Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9645
View
129
Reply

sikap mak mertua

[Copy link]

Author: belasahgurlz84    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 26-5-2017 08:08 PM | Show all posts
maybe i paham kut perasaan TT
TT mesti ingin PIL tanya khabar TT, tanya sihat ke idok kandungan TT, bg tips2 untk menjadi ibu yg baik, borak2 antara ibu mertua dan menantu... tanya TT ada masalah ke dgn ank dia (suami tt) ala ala drama atau novel2

Tp yg tt dpt hanyalah layanan beku oleh PIL seolah2 tt makhluk ghaib yang tidak dpt dilihat dgn mata kasar dlm rumah tu
Nk wat cnne... mak bapak ni kalau dpt cucu sulung excited dia len mcm... kalau dia jmpe kawan2 dia pun x abeh cter psl dia dah dpt cucu...
bila x jmpe cucu rindu dia kalah rindu ank x blek raya

Lgpun tt menantu.. mana leh samakan dgn ank perempuan PIL tt

Psl adik ipar tt tumpang tu bg je la tumpang... kalau ada masalah nnti tt dah bersalin beli la baby seat belu stroller pastu penuhkn kete dgn kelengkpn baby smpi x muat org nk tumpang
Bg je tumpang kt adik ipar tt tu... berlapang dada

Tp adik ipar tt tu dah berlaki, kalau blom kawen lg i paham la lg sbb  adik suami tt adalah tanggung jawab suami tt kannn
Tp ni dah berlaki tu yg x paham.... apa laki dia mmg meluat sngt nk blek kampung ke apa? Mcm tt ke apa ada yg x puas hati? Lolol

Akhir kata, semoga tt pndi bwk diri bila blek kampung... mertua layan x layan x jd kes pun..bnyk bnde tr boleh buat kt kampung dri asyik terperap dlm rumah dan menantikan mertua tt dtg kpd tt untk berborak... tt pun dh sngt sngt bsar untk buat hal sndiri kannnn
Boleh msak sndiri, boleh uruskn diri sndiri, boleh berdikari sndiri,kalau boring dok dlm rumah boleh pi merayau (dpt kn keizinan suami atau g merayau satu kampung dgn suami sbb tt tu mengandung)
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabar la ye tt ... tengah ngandung tue .. x payah pikir banyak sangat ... banyak2 istifar
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Depa tak nak layan biaq pi la. Cari lah cara lain hiburkan hati, main candy crush ka   Jgn stress sangat, nnt bb dlm perut stress pulak
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau mzz lagi suka orang x layan mzz..so i can sit one corner and do whatever i want to do. Korang nak gosip ka nak gaduh ka nak rempan suka hati hampa

Leceh lah nak sembang2 ni semua..mzz tak pandai. Maybe mzz antisosial sikit but it works for me.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Relek je tt. Nanti kalau mertua tt terlebih mesra masalah lain plak timbul,  rimas lh apa lh hal kecik je ni. Yg pnting tt dh pregnan, ada suami understanding.  Ok la tu, itu yg penting. Buat apa nak menagih kasih kat org yg tak sudi. Buat je keja lain, mcm2 boleh buat. Tak pyh fikir byk sgt. Just enjoy n be happy.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Hormon emosi je tu.
Tumpang ni no biggie..if TT reluctant nak bg tumpang sbb takle romen dgn hubs dlm kete time dia drive, better TT ckp kt hubs supaya dia bole say no for tumpang kat adik dia.

Pasal layanan mertua, take this advice yach. "Give more and expect less, u will be much more happier"

TT tak kerja ke? Kalau kerja, tentu TT tau macam mana dalam working enviroment dan boss suka tak suka dan cara nak amik hati. Camtu jugak mertua. Layan mertua macam mak sendiri, walaupun dia layan TT alakadar je..one day dia akan mesra dan BFF dgn TT jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Xpelah tt..belajo brsangka baik..inlaw mmg mcm2 la peelnya..tp tt kena la bijak k...tt pun peknen..so kena sbr n positive..kang mengenan xmemasal..sbg menantu kita ni mcm ahli baru dlm keluarga dia..masih dlm penyesuaian gitu..mmg la kita xkan dpt layanan debest kot dr inlaw kalau ada ank2 dia..tp kita leh layan dia mcm makpak kita...xperlu jd yg dsayangi pun xpe..jnji kita happy dengan suami dah lerr...sbr ye tt..bawak bincang dengan suami..luahkn masalah tu..bulan pose ni bnyk3 kan mngaji..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Pasal part tumpang tu mungkin tt boleh berbincang dgn suami. Kalau nak tumpang boleh. Tapi part dia mengarah suami tt nak fetch dia balik pulak mmg tak patut. Kalau nak menumpang kena ikut masa waktu dan kesenangan orang bukan masa waktu dan kesenangan dia. Itu resam menumpang. Suami tt kenalah bertegas. Kalau dia tak nak ikut u balik then sila urus sendiri. Or if not ikut je balik masa u all next time datang.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
tt pasal adik ipar tu sabar la smpai dh bersalin nnti...confirm dia xtumpang dh....ttg mil tu pedulikan la..tu kn anam dia...tt pun ada mak lg kn...so xdala isu kurang kasih sayang
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Rilex la tt..ni mesti muka muncung msm mcuka ms kt kg..sapa la nk tegur tt ooii..mgkn dorg fkr tt penat x lrt.baik tt tidur (berehat) n lyn forum dlm blk jah ms kt kg tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 01:52 AM From the mobile phone | Show all posts
lorhhh
dah parents in law tak layan buat bodo je, janji ko da buat bahagian ko.

mengandung memangla hormon tak stabil, sikit2 nak perhatian.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 02:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasa mcm no big deal sangat kes tt ni
Baes2 bessbsr ye tengah peknen tu
Tt rilek sudh la masa denga  fil tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 03:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy rs tak da masalah adik ipar nak tumpang. Adik suami kot. Dah Anak mak mentua sah2 dapat perhatian lebih. Kau dh kenapa. Tak da masalah rumah tangga pegi cari penyakit. Nanti anak awk dh lahir mestilah giliran awk diberi perhatian. Kalau tak suka family mentua cerai je lah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 04:45 AM | Show all posts
i rasa TT hormon tak stabil sbb pregnant kut. TT rasanya kena byk bersabar sbb biasalah tu first cucu & adik ipar TT tu anak mak mertua TT. haruslah dilebihkan & disayangi

kalau TT rasa disisihkan keluarga mertua, why not TT yg amek initiatif borak semua dgn PIL. tak pun setiap kali balik, bawa la buah tangan sikit.

i paham kadang2 kita ni nak balik berdua dgn suami tersayang. bole manja2 dlm kete.
kalau adik ipar menumpang, dia bayar sekali tak duit tol, minyak semua? share tak?
kalau TT tak berapa gemar dia tumpang sekali, why not korg gilir2 bawa kereta? barulah fair & square gitu.

i think better TT tak think too much about this. bolayan perasaan tu. be happy k. takmo stress2 nnt baby tahu kita tgh stress ngn sedih. cheer up. perasaan je tu~ ok?
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 05:25 AM From the mobile phone | Show all posts
belasahgurlz84 replied at 26-5-2017 03:08 PM
die xdelh nk stop mane2 pun..juz tumpang balik kg je..tp die akn duk kg lamelah.klu die nk lik kl, ...

Ayooo baiknye suami awak tt... awak.kawen dengan orang mane???? Anywere..tabahlah tt.. kdg2 begitulah kehidopan..nanti awak.dah ade baby penuhkan barang baby kat seat blakang..ckap kat adik ipaq tu xde ruang die nak tumpang...kekekeke
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 05:31 AM From the mobile phone | Show all posts
br kawen ke dik?

aku bc rasa luahan perasaan ni nmpk sgt TT busuk hati n dengki

muhasabah diri sikit dik jgn asik nk tgk salah org lain je
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 05:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin tt ni anak bongsu. Biasa manja dan diberi perhatian. Tp dah jd grown up ni.its our turn nak bg perhatian kat org lain pulak. Mgkin tt kecik hati masa balik kg takde yg tanya2 tt. Atau masa tt borak takde yg nak dengar. Ikutkan mmg la kecik ati. Tp kalau tt nak mesra dgn mertua. Tt la kena mula tanya2 dia dulu. Bila dia dah mula borak tu lama2 dia tnya2 jgk la tt.

Atau bawa la buah tgn yg boleh dijadikan cerita waktu balik kg. Contoh. Bawa buah yg dr kampung tt. Nanti bleh buka cite psl balik kg.suami yg kait buah ke etc. Tu contoh la.

Sebenarnya mertua ni mcm org tua lain jgk. Diorang suka kita layan diorang. Kalau my mom. Nak bercerita dgn dia tanya je pasal kesihatan dia. Panjang la dia berborak. Siap amik ubat tunjuk..ni ubat apa.ni ubat apa. Siap cite dialog dia dgn doc lg. Bratur pukul brapa semua dia cite in detail.
So tt kena kenali mertua tt. Isu apa yg dia minat. Tt kena mula dulu. Baru la buka cite tt. Lama2 mesra la. Itu kalau tt nak mesra la. Kalau x nak mesra buat je hal sendiri. Sy jenis mcm tu dgn mertua. Skrg buat hal sndiri je.kadang2 dia cite jgk.sy dgr. Tp nak dgr cite sy mmg takde dah. Sbb mertua sy jenis menyampai.xah la dah la salah penyampaian. So malas nak cite lg. Awal2 dulu sy siap kena perli jd menantu kesayangan. Berbulu kak2 ipar sy tgok sy dgn mertua ok. Lama2 malas nak layan.macam nak bertanding plak siapa yg lebih disayangi. Last2 sy tarik diri. Buat mcm skrg. X amik port pun. Amik la mak korang tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 27-5-2017 05:31 AM
br kawen ke dik?

aku bc rasa luahan perasaan ni nmpk sgt TT busuk hati n dengki

Haha chuolsssszahhh pose ke tak ari ni

Meols nengok tt ni sebijik adik ipar meols hokey..busuk ati nk berdengki wlpon pkara simple..dh sah2 awak tu menantu yg over sgt nk suh mak mentua layan mcm ank sendri nape..adik ipar meols cmni la klo dtg umah mak,kulu kilir bawak perangai princess.pastu kuat ngadu kt tok laki n burukkan pasal adik badik meols n biras.pastu bkepit jah ngn laki time dlm blik lak duk soksek2 ngumpat psl family meols.hanat kan meols kahakkan je.dari awal tak reti nak bawak diri masuk family org dah tu tibahh nk suh orang puja syg mnyayang lak.pastu berdengki dengan biras2 lain.bawak perangai hanat duk mgumpat pasal biras2 lain gak kt fb ayat sindir2 ngn biras2 pun tk bcakap sbb kes dengki.jln lak salu hentak2 kaki nk tunjuk protes meols senang je meols ckp kt adik ipar ko masuk family ni tkyah nk compare2 ngn family ko kononnye brduit lebih..n jgan buat mak bapak aku mcm maid.blja hormat org tua.adik meols lps kawen kete pon lngsung akak meols xleh pkai.sbb bini tk bagi mcm2 alasan deme bg tmasuk sorok kete.deme ade 2kete.pdhl kwn tu pinjam tkdenya buta2 pinjam siap myk pnuh2 n servis bila nk htr balik kt deme.dia pnh ngumpat psl meols n family pastu xsedar my adik bongsu terdengar sume.pastu bila trsedar trus buat manis muka but too late.skrg dia ngandung gak tp takde sape eksaited biras lain ada gk hat ngdung tp tkde la blagak puteri nk sume bhidang.meols ckp kt adik meols sng je ko tkyah nk gduh2 adik badik sbb ko sendiri pun tahu nape adik badik tkleh nk baik2 ngn bini ko sbb prgai hanat suka berdengki suka mghasut
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 27-5-2017 05:31 AM
br kawen ke dik?

aku bc rasa luahan perasaan ni nmpk sgt TT busuk hati n dengki

Aku pun nak ckp gitu tp bulan puase ni aku bace je. Cume sedih dan kesian suami tt dpt bini yg burukkan mak dia dan adik ipar.  Teruk sgt ke pertolongan kecil takat bawak adik ipar perempuan balik dgn anaknye dan x boleh ke mertue lebihkan cucu yg baru lahir.  Patutle mertue terase hati.  
Muhasabah diri dulu sebelum mengate org lain terutama mak suami kite.  Bulan puase ni weiiii.  Raye nanti pergi minte ampun kat suami dan mertue kamu sb kamu dah burukkan mereka :zz
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2017 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku dulu kenal sorang cine perempuan ni kawin dgn cine Kelantan.  Mertue dia lagi teruk layan dia. Org kafir tu weiiii .dia masak mertue buang dan x mkn dan x layan dia pun sebaliknya layan anak2nye je. Dia x putus ase. Cube ambil hati mertue. Lame2 tuhan buke mate mertuenye terime dia dan dia jadi menantu kesayangan.  Semue tu kafir tauuu.  Opismate cine alu tu bercerita bukan nk burukkan mertuenye sebaliknye suruh kite bersabar mungkin dia cine Key el jadi mertue susah nk terime dulu katenye.:zz
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102048s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list