Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
17720
View
99
Reply

♡ My Sewing Journal ♡

[Copy link]

Author: Elle_mujigae    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 28-4-2018 01:12 AM | Show all posts
botol_purple replied at 28-12-2017 10:46 PM
Salam elle..  Waaa..  Kite suke menjahit tp xpenah pegi kelas..  Blaja pola2 free otai2 share dekat  ...

itulah..hujung lengan kalau terlebih takpe ,boleh gunting potong, ni kalau senteng aduhhh pening pening...pastu kain takde lebih kalau nak buat balik..bertambah pening..haha..

benda2 delicate mcm ni belajar dari pengalaman kan..takde ditulis dlm buku2 nota jahit mainstream di luar sana..huhu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 01:14 AM | Show all posts

jom jahit sama..hehe..
sharlene suka jahit baju tak? ke lebih suka mengait...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2018 11:12 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 27-4-2018 11:56 PM
Awal pagi tadi...siapkan baju kurung... masa tengah jahit silang pangkah sambil dengar & rap   ...

Wah.. tahniah

Sambung study ke Elle?
Course apa? Kat Taipei ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2018 06:45 PM | Show all posts
smurfetz replied at 2-5-2018 11:12 AM
Wah.. tahniah

Sambung study ke Elle?
a'ah kat Taipei..National Taiwan University...biasiswa kita apply tu utk belajar bahasa Mandarin selama setahun kat sana..hehe tapi itulah, tak tahu dapat ke tak...huhu.. tolong doakan ye..

Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 08:17 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 2-5-2018 06:45 PM
a'ah kat Taipei..National Taiwan University...biasiswa kita apply tu utk belajar bahasa Mandarin se ...

Insya Allah.. seronoknya
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 12:22 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 1-4-2017 12:06 AM
Wah ..
best la ada tapak tu ..
nanti-nanti kalau ke bandar .. nak try cari

tapak ape tu sis?sesuai utk mesin high speed ke?
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya sedang survey nak beli mesin jahit utk jahit2 pakaian koyak, alter baju, or may b jahit langsir. Antara brand brother dan global mana lebih baik?

Aim yg harga antara rm200 ke rm400...any suggestion? And kalau beli online ok tak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2018 01:32 PM | Show all posts
noonebutme replied at 14-5-2018 08:11 PM
Saya sedang survey nak beli mesin jahit utk jahit2 pakaian koyak, alter baju, or may b jahit langsir ...

antara jenama Global dengan Brother tu, better beli mesin jahit brand Brother..establish dah brand ni..  

tapi budget RM400 susah juga nak cari mesin jahit baru jenama Brother unless beli second hand... sbb harga utk entry level mesin jahit Brother RM600 mcm tu....

I think, kalau just nak jahit pakaian koyak macam tu boleh je try beli yg Global tu...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2018 01:40 PM | Show all posts
norasmin replied at 3-5-2018 12:22 PM
tapak ape tu sis?sesuai utk mesin high speed ke?

tapak FC tunjuk tu tapak gulung(hemming foot/rolled hem)..selalu guna jahitan gulung ni untuk jahit kemasan tepi tudung..

tapak gulung ni untuk mesin high speed ada tapi bentuk dia lain sikit kat tempat nak pasang tu...



https://www.krafezee.com/aksesori-mesin-jahit-sewing-machine/Industrial-Sewing-Machine-Footer/industrial-sewing-foot-narrow-hemmer-1-6-mm-tapak-kelim-3-2-mm
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2018 04:32 PM | Show all posts
norasmin replied at 3-5-2018 12:22 PM
tapak ape tu sis?sesuai utk mesin high speed ke?
sis @Elle_mujigae  dah reply dan dia lebih arif tang jahit menjahit ni

suka tapak tu sebab boleh ganti jahit sisi .. kita takde mesin jahit sisi

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2018 04:33 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-5-2018 01:40 PM
tapak FC tunjuk tu tapak gulung(hemming foot/rolled hem)..selalu guna jahitan gulung ni untuk jahi ...
Selamat Berpuasa sis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2018 05:55 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 18-5-2018 04:32 PM
sis @Elle_mujigae  dah reply dan dia lebih arif tang jahit menjahit ni

suka tapak tu s ...

hehe kita tolong jawab sbb dah lama tak nampak FC berforom....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2018 05:56 PM | Show all posts
Selamat Berpuasa juga untuk FC dan keluarga...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2018 06:02 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-5-2018 05:55 PM
hehe kita tolong jawab sbb dah lama tak nampak FC berforom....
suka sangat kalo sis boleh tolong reply sebab sis lebih paham tang jahit menjahit ni ..  lagipun la ni FC memang jarang dah nak berporum .. bz kat realiti untuk sementara waktu ni..
ni pun tunggu waktu berbuka jer lagi ni
ada 40 minit lagi




Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2018 06:03 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-5-2018 05:56 PM
Selamat Berpuasa juga untuk FC dan keluarga...
Terimakasih
dah jahit baju untuk raya dak?
FC masih ngah pilih2 kain.. tak tau lagi bila la ada mood nak menjahit

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2018 03:53 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 18-5-2018 06:03 PM
Terimakasih
dah jahit baju untuk raya dak?
FC masih ngah pilih2 kain.. tak tau lagi bil ...

belum jahit lagi..hehe..last year ada beli 3 helai kain batik dari booth Karyaneka di Midvalley..


so plan nak jahit kain lipat batik...untuk baju akan beli kain cotton polos dan jahit sama ada baju kurung kedah/kurung moden/kebaya/kurung pahang....tak tahu lagi nak baju fesyen apa...

FC selalu beli kain online ke atau beli kat kedai di sana je?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2018 01:22 PM | Show all posts
seronokkkan menjahit..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 05:19 PM | Show all posts
bestnya tengok orang pandai jahit kemas ni....
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 12:10 AM | Show all posts
cantiknya jahitan baju kurung
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2019 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam suma. Nk tumpang thread tt. Kt mana ada kelas menjahit on9 ye? Terasa nk belajar menjahit pulak. N mesin jahit apa yg sesuai utk beginner?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086674s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list