Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2118
View
14
Reply

Wealth Vs Brain Vs Attractive - Pilihan Anda?

[Copy link]

Author: Victorioussss       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-4-2017 06:29 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Victorioussss at 20-4-2017 06:30 AM

Hai Korang.

Berkulat lama sudah iolls tak bukak thread kat bod ni. Topik ini idea yang i dapat ketika melayari fb dengan jayanya.
Yeah seperti yang kita tau, lelaki akan memilih wanita berdasarkan 4 perkara, maka pilihlah agamanya.
Letsay pilihan korang tu memang beragama. Tapi ade 1 lagi sebab uolls pilih dia.

Manakah 1 lagi pilihan korang (guys and girls here) terhadap pasangan korang. Adakah

Harta - Kaya raya seperti leader MLM yang pakai fewwawii, ataupun
Rupawan - Hensem seperti Ashton Kutcher dan Cantik Howt seperti Mila Kunis, ataupun
Bijaksana - Seperti Belalang dalam cerita Nujum Pak Belalang

korang boleh pilih 1 sahaja! Sila nyatakan pilihan korang, dan sebab musabab.

If korang pilih sebab si dia berharta, sila beri perhatian bahawa dia hodoh dan bodoh.
If korang pilih dia sebab rupa, sila beri perhatian bahawa dia miskin dan bodoh.
If korang pilih dia sebab dia bijak, sila beri perhatian bahawa dia miskin dan hodoh.

Life is cruel. So dalam topik thread ni jangan berangan uolls dapat complete package yach!

Benang ni untuk tujuan perbincangan ilmiah sahaja. Sebarang gender wars akan direpot terus pada donal trump!

momod yang ada full 3 package, kalau rasa benang ni takbesh sila humbankan
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 06:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Perangai xda ke?
Kalau agama ok..next tgok perangai la..kalau xleh nk tolak ansur..pyh jgk..
Tp dlm kes ni aku mungkin pilih...kebijaksanaan kot..sbb apa2 dia boleh pkr n usaha..rupa xpntg sgt..kaya tu pun kalau bodoh..xjalan jgk..ntah la..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ajinomotonosuga at 20-4-2017 07:47 AM

Bila pilih agama, makna ko pilih semua sebenonya

Agama tak suruh ko cantik ka? Kaya?'bijak?

Semua tu agama suruh tapi bior adil
Ko cantik untuk suami ko, ko bijak n buat jambatan or jalan so orang ramai ada kemudahan , bijak la tu, zaman ni sme mkn mahal so ko bijak buat mkn nasi singgit je so ramaiiii mampu bli n mkn, bijak gak tu , agama gak tu, ko jaga hubungan ngan Allah and di masa sama hubungan dengan kejadianNYA yg lain, agama le tu, nabi tu bijakkk dia jawap tersirat yg zaman apa pun leh pakai ase paham btui btui

Bukan cantik ko.tu so ko dpt keje artis then.kawin dato, bukan bijak ko tu ko proses dadah kendian rosakkan society, bukan kaya ko tu ko tindas pekeje walo bangla or pecah amanah

So faham seluruh. Bukan pilih agama sebab dia ustaz or ustazah, dia hafiz, dia cikgu kafa, dia solat tak tinggal

Ada solat tak tinggal masuk neraka, ada ulama pun masuk neraka haaa camno?

Tokleh literal, ko kne cek yg tersurat n tersirat, luor n dalam, amalan n keikhlasan
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 07:52 AM | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 20-4-2017 07:42 AM
Bila pilih agama, makna ko pilih semua sebenonya

Agama tak suruh ko cantik ka? Kaya?'bijak?

Saya tabik hormat kepada Pak Aji. Komen Pak Aji yang ni memang terbaik...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Selepas agama mesti bijak. Klu x,personally ssh sy nk berbual n berbincang semua pkara sbb bila kita berkahwin kita jd ni satu entiti. Biasa bijak akan dtg pakej sifat tanggung jwb dan selebihnya. Like,you know what u r doing. Bkn blur..bijak seseorang tu bkn terukur pd tahap pendidikan tp bg sy,bagaimana dia mharungi hidup ni dan cara dia mgatasi sesuatu mslh, d way he tries to elevate our standard of living, his perseverance tp msh 'cool'. Tserlah karisma seseorg lelaki tu.Ciri ini sy lihat dlm diri suami dan sy sendiri kagum sbb frankly speaking,sy ni sgt berhati2 dlm soal hati n protective. Bak kata suami sy, klu seseorg lelaki tu rs tanggung jawab dlm pkahwinan tu satu bebanan jd,jgn kahwin.

Tp dlm kesempurnaan yg d cari, mesti ada kelemahan here n there. Sy sendiri pun ada byk kelemahan, msh byk ruang yg kena baik pulih.

Kbijaksanaan tu harus d salurkn pd pkara yang positif sbb ada je yg bijak,tp negatif mcm pencuri. Dan jgn buat2 bijak sbb nnt akn nmpk x bijak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 08:27 AM | Show all posts
Dulu pilih pasangan sebab biang nak bercinta je zaman budak2. HAHAAHA.

Mula2 kawin aku risau laki ak ni boleh ke baca bacaan dalam solat? sebab muka memang garang je.Hari pertama kawin terus dia imamkan dan alhamdulillah la, ok je smpai skrg, Memang betul carilah yang beragama. Tapi sometimes bila rasa susah je idup mula la fikir untungnyee kalo laki ak kaya, ak xyah la pegi keje.huhuhuh. Tapi bila tengok laki kat umah tengah jemur kain. Alahai money is not evrything
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pilih yg bijaksana. Mmg dr dulu sy suka lelaki bijak. X tau knpa.. mgkin sbb lelaki yg bijak ada aura pemikat yg tersendiri Bijak di sini bukan bermaksud helah atau kaki putarbelit ok.

Yes, intelligent men are sexy
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:09 PM | Show all posts
Eh, Attitude tak ada ke?
walau cukup semua ciri2 atas tu, kalau perangai tak semenggah...emm...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 09:58 AM | Show all posts
kalau 3 jek pilihan tu, iols pilih bijak..biar hodoh dan miskin..sbb bagi iols kalau dia bijak, dia sendiri akan pandai buat pilihan hidup apa yg terbaik utk dia dan pasangan..peribahasa pun kata ilmu itu pelita hidup..ada ilmu, terang la hidup..bila da bijak, hodoh pun boleh jadi senang mata memandang, miskin pun boleh jadi senang ..sbb dia bijak mengatur hidup dia..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau berharta dia boleh tutup semua kekurangan dia dengan harta yg dia ada

kalau bijaksana, dia akan boleh bijak untuk menjana income, menawan hati perempuan yg dia sayangi tapi dia boleh jadi bijak juak untuk menekel pompuan lain dan menyorokkan kecurangan dia

kalau menarik, dia boleh gunakan wajah yg tampan dengan menjadi model ke pelakon ke, wajah tampan mesti banyak puan lain pun berminat, lepas dh kaya mesti tinggalkan yg huduh ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2017 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
i choose intelligence.. tp bijak ke arah buat menda berpekdah bukan bijak buat benda sia2 dan buang masa.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2017 06:08 PM From the mobile phone | Show all posts
easy.. intelligence of course..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 02:32 PM | Show all posts
tak pernah dengar lagi orang bijak tu miskin... hodoh tu mungkin ada lah tapi biasanya kalau lelaki/pompuan bijak ni dia automatik nampak cantik/segak n classy
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 12:33 AM | Show all posts
Of course kebijaksanaan paling penting!!! Tak guna beragama namun jahil! Ramai je zaman sekarang yang beragama namun hakikatnya jahil!!!  I'll vote for brain atau dalam erti kata lain kebijaksanaan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 11:55 PM | Show all posts
hmmmm

ramai yg akan kata pilih intelligence, tapi pada hakikatnya ramai yg akan utamakan wealth atau attractiveness
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094461s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list