Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10469
View
111
Reply

Kecil hati dgn suami dan adik ipar

[Copy link]

Author: asdlkj       Show all posts   Read mode

Post time 20-3-2017 03:31 PM | Show all posts
Victorioussss replied at 19-3-2017 03:03 AM
my 2 cents..pindah dari umah parents u la sis.

1. move out. find a good place to start your famil ...

ye.. tt kena pindah.

itu yg aku dah buat. klu tak, jiran mertua kawin pun, kena balik kg.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 04:09 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 04:39 PM | Show all posts
eh mcm kesah adek ipar aku plak.. sebijik mcmni perangai dan situasi.. bezanya kami adek bradek sikit pon xport dgn dia yg lansung xnak bercakap dengan kami semua..

hmm xde la nak kesian sangat pon.. nampak mcm ko ni sejenis mengada2 jek.. myb d pandangan adek bradek laki ko, ko ni sejenis yg sombong ke atau acah2 ikot kepala ko ke apa ke kan.. sebab tu adek bradek laki ko kata gtu ke abg dia.. adek bradek dia ko nak penin2 sebab apa? pasal kereta tu, suruh la  laki ko naek motor ka apa ka.. kan da h bagi pinjam ke adek beradik sendri, pepandai pikir la apa kesudahannya.. dan ko, yg sibuk p baca msg ka apa ka hal depa adek beradek awatnya?
kalau tak sibuk, takde la kes terguris hati..

ntah2 ni kes pembawakan kot.. mudah sangat terguris hati..hmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 04:45 PM | Show all posts
akak nak tulis sesuatu tapi akak risau nanti TT kecik hati dengan akak pulak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2017 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 20-3-2017 04:45 PM
akak nak tulis sesuatu tapi akak risau nanti TT kecik hati dengan akak pulak.

Cakap je la kak. Saya okay je ni..  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2017 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by asdlkj at 20-3-2017 09:17 PM

Saya kisah pasal adik ipar ni sebab dia selalu tanya husband bila nak balik, suruh saya bergaul dgn keluarga banyak kali, dia act macam dia abang pulak. Dia suka push2 abang dia. So saya as isteri mestilah kena amik tahu sebab suami saya ni jenis yg penyabar tapi dia ada tertekan. Bila dia tertekan dia akan murung and sedih. Saya tgk cara dia ckp dgn abg dia pun mcm tak hormat, suka cakap and arah2 suami. Saya tak kisah pun diorang nak berkasih sayang tapi jgnlah sampai buat suami saya stress and pijak2 kepala suami saya. Saya niat nak bincang dgn adik ipar kenapa dia layan abang dia mcm tu.  Saya memang agak manja la sebab saya anak ke 4 drpda 5 beradik. Saya pun rasa adik2 ipar tu semua ingat saya sombong tapi nak buat macam mana dah saya memang tak pandai berbual banyak2 n mesra2, biarlah yg penting saya tak buat jahat pun kat diorang. Lagi2 adik2 ipar saya  tu semua lelaki. Saya ni pemalu. Kalau ada adik ipar perempuan saya senang je nak bergaul. Sebenarnya adik ipar yg lain ok je. Takde masalah. Cuma yg bawah suami tu je yg saya geram.. Yg pasal kereta tu after saya whatsapp adik dia,adik dia kat boleh siap harini, so Alhamdulillah .  And saya bukan merungut dgn sakit mengandung ni. Saya happy sangat tapi memang sakit2 badan saya dan masih muntah2. Saya risau kandungan saya je, amanah Allah kenalah jaga sebaik2 nya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2017 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
nuryakmal replied at 20-3-2017 10:40 AM
so do u think u should at least spend a little bit extra time there atau pun awak rasa arrangemnet ...

Sebenarnya saya nak tidur sana tapi dalam 3 minggu sekali ok la. Tapi saya tak boleh tidur sebab saya tak selesa la, bau rokok, panas. Saya memang teramatlah sensitif dengan bau rokok. Bukan nak mengada ngada tapi hidung saya ni memang special sikit   sejak kecik bau asap ke rokok ke memang tak tahan, rasa nak mengamuk je lepastu saya akan demam kalau lama sgt bau rokok. Vacation memg tak lah. Belum ada rezeki utk vacation lagi. Saya tak terasa pun kalau diorang ada in law yg diorang lagi sayang. Alhamdulillah la kalau dpt in law baik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2017 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 20-3-2017 12:56 PM
#adik ipar awak lelaki kan? biasanya lelaki kawen cepat. awak doa aje hari2 supaya dia kawen awal. b ...

Saya nak simpan kata kata ni sampai bila2. Sebab saya bukanlah org yg berani nak cili2 kan mulut org  , kata2 ni kira pembakar semangat laaa
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 09:27 AM | Show all posts
asdlkj replied at 20-3-2017 05:47 PM
Sebenarnya saya nak tidur sana tapi dalam 3 minggu sekali ok la. Tapi saya tak boleh tidur sebab s ...

kat rumah tu ada bilik sendiri? kalau ada, beli kipas extra utk diri sendiri. sesiapa pun mmg takkan tahan bau rokok. ur husband merokok?

now uols cakap tak jeles, maybe later akan ada. hati perempuan kan selalu berubah

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
nuryakmal replied at 21-3-2017 09:27 AM
kat rumah tu ada bilik sendiri? kalau ada, beli kipas extra utk diri sendiri. sesiapa pun mmg takk ...

Ada bilik tapi bilik tu tak dpt udara luar, bila ayah mertua hisap rokok kat luar rumah, dlm bilik pun saya boleh bau sebb rumah tu kecik je. Apatah lagi klau dia hisap dlm rumah. Kalau tutup pintu bilik tu mcm mengepam la gitu tak leh bernafas. So saya selalu baring kat hall sebb xselesa kat bilik. Baring pun kena pkai tudung. ke saya over eh? Mcm normal je...  lepastu kan.. kat rumah mertua tu teramatlah bosan... Adik2 ipar semua lelaki, merayap jela kerja, balik dlm tiap 30minit pastu 2 3 minit kat rumah pi merayap kluar lagi. Saya tanya sepatah dijawabnya sepatah. Ibu mertua nasib baik ok tapi dia pun kuat jugak kluar, bini ketua kg kan suka sembang2 dgn jiran. Ayah mertua tu lak sgtlah tak mesra, klau x marah2, menegur je kerja dia 24jam. Bukan kat saya, tapi kt anak2 dia. Saya pun naik stress Saya leh mati kebosanan kat sana sebab selalu dtg duduk je, saya tak suka tgk tv kepala sy pening. Kat dapur bila semua benda da habis kemas, saya dah tak tahu dah nak buat apa . Klau mak mertua takda, saya da leh pengsan sebb terlalu bosan. Kalau kat rumah mak sendiri seronok sebab saya selalu main dgn adik saya, adik saya tu kanak2 istimewa. Suami merokok : tapi tak pernah hisap rokok depan saya, selalu kt tmpt kerja hisap. Badan dia bau rokok tu tanda baru lepas merokok la tu. Bau rokok melekat kat badan dia tu pun dah buat saya stress.

Saya rasa disuruh balik seminggu sekali tu amatlah tak logik.. Utk terasa sebb kitorang tak balik seminggu sekali tu lagilah tak logik. Saya kerja Isnin sampai Sabtu. Suami kerja tiap hari cuma Ahad kerja sampai tghari. Kitorang kat rumah nak juga rehat ada masa sendiri. Walaupun duduk kat rumah mak saya,  masa utk mak abah pun xbyk, kitorang balik pkul 7ptg, pergi kerja pkul 7.30pagi. Balik kerja mkn2 smbhyang dah pkul 8mlm.  Mak abah saya pulak dah tua, jadi selalu tidur awal dlm pukul 10mlm. Saya rasa tak mampulah nak tiap2 minggu balik rumah mertua. Masa saya nak dating dengan husband pun tak ada!  Saya rasa tak adil lah diorang nak suruh saya n suami balik tiap minggu. Kitorang pun ada life jugak. Saya nak minggu pertama saya rehat dgn suami. Minggu kedua dgn family saya lepastu minggu ketiga dgn family mertua. Patutnya takya la kot terasa kalau saya tak tidur sana, saya bukannya duduk mendangok je kat rumah bila balik sana. Saya kemas2 rumah dan saya balik waktu malam bukannya petang. Pastu kalau tidur sana esok pagi nak mandi amatlah leceh, nak kena pakai siap2 baju tutup aurat dlm bilik air. Hadoiiii. Tapi kalau tu diorang nak sgt, saya tidur je lah nanti, nak puaskan hati diorang. Tapi kalau saya sakit perut memang saya tak boleh tidur sana.. Cuba bagitahu mcmna saya nak tidur dgn bilik mengepam gitu dengan sakit perut, pintu bilik xleh tutup sebb xleh bernafas, dgn adik2 dia lalu lalang depan bilik, dgn kena tutup rambut sebab pintu dah terbukak, TV pulak betul2 kat depan tingkap bilik, so bunyi TV tu pun dah kacau saya nak tidur dgn aman, tak leh nak bukak baju yelah saya nak jugak buka baju sebab perut ni da membesar. Manalah selesa.. Ckp lama2 kat ayah n ibu mertua ni pun yg saya sakit n xselesa bukannya diorang faham. Mana diorang pernah ada anak perempuan. Lagi2 diorang ni confirm lah tertekan bila jiran2 duk tanya mana anak menantu kau tak balik ke. Ketua kampung kan :zz mestilah dia malu org ckp2 pasal dia. Tapi nnti saya jugak yg merana dek kerana fikiran dia yg duk fikir sgt kata2 org sekeliling.

Aah maybe jeles nanti kan. Tapi tak kisah lah. Yg penting suami saya syg cukuplah.  

Saya baru kawin. Saya pun tahu saya mesti byk salah silap. Saya terima salah saya sebb taknaklah jadi org yg sesat. Teguran semua saya akan amik iktibar..  Jadi dgn perkongsian saya kat sini, saya harap dpt byk prngajaran drpda akak2 abg2 kwn2 adik2 kat sini..  
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 11:30 AM | Show all posts
uolsss nih wat baik pada parent husband jelah..adik ipar tuh uols sekadar bertegur sapa jelah walaupun dorg mendiva sgt.. nak wat camne da tuh adik2 husband jgk.. layan jelah kerenah dorg.. tp yg plg penting parent husband tuh yg uolls kena pandai jaga..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 12:37 PM | Show all posts
saya baca cerita pertama.dari segi tt cerita macam adik ipar saya tpi jarak rumh org tua dia n mertua hanya lima minit.

dia pun tak suke datang rumah org tua saya,jenis tk boleh bergurau lebih.tiap kali datg rumh org tua saya dia mesti bawak mak sndri lebh pada nak cover dia kot kalau org tanya mean nak selamatkan diri.

cuma keadaan tt ni kesian sebb ade masalh semasa mengandung.kalau tt kate tk ckup duit untk duduk sendiri,better tt explain kt mil keadaan tt.sebb jarak jauh tu bhaya jugak kandungan.tak ckup rehat boleh stress pun boleh jadi keguguran.

adik ipar saya dlu sebelum mengandung byk alasan datg rumh mertua,masa ngadung asik cakap tak larat.saya cakp itu doa,cakap tk larat je sampi akhir nak bersalin.masa ade anak cakp ank meragam je.doa jugak tu kalau da cakap hari2

saya doakan semga kandungan tt selamt sempi bersalin,semga dpermudahkan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
buluhbetung replied at 21-3-2017 12:37 PM
saya baca cerita pertama.dari segi tt cerita macam adik ipar saya tpi jarak rumh org tua dia n mertu ...

Amin... terima kasih doakan   Kalau mcm tu saya pun taknak lah asyik ckp sakit, sian kat baby. Dulu before 3 months saya tak tahan sgt, memg sakit perut saya smpai mnangis, bleeding 13 hari, last day tu darah sebesar tapak tgn kluar... Lagilah saya tak kluar pun dari bilik. Tapi lepas 3 months saya da rasa makin kuat sikitlah..  Sakit2 pun saya tahan je, sebab mengadu sakit pun dah takda org nak layan   

Ibu mertua pernah ajak tinggal kat rumah dia. Masa tu saya tak tahu nak jawab apa. Terkedu kejap. Saya terkejut kenapa dia suruh tinggal kat rumah dia, dia tahu kan saya kena jaga aurat. Dia selesalah kluar toilet berkemban. Saya tak boleh. Lepastu tempat kerja lagi dekat dgn rumah mak abah saya. Diorang mcm taknak lepaskan kitorang yg dah kawin ni..

Kitorang pernah bagitahu ayah mertua yg kitorang tak ada duit byk nak balik pergi rumah mertua selalu.. Tapi ayah mertua kata dia boleh bagi duit, ayah bagi kau dtglah rumah. Masa tu lagi kecik hati saya dilayan mcm tu, mcm direndah rendahkan, org tak nak balik hasil duit ibu bapa, simpan jelah duit tu kan, biarlah kitorang cari duit sendiri.. Lagipun oklah saya balik sebulan sekali, si suami balik 2 3x seminggu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 02:11 PM | Show all posts
asdlkj replied at 21-3-2017 11:15 AM
Ada bilik tapi bilik tu tak dpt udara luar, bila ayah mertua hisap rokok kat luar rumah, dlm bilik ...

takpela. yang penting u da tetap pendirian macam tu. so no need to kecik hati anymore right

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 02:22 PM | Show all posts
nuryakmal replied at 21-3-2017 02:11 PM
takpela. yang penting u da tetap pendirian macam tu. so no need to kecik hati anymore right

KEmal....Geng gossip hang Tengah cari hang kat board sinun...Pi ler...



Sorry darleng momod, OT jap.....

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 03:11 PM | Show all posts
maaaanakautau replied at 21-3-2017 02:22 PM
KEmal....Geng gossip hang Tengah cari hang kat board sinun...Pi ler...

dengki lettewwww
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 03:17 PM | Show all posts

bila manak nak timang baby hang Kamal???? Tentu Dah lebih Besar dari imani faraway Kan?????...hadiah dia waktu hang announce hang preggy once upon a time Tak lama dulu masih manak simpan tau.....sampai hati hang..macam hadiah manak Nee takda value lak.....

Chicco sets......



Udah back to topic.....

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 03:20 PM | Show all posts
maaaanakautau replied at 21-3-2017 03:17 PM
bila manak nak timang baby hang Kamal???? Tentu Dah lebih Besar dari imani faraway Kan?????...hadi ...

aaaaaaaa okeh pok cik!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
nuryakmal replied at 21-3-2017 02:11 PM
takpela. yang penting u da tetap pendirian macam tu. so no need to kecik hati anymore right

Aah.. Dah okay dah sekarang.. Thank you nury.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 04:31 PM | Show all posts
Edited by Thuglife at 21-3-2017 04:42 PM
Jajabeans replied at 20-3-2017 01:25 PM
entah kenapa aku rasa ko ni byk merungut n manja sgt.  sory ya tt.. situasi aku ngn ko lebih kurang. ...

Aku cm sokong plak apa ko cakap..
TT, aku kawen baru 7thn.. tp aku bersama ngn somi aku 13thn.. sejak tu mmg aku ulang alik..dari couple,btunang & kawen. Aku & suami PJJ. jarak umah mertua dgn umah aku 30-45 minit kalo slow la.. Adik bradik suami aku pun semua lelaki..anak pertama aku jrng ke umah mertua sbb kami dok ikut suami. Pregnant anak ke-2, bleh lg driving ke umah mertua.. xdpt smggu skali.2mggu skali.. xdpt pegi inform suami.. pregnant anak ke-3 last year msh PJJ.. aku angkut anak aku ke umah mertua. mggu x tdo sana pun aku pegi saja melawat. kalo suami balek 2mggu skali aku tdo umah mertua. sbb mmg aku stay umah fmly aku.

Wpun kita rs sakit..tp sekurang2 nya ada effort..initiative..at least laki ko tau ko nak tp keadaan x izinkan. bru la laki ko akan bertolak ansur.. plg bgus ko slow talk dgn suami.. adik2 ipar abaikan.. yg pntin gibu & ayah mertua.. ambik hati dorng..so apa2 adik dia ckp..at least MIL ada back up..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096574s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list