Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7236
View
159
Reply

Sedara-Mara Tumpang Rumah

[Copy link]

Author: Naatasha    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-7-2017 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum.

Dependekkan cerita, lepas kawin kitorang decide nak duduk sendiri. Lepas 8 bulan, dimulakan dgn in law nak tumpang kan fmily kakak dia kat umah i sbb anak nye dapat sambung belajar di ipt dkat negeri i duduk ni. Fmily diorang ni ada sorang lagi anak stay kat negeri yg sama, tapi umh i lagi dkt dgn ipt tersebut. Tapi masa tu x jadi tumpang sbb i dgn husband pergi bercuti.

Berterusan dgn sedara i (laki) dpt praktikal kat sini dan fmily dia pun call i. Diteruskan dgn in law suruh adik husband (pompuan) tinggal kat umah i sbb dia baru dpt keje n tempat keje dia tu lebih dekat dgn umah i. Dulu masa praktikal dia berulang dari umah. Berterusan lagi dgn sepupu i dpt keje kat sini, teruslah family dia call cakap sekian2 haribulan nak keje, tempat tinggal belum ada. Motif bagitau? Nak cari tempat tinggal lah kan? I serabut betul.

Bukan ke kehidupan rumah tangga tu adalah privasi? So untuk yg kat atas tu, jawapan husband i ialah No. Nampak kejam kan, tp husband i kata better cegah sbb x tau berapa ramai lagi yg akan dpt keje kat sini, dpt praktikal kat sini, dpt belajar kat sini. Tak kan semua nk tumpang kan kat umah i. Kalo tumpangkn sekejap, pastu dia naik syok plak duk sini. Tak ke naya? Apa yg kitorang boleh bantu carikn umah or bilik sewa.

Sebetulnya i rasa bersalah juga. Erm tah lah.. siapa ada pengalaman macam i? Mcm mana uols handle? Atau perlu ke di masa hadapan i pujuk suami untuk terima if ada org nak tumpang sini?



Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 12:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Seloknya tak payah bagi tumpang, nanti tak selesa. Kalau bermalam sehari mungkin kamu bile belanja dorg sebuah bilik hotel.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
U takde masalah jangan cari masalah u... dah elok dah husband u kata NO, u lagi nak jadi baik tak bertempat...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 06:59 AM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 8-7-2017 12:50 AM
U takde masalah jangan cari masalah u... dah elok dah husband u kata NO, u lagi nak jadi baik tak be ...

Ye..setuju sangat..x de masalah di sini..hasben u dh kata NO then full stop  la..x yah pikir2..
Kalau kita keep on pikirkan apa org kata ..penat hidup  kita..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Byk masalah akan timbul nanti. Kamu tgk le:zz
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by irlene_hana at 8-7-2017 08:23 AM

Benda dah setel husb ckp no. Xyah nak fikir2 lg. Pandai2 la dowg nk hidup da besar ok. Aku pun ada sedare dok selangor tp aku xpernah kacau dowg. Aku sewa bilik jah.. aman hidup.

Ko dah husb cakap no tak payah terhegeh2  lagi. Bagi aku benda dah  setel.
Ko pujuk la kalau ko sendiri nak tempah bala. Lagi ramai lagi bagus kan esok2 jangan meratip dalam ni lagi masalah saudara menumpang.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 09:34 AM | Show all posts
tumpang setakat 3 hari 2 malam boleh, tolong carikan ye bilik sewa rumah sewa je. jgn nak bg duduk rumah u
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
X ada masalah baik jgn cari masalah TT.. Aku dh merasa dah dulu2 zaman belum kawen bila kazen menumpang kt umah family aku..mcm2 hal..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku jenis suke pakai short dan singlet je dlm rumah short pun jenis yg singkat bkn paras lutut tp peha.  Jadi aku mmg x suke org lain ade kat rumah kecuali suami dan anak2.  :zz
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila bgi sepupu tu dok..sepupu yg sana lak tnya..jap lgi sepapat sana lak nk tompang..buat perabis boreh jo. Aku tknak dh..serik oooo..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 11:18 AM | Show all posts
sebu1 replied at 8-7-2017 09:43 AM
Aku jenis suke pakai short dan singlet je dlm rumah short pun jenis yg singkat bkn paras lutut tp pe ...

Patut ler malaikat Tak nak masuk rumah hang...hilang selera...hang bersluar pendek.....


Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 11:19 AM | Show all posts
rospinki replied at 8-7-2017 10:10 AM
Bila bgi sepupu tu dok..sepupu yg sana lak tnya..jap lgi sepapat sana lak nk tompang..buat perabis b ...

Kalau manak Yang nak tumPang, boleh????


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
sundayz0 replied at 8-7-2017 12:36 AM
Seloknya tak payah bagi tumpang, nanti tak selesa. Kalau bermalam sehari mungkin kamu bile belanja d ...

Itu la, kite plak kena belanja bilik hotel kan. Patut sebelum cri kje or tmpat paktikal tu pikir le dulu nak tinggal mana
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 8-7-2017 12:50 AM
U takde masalah jangan cari masalah u... dah elok dah husband u kata NO, u lagi nak jadi baik tak be ...

U, i bukan nak baik x bertempat. Contoh bila husband x bg adik dia duk sini tu... bila balik umah mil tu i rasa tebal jugak la muka i menahan malu.. dlm hati i rasa nape nak tumpang umah i sbb dlu masa paktikal boleh je dia berulang dr umah mak dia. (Tmpat keje dgn tempat paktikal dia dlm area yg sama). Dr umh dia mybe 40 mint. Dr umah i 20 mint. I tau jauh.

Terpksa la husband i create alasan like umh kami masuk kena ada access card.. so nt dia nak tumpang cmana. Susah la nk kena g management buat card, and tah ape lagi dia ckp kat mak dia. Patutnya cari je la umah sewa sbb kat negeri sini banyk je umah sewa. Dlu pun sblum kawin i duk umah sewa je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
makciksombong replied at 8-7-2017 06:59 AM
Ye..setuju sangat..x de masalah di sini..hasben u dh kata NO then full stop  la..x yah pikir2..
...

Betul mak cik. I terlalu pikir apa org akan kata.. takut nt org kata kite ni sombong padahal banyak juga diorang tlg dulu. Last week mlm tu i happy2 nak g kuar mkn ngn husband. Lps fmily spupu i call tu terus hilang selera n xde mood. Kesian husband. I pikir  nape la asek nak duk sini. Dah terpaksa i menipu alasan lagi  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
sebu1 replied at 8-7-2017 08:00 AM
Byk masalah akan timbul nanti. Kamu tgk le:zz

Ye i ada pikir jugak. Tambah2 nk bg org tumpang ni i nak kena masak kat diorang ke??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
irlene_hana replied at 8-7-2017 08:20 AM
Benda dah setel husb ckp no. Xyah nak fikir2 lg. Pandai2 la dowg nk hidup da besar ok. Aku pun ada s ...

Kan? Aku merantau jugak dulu. Cari kawan2 je dulu tanya bilik sewa. Ni masalah bukn sepupu or SIL tu yg cari i. Family diorang yg tanya kat kitorang. Anak dah besar panjang, suh la pikir cane nak selesaikan masalah tu. Cari tempat keje pandai. Dah tu tempat tinggal?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 8-7-2017 09:34 AM
tumpang setakat 3 hari 2 malam boleh, tolong carikan ye bilik sewa rumah sewa je. jgn nak bg duduk r ...

A ah.. skrg ni kitorang cari kan je bilik sewa.. pdahal sendiri boleh cari dlm mudah kan banyak   
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
kuzaime replied at 8-7-2017 09:38 AM
X ada masalah baik jgn cari masalah TT.. Aku dh merasa dah dulu2 zaman belum kawen bila kazen menump ...

I terpikir je apa sedra mara akan cakap. Tambah2 diorang ada jugak tlong i dulu (bukan tlg tumpang rumah). I takut juga bila i susah ada org nak tlg ke nanti sbb i buat org macam ni  

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2017 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
sebu1 replied at 8-7-2017 09:43 AM
Aku jenis suke pakai short dan singlet je dlm rumah short pun jenis yg singkat bkn paras lutut tp pe ...


I cmtu jugak sebu. Tapi ada x sape2 nak tumpang umah u? Kalo nak tolak, nak cakap apa? Skrg husband atau i terpksa reka2 alasan plak. I tak suka lah  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086046s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list