Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
17715
View
99
Reply

♡ My Sewing Journal ♡

[Copy link]

Author: Elle_mujigae       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-3-2017 02:38 PM | Show all posts |Read mode
Hello...woot woot....
thread ni dibuka untuk kita berkongsi coretan pengalaman semasa menjahit...or maybe lebih kepada lepas geram akan kesilapan yg dibuat masa menjahit...hoho...    kalau ada forumer lain nak share pengalaman sendiri masa menyiapkan sesuatu projek jahitan kat thread ni pun boleh juga..
























Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 02:40 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 10-4-2017 11:53 PM


Bulan Mac ni kita dapat siapkan 2 pasang baju kurung  fesyen pesak buluh dan kain ombak mengalun serta sepasang blouse berlining.....   baju ni dah gunting dan jahit dari tahun lepas lagi tapi baru je dapat siapkan sepenuhnya..hehe..











Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 02:49 PM | Show all posts
bila mana dah lama tak jahit baju kurung sejak tamat kelas menjahit,  banyak la mistake yg kita buat...>.<...hopefully bila dah tulis ni next time lebih aware dan tak buat lagi mistake sebegitu....


Untuk baju kurung, kelemahan detected pada part leher,basi tangan dan part pinggang kain....


Lesson #1

Bila baju kurung jenis dipotong bahu dan diturunkan 1 inci pada pola...lapik leher kena potong tengah supaya nanti tak mengelembung bila dah siap pasang...

ni contoh part lapik leher yg digunting dan dijahit dengan baik..






Baju kurung biru cair ni  kita buat masa kat kelas menjahit dulu so sebab tu kemas je..ada cikgu tolong supervise.

bila turn buat sendiri dari mula..lapik leher baju kurung jadi macam ni daa...







nampak tak berapa kemas, dan ada rasa benjolan sikit kalau pegang kat tempat sambungan tu..patutnya flat je..huhu..

yg baju kurung purple ni pula lapik lehernya kita lupa nak potong tengah, jadi mengelembung..tak altered sbb dah siap jahit tindih kasih, takut jadi lagi teruk jahitan kalau tetas balik..so kita biar je..dan penyek-penyekkan kan part yg bertindih tu masa iron...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 02:56 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 21-3-2017 03:02 PM
Lesson#2

Part basi tangan tak cukup... haih geram dgn diri sendiri bila cakap pasal part ni.. 3 kali buat baju kurung sejak habis kelas, 3 kali juga buat mistake yg sama..mistake yg sangat la bahaya.....


Ni basi tangan bila baju semua dah siap jahit dan kita realised mistake ni bila nak jahit silang-pangkah...



basi tu patutnya seragam je lebarnya, tapi end up jadi senget macam ni.. ada part basinya secoet je , ada part basinya terlebih lebar...  nak cover, kita lipat part basi terlebih lebar tu utk samakan dgn basi yg secoet tadi.. disaster part lengan ni..tak kemas langsung..




yang baju kurung pink gelap ni lagilah...tinggal ni je basi utk silang pangkah..lol... end up kita jahit mesin je..




nasib baik la baju pink gelap ni baju sendiri..bayangkan lah kalau ni baju customer dan kain takde lebih utk buat baru.. doom...



mistake ni berlaku sebab tak tambah 1 inci masa buat pola part lengan.

Masa buat pola lengan, kita akan lorekkan ke dalam 1 inci....part pola yg dah dilorek ni nanti akan dibuang sebelum letak atas kain...   teknik ni dilakukan supaya kain part lengan tak bergumpal bila dah baju siap nanti..




Masalahnya, kita bila dah buang part lorek tu terus letak atas kain utk gunting... sepatutnya pola kena ubah jadi begini..



kat hujung lengan kena tambah 1 inci dulu, dan lukis garis hujung lengan yg baru (line kaler biru) ...untuk ganti balik part kain yg akan dibuang nanti (lorekan dlm circle kaler pink)..bila tak buat begini,  tu yg basi tinggal sikit je utk silang pangkah..senteng jadinya lengan kita..>.<
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalammu'alaikum elle,

Kalau akak... lapik leher tu akak buat dari kain sama yg dipotong 45 degrees.  Takpun pakai piping.  Shortcut gitu.   
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2017 03:19 PM | Show all posts
Genkidesuka replied at 21-3-2017 04:22 PM
Assalammu'alaikum elle,

Kalau akak... lapik leher tu akak buat dari kain sama yg dipotong 45 degr ...

Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh genkidesuka....


yg part kain dipotong 45 degree tu kita tak faham.. maksudnya tak ikut ira kain eh?....


good idea juga guna piping utk kemasan leher... kita pernah buat sekali je masa belajar dulu..tah ingat steps lagi ke tak..hehe..

kat group menjahit pernah nampak orang share piping guna kain yg sama dgn baju, nanti kemasan leher jadi macam baju kurung sekolah ready made..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2017 04:08 PM | Show all posts
Baju kurung purple ni special sbb pertama kali jahit piping kat badan baju...hehe..







masa kat kelas menjahit dulu takde belajar...just refer video tutorial dari Kak Ida Ismail..




suka tips potong dua piping dulu sebelum jahit.so dah jimat di situ....


masa mula2 jahit tak kemas,mcm besar sgt pipingnya so kita tetas dan jahit lagi sekali..huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 02:10 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 21-3-2017 02:56 PM
Edited by Elle_mujigae at 21-3-2017 03:02 PM
Lesson#2
hahahahampes .. kalau tak di point out .. bagi FC dah cukup kemas dah tu sis

Yer la .. bagi orang yang tak pernah belajar menjahit dan kalau jahit pun tak pernah guna kertas pola semua-semua tu .. bagi FC kira mantop dah apa yang Elle buat tu.. ikhlas



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2017 01:40 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 23-3-2017 02:10 PM
hahahahampes .. kalau tak di point out .. bagi FC dah cukup kemas dah tu sis

Yer la .. bag ...

ye ke..hahaha.... gigih iols list down my mistake kan...hehe...kita suka baju2 dari butik Qamilla..my inspiration kekdahnya so bercita2 nak jahit baju selawa butik ni juga..so bench mark nya jahitan baju kurung kena sama dgn kualiti jahitan butik baru boleh berpuas hati...huhuhu...tinggi angan2 kita kan...>.<


jom cuci mata tgk baju2 dari butik Qamilla..







Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2017 01:54 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 24-3-2017 01:40 AM
ye ke..hahaha.... gigih iols list down my mistake kan...hehe...kita suka baju2 dari butik Qamilla. ...
Bila kita jenis yang perfectionist ..
kita boleh nampak sendiri mistakes yang kita buat walaupun orang lain beria-ia kata .." eh!!~ cantik dah ni .."
tahu sebab haha FC pun jenis yang sama bila terima tempahan masakan atau craft.

Kesimpulan nya :
Sblom orang point out .. haha kita sendiri terlebih dahulu bgtau

Yang penting bagi FC .. kreativiti seseorang tu untuk menutup kesilapan yang dia buat dari di sedari orang lain. Tol tak

FC jenis tak keluar rumah ..
so nengok-nengok jer la baju-baju kurung tu

Moga impian nak jahit selawa tu jadi kenyataan


Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2017 02:26 AM | Show all posts
Ni .. baju pengantin kawan 2 tahun lepas.. terjumpa gambar tu tadi semasa godek-godek folder ..
FC jahit pree ja sebab dia paksa walaupun berulang-ulang bgtau tak berani
kes last minute beli kain pastu semua kedai tak berani terima dan ada satu kedai .. kawan kata .. mahal arrr upah

tak dapat upload gambar kawan pakai baju ni .. nanti2 upload kalau dah dapat izin dari kawan tu

bertimbun mistakes ..
tapi tak boleh nak tunjuk sebab tak terpikir nak ambil gambar masa tu
mistakes yang sangat teruk bagi FC .. lining kain belah bawah , sebelah dalam tak cukup kembang
tak reti nak explain

gambar-gambar ni kebetulan ada sebab asyik update kat Whatsapp .. tanya dia .. betul tak .. betul tak..

bk.jpg


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2017 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 22-3-2017 03:19 PM
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh genkidesuka....



Assalammu'alaikum elle,

Ha aah.  Tk ikut ira baju.  Potong nyerong gitu.  Sematkan pd kolar, jahit n kelim ke dlm.  Pastu nk jahit tgn boleh, nk jahit mesin pun boleh.  Akak jahit cara koboi je.   

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 11:07 AM | Show all posts
elle takde bukak kelas ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2017 10:28 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 31-3-2017 10:29 PM
FanTasyCreaTioN replied at 24-3-2017 01:54 AM
Bila kita jenis yang perfectionist ..
kita boleh nampak sendiri mistakes yang kita buat walaupun o ...

hahaha..betul betull..bila sendiri yg buat, tajam je mata nampak mistakes kat mana..mcm baju purple ni..bila tgk gambar, first thing kita nampak ialah jahitan topstitch kat baju ni ada certain part terkeluar landasan... mesti kita lose focus masa kat part ni tu yg senget sikit jahitannya..


kita guna tapak biasa so mencabar juga nak bagi sama je....  kalau ada tapak tinggi rendah much easier to sew a uniform width topstitch..




Yang penting bagi FC .. kreativiti seseorang tu untuk menutup kesilapan yang dia buat dari di sedari orang lain. Tol tak

hoho..setuju dgn FC....bila dah dlm keadaan darurat tu, memang ada je idea timbul nak cover mistake... idea yg sebelum ni kita tak pernah terfikir pun..


teringat ayat Bob Ross, a painter..














Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2017 10:43 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 24-3-2017 02:26 AM
Ni .. baju pengantin kawan 2 tahun lepas.. terjumpa gambar tu tadi semasa godek-godek folder ..
FC ...

cantik.... siap ada jahit manik lagi...... mmg berguna ada mesin jahit bila waktu2 kecemasan ni kan... as long boleh jadi baju, kalau part kat dalam rambu ramba pun takpe eih...haha..sbb kita yg pakai je tahu kan...   

lining kain belah bawah , sebelah dalam tak cukup kembang
tak reti nak explain
maksudnya  susah nak melangkah ke kalau lining tak cukup kembang?..
selalu kita ada buat slit sikit kat bahagian tepi lining kain so that mudah pergerakan bila berjalan...  

atau FC nak buat kembang macam ni..tapi lining tak cukup fluffy is it...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2017 10:47 PM | Show all posts
Genkidesuka replied at 26-3-2017 08:09 AM
Assalammu'alaikum elle,

Ha aah.  Tk ikut ira baju.  Potong nyerong gitu.  Sematkan pd kolar, ja ...

thank you for the tips..   nak try la potong nyerong next time...sbb kalau ikut cara sekarang kita buat, ikut ira kain mmg kolar baju tu nampak stiff...huhu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2017 10:49 PM | Show all posts
aciklola replied at 30-3-2017 11:07 AM
elle takde bukak kelas ke?

maksud aciklola buka kelas menjahit ke?    takde...kita yg join kelas orang utk belajar ada la..hehe..iols newbie lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 12:06 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 31-3-2017 10:28 PM
hahaha..betul betull..bila sendiri yg buat, tajam je mata nampak mistakes kat mana..mcm baju purpl ...
Wah ..
best la ada tapak tu ..
nanti-nanti kalau ke bandar .. nak try cari
tak tahu nak guna untuk jahit apa buat masa ni .. tau kegunaan .. just tak tahu nak jahit apa buat masa sekarang .. sebab mood untuk menjahit lom ada lagi
FC jenis cepat sangat bosan kalau buat sesuatu
tu kena banyak hobi baru hidup

aritu beli hemming foot
baru selesa dan aman skit nak menjahit sebab FC tak ada mesin untuk jahit sisi
malas tol nak ke pekan sekadar nak pergi jahit sisi ..





Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantik2 smua jahitan..
Kadang lama tak jahit baju kurung...leher senget benget..ni pun ada jubah 2 lai tak terjahit.

Saya selalu problem bila ada jenis kain corak sebelah dlm n luar hampir sama..
Pernah jahit jubat..tgn belah yg betoi, bdn salah..hihi..tu masa awai mula jahit...
Haritu jahit kain sekolah ank pun.sama...lupa tabda, pastu lupa mana dlm n luaq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-4-2017 10:16 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 1-4-2017 12:06 AM
Wah ..
best la ada tapak tu ..
nanti-nanti kalau ke bandar .. nak try cari

haha beli dulu, nanti2 ada la tu guna nya..hehe.. yg FC tunjuk tu tapak gulung kan...kita sampai la ni, tak jadi2 buat baby hem sbg kemasan tepi guna tapak tu...kalau kain cotton boleh la, jadi juga kadang2 tapi kalau kain licin mcm chiffon erk tak jadi langsung..dia taknak kelim....

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098055s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list