Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
3848
View
46
Reply


Daya Penarik Bukan Pada Paras Rupa Tapi Luahan Emosi!

[Copy link]

Author: CARI_Kolumnis       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-3-2017 03:35 PM | Show all posts |Read mode

Sering kali kita beranggapan bahawa wajah yang cantik atau kacak merupakan daya tarikan utama yang mampu menawan hati manusia. Hmm..anda mungkin silap. Hakikatnya luahan emosi lebih menarik perhatian!

Bila kita tonton drama, apakah yang menarik perhatian kita untuk melekat di kaca tv? Ya, tentulah aktornya yang tampan dan aktresnya yang jelita. Namun, jika jalan ceritanya tidak meruntun hati, pasti kita akan cepat bosan dan mula memilih siaran lain.

Pendek kata, yang memikat hati kita dalam sebuah cerita ialah bagaimana aktor dan akteres itu bermain dengan emosi. Jika mereka tidak pandai berlakon dan nampak kayu, pasti kita hilang sabar tak kiralah sekacak atau secantik manapun mereka.


LUAHAN EMOSI MENJADI METODOLOGI CINTA


Nah, saya ada satu cerita yang paling mudah untuk mengaitkan hal ini. Sesiapa yang pernah jatuh cinta pasti akan faham maksud cerita saya di bawah ini.

Sewaktu muda remaja, saya dikelilingi oleh rakan-rakan lelaki dan wanita. Hidup saya tidak sunyi tapi hakikatnya hati saya sepi kerana saya belum mempunyai kekasih hati.

Jujur saya katakan saya memang ada tertarik dengan beberapa jejaka tampan di kalangan rakan sekampus tetapi kami tidak pernah berbicara dari hati ke hati.

Saat itu, saya memang kayu dan hanya pandai memendam rasa. Saya berharap orang lain boleh faham perasaan saya. Sedangkan saya tidak pernah meluahkan rasa hati secara empat mata.

Maka, akhirnya tidak seorang pun yang menjadi kekasih saya. Benar, ada sesuatu yang tidak berhubung di antara kami. Ya, tidak lain dan tidak bukan, EMOSI!

Hinggalah pada usia saya 22 tahun, saya bertemu dengan rakan sekerja yang berwajah sederhana. Tidak tampan tapi sedap mata memandang. Kami boleh berbual sepanjang hari dan bertemu lagi esoknya tanpa jemu.

Ah, tanpa berdolak dalih, saya dan dia terus berjanji setia. Luahan emosi tidak pernah menjadi sesuatu yang memalukan. Kami senang berbicara, bertengkar dan berbaik semula bertahun lamanya.

Saat paling manis, dua tahun selepas itu kami diijabkabulkan. Kini usia perkahwinan kami sudah menjangkau 21 tahun. Dengan seorang puteri yang sudah berusia 20 tahun, hidup kami masih seperti dalam mood bulan madu. Ternyata marah, merajuk, rindu dan sayang merupakan antara emosi yang merantai kami.



LUAHAN EMOSI MENJADI PENGHUBUNG

Kita tidak akan mampu berkembang biak dan mencapai kemajuan dengan membelakangkan emosi. Bermula sejak Nabi Adam merindui Hawa, maka luahan emosi menjadi metodologi cinta hingga kini. Hakikatnya emosi bukan sahaja penting dalam hubungan cinta tetapi penting dalam kehidupan seharian juga.

Mari kita lihat bagaimana luahan emosi boleh bantu kita menjadi lebih menarik dan engaged (terhubung) dengan orang lain termasuk rakan sekerja, rakan bisnes dan pelanggan, iaitu:

1.Bahasa basahan
Usah jadi kayu atau patung yang tak ada perasaan. Gunakan bahasa basahan untuk lebih mesra dan dekat dengan orang lain. Contohnya, penggunaan perkataan, Oh, Alamak, Ya ke, Adoi, Maaf, Terima kasih dan sebagainya menunjukkan anda lebih ikhlas.


Biarpun nampak macam biasa-biasa dan tidak gah tetapi perkataan itu merupakan luahan emosi anda yang sangat mudah. Anda akan kelihatan lebih menarik bila mampu menyentuh emosi pihak yang lain dengan cara bersahaja.

2.Gerak Tangan
Tanpa gerakan tangan anda akan kelihatan seperti robot atau batu. Gerakan tangan merupakan bahasa tubuh yang mampu memperlihatkan emosi anda terhadap pihak lain. Contohnya anda tertawa dan menutup mulut. Anda menampilkan diri anda sebagai seorang yang agak pemalu dan menjaga kesopanan.
Contoh lain, anda menyentuh bahu pihak lain ketika cuba meyakinkannya. Saat itu anda menampilkan sikap prihatin dan mesra dengannya.


Contoh lain lagi, anda letakkan telapak tangan anda pada dada anda saat anda memohon maaf. Anda telah menzahirkan keikhlasan anda dari sudut yang sangat peribadi.

3.Senyum
Senyum merupakan satu lagi bahasa tubuh yang amat penting. Senyum bukan sahaja satu sedekah tapi senyuman merupakan tanda ikatan atau perhubungan yang mesra dan jujur.

Siapa yang mampu tersenyum pada orang yang dibenci? Ya, mungkin bagi si talam dua muka, mereka memang boleh tapi hakikatnya senyuman sempurna itu tidak boleh dibuat-buat. Ia ikhlas dari hati.



Terimalah kata-kata akhir saya dalam ruangan pembukaan ini buat pembaca semua.

Berilah luahan emosi yang positif buat sesiapa sahaja kerana ia menjadikan anda jauh lebih menawan!


Salam kenal daripada saya,
C Liza Ali
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Slm perkenalan kak Liza! Penulis novel ya?
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 04:19 PM | Show all posts
yep, pernah jumpa beberapa org yg cantik/hensem tapi bosan ya hamat!
Tak mampu nk sembang lama2 haha tapi dia dah untung dah jadi org berparas helok.
Kat dunia ni, looks and money matter the most after all.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Its more to personality jugak..
Kalo hensem/cantik n personality menarik is a bonus..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 06:00 PM | Show all posts
Sayaaaa setujuuu!!!!!! Luahan emosi dan personaliti itu jauh lebih utama. Paras rupa 5% je.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Ye...betul tuuu
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 12:29 PM | Show all posts
kecantikan boleh luntur...tp sikap yg baik berkekalan
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 01:01 PM | Show all posts
this is soooo trueee...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 05:51 PM | Show all posts
orang tak panggil saya kayu, tapi robot..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
org cantik selalu bertuah
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 10:05 AM | Show all posts
onexox97 replied at 15-3-2017 06:03 PM
org cantik selalu bertuah

tak juga dear.. ada juga yg tak bertuah..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
myakayina replied at 16-3-2017 10:05 AM
tak juga dear.. ada juga yg tak bertuah..

hahaha rugilah cantik x bertuah
baik jadi tak cantik alang2 tak bertuah

biasa org cantik bertuah
disayangi
mudah dimaafkan
favorite/digenari
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 05:51 PM | Show all posts
myakayina replied at 16-3-2017 10:05 AM
tak juga dear.. ada juga yg tak bertuah..

sebenarnya bukan kaka tak bertuah tapi org tu yang tak bertuah tak tau hargai bini cantik... kalau kaka petik... 20 orang mari... yang hensem-hensem punya...
dont worry sisthur, 1 day u'll find ur happiness. virtual kissss
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 05:52 PM | Show all posts
btw, i jenis kalau suka... i bagitau je... dapat ke tak belakang kira
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 05:59 PM | Show all posts
MyNameIsIris replied at 16-3-2017 05:51 PM
sebenarnya bukan kaka tak bertuah tapi org tu yang tak bertuah tak tau hargai bini cantik... kalau ...

aww..tq u laling..in sya Allah..Aamin.. same goes to u, may one day happiness will be yours..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
myakayina replied at 16-3-2017 05:59 PM
aww..tq u laling..in sya Allah..Aamin.. same goes to u, may one day happiness will be yours.. {:1_ ...

owh sis pun mcm sy juga ke tak bertuah dlm cinta, semoga Allah bg kebaikan di atas ujian yg menimpa kita
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 06:32 PM | Show all posts
onexox97 replied at 16-3-2017 06:29 PM
owh sis pun mcm sy juga ke tak bertuah dlm cinta, semoga Allah bg kebaikan di atas ujian yg menimp ...

in sya Allah ..Aamin, mudah mudahan..jgn putus asa ok..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
myakayina replied at 16-3-2017 06:32 PM
in sya Allah ..Aamin, mudah mudahan..jgn putus asa ok..

jadi sis ni golongan cantik x bertuah ka
golongan x cantik xbertuah

sy ni golongan xcantik dan tak bertuah    
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 11:02 PM | Show all posts
yups chemistry and compatibility tu ...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 08:33 AM | Show all posts
onexox97 replied at 16-3-2017 06:43 PM
jadi sis ni golongan cantik x bertuah ka
golongan x cantik xbertuah

its not about bertuah atau tak.. cuma tak bernasib baik..dan mungkin Tuhan nak temukan dgn org yg betul.. setelah menyayangi org yg salah atau yg tak reti nak hargai kita..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.104956s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list