Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5617
View
123
Reply

Persediaan

[Copy link]

Author: jeans81       Show all posts   Read mode

Post time 2-4-2017 09:59 PM | Show all posts
boogeese replied at 2-4-2017 09:10 PM
Al-Quran adalah firman Allah SWT. Semua janji2 Allah SWT adalah benar.

Allah memeri ...

Hang recite doa ISTINJAK, kat mana????





Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2017 10:13 PM | Show all posts
Entahlah Manak, aku tak amalkan doa ni...di luar tandas mungkin
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2017 10:30 PM | Show all posts
boogeese replied at 2-4-2017 10:13 PM
Entahlah Manak, aku tak amalkan doa ni...di luar tandas mungkin

My bad, for not knowing, istinjak tidak ada dalam kamus hidup hang......


Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2017 10:30 PM | Show all posts
Aku google

(Before entering) [In the Name of Allah]. (Then) O Allah, I seek protection in You from the male and female unclean spirits. (Bukhari 1/45, Muslim 1/283)

When leaving the toilet, go out with your right foot first and recite:
Oh Allah I seek Your forgiveness. All praises are due to Allah who has taken away from me discomfort and granted me relief. (Abu Dawud, Ibn Majah and Tirmidhi)

Baguslah Manak ko remind aku tentang doa ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2017 10:42 PM | Show all posts
boogeese replied at 2-4-2017 10:30 PM
Aku google

(Before entering) . (Then) O Allah, I seek protection in You from the male and female  ...

So kiranya tak salah  ler kalau dalam Tandas Kita masih ingatkan  TUHAN?????walau doa dalam bisikan hati????
Hmmmmmmmm


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2017 11:35 PM | Show all posts
Edited by jeans81 at 11-4-2017 02:06 PM

[quote]onexox97 replied at 2-4-2017 06:39 AM
lepas tt berskandal dgn laki org tu, suami buat apa bila tahu? dia marah ke macamana

sy ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2017 11:39 PM | Show all posts
Genkidesuka replied at 1-4-2017 11:04 PM
Assalammu'alaikum TT,

Syaitan punya byk cara utk runtuhkan masjid.  Kita tolong dia kalau kita  ...

yer betul ni.. sangat setuju..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2017 11:56 PM | Show all posts
jeans81 replied at 2-4-2017 11:39 PM
yer betul ni.. sangat setuju..

So setuju , meaning nak edit mauduk...kepada usaha untuk merapatkan hubungan semula dgn suami atau masih adamant nak terus berkeras mintak cerai jugak???
Well let me guesss..."nak cerai jugak ler manak, coz I strongly believe I can and will dapatkan  kabahagian Yang sebenar dgn jantan lain,not with him anymore"




Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
jeans81 replied at 2-4-2017 11:35 PM
die call that guy asking jgn kacau i lagi.. and remind me as well.. but bile berskandal even sekej ...

sy pun faham rasa org stress ni mcmn, tulah nk nasihat banyak pun sy x alami sendiri, tapi tulah kena sentiasa sibukkan diri dgn anak dan inlaw sama naik gitu dgn hb kalau itu punca antara kebosanan tu, g hanimun, sy tengok dah jadi kebiasaan org kita pegi bercuti atau jalan2!bila cuti, mungkin boleh cuti, ramai lagi lebih malang dr tt, dan lebih penting ramai lagi yang menginginkan kehidupan berkeluarga mcm tt, mempunyai suami dan anak serta inlaw tapi masih belum ketemu jodohnya
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:55 AM | Show all posts
Genkidesuka replied at 1-4-2017 11:04 PM
Assalammu'alaikum TT,

Syaitan punya byk cara utk runtuhkan masjid.  Kita tolong dia kalau kita  ...

You are not implying, Yang pernah bercerai dalam board nee( contohnya) pastinya pada waktu mereka finally made the decisions utk bercerai tuh takda Yang  kejarkan akhirat Kah ummi???




Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
mannnakautau replied at 2-4-2017 08:27 PM
Nothing will give TT that fulfilment kecuali bercerai...because she has found  the true hapiness.. ...


Yg ni (skandal stuff) sy mmg x setuju..br je tbaca this matter pg ni. Kkurgn psgn bkn lampu hijau nk cari skandal. Adoi la tt..bila ade mslh cari family n bdoa pd Yg Maha Esa bkn skandal.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 08:14 AM | Show all posts
CardiGans85 replied at 3-4-2017 08:08 AM
Yg ni (skandal stuff) sy mmg x setuju..br je tbaca this matter pg ni. Kkurgn psgn bkn lampu hija ...

hang Tak setuju Tapi kalau ituler kebahagian yang TT inginkan...siapa dapat menghalang??
Kan TT??


Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 09:54 AM | Show all posts
jeans81 replied at 1-4-2017 10:53 PM
and... i rase my husband selalu lebih2kan family die.. adik beradik die sedara mara die.. and not is ...

u kawen lewat ke kawen awal?
kalau u kawen lewat, u akan paham, wp jadi single, life akan jadi dull jugak.

apa u perlu buat sekarang, cari masa gateway sendiri. laki willing utk jaga anak tak?
cari partner utk travel. then, travel la utk seminggu ke 2-3hari ke.
evaluate diri sendiri. boleh ke nak jadi SINGLE kembali?
lagi bagus u gi travel negara2 miskin. baru timbul kesedaran sket.

takat suami u lebih2kan keluarga sendiri tu, masalah kecik aje la.
lain le suami u lebih2 kan gf ke, lebih2 kan madu ke, lebih2 kan judi/ganja ke, itu baru alasan kukuh utk bercerai.
kalau u pikir nak bercerai pastu kawen lain, silap2 ko dapat ANAK OMAK pulak. ANAK OMAK TUNGGAL yang jadi TUNGGUL, semuo cakap OMAK, YO ajek. pastu tinggal serumah dgn OMAKNYO..haa..lagi mampus masa tu.

kalau u pikir nak bercerai pastu jadi single all the way, then, i sokong.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 09:59 AM | Show all posts
jeans81 replied at 2-4-2017 11:35 PM
die call that guy asking jgn kacau i lagi.. and remind me as well.. but bile berskandal even sekej ...

jangan ada skandal kalau ada masalah stress or ada masalah umahtangga.
kita nie orang melayu. duk dlm masyarakat melayu.
ONCE ko ada skandal aje, terus kena sumpah 7 keturunan tak boleh jadi ibu contoh yang baik to anak2.

lelaki lain.
ada 100x kali skandal pun, confirm masyarkat tak sumpah jadi bapa yang baik lagi contoh to anak2.
sebaliknya isteri yang kena munasabah diri kenapa lelaki tu suka ada skandal.

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
mannnakautau replied at 3-4-2017 05:55 AM
You are not implying, Yang pernah bercerai dalam board nee( contohnya) pastinya pada waktu mereka  ...

Assalammu'alaikum Manak,

Nasihat kejar akhirat itu utk semua - yg still single, yg married dan yg divorced.

To answer ur question:  No, I'm not implying org yg decide to divorce or org yg pernah divorce tu tk kejar akhirat.  Aku peringatkan aje.  As fellow Muslims, we are all obliged to do so, kan?

Macam yg pernah aku post dulu, sound reasons mesti ada to get a divorce.  TT's case doesn't have one.  Bg sesiapa yg pernah alami kes mcm TT but somehow both you n your partner were too stubborn n adamant to make the retakan menjadi semakin besar lalu bercerai, jadikanlah ia sebagai pengajaran hidup.  
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 10:52 AM | Show all posts
Genkidesuka replied at 3-4-2017 10:43 AM
Assalammu'alaikum Manak,

Nasihat kejar akhirat itu utk semua - yg still single, yg married dan  ...

Salam ummi.....
Kalau walid nak ber isteri lagik, wajibkah dalam konteks islam itu sendirik untuk Dia mendapatkan keizinan dari ummi??? Begitu jugak kalau Dia nak menceraikai ummi??????

Hmmmmmm

So kalau Dia nak ber isteri lagik tanpa mendapatkan keizinan dari ummi adakah Dia tidak kejar akhirat??? Dan begitu jugak jika Dia ingin ceraikan ummi tanpa satu alasan Yang kukuh bagi pihak ummi...adakah Dia jugak tidak dalam pengejaran akan akhirat itu????

Hmmmmmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
mannnakautau replied at 3-4-2017 10:52 AM
Salam ummi.....
Kalau walid nak ber isteri lagik, wajibkah dalam konteks islam itu sendirik untuk ...

Assalammu'alaikum Manak,

Tk wajib utk dia minta permission.  Tp seelok, bgtahu je lah.  Kalau ditakdirkan dia pergi dulu, takdalah terkejut bila dia meninggal dulu ke kan.  Benda elok tk patut disorok.  Insya Allah, as long as he can be fair, aku senang je.  

Apa lagi soalan kau aku tk ingat.  Pakai apps Cari ni tk boleh bukak window lain.  Jap, aku tgk lagi sekali.  Aku post yg ni dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
First time aku dgr kalau suami nk cerai kena minta izin isteri.  Where got?  Suami nak cerai dia sebut je lafaz tu, takyah minta izin isteri.  Sbb tu nikah cerai tk boleh main2.  Kau tersebut je ayat tu, jatuh talak terus - the boat cannot undur anymore.

Kalau ditakdirkan Allah aku diceraikan TANPA valid reasons (na'uzhubillah min zalik), org mesti wonder, sudah kerasukan apakah Encik itu?   Dunia bertakhta di hatinyakah?   Wallahua'lam.  Yg pasti, hatinya sudah Allah terbalikkan.  Aku kenalah sabar, redha dn terus mendoakan yg baik2 utk dia.  
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 01:43 PM | Show all posts
TT cari lah makna dan tujuan sesuatu perkahwinan... kalau TT sebenarnya tak tahu, tak faham, atau tak setuju-- sebenarnya TT tak sesuai dengan institusi perkahwinan.

aku rasa ramai je yg macam ni. dia tak suka atau tak faham pun tujuan perkahwinan. dah bercinta bertahun takkan tak kahwin? kawan-kawan semua dah kahwin, takkan aku tak kahwin? ada sesetengah yg kahwin hanya kerana nakkan zuriat yang sah.

institusi perkahwinan dan kekeluargaan bukan lah main kahwin-kahwin atau pondok-pondok.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:10 PM | Show all posts
u rasa macam ni sebab u pernah ada skandal... u rasa nak cuba cari spark dalam relationship macam u dengan ur skandal. sebab tu hati u tergaru-garu mengatakan ur husband is useless, dull etc..

unless he cant provide u anything- zahir dan batin.. then i can understand.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.073729s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list