Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9633
View
129
Reply

sikap mak mertua

[Copy link]

Author: belasahgurlz84       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-5-2017 12:54 PM | Show all posts |Read mode
aku ada masalah sikit dgn mak mertua aku.ape yg boleh aku katakan setiap kali aku balik kg suami aku mesti adik pmpn die nak tumpang sekali.untuk pengetahuan korang,adik ipar aku tu baru je dpt baby.kira cucu sulunglh utk family laki aku.itu yg mak mertua aku excited sampai menantu diketepikan.mmg setiap kali balik kg,adik die akn tumpang kami sekali.mak die x ckp apelahkan.mula2 aku terimalh adik die nak tumpang tapi bila dh kerap sgt nk tumpang aku dh jd mcm x suka sbb laki die xkn  xfhm kot.aduyai...x pnh pun kami balik berdua.bila kt kg,mak mertua aku asyik layan cucu die je..yg aku nie terabai sampai kt meja makan..aku bercerita diorang xnk dgr..nk melayan cucu je..ok,aku sabor je masa tu.baru2 nie aku balik kg mak mertua aku,adik die nk tumpang sekali tp aku kata lain kali jelah.pahtu mak mertua aku kata knp x bg pulak?eh?mak mertua aku nie,x pikir pasal perasaan menantu ke?aku buat mcm tu sbb aku xnk mak mertua aku excited sgt dgn cucu dan aku nk dilayan.dan aku nk ajar adik pmpn die yg abg die dh kawin dan terima kak ipar die seadanye.dhlah aku mengandung sekarang nie.u all patut phm.ok,masa kt kg, mak mertua layan aku mcm xnk layan.aku sedih giler..bapak mertua aku lglh xnk pandang muka aku.masa aku tgk tv pun aku sorang je,bila laki aku ada barulah diorang tgk tv.kdg2 bila aku masuk dlm bilik,baru diorang kuo tgk tvlh.aku x taulh knp mak mertua aku mcm nie.aku mengandung skng nie xde le pulak die tanya khbar aku ok ke x.boleh pulak die tanya cucu die ok ke?.taun ni aku raya rumah mertua aku,aku amik cuti sekejap je sbb aku tau benda yg sma akan berlaku.family aku dpt cucu pun xdelh layan kakak ipar aku mcm tu.mak aku layan sama rata dengan cucu dan menantu.mcm manelh aku nk selesaikan problem aku nie?
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 01:19 PM | Show all posts
hello.. awak tu menantu.. adik ipar awak tu anak dia..
dah tentu la dia akan lebihkan anak sendiri..
apa masalahnya adik ipar nak tumpang buat masa sekarang?
bukannya kereta awak penuh pun sampai kena berhimpit..
nanti dah ada anak, sila beli child seat sebesar gabak supaya tak ada ruang buat mereka menyelit..
cuba la bersihkan sikit hati tu dari perasaan dengki..
jangan nak nampak bagus family sendiri je..
lain orang lain ragam..
so pandai-pandai la suaikan diri kat mana-mana..
jangan nak harap orang jadi macam yang kita nak..
tapi kita sendiri tak jadi macam yang dorang nak..

Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Lah....bila akubaca ni aku rasa tt yg emosi terlebih syahdu
Bior la dia nk tumpang skg ni..esok ni tt dah beranak beli bb car seat baru leh kata x leh tumpang...
Pasal mil tu lantak dia lah...tt buat hal sendiri je lah bila balik sana...gi ronda2 dgn lakikeliling kg since mil tak layan tt...buat pe nk sedih2...chill ok
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian tt..maybesbb tgh preggy tu yg emosi.

Sabar ye tt.

Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 01:36 PM | Show all posts
Edited by mewo at 26-5-2017 05:37 AM

tt emosi sangat ni.. hormon.. pembawakan baby..

Bagi pendapat iols la, engko buat je hal sendiri. Mertua layan ke tak itu hal dorg tapi jangan pla tak hormat.
Lagipun itukan anak perempuan dia. Jangan samakan keluarga sendiri dgn keluarga mertua,tak sama ok. Kalo sekadar tumpang, bagi aje la kan se arah juga.

tt nak bermanja, bermadu kasih, meluang masa dgn suami bukan kat keta aje. Ajak lah suami honeymoon.

tt nak apa sebenarnya ni? Bagi iols baik tenangkan hati masa mengandung ni. Pikir panjang jangan sampai menimbulkan masalah antara tt dengan adik ipar or mertua mungkin lepas dah deliver emosi dah stabil baru lah tt bole pikir dgn perasaan yg baik. Nanti ok dah tu.



Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Emmm..faham. Nk gak blk rasa balik kg berdua kan? Sambil bergurau senda berdua gitu kan? Nak melencong mana2 pun sonang kan?. Bila blk kg nak jugak perhatian dari mil kan?.nk wat camne tt..tu ank pompuan dia + cucu sulong lg..mmg excited lebih..tt buat hal sendiri je la gitu..
Yg pasal blk nk tumpang tu..tak leh jgk nk tolak tanpa reason yg wajar..duit petrol / tol ada share2 ke tt? Biasanya adat menumpang kenalah hulur sikit kat org yg bg menumpang. Dan mungkin tt leh suggest utk gilir2 bab tumpang menumpang ni contoh bulan ni ko tumpang aku, bln dpn aku tumpang ko..adilkan?.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak koselah nak berlawan kasih sayang dgn adik ipar
Yg tu dah sah2 la anak sendiri
Busuk hati tu sila buang
Sila setkan Nak bermanja/perhatian hanya dgn tok laki sendiri sahaja
DPT perhatian Dari mertua ipar duai adalah bonus bukan compulsory
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
TT ni hormon x stabil ke hape? Ai pun tengah preggy tapi xdela nak merempan kalu family PIL melayan ala kadar. Kita masuk family orang kena pandai pandai la bawak diri. Jangan nak ada princess syndrome sangat ye. The world doesnt revolves around u saja.

Pasal adik ipar tumpang tu apa main problem dia? Time dia tumpang tu kejap kejap arah stop nak rest ke, nak makan ke, nak terkencing ke cemana? Kalu ye perangai dia macam tu bolehla tt nak komplen. Kalu stakat tumpang je tt belajarla berlapang dada. Xkan tt nak kawen dengan abang dia je tapi xmau terima family dia.

Mil tu baru dapat cucu 1st ke, kalu ye, tt kena paham tahap excited dia cemana. Tt buat hal sendiri udahla. Xkanla mil nak kena tatang macam baby tu jugak kotttt.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 01:52 PM | Show all posts
Emosi ibu mengandung tu...
your MIL tu baru ada cucu, sebab tu dia excited mcm tu...
tayah ambik hati la TT...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 01:53 PM | Show all posts
Dah menantu kot... tak sama anak sendiri... banyak2 bersabar you...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 02:07 PM | Show all posts
buang masa je menagih kasih sayang perhatian orang..hang bawak je palaa sendiri. sayang diri tu lebih..be classy be rich..people will sembah u termasuk mak metua yg tak sedar diri tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 02:13 PM | Show all posts
tt suruh suami makan gambir emas, moga dpt baby cepat
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 02:20 PM | Show all posts
faham dgn keadaan TT ni, tengah preggy of course la hormon dan mood berubah, jgn ikutkan sangat.. tenang2kan diri takut nti baby dlm perut tu terikut ikut perangai mommy dia yg emo..

psl layanan family suami tu TT sabar je ..cuba bawa diri as long TT tak hilang respect pada dorg.. adik ipar yg tumpng tu harapnya laki nya sedar lah sikit bila esok TT dah bersalin ada anak juga, takkan nak menyelit jgk lagi kan..pandai2lah bawak bini tu blk kg.

TT kena faham antara anak sendiri dgn menantu.. of course anak sendiri dulu diutamakan..mmg lumrah ok..istilah mak mertua syg menantu ni hanya menyedapkan hati jer.. unless mak mertua tu mmg dah takde anak pompuan lain selain menantu perempuan tunggal.. aku dah merasa pengalaman tu, tapi skrg mak mertua pun dah arwah.. tapi mmg takkan ada mak mertua yg akan syg menantu lebih dari anak perempuan/lelaki sendiri ok.. klu ada tu mmg rezeki lah..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 26-5-2017 02:13 PM
tt suruh suami makan gambir emas, moga dpt baby cepat

tgh peknen la.to TT berlapang dada la.jgn la mcm tu.mgkin ada slh TT ke.takkan dah besar2 nak perhatian jugak.klu nak mtk dr suami or mak bpk sendiri.blh kan?
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 02:31 PM | Show all posts
syidasaleh replied at 26-5-2017 02:24 PM
tgh peknen la.to TT berlapang dada la.jgn la mcm tu.mgkin ada slh TT ke.takkan dah besar2 nak perh ...

subuh baru cabut adk..oh dh pregnant pk belum
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2017 02:43 PM | Show all posts
Miawlover replied at 26-5-2017 01:38 PM
Emmm..faham. Nk gak blk rasa balik kg berdua kan? Sambil bergurau senda berdua gitu kan? Nak melenco ...

xpnh nk hulur duit minyak pun..tol pun idak...tp bab ni x kisah pun..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 02:47 PM | Show all posts
jangan ikut sangat perasaan tu.. mmg tgh mengandung ni mcm2 hasutan ada. banyak2 zikir n baca quran.

psl nk perhatian dari mak mertua, paham2 je la awak menantu. jangan nak dok terasa kenapa mak mertua layan adik ipar lebih, layan cucu dia lebih. ramai dah bagi nasihat, buat je hal sendiri. benda2 kecik jangan biar bernanah dalam hati. kita nk hidup dgn anak dia lama.. berlapang dada je la. asam garam bermertua.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2017 02:58 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 26-5-2017 01:19 PM
hello.. awak tu menantu.. adik ipar awak tu anak dia..
dah tentu la dia akan lebihkan anak sendiri. ...

xde perasaan dengki pun.aku dh buat ape yg aku buat sebagai menantu..aku mmg terima family die.masa adik die dpt anak,aku belikan die set bantal tido tuk ank die.tp sampai skng adik die x pakai.x pnh sekali pun adik die dtg umh aku.ada aku ajak tp die kata ada masa dtg..pdhal umh kami dkt je..kami je yg rajin dtg umah die..itu aku tak kisah,aku pun x tau ape benda yg die x berkenan dgn aku.laki aku dh tau sikap adik die mcm mane.cuma xnk panjangkan cter je.yg penting sabor..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 02:59 PM | Show all posts
kalo dorang wat tak dulik kau... ko buat lah tak dulik dorang... simple... tayah nak emosi sangat ok...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2017 03:08 PM | Show all posts
Rainrein replied at 26-5-2017 01:45 PM
TT ni hormon x stabil ke hape? Ai pun tengah preggy tapi xdela nak merempan kalu family PIL melayan  ...

die xdelh nk stop mane2 pun..juz tumpang balik kg je..tp die akn duk kg lamelah.klu die nk lik kl,laki die x dpt amik die suh laki aku amik die kt kg.menyirap ke x hormon aku nie?hahahaha..itu sabor lg..yg x thnnye kol laki aku time keje kata bila nk balik kg.lau balik nk tumpang sekali.knplh x kol pas abih keje?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.560994s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list