Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6403
View
123
Reply

Persediaan

[Copy link]

Author: jeans81       Show all posts   Read mode

Post time 31-3-2017 06:37 PM | Show all posts
forumcari777 replied at 31-3-2017 04:11 PM
Cer story apa yang bosan tu. Ke awak ni expact kawin ni cam indah2 belaka cam drama kat TV? Kind to  ...

Hang mesti asik tengok drama Michael Ang.....rumah mesti Ada Swimming pool, konsep modern contemporary.......selalu happy ending Kan,Kan,Kan????





Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 06:43 PM | Show all posts

Mengikut pakar kaji emoji manusia, dari university York.......Douglas manakcrime.......semakin orang itu sebut sayangnya bagaikan wirid pada pasangan, in real truth adalah begitu nipis  sayang nya atau tidak wujud sama sekali sayang tersebut pada pasangan.....
Hang paham Tak nee????

Hang boleh simpan sayang hang tuh dalam gerobok IKEA......
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
jeans81 replied at 31-3-2017 04:31 PM
semua la..

cuba cerita betul-betul apa masalah awak..
baru la org boleh bagi pendapat berkenaan..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
masa saya rasa nak bercerai dulu antara persediaan saya buat adalah
1- mental-fikirkn lepas ni kita ibu tunggal, kita kena 100% menguruskan anak2 tanpa suami
kita mungkin dipandang serong dgn masyarakat, tapi kita kna tabah sbb pilihan kita
2- fizikal dr aspek kewangan mesti cukup, berhenti mengharap kewangan drp bakal duda kita sbb belum tentu dia bg,
3- anak anak - kena fikirkan mcamana nak bgth anak2 mereka dh xboleh sebumbung dgn ayah mereka, kena lebih luangkan masa dgn anak2 supaya mereka xrasa kehilangan
4- rasa takut bersendirian- tanamkan dlm diri Allah ada mengharap pd manusia biasanya mengecewakan
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 07:47 PM | Show all posts
Edited by boogeese at 31-3-2017 08:05 PM

Ada duit lebih buat umrah tak?
Perasaan sayang suami/isteri di sana susah nak digambarkan
Kawal perasaan di tanah haram, betulkan niat, beramal ibadat sebaik2nya
Berdoa dan berdoa
Banyak tempat mustajab doa di sana, Multazam, Hijir Ismail, semasa tawaf, dalam masjid, di hadapan Kaabah, di Jabal Rahmah dll
Selain ritual2 yg dilakukan semasa umrah, amat penting untuk muhasabah diri dan berdoa
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 10:53 PM | Show all posts
kerapkan solat jemaah.. insyaallah sinar bahagia tu datang sikit demi sikit
jangan sebab rasa dull etc terus nak cerai
usaha lagi
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 07:34 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 31-3-2017 07:07 PM
cuba cerita betul-betul apa masalah awak..
baru la org boleh bagi pendapat berkenaan..

Sabar sabar,  TT Tengah nak vet citer dia.....in such a way hanya APA Yang DIA NAK KITA TAHU ...dan bukannya APA YANG KITA NAK TAHU......


Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 07:36 AM | Show all posts
boogeese replied at 31-3-2017 07:47 PM
Ada duit lebih buat umrah tak?
Perasaan sayang suami/isteri di sana susah nak digambarkan
Kawal pe ...

Manak dengar Sekarang Dah ada syarikat khidmat "VALET DOA"?????? for as Low as RM200 boleh mintak orang Yang berada disana utk doakan kita????

So Kita Tak payah waste current pi kesana????



Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 07:39 AM | Show all posts
onexox97 replied at 31-3-2017 07:35 PM
masa saya rasa nak bercerai dulu antara persediaan saya buat adalah
1- mental-fikirkn lepas ni kita ...

So all these persiapan masih di simpan dalam closet?????

Bak kata musang berjanggut, "sampan telah ku bina, payung pun sudah ku siapkan, hanya menanti hujan dari langit?


Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 07:41 AM | Show all posts
myakayina replied at 31-3-2017 06:00 PM
dah kujangka manak akan menyerang post aku ni, mmg aku tau apa dia rasa sbb aku dah mengalami hal  ...

Sama Tapi Tak Serupa you mean????


Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 08:25 AM | Show all posts
Assalammu'alaikum TT,

Sabar, sabar.   Sbbkan takda sbb yg kukuh utk bercerai, tak usahlah bercerai.  Bercerai hanya sbb boring umpama budak sekolah skip kelas sbb tak suka cikgu.   Perkara boleh diperbaiki, baikilah.  Jgn dibesar2kan.

Perkahwinan dibina utk kita belajar tolerating each other.   Kita sendiri yg mesti wujudkan suasana sakinah dlm keluarga, bukan org lain.   You won't find perfectness dlm org lain kalau kita sendiri tidak mahu usaha.  Ingat Allah swt dlm setiap apa yg kita lakukan.   
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 08:49 AM | Show all posts
Genkidesuka replied at 1-4-2017 08:25 AM
Assalammu'alaikum TT,

Sabar, sabar.   Sbbkan takda sbb yg kukuh utk bercerai, tak usahlah bercera ...

Amboiiii ummi....kalau ummi bagi nasihat kat Anak ummi, being in the top class kohnon Tak boleh cope tuh hanya ber sifat psychological....jerk...boleh jerk....Tapi ikutkan jugak kerenah anak kan???

Tapi kalau bab nasihat Kan orang..kemain ummi eh???? Kohnon bercerai sebab boring ibarat Anak skip kelas ler itu ler ini ler...

Kan ummi......????



Siapa Tak sayang Anak oiiiiiiii?????


Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau pun dah tak ada rasa sayang kat suami sedangkan semuanya da complete..tak ada masalah kewangan dan dah ada anak2,dan tt takut hidup keseorangan makanya lebih baik batalkan sahaja niat tu.  Lainlah kalau suami panas baran,kaki pukul dan masalah kewangan lagi..ini semuanya ok.jadilah manusia yang bersyukur dan korbankanlah perasaan yg dah tak ada perasaan tu ye.

Hargailah rumahtangga yang sedia ada...

Nota kaki...mannak jgn ungkit masa silam ok.da lepas biar berlalu...i da move on
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 09:04 AM | Show all posts
Edited by boogeese at 1-4-2017 09:05 AM
mannnakautau replied at 1-4-2017 07:36 AM
Manak dengar Sekarang Dah ada syarikat khidmat "VALET DOA"?????? for as Low as RM200 boleh mintak  ...

Pihak berwajib dah arah berhenti
Makna tak okeylah tu

Khidmat 'Valet Doa' diarah henti operasi
KUALA LUMPUR: Laman Facebook Valet Doa yang menawarkan perkhidmatan kiriman doa untuk dibacakan di Makkah diarah menghenti operasi mereka oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Jabatan Mufti Selangor.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan memantau akaun Facebook pengasas Valet Doa.

"JAKIM menyokong apa jua tindakan yang diambil SKMM dalam membasmi aktiviti yang boleh menjejaskan kesucian umat Islam dan menimbulkan impak negatif, salah faham serta merosakkan akidah," katanya pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Normala Abdul Samad (BN-Pasir Gudang) mengenai tindakan kerajaan berhubung isu Valet Doa dan langkah yang diambil bagi mengatasi isu ini.

Umat Islam di negara ini turut disaran supaya memberi maklumat kepada Jabatan Agama Islam negeri dan JAKIM sekiranya terdapat kemusykilan terhadap sesuatu isu berkaitan agama bagi tindakan lanjut.

Menjawab soalan tambahan Normala berhubung individu terbabit tetap ingin meneruskan perkhidmatan tersebut kerana pihak mufti tidak mengeluarkan fatwa mengenai isu itu, Jamil Khir berkata ia tidak bermakna individu tersebut boleh meneruskan perniagaannya.

Beliau berkata jabatan mufti negeri mengambil inisiatif dan langkah proaktif yang berterusan dengan memberi nasihat dan Irsyad Hukum (Kemusykilan Agama) berkaitan larangan mempromosikan pakej tersebut.

Malah katanya, tindakan boleh diambil sekiranya individu terbabit mengingkari arahan mufti.

"Dia harus faham bahawa ada unsur-unsur yang amat tidak sihat dalam iklan (valet doa) tersebut misalnya dikenakan bayaran dari RM250 ke RM5,000 bergantung kepada tempat-tempat doa tersebut serta ada diskaun, seolah-olah doa itu akan dimakbulkan," katanya.

Perkhidmatan Valet Doa mula tular di laman sosial selepas ramai netizen mengecam dan kesal terhadap perniagaan kiriman doa untuk dibacakan di Makkah, kononnya ditawarkan kepada mereka yang tidak mampu ke Tanah Suci.

-- BERNAMA


Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 09:07 AM | Show all posts
boogeese replied at 1-4-2017 09:04 AM
Pihak berwajib dah arah berhenti
Makna tak okeylah tu

Pulak......
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 09:21 AM | Show all posts
Edited by boogeese at 1-4-2017 09:22 AM
singlemum_4 replied at 1-4-2017 09:02 AM
Kalau pun dah tak ada rasa sayang kat suami sedangkan semuanya da complete..tak ada masalah kewangan ...

Kan...? Kena belajar bersyukur
Apa jaminan perkahwinan seterusnya lebih bahagia
Mungkin ujian yang datang lebih lagi
Terutama pada yang lupa mensyukuri nikmatNya
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 09:25 AM | Show all posts
singlemum_4 replied at 1-4-2017 09:02 AM
Kalau pun dah tak ada rasa sayang kat suami sedangkan semuanya da complete..tak ada masalah kewangan ...

Boleh manak mencelah????


Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Salam tt..

Setiap rumahtangga yg d bina,pasti ada cabarannya. Sy x tau apa mslh sbnr tt cuma,fikir lah sehabis baik dan jgn berpaksikan ego. Berbincang la dr hati ke hati dgn suami dgn baik.

Since tt n husband bkmampuan, ajak la pegi umrah. Mgkn apa yg d cari akan tt jumpa d sana. Apa pun,tpulang pd tt sbb sy lihat tt punya segala yg orang lain blm tentu dpt.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 10:07 AM | Show all posts
CardiGans85 replied at 1-4-2017 09:45 AM
Salam tt..

Setiap rumahtangga yg d bina,pasti ada cabarannya. Sy x tau apa mslh sbnr tt cuma,fiki ...

What's with this umrah tingey eh????

Hang perlu atau boleh  nak ingat TUHAN hanya bila ada disana Kah???? NAUZUBILLAH?????

Ada sepotong ayat kalau Tak silap ada menyebut...bila kamu ingat akan AKU, AKU akan lebih dekat padamu dari urat leher kamu sendirik...

So my point...apa jadah sampai setiap kali hadapi kemelut...angkat beg pi umrah????

harlowwwwwwwwwwwww????

Doa hang dari balik bucu katil hang dgn doa hang kat sana lain tahap kah?????





Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 10:20 AM | Show all posts
mannnakautau replied at 1-4-2017 08:49 AM
Amboiiii ummi....kalau ummi bagi nasihat kat Anak ummi, being in the top class kohnon Tak boleh co ...

Assalammu'alaikum Manak,

Kisah yg dah berlalu, biarlah berlalu.  Lagipun kisah anak aku tak relevant dgn kes TT.  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083502s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list