Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
44084
View
139
Reply

Macam mana nak check status perkahwinan?

[Copy link]

Author: xephyra       Show all posts   Read mode

Post time 24-11-2018 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba ajak nikah cepat2..tunang ke...tgk reaksi dia mcm mana..kalau dia ok je nk tunang or kawin...msti bujang lah...kalau byk alasan penipulah tue.....tk pn cek lah ig or fb dia....
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 06:29 AM From the mobile phone | Show all posts
xephyra replied at 16-3-2017 05:20 PM
aku ni ha tak memasal terlibat. member aku ni meroyan..akhir2 ni laki dia lain macam. sekarang tak ...

Kalau dah sampai mcm tu tak payahla cari.. sama ada laki tu dah tak berminat atau dia block masa tengah dgn gf/bini dia. Bercakap dr pengalaman.

Tiap kali ex bf aku senyap xdpt contact langsung 2-3 hari rupanya tgh dgn gf sorg lg.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
abangadek replied at 16-3-2017 03:02 PM
ko bg no ic jantan ni ke aku, meh aku nk suruh abang aku tlg check kt JPN ke Pejabat Agama ke

Assalamualaikum. Kalau saya nk mintak tolong semakkan boleh ke?
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
abangadek replied at 16-3-2017 03:02 PM
ko bg no ic jantan ni ke aku, meh aku nk suruh abang aku tlg check kt JPN ke Pejabat Agama ke

Boleh ke nak mintak tolong check kan?
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 10:05 AM | Show all posts
zawaraaisyah replied at 13-3-2019 07:51 PM
Boleh ke nak mintak tolong check kan?

apesal kau tak tanya dia sendiri dh kawen ke belum
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman iols dengan yang beruniform ni seperti di bawah:
TD - dia kantoi x delete message iols pas tu wife dia serang iols
TL - dia nampak iols macam da serius nak commit, cepat2 ngaku heols da kawen anak 2
TU - iols jumpa fb heols, ada family pic anak 3

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
i xde pengalaman kena tipu gitu.
tp skrg ni dia mmg single..tapi busy nya ngalahkan org dah kawin.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2019 04:25 PM | Show all posts
Assalammualaikum semua, saya baru terbaca komen2 kat sini, meh sye nak share masalah sye, benda ni sye tgh alami skrg. sye bakal bernikah n majlis pada awal bulan 6 ni, selepas raya. tp malangnya sye baru je dpt tahu tunang sye telah berkawen dan ade ank 3.

Macam mana sye dpt tahu? sungguh Allah tu sgt penyayang, bnyk sgt petanda Allah bagi, sye rasa tak sedap hati sepanjang pertunangan, tp sye kuatkan jugak dan anggap tu cuma dugaan bertunang. Tapi semakin hari, semakin bnyak benda pelik yg sye nampk, sikit2 Allah tunjuk. Sampai la satu masa, sye jumpa dia dan mintak dia berterus terang. Dia nangis. Dia kata dia takut apa yg dia cakap ni, sye akan tinggalkan dia. Dan mmg sye amik keputusan tinggalkan dia pun lepas tahu tu sbb  sye taknak sakitkan hati isteri dia, sbb sye perempuan sye tahu perasaan sakit tu mcm mna bila laki dirampas.

Laki tu cakap dia tak pernah jumpa perempuan yg baik dan keluarga yg baik mcam ni, sbb tu dia tak sanggup lepaskan. Tapi dia sanggup tipu sampai tahap nak kawen dah. Kalau korg nak tau, perkenalan ktorg sgt singkat, kenal seminggu, laki tu terus dtg umah bwak mak dia utk sarung cincin. Sye serahkan pada parents, kalau baik dimata diorang, baik la dimata sye. Tempoh pertunangan tak sampai setahun pun. Semua tarikh laki tu yg tetapkan dan semuanya berjalan agak lancar mula2. Tapi, laki ni mmg baik sbenarnya, jaga solat, soft spoken, hormat org tua, pandai amik hati org tua. Tapi malangnya dia tipu status dia dari awal menyebabkan semua kebaikan dia tertutup.

Parents sye sgt sygkan dia sebenarnya, tp skrg rasa kecewa yg teramat sgt. Dia ingin teruskan majlis tu jugak, tp sye dan family sye tak setuju sbb isteri dia sendiri tak tahu yg dia nak kawen lagi. Jadi, sye amik keputusan, batalkan majlis ni, dan lupakan dia. Skrg ni, semua tempahan dah dibatalkan, cuma skrg ni masa utk mengubati hati sye n belajar lupakan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2019 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
FEEYA_FEEKA replied at 14-5-2019 04:25 PM
Assalammualaikum semua, saya baru terbaca komen2 kat sini, meh sye nak share masalah sye, benda ni s ...

Ya Rabbi. Kecewanya diperlaku mcm tu. Makin advance tingkat menipu, selamba je melibatkan mak ayah dan keluarga. Bukan sekadar tipu perempuan je.

Di bulan Ramadhan yg berkat ni u doa lah byk2 minta Allah pulihkan hati u, insyaa Allah jodoh lain yg lebih baik utk hambaNya yg sabar.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2019 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_almas replied at 24-11-2018 06:18 PM
Cuba ajak nikah cepat2..tunang ke...tgk reaksi dia mcm mana..kalau dia ok je nk tunang or kawin...ms ...

Sis baca komen terkini dari feeya feekah tu. Boleh selamba saja ajak.bertunang dan menikah.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2019 09:29 AM | Show all posts
wallflower replied at 16-5-2019 08:02 AM
Ya Rabbi. Kecewanya diperlaku mcm tu. Makin advance tingkat menipu, selamba je melibatkan mak ayah ...

Memang sgt2 kecewa. Kalau skrg ni masih tgh bercinta lagi takpe, ni dah nak kawen persiapan pun dah siap. Dan kalau tak melibatkan mak ayah takpe lgi, biar sye sakit sorg2, ni sampai mak ayah pun dia berani tipu. Dah la ni laki pertama yg sye perkenalkan pada mak ayah memandangkan sye tak pernah bercinta sebelum ni. Mak Ayah pun excited sgt bila dpt tahu, lagi2 bila lelaki yg betul2 serius nak kawen. sekali kena tipu pulak haihh. Takpela, sye redha dgn ujian Allah ni, sye yakin Allah nak bg yg lebih baik utk sye
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2019 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa x tanya direct dan check bukti

Pening kepala sampai nak csi bagai

Pi buat site visit
Rumah dia
Opis dia
Rumah makabah dia
Rumah adikberadik dia

Kata nak kenal
Kenal lah betul2

Kalau dia takut nak bagi
Cari jer yg lain

Yg nak kat pompuan tu betul2 jer
Tak kisah pompuan dia pi site visit
Dan sanggup terima pompuan dia seadanya

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2019 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum.. ada sape2 bole tolong check status perkahwinan perempuan yg kluar dgn suami sy?

Kisah nya panjang sgt. Kami dh kawin 4 thn tp sblm kawin suami mmg sudah ade perempuan (bekas sekolah & duduk di kuantan) itu, tp ckp dh berpisah dan kawin dgn sy. Lepas kawin, sebenarnya mereka tak pernah berpisah.. masih lagu bercinta.. mcm2 berlaku kerana perempuan itu .. kami cerai sbb sy langgar takliq yg suami letak, tp kami rujuk kembali dgn harapan utk pulihkan rumahtangga kami yg rosak. Suami janji utk stop cark pompuan.. tp x sebenarnya.. kata suami, perempuan tu, sudah rujuk semula dgn bekas suami nya. Mereka hanya kawan. Sy malas nk semakkan kepala sgt. Sy husnozon smua tu.
Tp baru2 ni apa yg sedih , suami tipu sy dia pegi redang bersama2 kawn2 & jugak perempuan tu. Lepas dia ambik perempuan tu di airport lepas perempuan tu balik dr vietnam (holiday dgn kwn2 sekolahnya) tp perempuan tu tido hotel sblm balik ke kuantan dan berjumpa dgn familk suami sy. Sy tahu smua ni bila makk cik suami sy bgtau kerana dia x sanggup sy ditipu oleh keluarga mertua sy & suami sy.
Persoalannya skrg, suami ckp dkt keluarga mertua yg perempuan ru sudah cerai & x jadi rujuk. Tp suami sy ckp dkt sy yg perempuan tu sudah rujuk semula dgn bekas suami.. perempuan tu pon mengaku dgn sy.. ada gambar raya mereka baru2 ni.
So sy contact anak perempuan tu.. umur 17thn lelaki... utk dpt kepastian. Yang menjadi sy bertambah musykil bila anak perempuan tersebut beritahu yg mak dia tak pernah bercerai langsung sepanjang berhubungan dgn suami sy dr thn 2013 hingga 2016..

Adakah kami semua di tipu oleh perempuan itu atau cerita anak nya salah.. atau perempuan bercakp benar..

Mohon bantuan kawan2 sy sudah buntu sbenarnya. Dh jadik campur tangan mertua pulak. Mertua byk sided Percaya bukat2 dgn suami. Bile sy tanya patut ke suami byk isteri org berdua2an dlm kereta dtg jumpa keluarga mertua, ketika tiada, kluarga mertua ckp perempuan tu hanya tetamu. Kes sy makin complicated, sy terpaksa carik jalan utk bercerai apabila dpt tahu keluarga suami sy selama nk byk memburukkan sy dibelakng.
Sy bole lg bg peluang pada suami tp bile keluarga mertua mcm tu.. sy rasa better sy kluar dr hidup mereka..

Sy rasa suami sudah ready utk lepaskan sy kerana cerite yg sy bukak pada makcik suami sy .. menyebebkan dia malu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2019 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Mem.. boleh saya tau dah dpt ke cara nak cek status tu? Kalau adah dpt cara boleh share dgn saya tak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2019 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
FEEYA_FEEKA replied at 14-5-2019 04:25 PM
Assalammualaikum semua, saya baru terbaca komen2 kat sini, meh sye nak share masalah sye, benda ni s ...

Tabah k...

Good decision. Ank dh 3 pn smpi ati nk kawin lain..mesti die muda lg
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
abangadek replied at 16-3-2017 03:02 PM
ko bg no ic jantan ni ke aku, meh aku nk suruh abang aku tlg check kt JPN ke Pejabat Agama ke

salam hi. boleh tlg check juga status someone? nk tau dia dah cerai atau still status kahwin
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya Allah banyaknya dugaan anda semua...

Harap tabah menghadapi...

Aku tak pernah hadapi maslah2 mcm ni,  tapi kenalan ada la.

Suami jenis suka kawen cerai (dengan perempuam berlainan)   dah 4 kali,  selepas cerai dengan kenalan aku,  dia dikhabarkan kawen lagi 1. Anak perkahwinan sebelum kenalan aku yang aku tahu dua orang,  dengan kenalan aku dua.

Hati2 la,  aku rasa pihak penguatkuasa agama dalam nikah kawen ni perlu bagi pilihan pada bakal pasangan untuk mengetahui status perkahwinan bakal suami (terutamanya), supaya tak jadi kes mcm kenalan aku tu.

Untuk kes2 lain aku rasa perlu juga,  supaya dapat di buat tindakan selanjutnya.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 07:30 PM | Show all posts
Adik sya bercinta sama lelaki yg umur besar, sya risau dia kena tipu.
Siapa boleh tolong semak, please ......

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2019 11:20 AM | Show all posts
Cuba semak disini. Masukkan no kad pengenalan orang yang anda nak semak status.  saya dah semak status sendiri.. memang ada....

http://www.esyariah.gov.my/porta ... 20E-Syariah%20Utama

pergi bahagian ___> semak status kes
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2019 09:42 AM | Show all posts
natberry replied at 19-10-2019 11:20 AM
Cuba semak disini. Masukkan no kad pengenalan orang yang anda nak semak status.  saya dah semak stat ...

kalau ada no kes... maknanya.. mmg ada bukak fail la ye.. macam mana nak check yang file tu sebab apa dan sapa yang failkan?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082277s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list