Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10505
View
111
Reply

Kecil hati dgn suami dan adik ipar

[Copy link]

Author: asdlkj       Show all posts   Read mode

Post time 19-3-2017 10:48 PM | Show all posts
utamakan diri sendiri dulu baru org lain. jgn sampai diri sendiri naik motor ka naik bas padahal kereta sendiri aman2 dipakai orang. time kita susah agak2 diorg tolong ka
diorg mak pak mertua dan ipar bekerja tak
biasa org x bekerja x pernah faham org bekerja punyai masa sangat terhad
sambil memanggil2 balik kampung setiap minggu sampai terganggu hidup x cukup rehat ahad
apa motif balik tiap minggu, dgn persekitaran rumah mertua x sihat,
kalau rumah mertua spt surga gerenti korang selalu balik
jarak rumah kamu dgn mertua laki brepa jauh

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2017 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Deidra replied at 19-3-2017 12:25 PM
Saya rasa isu pinjam kereta hanya sekadar testing method. Nak tengok abang dorang masih ingat ahli ...

Ya, saya pun rasa ia 1 test dimana adiknya uji abg dia sanggup ke tak berkorban utk dia. Sampai dia sanggup suruh isteri abg dia hantar amik kerja sesuka hati tanpa tanya dulu keadaan saya mcmna. Dia nak tahu abg dia pilih isteri dia ke dia.  :
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2017 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 19-3-2017 10:48 PM
utamakan diri sendiri dulu baru org lain. jgn sampai diri sendiri naik motor ka naik bas padahal ker ...

Ayahnya ketua kmpung.. Ibunya pengasuh. Adik iparnya pula bekerja di syarikat insurans.. Jarak rumah saya dan mertua 1 jam..  Saya berharap sgt ayah dan ibu mertua saya memahami keadaan saya seperti mana ninja fahami.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 10:40 AM | Show all posts
asdlkj replied at 19-3-2017 10:46 PM
Alhamdulillah, ibu dan ayah mertua sgt baik cuma mereka rasa saya dan suami perlu balik tidur sana ...

so do u think u should at least spend a little bit extra time there atau pun awak rasa arrangemnet sekarang ni sudah memadai?

should in the event in the near future ada menantu baru yang maybe spend extra time di sana and being loved by the in laws , do u feel intimidated later on? if no, then ok.

if keadaan di sana berbau rokok etc, would u think at least a vacation with them can cover ur absence?



Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 12:09 PM | Show all posts
ini pandangan saya....bila kita sudah berkahwin....ia melibatkan family yang besar....dan banyak hati yang perlu kita jaga....cara kita berkominikasi, cara kita layan, cara kita menerima, cara kita memberi...juga perlu diubah.....ibarat win win situation.
1. kalau kita rasa tak sihat dan tak selesa...untuk kerap dirumah mentua.....kita boleh adjust dengan hb....boleh izinkan hb...balik seorang.....pesan dekat dia kirim salam dekat emak....
2. kalau kita rasa tak larat nak drive...boleh minta hb drive kan untuk kita.

teknik dan helah...memainkan peranan dalam mendamaikan semua orang....supaya....apa yang kita ingini tercapai dan masa yang sama...apa yg diingini keluarga mentua tercapai......so banyaklah berlapang dada dalam memenuhi kehendak individu dan keluarga. supaya...hati kita tak sakit, hati suami tak sakit, hati keluargannya tak sakit
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 12:56 PM | Show all posts
Edited by Hana at 20-3-2017 01:02 PM

#adik ipar awak lelaki kan? biasanya lelaki kawen cepat. awak doa aje hari2 supaya dia kawen awal. bila dia kawen, misti dia bz layan bini dari sebok hal korang.

#takyah gatal2 nak hantar suami gi keje. lelaki mana ada penat nak drive. tipu aje. lembik sungguh otot2 nya kalau penat hantar bini gi keje.
biar aje suami awak yang hantar awak gi keje/balik keje.

#takyah layan sgt kata2 orang2 tak matang/belum kawen tu. dah kawen besok2, baru tau langit tu tinggi ke rendah. kalau takat refer "bini ko" rather "kakak", takyah la terasa. bukan terkurang gaji pun.

#ko as menantu sulung, takyah le nak pendam2 perasaan kat adik2 ipar tu. boleh cili kan mulut derang kalau ko nak. nanges mcm menantu bongsu wat pe.
boleh aje lancang suara kat adik ipar ko. kalau ko rasa kena diperbetulkan panggilan, cakap depan2 muka adik ipar tu.
sapa lagi nak defend diri sendiri kalau bukan DIRI SENDIRI?
"elo..panggil Cik Puan ye, kalau tak suka panggil kak xx"

#takyah le pindah umah sendiri. ada adik2 ipar tak semengah tak boleh dipercayai sampai mati.
kang karang, korang dah duk umah sendiri, pastu adik ipar lelaki nak duk sementara pulak sbb alasaan dekat tempat keje or 1 ofis dgn abang dia. lagi double ko rimas, dgn kena tutup aurat umah sendiri nya, dgn BF anak lagi. mcm le laki ko tau nak reject permintaan adik dia dgn harapan "memahami keadaan ko"

Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 01:25 PM | Show all posts
entah kenapa aku rasa ko ni byk merungut n manja sgt.  sory ya tt.. situasi aku ngn ko lebih kurang. mengandung 5 bln and adik badik laki aku sume laki. ko yg umah sejam je dgn mentua dalam 6 bln dua kali je ko tido sana? dh tu p melawat sebulan sekali je tu pun balik hari. aku igt jauh benar. bagi aku tak patut la sb ko guna alasan ko ngandung, rumah panas lah, kena bertudung lah. doesn't make sense. Mmg patut la ipar ko merungut.. lain la kalau ko bukan menantu pilihan logik la kalau ko taknak balik pun. ko patut tolerate between your family and in law's family.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Jajabeans replied at 20-3-2017 01:25 PM
entah kenapa aku rasa ko ni byk merungut n manja sgt.  sory ya tt.. situasi aku ngn ko lebih kurang. ...

dia sakit perut
dia bukan merungut
setiap orang penerimaan berbeza
dia tak boleh nak terima, ada org panas xmengapa
ada org panas blh migrain
kalau dia keguguran atau lahir tak cukup bulan pun bukan ada orang lain yg menanggung dia jugak yang merasa
bg sy lah tt takyah fikir apa yg org lain pikir, just buat apa yg tt rasa patut
kalau xboleh pergi nk melawat jgn dihalang suami tu pergi. biarlah suami yg pergi melawat
sy pun kalau nk ke mana dah xbergantung pd suami suami pun nk ke mana2 dh x tunggu sy
kami xda konflik kami xbesarkn apa yg xpatut
tapi parents in law sy bekas guru besar
mungkin la lain cara pikir dia dgn mertua tt
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 02:02 PM | Show all posts
onexox97 replied at 20-3-2017 01:35 PM
dia sakit perut
dia bukan merungut
setiap orang penerimaan berbeza

betul. semua orang berbeza kot.
aku tgk biras no6 aku yang tgh mengandung sulung (tunggu masa/sarat), mcm pemalas pulak aku tengok.
hahaha. tapi, tu la. mana leh bandingkan situasi aku dulu (sarat) yang aktif dgn dia. lain orang lain. tak sama.
aktif gila berjalan ke sana ke mari tak senang nak beranak jugak. sakit jugak. tipu aje orang2 suh aktif. jangan caya. baik jadi koala bear.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by onexox97 at 20-3-2017 02:10 PM
Hana replied at 20-3-2017 02:02 PM
betul. semua orang berbeza kot.
aku tgk biras no6 aku yang tgh mengandung sulung (tunggu masa/sar ...


hahahahahaha
sy sampai lapan bulan pun org xsedar ngandung takda muntah xda alahan xda morning sickness driving sampai ari bersalin
time beranak pula pagi sakit belum tengahari beranak
anak pulak takda jaundis xda kuning apa
seme 4 kali beranak ayah diorang temankan
tapi
saya mengandung suami sy pulak morning sickness demam demam sakit urat bagai
saya bersalin laki sy pulak meroyan jadi bipolar

still sy xberani nak mengata pada ibu yang mengandung morning sickness ni
pada ibu meroyan
sbb ujian Allah bg ni berbeza mungkin kandungan kelima baru rasa nikmat morning sickness hahhaa nauzubillah
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 02:18 PM | Show all posts
Hana replied at 20-3-2017 12:56 PM
#adik ipar awak lelaki kan? biasanya lelaki kawen cepat. awak doa aje hari2 supaya dia kawen awal. b ...

wow....sangat padat dan betul2 setuju dgn nie...


Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 02:19 PM | Show all posts
Jajabeans replied at 20-3-2017 01:25 PM
entah kenapa aku rasa ko ni byk merungut n manja sgt.  sory ya tt.. situasi aku ngn ko lebih kurang. ...

lain org lain pengalaman mengandung...

dan keadaan pregnancy tu berbeza2 setiap kali...


Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 02:23 PM | Show all posts
leylapple replied at 20-3-2017 02:18 PM
wow....sangat padat dan betul2 setuju dgn nie...

lama tak nampak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 02:28 PM | Show all posts

busy
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 02:55 PM | Show all posts
Hana replied at 20-3-2017 02:02 PM
betul. semua orang berbeza kot.
aku tgk biras no6 aku yang tgh mengandung sulung (tunggu masa/sar ...

Hang dulu terpaksa aktif sebab takut kena cerai...orang lain kurang aktif sebab suami kasi manja waktu pregnancy....sila jealous ok???


Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 02:55 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 03:05 PM | Show all posts
semoga TT tabah..jaga kesihatan dan baby dlm perut tu, jgn emo sangat.. ignore jelah adik ipar yg tak brp nak fhm keadaan TT tu..esok dia dah berbini baru tau..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 03:08 PM | Show all posts
leylapple replied at 20-3-2017 02:19 PM
lain org lain pengalaman mengandung...

dan keadaan pregnancy tu berbeza2 setiap kali...

Hang dulu waktu pregnant Kan the twins, camna leyappple????


Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 03:19 PM | Show all posts
maaaanakautau replied at 20-3-2017 02:55 PM
Hang dulu terpaksa aktif sebab takut kena cerai...orang lain kurang aktif sebab suami kasi manja w ...

aku nak bodek mak mertua. lupa pulak tujuan asal.

eleh sebok aje hal orang. ko tu bini pun takde.





Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 03:22 PM | Show all posts
Hana replied at 20-3-2017 03:19 PM
aku nak bodek mak mertua. lupa pulak tujuan asal.

eleh sebok aje hal orang. ko tu bini pun takd ...

yelah Tak cukup Mak Mertua hang dapat bodek Pak Mertua hang...harus ler kan, hang Yang huluq????

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.118475s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list