CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2677|Reply: 7

Klinik swasta vs kerajaan

  [Copy link]
Post time 29-4-2017 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode


Baru baru ni anak kawan aku demam. Anak dalam 3-4 taun cmtu... Die bawak la g klinik swasta sbb dh 3 hari ank die demam.. Pastu anak die x kebah jugak..  Lepastu die pegi hospital ckp kt doktor anak die demam walaupun dh bg antibiotik dr klinik swasta.

Yg buat member aku tkilan tu..dah la die susah hati anak demam panas..nurse kerajaan tu boleh plak cakap.."ha kak, tu la bawak lagi prgi klinik swasta..dah tak kebah baru nk dtg sini (hspital kerajaan).. Member aku punya la bengang nurse tu ckp tu mcm tu.  

Persoalan aku.. Klinik swasta ni mmg tak berguna langsung ke? Sakit mmg kene g kerajaan je..x leh g swasta? Pada pendapat aku wujudnya klinik swasta sbb nk mngurangkan kesesakan di hspital kerajaan disamping memberi pilihan rawatan perubatan kpd org ramai. Aku pelik nurse selalu sindir mcm tu.

Kita pesakit tak layak dapat keselesaan rawatan ke asyik nk hadap ke kerajaan je.. Kdg2 sakit hati dgn nurse ni menyindir lagi sakit dari penyakit yg dihadapi..

Aku tpikir..ke lepas ni stiap kali sakit kene hadap gak kat kerajaan walapun masa menunggu 3-4 jam?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-4-2017 12:47 PM | Show all posts
Nurse sakai minded pprt edu level takat

spm mmg gituh
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2017 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Celuparnya nurse tu...kebiasaanya anak demam biasa bawak je p klinik berdekatan..cepat..kalau p kerajaan faham2 la ramainye mcmne..wlupn klinik 1M ..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Celupar...ikut suka kita lah nk hantar mana..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2017 11:33 AM | Show all posts
kalau budget lebih, pg la swasta
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2017 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Better hospital gov
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 09:10 AM | Show all posts
klu takat demam biasa mmg meols bawa anak ke klinik swasta sbb dekat dgn rumah
tp klu nk buat dressing cam hr tu anak terjatuh basikal mmg ke klinik kesihatan gomen
so far kat tempat meols waktu menunggu dlm sejam utk jumpa Dr, kira cepat gaklah
ikut hati yg marah mmg rs nk meh jer kat nurse yg ckp camtu
tp cuba husnuzom may be member TT tu adalah org yg ke 50 yg dtg ke gomen lps swsta x mampu nk buat apa
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2017 02:42 PM | Show all posts
Capuinya mulut misi tu..

Tak patut la perli2 mcm tu. Mungkin dia penat kot.

Dalam kesihatan, pesakit ada hak. Dalam Patient's Charter: right to choose a care. Jadi sepatutnya tak timbul isu nak dapatkn rawatan kat GP clinic, private hospital atau gov hospital.

Both ada pro & con. Personal opinion aku, aku lagi confident dgn government hospital.
Bukan private hospital/consultant doctor tak bagus, tapi in terms of charge tu, macam tak jujur; tambah2 kalau patient ada medical cards/insurance.

Sakit biasa2 pun dibagi ubat macam2. Kadang sakit tak serius pun, digembar gembur macam bahaya sgt.

Sekarang ni dah bnyk website kita bleh rujuk berpandukan simptom je. Cuba google dulu dan study before seeking a doctor.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 05:28 PM GMT+8 , Processed in 0.096424 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list