelaki kawan papa me.. my mom selamba je jemput dia pegi rumah me.. me cakap org tu lelaki.. kawan hb me pon xde senang2 dtg rumah..per2 hal jumpa luar je..Ini pulak anak lelaki kawan papa??  Awal2 masam muka juga. Tapi lepas tu dah biasa..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 10:55 PM | Show all posts
Yg sedara mara nipun xde common sense ke asyik2 nak tumpang je? tak malu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 11:45 PM | Show all posts
mujer_in_espejo replied at 8-7-2017 10:55 PM
Yg sedara mara nipun xde common sense ke asyik2 nak tumpang je? tak malu ke?

It's not about the sedaras. It all boils down to you...how you position or carry yourself as somebody respected....where orang akan segan to even  bukak mulut Bertanya...
Simple logic right????





Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2017 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
sebu1 replied at 8-7-2017 04:21 PM
Selame dia tinggal dia ade bayar sewa x  .Dulu Adik ipar aku pun menumpang. Tp laki aku halau di ...

Mmg x la kan..dahla bilik xgeti nak kemas, toilet hygiene lagi teruk..mmg disaster sgt!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-7-2017 01:46 AM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 8-7-2017 10:13 PM
Itu yg susah..sesuka hati je atur..tak tanya org dulu.. jgn bg alasan..hb u kena bincang ngan tuka ...

Kes u tu senang sikit. Sbb deal ngn mak ayah sendiri. Ni dgn sedara yg kira rapat juga. Pastu dgn MIL.    

Apa pun kite mmg kena tegas kan? Tapi tu la, tegas kat sini.. mungkin di sana kecik hati atau mengata  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-7-2017 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 9-7-2017 01:09 AM
Mmg x la kan..dahla bilik xgeti nak kemas, toilet hygiene lagi teruk..mmg disaster sgt!

Lama nya dia tumpang. Ya Allah, i harap xde la nak numpang dah pasni. Mohon sebelum mintak keje or paktikal tu... pikir kan lah dulu mana nak tinggal.
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2017 01:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 9-7-2017 01:48 AM
Lama nya dia tumpang. Ya Allah, i harap xde la nak numpang dah pasni. Mohon sebelum mintak keje or ...

Dari mula elokla dicantas, kalau x mmg sampai bila2 Akan Ada isu Ni..my parents dulu pun Jenis mcm Ni la..abis seramai2 nya anak buah datang duduk Kat rumah I Ni mcm Kan Mak bapak masing2 lepas tangan, semua harapkan my parents carikkan keje utk anak diaorg. Nasibla time I membesar dulu dah stop orang2 menumpang Ni..
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2017 04:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 9-7-2017 01:46 AM
Kes u tu senang sikit. Sbb deal ngn mak ayah sendiri. Ni dgn sedara yg kira rapat juga. Pastu dgn  ...

Mil tu kan mak suami.. suamilah kena settle...



Bincang elok2.. ckp terus terang je sbb ada org ni xtahu limit...biarlah nk masam muka pon..
Suka2 je nk atur hidup org.. tumpang tdo sekejap 2 xpelah.. ini nk tumpang tinggal..
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2017 05:05 AM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 9-7-2017 01:55 AM
Dari mula elokla dicantas, kalau x mmg sampai bila2 Akan Ada isu Ni..my parents dulu pun Jenis mcm ...

Betul. Awal2 da kena stop benda ni.klu x nnti makin melarat.

Lg masalah sampi xtahu hormat kita sampai org lain pulak sesuka hati nk offer rumh kita.. eheh..rumh saper ni?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083885s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list