Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5749
View
98
Reply

Mak ayah yg lain dari lain

[Copy link]

Author: charlie87    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-6-2017 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi salam.
Time aku typing ni aku x buka puasa lagi..
Aku stress sgt..aku dah jadi anak derhaka tadi..
Tapi bukan niat aku..aku betul2 stress dgn mak ayah aku..

Mak ayah aku ni tak normal..maksud aku life aku x macam org lain.dr kecik smpai besar..

Mak aku dia telampau taat kt ayah aku..dia akan pilih ayah aku dr aku adik beradik..

Ayah aku ni drug addicted..tapi still waras..cuma bila smpai otak dia short sbb x dpt drug,dia boleh marah2 sukati..lagi2 kalau mintak duit tak dapat..

Aku kerja ok..aku boleh ckp la career aku ok..gaji aku tak luak pun..sbb aku pndai manage..yela.. dah membesar dgn bnyk dugaan..buat aku lagi kuat n pandai pikir..hidup aku mostly berdikari..

Aku tak kisah pun ayah aku drug addicted..dah lali..aku x ambik port sgt..mak aku lak keje private..gaji actually ok je..tax payer..so tau la gaji bnyk mana.xde la mcm mak2 susah duduk kg..mak aku mak bandar..

Aku tinggal dgn atuk aku..so aku bagi duit blnja kat dia la..anyway aku mls nk cite sume..yg sedih dah berlalu tu biar la..

Ni cite tadi..aku balik keje..penat weh..aku actually plan nk buka lua tadi..tp pkr nk buka dgn family rini..aku gigih balik..keje belambak aku bia je..

Balik2 rumah mak aku approach aku..tnya psl something..bukan discuss tapi bising2..something yg involve duit..aku ckp sabar la..penat ni..baru balik keje..dia bising lagi..aku mengaku aku tinggi suara gak..sbb aku penat..maybe sbb dr kecik aku bnyk sgt dugaan,emosi aku jd susah control..pastu aku senyap..sbb aku nk jaga puasa aku..manusia..biasa la bila penat kekadang telepas emosi..

Aku duk main dgn budak kecik..tetibe aku tgh tlg2 prepare tuk buka dgn atuk aku,aku dgr mak aku mintak duit kt adik aku..aku snyap je..

Then tak dapat,dia terus la mintak kat aku..tak banyak pun..tapi aku betul2 stress..dia nk bagi kt ayah aku..aku ckp buka je la kt uma..tak nak..nk duit jgk..aku ckp takde..mak aku push gak nk duit..aku stress la..so jadilah drama sikit..

Mak aku ckp aku sombong larr xle harap larr..aku termelawan..ter sebab lepas melawan aku nangis..aku takut jadi anak derhaka..bukan masalah duit..tapi mak aku ni mmg asik mntk duit..jadi tertekan..dgn atuk aku tak ya ckp la..before mintak aku..dia mintak atuk aku..tapi buat cite ckp kwn dia yg nk pinjam..

Aku nak highlight kan kat sini..aku tak kisah psl duit..tapi cara mak ayah aku salah..dorg totally failed didik aku n adik2 aku..

Last week aku sakit..aku rasa susah nafas..aku call mak aku sbb aku takut..aku ada anxiety disorder..confirmed by doc..aku jadi panic..berpeluh2..mak aku dgn relax je ckp nk gi klinik tggu la atuk aku balik surau..aku ckp xle ke gi skg..dia x amek port pun..dia mls pikir..aku sebak aku terus tido..terus baik sesak nafas aku.haha.aku penah kene surgery..mak aku lepas tgn terus..aku kua hospital aku amek teksi sndri balik rumah..sbb mak aku pi ikut family dia pi shopping mall..aku dah bgtau aku discharge ritu..then aku merajuk la..major surgery gak..last2 kwn aku jaga..aku x boleh jalan n bergerak sgt..perut aku jahit lagi..aku mkn pun tak pantang sbb kwn jaga kan..mkn kedai je la..haha..sedih tapi life must go on..

Tadi bergaduh mulut teruk gak..ayah aku cop ckp aku ank kurang ajar..mak aku ckp xnk ckp dgn aku lagi..xnk amek port..actually part tu aku x kisah..sbb aku mmg selalu sendiri..kalau aku kua malam mak aku kol..aku tau bukan dia risau..dia nk pinjam duit..selalu mmg betul la..tapi aku tau kalau aku bg duit tadi sure tak de perang mulut..duit je point dia..

Serious,aku harap aku ada mak ayah normal..atleast keje kampung pun xpe..tua and susah pun xpe..aku nk life normal je..aku xnk jadi anak derhaka..tapi mak ayah aku buat character aku jadi camni..aku cuba terbaik..agama sume aku belajar sendiri..tapi character aku jadi cepat naik angin n cold kalau dorg mintak duit..tipu atuk aku just nk duit..penat la camni..

Oh ye..mak aku ni pemalas gak..selalu atuk aku je buat sume keje..kalau aku takde,mak aku x kn tolong atuk.kekadang aku berangan dpt mak yg sediakan makan minum..alaa mak normal..bising2 pun kopek bawang,masak nasi bg anak2 makan..


Penah ayah aku kene tangkap..kwn aku msg bgtau..aku x malu pun..sbb dah mmg takdir aku lahir family camni..bukan aku boleh ubah pape..tu atas ayah mak aku la kan..

Mak ayah aku tak paham apa yg aku n adik2 aku lalui..aku tak kisah org lain nampak aku kasar and x mesra dgn mak ayah aku..sbb aku dibesarkan bukan mcm dorg..so aku anggap dorg x tau..nak dpt degree pun bnyk aku kene lalui..mmg tak sama mcm kwn2 aku..yg penting degree aku dpt,aku keje oil and gas n alhamdulilah duit x pena putus..

Aku bersyukur Allah bagi aku rezeki luas..kalau org lain sure nmpk aku mcm life normal..or mayb nampak aku mewah..terus terang..aku x kisah nk bg mak ayah aku duit kalau dorg normal..ni aku bagi duit aku terpikir ayah aku beli drug ke apa..sakit hati..so selalu aku mmg kedekut dgn dorg..

Duit aku bnyk blnja org lain..yg aku tau dorg sure guna tuk benda yg diredhai..org mintak sedekah pun aku xpena rasa kedekut nak bagi..just time mak ayah aku mintak aku rasa was2 and berat nak bagi..aku xnk bagi muka..nanti asik mintak..

Yes aku jenis straigh forward..aku jenis pikir panjang..aku bukan pmpuan melayu terakhir yg redha dgn sume..mana baik aku sokong..yg buruk aku tolak awl2..

Aku nk sgt family normal..tapi aku tau tak mungkin..

Aku harap mak ayah aku terdetik sikit kat hati dorg tuk pikir anak2..

Mayb forever aku takkan rasa one happy family..coz fam kitorg pelik..xde sapa nk respect ayah aku..bukan reti nak berubah..mayb sbb mak aku tak penah strict dgn ayah aku:.ikut je..

Ni la salah satu sebab aku tak kawin lagi..aku tak tau camna nak bwk org lain msk family aku..aku kesian kt laki tu nanti..dgn ayah aku camtu..mak aku lak ada prgai malas dia..serba kekurangan..

Aku harap dgn kejayaan dlm kerja aku je boleh la tutup skg kelemahan family aku..

aku dah kawan dgn ramai laki..part lain sume perfect..part family je aku sure rasa rendah diri..and end up aku tolak dorg jauh2..

Aku rasa berdosa..aku takut jadi anak derhaka..tapi percayalah..kalau mak ayah aku normal,aku sure jadi anak terbaik..aku tak boleh control character dlm diri aku..perangai aku..dgn makcik pakcik or family or org tua lain,automatic aku jadi perempuan melayu terakhir..

Tapi dgn mak ayah aku..aku x boleh..terus jadi kasar..mayb sebab respect kot..aku hilang sikit2 respect..mcm xde..

Oh ye,ada part dorg baik gak..even drug addicted pun,ayah aku ttp ayah aku..aku selalu doa dia berubah..aku smpai nk cari private centre tuk heal dia..tapi dia taknak..

Apa yg boleh aku buat?anak jahat ke aku?aku takut neraka Allah..ya allah...aku dah text mak aku kalau nak duit nnt aku bagi.close eyes je...patutnya aku bagi je tadi tapi aku stress sgt tadi..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Dik, akak tak tau nk nasihat ape
Tapi akak doakan kau cepat kawen Dan beranak boleh kau spend duit utk anak Pula
Sementara tu, sila guna duit gaji beli properties, Simpan Dan insurance
Kalo ko pokai tidaklah terasa sgt kalo tak DPT sumbang duit ke tempat yg diragui ( drug )
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Moga tabah la u... hidup ni mmg tk seindah yg disangka... kena harung je la.. yg penting jgn lupe agama inshaAllah, hidup lebih diredhai & tenang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by charlie87 at 14-6-2017 09:09 PM
penmerah replied at 14-6-2017 08:55 PM
Dik, akak tak tau nk nasihat ape
Tapi akak doakan kau cepat kawen Dan beranak boleh kau spend duit  ...


Dah buat dah kak..kalau akak,akak bagi ke kat parents akak..

Aku bagi gak tapi kekadang je la..tak de konsisten..

Mak aku gaji besar dari aku....tapi habis gitu je..

Aku stress la kak..

Aku blnja makan kalau birthday dorg ke hari ibu ke..yg nmpk depan mata..tapi bila tang dorg mintak duit ni aku was2..lagi2 kalau mak aku mintak nk bagi ayah aku..

Aku stress la hidup aku camni..kwn2 aku lain normal je..mak ayah ajak pi solat..or atleast dorg solah..bahagianyaaa tgk..

emm part ni aku xnk sentuh lah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 14-6-2017 09:05 PM
Moga tabah la u... hidup ni mmg tk seindah yg disangka... kena harung je la.. yg penting jgn lupe ag ...

I nak ketenangan and kebahgiaan je..

I mean balik rumah to see a normal life..stress nyaaaaaaa

Aku takut kene laknat je sebab tinggi suara..

Bagi i keberkatan mak tu penting..i selalu try jaga..i manusia gak..ssh nk control time mak i dgn perangai dia..

Takutnya jadi anak derhaka..i dah text mak i..takde la mintak maaf just ckp kalau nk duit bgtau..tapi x reply..i frust gak life camni
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku simpati kat ko. Aku juga dari broken family tapi xde lah pasal drug ke hape. Hidup ni pilihan. Ko ada pilihan utk buat yg terbaik dal am hidup. Kalau aku jadi ko, aku report kasi ayah tu kene tangkap, sorry to say this but maybe itu yg terbaik.

Aku suggest ko ada bf dan kawin dgn lelaki yg baik dan boleh terima kekurangan dlm keluarga ko. Lepas tu dok dengan laki. Syurga isteri pada suami. Minta maaf dgn parent dan move on. Pasal.bagi duit ke tak tu, ko boleh bagi tapi kene ada had. Gudluck utk ko tt.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Untung mak ayah awk bkn jenis memukul , mcm sy kena maki hamun kena malu kena pukul sebagainye la.sabar awk ye , tiap org lalui masalah yg berbeza..cuma kita kuat untuk harungi semua nie, allah ade sentiasa la mnta pertolongan dari dia.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jojie at 14-6-2017 09:34 PM

hati u kena kental and tegas sbb ramai je dari kelaurga problem cuma diorg pandai simpan depan org ramai .

i ada knal beberapa org yg ada masalah keluarga diorg kongsi bila lepak bersama lepas tu buat balik rutin harian.

about ur dad tu biar ur mum hadapi.. itu suami dia! bukan tanggungjawab u pon.. nanti bila satu tahap ur mum akan bangun sendiri.. if ur mum still nak hidup macam tu juga biarkan sbb kita tak blh ubah perangai org kecuali ada benda terjadi buat dia terpikir..
jgn pujuk org dgn duit.. pujuk org dgn kelakuan.. biasakan!

sorry if nasihat tak bernas tapi byk forumer yg otai kat sini akan bagi u jalan kurangkan stress u..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 09:55 PM | Show all posts
berat lagi memandang berat lagi bahu memikul..

sabar ye adik..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 09:57 PM | Show all posts
adik ayah adik drug addict apa? setiap penyakit ada penawarnya..

kalau metapatahmine tak pe.. kalau drug addict cm jarum tu berat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-6-2017 09:57 PM
adik ayah adik drug addict apa? setiap penyakit ada penawarnya..

kalau metapatahmine tak pe.. ka ...

Tak tau la..tapi bukan jarum..

Hisap2 guna straw tu apa?kaler pink..

Rasanya larr

Dia x pena guna jarum..

Dlu dia keje ok je..office dia anta training kt korea..time tu dah amik drug dah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
aku.semut.merah replied at 14-6-2017 09:28 PM
Aku simpati kat ko. Aku juga dari broken family tapi xde lah pasal drug ke hape. Hidup ni pilihan. K ...

Broken sbb ayah aku drug addict je..yg lain normal..mak aku syg giler ayah aku..

Tu la..hidup ni pilihan..aku pilih nk jadi terbaik..aku balajar,kerja sungguh2..life aku ok..

Tapi part family,aku x boleh ubah..bukan pilihan aku..
Aku tak boleh buat pape pun..

Aku penah ada bf..aku transparent dgn dia msalah family aku..end up dia tinggal aku gak..

Aku kwn dgn laki yg baik..family dorg pun normal..aku tak tau camna nk cerita n make them understand..
Family aku totally tak normal..aku tak tau camna nk bawak org lain msk dlm life family aku..

Kalau syg mmg akn terima seadanya..tp cayala..at one point sume ni akan jadi issue..samada dkt family laki tu or laki tu sendiri..

Biasanya aku akan senyum,geleng kepala and told myself that this not gonna work..jgn berangan..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-6-2017 09:55 PM
berat lagi memandang berat lagi bahu memikul..

sabar ye adik..

Almost 30 years dah sabar n ikut flow..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 10:33 PM | Show all posts
charlie87 replied at 14-6-2017 10:22 PM
Tak tau la..tapi bukan jarum..

Hisap2 guna straw tu apa?kaler pink..

itu kristal dik, nama dia syabu, kalau makan boleh happy je nampak smurgf nampak the lord of the rings.. org makan dadah ni kebanyakan kategori putus asa hidup.. kita kena kuat dik.. Allah ada..

akak kena tipu bisnes tak makan dadah. akak makan nasi ciken chop.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
jojie replied at 14-6-2017 09:31 PM
hati u kena kental and tegas sbb ramai je dari kelaurga problem cuma diorg pandai simpan depan org r ...

Terima kasih..nasihat berguna..

Yup..bila dah keje ni,i kwn dgn ramai org yg can say ok..life dorg normal..

Bila part i..i mcm rendah diri lak..even luaran nmpak macam normal..and org nmpk i ni mcm from family yg ok..but actually..im not..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-6-2017 10:33 PM
itu kristal dik, nama dia syabu, kalau makan boleh happy je nampak smurgf nampak the lord of the r ...

Tapi aku tgk ayah aku x happy hyper pun kak..

Dia normal je..kalau tak dapat otak dia mcm short sikit..asik nk marah2 je..

Tapi as aku tau lama dah dia ambik..20 tahun dah kot,,mmg ssh nk tnggal la..

Dia ambik sure dlm tolilet..kalau x dpt dia tidur..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Wawa2305 replied at 14-6-2017 09:29 PM
Untung mak ayah awk bkn jenis memukul , mcm sy kena maki hamun kena malu kena pukul sebagainye la.sa ...

Kenapa mak ayah awak pukul?dorg baran ke?
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 10:43 PM | Show all posts
charlie87 replied at 14-6-2017 10:40 PM
Tapi aku tgk ayah aku x happy hyper pun kak..

Dia normal je..kalau tak dapat otak dia mcm short ...

dah sebati tu adik.. kiranya otak dia tepu tu.. adk nak jimat ambil tepung gandum campur ajinamotor letak kt serbuk syabu.. tp kalau dia otai dadah dia boleh syak dadah palsu..

akak mampu nasihat sabar je.. sebab sabar kekuatan diri kita.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 10:47 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-6-2017 10:43 PM
dah sebati tu adik.. kiranya otak dia tepu tu.. adk nak jimat ambil tepung gandum campur ajinamoto ...

Thank kak..

Sabar tu makanan aku dah kak..

Anyway mmg dah tepu pun..aku doa dia cepat pergi je..jahatnya..

Tapi mmg x boleh buat pape..actually kalau mak aku tinggal dia,aku terbayang dia merempat tepi jalan..ooh x sanggupnya tgk..
So better dia xde terus dlm dunia ni..maaf mcm kasar lak bunyi..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
charlie87 replied at 14-6-2017 10:47 PM
Thank kak..

Sabar tu makanan aku dah kak..

Akak faham dik.. akak pun dtg dr famili yg tak sempurna mcm org lain..
Ada ahli keluarga yg terlibat ngn menda alah tu gak. Kuar masuk dlm pun tak ubah apa2.. kdg tgk dia kesian sgt.. di kala org lain umur mcm dia rata2 dah bekerluarga ank2 tgh membesar tp dia duk cam tu jelah. Kije xde sbb xnk kije.. sekolah pun tak abis.
Nak bg nasihat pun tak guna sbb dah dewasa dah keras takleh nk dilentur lg..
Mampu doa jelah.. hanya diri dia jelah boleh kalo nk berubah pun.
Tidak mati jelah.. tapi selalunya yg begini yg selalu jd ujian utk org lain panjang nyawanya tah2 paling last meninggal.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.114751s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list