Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4051
View
92
Reply

[Idea] Rumah impian yang praktikal

[Copy link]

Author: ninja boy       Show all posts   Read mode

Post time 3-9-2017 11:51 PM | Show all posts
Mine 4 & 6.

Tinggal rumah landed . Love the house sebab balcony dia besar.  It's an intermediate house & cukuplah untuk 5 of us . Luv the area sebab tak lah sesibuk KL. Beli & dah renovate mengikut cita rasa sendiri ie modern contemporary.

Second  home, a condo with 3 rooms right in the middle of KL which our  family tak sewakan coz we consider it as our 2nd home . Bosan dok landed ni, balik condo & vice versa

Tak ada rumah idaman sebab apa yang ada pun memang  bersyukur sgt2 wpun bukan banglo yang tersergam besar & indah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 09:04 AM | Show all posts
Dulu...dulu....i pangkah siap2 rumah landed sebab malas nak jaga laman..

Tapi makin besar..makin tua..i need and i'm dying to have one..kat state lain pun tak pe..ye lah..kt KL ni mana ada dah rumah baru..kalau ada rumah second..tu pun harga mencekik..

i love to have minimalist design tp yang cukup serba serbi...termasuk kasih sayang

I nak my huge family esp my tiny little family feels like home is where your heart is..

Rumah sekarang bukan milikku karna ianya rumah sewa..wpun..kadang2 i merungut itu ini about that house but deep inside i'm very thankful that at least i have some place untuk berteduh, tidur, makan, mandi etc dengan family i..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 09:19 AM | Show all posts
rumah idaman i
model-rumah-banglo-semi-d-terbaru-70vqo8xig.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2018 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah yg ada ni tak lah sempurna, tapi lokasi dan kos suitable and affordable to both of us. We found this sub-sale house right after engagement, settle all the documentations and financing while preparing for the ceremony as well. My fiance moved in one month before our wedding. After ceremony, kami newlywed terus duduk rumah sendiri.

Kami kawin dgn sgt sederhana kerana kami lebih pentingkan kehidupan berumahtangga nanti. Masa tu mmg percaturan juga, sbb we never know what rezeki dan jodoh yg Allah aturkan. Ye lah, blm kawin lagi but my fiance sediakan duit utk deposit, lawyer dan perabot seadanya, while saya yg berpayslip memohon loan. Memang risky our arrangement tu kalu ditakdirkan sebaliknya.

Dah almost 12 years now, we slowly build and renovate this intermediate link house according to our dreams. And invest in other properties also. But this house is our heaven.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 06:40 PM | Show all posts
Edited by kancilku_biru at 14-1-2018 06:42 PM

klu boleh i teringin nak ada a complete tiny house.... so i boleh tinggal kat mana2 i suka.


tinyhouse.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
beli rumah teres.. tapi tak sesuai dengan jiwa.. jiwa ni nak ada rumah kampung... tanah tak luas pun tak pa.. janji aman dan tak bising.. lagi satu kalau boleh nk rumah kampung yang jauh sikit dari orang.. tak da la jauh sgt pun dalam 25-50 meter je.. seumpama nak ada privasi la

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2018 11:23 PM | Show all posts
skinskin replied at 14-1-2018 09:27 PM
beli rumah teres.. tapi tak sesuai dengan jiwa.. jiwa ni nak ada rumah kampung... tanah tak luas pun ...

berani rumah jauh2 dari jiran perompak suka ambil peluang
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 14-1-2018 11:23 PM
berani rumah jauh2 dari jiran perompak suka ambil peluang

x de la jauh sgt dlm 25-50m tu x jauh pun.. yang duduk rumah teres ni pon da 2 kali masuk pencuri.. nasib org xde dlm rumah.. pencuri ni masuk waktu siang time hujan lebat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2018 11:59 PM | Show all posts
skinskin replied at 14-1-2018 11:30 PM
x de la jauh sgt dlm 25-50m tu x jauh pun.. yang duduk rumah teres ni pon da 2 kali masuk pencuri. ...

hari hujan lebat dan raya cina mmg waktu pencuri aktif

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 14-1-2018 11:59 PM
hari hujan lebat dan raya cina mmg waktu pencuri aktif

abis barang kemas laptop bagai.. nasib ada insuran home contents
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 01:43 PM | Show all posts
rumah sekarang masih bukan rumah ku..kuarters kerajaan..dah dua tahun menunggu rumah nk siap..lambat sangat... kalu dah siap nak minimalist design ajer..cukup lengkap yg penting kat dapur siap kabinet atas bawah beserta dapur tanam..bila la nk boleh siap umah ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah itu bukan milikku. Sob...sob..

Impian nk beli tanah pastu buat umah sndri berangan nk cucuk tanam...xtau bile akan jd kenyataan. Tgh struggle menabung ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2018 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah sekarang besar tapi bukan milik i Hakmilik ibu dah ayah .. try untuk keluar cr rumah tapi bising siap gaduh2 lagi ngan ibubapa ..  tambah2 pulak diorg berdua sakit so i decided ngan my husband bertahan n sabar .. InsyaAllah ada rezeki tuhan bagi cuma sekarang fokus dulu kat org tua ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2018 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
rumah sekarang rumah landed. 2 storey low cost.
dah rase seronok sangat.. depan rumah ade tanah kosong. boleh cucuk tanam.
tanam pisang, serai mangga. rumah pun dekat dengan segala kemudahan..

nak g KL pun dalam 30 minit

deco sikit2.. bagi sedap mata memandang. Kteorg laki bini baiki sikit2. cat sendiri..puas hati sangat

jadi rasa bersyukur sangat sebab Allah bagi rezeki tempat tinggal yang sempurna..

bila kita happy dan hargai dengan apa yang ada hidup rase tenang..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 10:55 AM | Show all posts
rumah saya ala kadar je
perabot pon bole kira dgn jari
kipas pon berbunyi2 lampu pon asik padam
asalkan ada tempat berteduh, privasi dan agak selesa pon dah cukup bersyukur
ada kelebihan sikit rumah mmg dekat dgn pasaraya, byk kedai RM2, kfc mcd pizza, petrol station semua dekat2 je, yg penting wajib ada warong ngeteh ptg2 hehe
kalo ambil kira rumah impian mmg saya target rumah 1.5juta tu
cuma kadang2 tu adala idea nk deko sikit2 guna barang kedai RM2
asalkan isi rumah ceria selalu, sihat walafiat, cukup makan pon dah memadai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 04:27 PM | Show all posts
i prefer rumah yang selesa..
konsep minimal...
tapi lengkap utk benda2 yg penting...
takde hiasan pun xper...

tapi view luaran rumah nak superb....
contoh view laut atau gunung atau dataran rumput yg luas..

nikmat sambil minom kopi rilek tengok permandangan mcm tu kan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Tengok rumah yang renovate atas jadi full verandah, cam elok je
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2018 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa mula2 kawin duduk dengan MIL. Rumah sebuah tanah lot. Dalam kl. Tanah lot rizab melayu. Cantik. Tp rumah org. Lepas setahun pindah. Rumah apartment suami bl sebelum kawin. Sempat la sewakan 2x. Tapi rumah ni tingkat 3. Walk up apartment. Fikir2 makin menua.

Then lepas 3 tahun kawin beli condo baru naik. Dekat je dengan rumah lama. Sebelah.

Rumah ni harga ni boleh dpt rumah landed kat Nilai. Tapi i taknak jauh dr my parents. My hubs pun taknak jauh dr mak dia. So here we r.

I plak jns sukakan rumah yg functional space. Means ada 1 kitchen yg cukup cukup je ruang. Sama dgn hall secukupnya. Bilik 3 bilik air 3 jugak.

Taknak jadi hamba pada rumah. Minimal masa mengemas. Tak perlu naik turun rumah. Yak perlu habiskan masa yg panjang nak mengemas.

Hiasan pun minimal shj. I amalkan spring cleaning every 3months. So rasanya tak terbeban rumah besar maintenance pun besar. I prefer something that i can managed. And im happy here

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2018 01:46 PM | Show all posts
beri la rezeki beli rumah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2018 08:54 PM | Show all posts
rumah impian semesti nya landed tapi cukupla setingkat sahaja . tak kisah teres ke apa as long ada tanah sikit. yelah utk berbakti pada tanah bila dh pencen/menjelang hari tua nanti hihi

Semoga dipermudahkan. Amin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.243676s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list