Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
17630
View
99
Reply

♡ My Sewing Journal ♡

[Copy link]

Author: Elle_mujigae       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 18-4-2017 12:30 PM | Show all posts
krustykrab replied at 18-4-2017 11:38 AM
maksudnya, sblm ptong bhgn lengan, kat hujung lengan tu siap2 tambah 1 inci  pastu terus potong pa ...

jap kita lukis...tak pandai guna ayat..hehe..

contoh, ni part lengan ikut cara krusty biasa buat...kita assume yg ni belum tambah basi lagi...dan belum potong kain...baru tanda2 ukuran atas kain..



sebelum potong, krusty tambah step buat part lorekan tu..lengan atas, lorek ke dalam, yg lengan bawah lorek ke luar...(warna merah)...



outline baru akan jadi macam ni..dua2 hujung senget sikit...dah tak lurus...tapi jangan potong kain lagi..



tambah basi dulu..(line warna ungu)...  pastu baru potong kain ikut line ungu..










kalau tak turunkan 1 inci kat bahu tu ok tak?





okay, boleh je.. ^^




Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 12:33 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-4-2017 12:30 PM
jap kita lukis...tak pandai guna ayat..hehe..

contoh, ni part lengan ikut cara krusty biasa bua ...

ooo...ok

tq sis
nanti bila dah siap, i boh kat sini

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2017 12:36 PM | Show all posts

orite...sama-sama...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 05:01 PM | Show all posts
merah_arjuna replied at 14-4-2017 08:58 PM
alahai comelnya...insyaAllah akan cuba jgk belajar sampai boleh...sekurang2nya lepas buat baju sen ...
FC suka ronda ronda kat web pinterest
banyak ilmu dapat kat situ

FC tak pernah belajar formal menjahit ni .. takat beranikan diri potong-potong tengok baju lama .. adjust ikut size badan sendiri.. haha tapi cara FC ni banyak sangat error nya
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 05:06 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-4-2017 12:01 AM
dekat group menjahit dulu pernah nampak iklan orang buat kelas untuk jahit baby hem ni... siap ada ...
FC banyak juga berabis untuk hobi yang ni

untuk melekat manik rm135 .. sana lagi murah kot
manik.jpg

button tab rm65
butang tu dah abes
baby15.jpg

ruffler .. untuk buat ropol-ropol tu .. dah rosak .. beli rm50


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
elle_mujigae...lepas ni belajar wat blouse plk..blouse yg susah part nk sambung tgn ke bahu tu la
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu masa belajar wat baju kurung...ikut pola cam tu la...bila dh pandai ..tak ikut pola cam tu dh..tk sedap pakai ..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 03:21 PM | Show all posts
aura77 replied at 20-4-2017 01:02 PM
dulu masa belajar wat baju kurung...ikut pola cam tu la...bila dh pandai ..tak ikut pola cam tu dh.. ...

u mean pola yg turunkan 1 inci & lipat kat ketiak mcm elle tunjuk tu ke?

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 26-4-2017 03:21 PM
u mean pola yg turunkan 1 inci & lipat kat ketiak mcm elle tunjuk tu ke?

ye...cikgu menjait ajar cam tu...bg sy tk sedap pakai...jd sy tk ikut cam cikgu tu ajar ...duk tengok kt fb menjait pn...otai2 sana ..jait baju kurung tk ikut pn cam pola elle ngan sy belajar dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 09:01 AM | Show all posts
aura77 replied at 26-4-2017 05:42 PM
ye...cikgu menjait ajar cam tu...bg sy tk sedap pakai...jd sy tk ikut cam cikgu tu ajar  ...duk  ...

ooo...ye ke...so u potong straight mcm biasa je la ye?

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 27-4-2017 09:01 AM
ooo...ye ke...so u potong straight mcm biasa je la ye?

ye .potong cam biasa je
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2017 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalammualaikum....selama ni sr je..wow cantik n kemas jahitannya..
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2017 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
hi elle..ada tak cara simple nak jahit kain susun utk baju kurung terutama jenis zip. i pun belajar melalui pembacaan internet..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2017 05:23 PM | Show all posts
Darajelita replied at 6-5-2017 08:11 PM
hi elle..ada tak cara simple nak jahit kain susun utk baju kurung terutama jenis zip. i pun belajar  ...

hi...omg.....sorry hari tu dah baca dah post dara tapi lupa nak reply...huhu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2017 05:28 PM | Show all posts
Darajelita replied at 6-5-2017 08:11 PM
hi elle..ada tak cara simple nak jahit kain susun utk baju kurung terutama jenis zip. i pun belajar  ...

untuk kain susun tepi bahagian depan kita selalunya ambil sehabis kain kalau kain bidang 45....
untuk bahagian belakang, ukuran punggung bahagi dua tambah setengah inci untuk kelonggaran...



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2017 06:05 PM | Show all posts
kita tgh berpeluh  buat cloth pad....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2017 02:11 PM | Show all posts
aura77 replied at 20-4-2017 01:00 PM
elle_mujigae...lepas ni belajar wat blouse plk..blouse yg susah part nk sambung tgn ke bahu tu la

macam jahit baju kurung moden kan yg quite mencabar adalah part nak jahit lengan ke bahu...huhu..

dah lama tak jahit baju kurung moden, dont know skill nak sambungkan dgn baik tu ada lagi ke tak...   kita  pernah tengok video kak Awie Manik, beliau macam sengetkan sikit tulang kain sambungan bawah lengan,maknanya tak sambung tepat..katanya lebih selesa pakai begitu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2017 02:22 PM | Show all posts
cloth pad pertama yg dijahit...woot woot...kita buat night time heavy flow pad...pola dia,kita just follow pad yg sedia ada..cuma tambah basi jahitan 1cm keliling...






material yg diguna untuk serapan , 2 lapis heavy  bamboo fleece 400gm.. fabric atas yg kena dgn kulit,  kita guna fabric minky....  ada lapisan PUL di dalam..kain PUL ni waterproof tapi breathable... last sekali kain cotton bercorak untuk bahagian luar...

nak jahit cloth pad ni kita beli walking foot..  finally I have a walking foot...yeay!....beli masa LSN sale bulan lepas...RM40 satu....   actually nak guna presser foot biasa pun boleh..hehe walking foot ni cuma memudahkan proses bila jahit banyak lapisan kain...





a bit blur masa nak pasang walking foot ni so kena refer youtube..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2017 02:38 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-8-2017 02:39 PM
untuk  lapisan kain bamboo fleece dan minky, kita guna jarum peniti nak tetapkan lapisan kain....



bila dah masuk step yg ada lapisan PUL, kita guna klip..tak guna jarum peniti...takut create lubang2 kat kain PUL tu yg memungkinkan pad kita bocor ...tapi ada kita tengok tutorial kat youtube, sis tu kata okay je nak guna jarum bila ada lapisan pul cuma pastikan jarum tu kat area basi jahitan gituuu...


first time guna klip kecik warna warni ni...beli kat online seller,Min Min DIY..ada beli dari fabric fanatics juga.. harga range RM6 ke RM7 utk 10 pieces..




step jahitan terakhir, terbalikkan cloth pad dan jait topstitch..



senget senget my topstitch hehehe...confident pula tu pakai benang kaler cerah..haha..



step last patutnya pasang snap button kat wings tapi tak sampai la...  tak cukup panjang wing pad kita...salah ukuran masa buat pola..huhu...






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2017 03:02 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-8-2017 03:10 PM
so kita buat lagi satu...


kali ni kita tak guna kain minky untuk lapisan paling atas, kita  eksperimen dgn kain Bamboo Jersey cotton... sbb ada baca online sis ni kata selesa guna jersey cotton utk top fabric so kita try la guna.. kain Bamboo Jersey ni beli kat kedai Tiny Tapir..

http://www.tinytapir.com/store/Bamboo-Jersey-Red-p62682048

RM55 semeter tak masuk GST..agak mahal...huhuhu...tapi kain bamboo jersey ni sgt lembut dan sejukkkk...weee...selesa sgt bila pakai.......alternative lain boleh guna kain cotton lycra sbb bila kita pegang macam sama je teksturnya..dan cotton lycra lagi murah harganya...






agak disaster my sewing..senget benget....hehe...sebab kain bamboo jersey ni kain memeri so dia lari2.. >.<

walaupun  senget benget tapi kali ni boleh pasang snap button..yeay!   wing cukup panjang  utk overlap...






mula2 salah pasang snap button...so kena cungkil2 snap button tu nak keluarkan dia...kalau tak hati2 boleh rosak kain...huhu... bila google macam mana nak remove snap button ni baru tahu ada plier khas untuk remove snap button...so cool! I want..  




tapi harga multi functional plier ni lepas convert around RM240++ juga la...mahalnya...


https://kamsnaps.com/collections ... ts/kx6a-pliers-only
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090736s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list