Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
3559
View
59
Reply

DIpersimpangan Dilemma...........

[Copy link]

Author: maaanaakautau       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-3-2017 09:54 AM | Show all posts |Read mode
Edited by maaanaakautau at 10-3-2017 09:55 AM

Luahan ROBINNNNN: "Masa lalu hitam, didalam hidupku, dapatkah ku jadikan putih? Kegagalan rumahtangga ku, juga keyakinan, tergoyah oleh keadaan.Miskin jiwa dan raga ku bagai hidup dipadang yg tandus .Begitu beratnya, beban Yang ada di Jalan hidupku "

Celah MANAK:"Bila kau percaya bahawa hari2, selalu ber ganti, takkan selama nya awan awan Hitam Menghantui hidupmu...mendung Tak bererti hujan, yakinlah itu satu cubaan.Pasti ada waktu dan kesempatan untuk raih bahagia Yang kau inginkan"

Sambung Robinnnn lagi( Tak puas hati): " aku ingin, mencari ketenangan diri.agar hidup ku ini, bukanlah sekadar mimpi"

Masuk daun pulak scandal, hidetoshi Yamamoto: " aku ingin kau tahu isi hatiku....cinta ku pada mu kasih ku pada mu, suci Tak ternoda...untuk diri mu...hanya untuk mu...."



Scenario diatas merupakan Reality perhubungan pasangan kita hari ini.........Bak kata singlemum4, "bukankah Kita berhak mencari kebahagian Yang kita dambakan?"

Dipersimpangan dilemma dalam mengejar serta mencari kebahagian dalam rumahtangga bersama pasangan..........

Have uol found yours???????

cer citer................






Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 10:08 AM | Show all posts
persimpanan pala hotak kau..aman2 je aku tengah buat shortlist skrg..sapa yg layak jah shortlisted.wahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2017 10:39 AM | Show all posts
rospinki replied at 10-3-2017 10:08 AM
persimpanan pala hotak kau..aman2 je aku tengah buat shortlist skrg..sapa yg layak jah shortlisted.w ...

Manak truly honored and humbled to be in your shortlist, but please take me off that list, coz  manak tak mahu melihat deindraff dan ummi gendangsubsuka berkecil hati.....Susah kan  robinnnn????...when someone like manak...who is very much in demand......
Disana menanti, disini menunggu.........I do have my quotas, you know right????










































Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 10:48 AM | Show all posts
Huhuhu....meriah FD dgn cerita Manak


Layan jgn tak layan manak


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2017 10:51 AM | Show all posts
Monafake replied at 10-3-2017 10:48 AM
Huhuhu....meriah FD dgn cerita Manak

Hang Dah crossed that junction( persimpangan)???? Atau masih stuck in the Jem?????
Munafiikkk pun ada hak  untuk bahagia kan?????




Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ada soundtrack persimpangan dilemma oleh nora as background song terid ni,pasti lagi syahdu bukan buat sis robin,tapi buat tuan tanah kelulut kita...
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 11:59 AM | Show all posts
maaanaakautau replied at 10-3-2017 10:51 AM
Hang Dah crossed that junction( persimpangan)???? Atau masih stuck in the Jem?????
Munafiikkk pun ...

i am flying high ..... maaf my life tak macam kamu manak. stuck in the jem at FD bertahun tahun....

meriah manakk





Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Boooooo!




Sanggggggggg!
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 03:56 AM | Show all posts
To be honest, I sangat terhibur baca posting maanaak malam-malam ni. Dengan dialognya lagi. Kreatif dan menghiburkan.

Unfortunately, I am not married soooo I can't comment much.

Btw, very nice intro maanaak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 06:31 AM | Show all posts
Monafake replied at 10-3-2017 11:59 AM
i am flying high .....  maaf my life tak macam kamu manak. stuck in the jem at FD bert ...

you flying high? Sehingga mendabik dada dgn kemunafikk kan mu????nauzubillah...semoga hang diberi peluang untuk mencari jalan pulang( ke akarmu)...........sebelum ajalmu...,.......manak doakan...



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 06:33 AM | Show all posts

reminiscent of you own experience perhaps????

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 06:37 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 11-3-2017 03:56 AM
To be honest, I sangat terhibur baca posting maanaak malam-malam ni. Dengan dialognya lagi. Kreatif  ...

Kalau hang belum kawen, nasihat manak, Cuba hindarkan this board....sebab manak takut hang terus Takmo kawen...kerna 87.457 peratus isu dalam board Nee semua Yang merintih kalbu ..kecuali hang nye taste memang kat janda janda atau duda  cerai mati atau hidup......Then that one ...can.....








Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 06:59 AM | Show all posts
Monafake replied at 10-3-2017 11:59 AM
i am flying high .....  maaf my life tak macam kamu manak. stuck in the jem at FD bert ...

dah berapa kurun dah manak stuck bergentayangan di fd ni?
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 09:33 AM | Show all posts
Assalammu'alaikum Manak,

Tatkala kita berada di persimpangan dilema, mintalah pertolongan dan petunjuk dari Allah Yang Maha Mendengar.  Stay calm and do istikhara.   
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2017 01:04 PM | Show all posts
terma2nkondisi2 replied at 14-3-2017 06:59 AM
dah berapa kurun dah manak stuck bergentayangan di fd ni?

maruah masyarakat keluarga kita bermula dari rumah....the nucleus....board FD.

never ending permasalahan dalam board FD nee.........macam mana manak nak move on ketempat lain?????

Faham tak Nee????


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2017 01:08 PM | Show all posts
Genkidesuka replied at 14-3-2017 09:33 AM
Assalammu'alaikum Manak,

Tatkala kita berada di persimpangan dilema, mintalah pertolongan dan pet ...

salam ummi....

Nak tahu help is on the way dariNYA, camna ummi??? yes kita digalakkan buat istikharoh and what not...but how can we know of the signs of that help from HIM??????



Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 03:02 PM | Show all posts
Tak susah mana pun Manak mencari kebahagiaan.Kita sendiri yang tentukan.
Selagi kita percaya Tuhan itu mengasihi hambaNya, kita tahu setiap yang terjadi pasti ada hikmahnya.
Mungkin kita belum dapat apa yang kita kejarkan hari ini,
Tapi kita seringkali lupa, selama ini kita dah banyak bolot nikmat yang Tuhan beri.


#sisbudgetbagusje




Hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 04:23 PM | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 14-3-2017 04:26 PM
maaanaakautau replied at 14-3-2017 01:08 PM
salam ummi....

Nak tahu help is on the way dariNYA, camna ummi??? yes kita digalakkan buat isti ...

Assalammu'alaikum Manak,

Rasulullah s.a.w. galakkan kita buat solat sunat istikhara utk buat major decisions in life.  Kita doa, doa juga tapi kita up-kan lagi minta pertolongan kpd Allah dgn melakukan istikhara.  Mcm mana nak tahu Allah tolong?  Kalau org yg serahkan segalaNya pd Allah, dia yakin yg His help is always on the way.  Allah bagi signs tak semestinya dlm mimpi -unless kau mintak specifically dari Dia utk bg signs through mimpi.  Kalau yg bukan through mimpi ni, kalau hati condong ke arah situ, Insya Allah, ia elok utk kita.  YG PENTING kita minta petunjuk Allah, bukan petunjuk dari bomoh, pawang atau seumpamanya.  Ada juga org yg buat decisions dgn pejam mata, buka Al Quran and point to a certain ayat.  Positif ayat tu, dia pun ikut la apa yg dia nak buat tu.  Negatif ayat tu, dia tak buat.  Aku tak tahulah.  Lain mcm je kaedah ni.  Aku rasa baik elakkan dari buat yg mcm ni.  Pd aku, kaedah ni adik-beradik superstition juga.  Teringat aku pd satu watak makcik dlm salah satu novel tulisan L.M. Montgomery.  Makcik tu pakai kaedah tu la, cuma makcik tu pakai Bible.     

But I digress.  Where was I?  Oh, ok sambung.

AKAN TETAPI ujian sebenarnya ialah bila kita buat sesuatu keputusan dan kemudian it turns out bad.  Haa, masa ni la iman kita diuji.  Mungkin kita fikir perkara tu tak baik utk kita tapi sebenarnya ia baik.  And vice versa.  Org kuat iman, dia akan rasa pleased dgn apa pun ujian yg Allah beri - good or bad.  

Bak kata anak sedara suami aku minggu lepas, "Allah tetap doh perjalane hidup kito ni gano... tapi, kito buleh pilih nok ko kiri ko nok ko kane.  Pilih kokiri, Allah doh tetapkn, pilih kokane pun Allah doh tetapkn jugok."  Kita sebagai sahabat, rakan-taulan berilah nasihat yg baik2 dan tunjuk jln serta cadangan.  Kwn kita nak ikut atau tidak, terpulang pd mereka.  Dorang pilih kanan boleh, pilih kiri pun boleh.  At the end of the day, it's about us learning life lessons and if we are under Allah guidance, it will bring us back to Him.  Kalau kita tk berserah pd Allah, lawan hukum dia, ejek sunnah kekasihNya, kita ikut kanan ke kiri ke, dua2 jln tak menjadi... tak bahagia.  Boleh jd bahagia di dunia sahaja, tapi di akhirat tidak.  

Wallahua'lam.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2017 06:08 PM | Show all posts
Genkidesuka replied at 14-3-2017 04:23 PM
Assalammu'alaikum Manak,

Rasulullah s.a.w. galakkan kita buat solat sunat istikhara utk buat ma ...

Salam ummi,

sekalilintas boleh Tak manak rumuskan, apa yang ummi nak sampaikan nee tidak lain.....there is no wrong or right decision then on,  bila Kita sampai ke sesuatu persimpangan dalam hidup kita????
Setiap apa yang kita embark on, whichever way we  decided on eventually,  is something Yang telah di tentukan or guided olehNYA????

Hmmmmmm...I'm getting more confused now
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2017 06:11 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 14-3-2017 03:02 PM
Tak susah mana pun Manak mencari kebahagiaan.Kita sendiri yang tentukan.
Selagi kita percaya Tuhan  ...

Berkecamuk ideas hang Nee tau...secomot dressing hang...

Cuba rungkaikan satu persatu ..kejap cakap Kita Yang tentukan kebahagian Kita kejap sebut apa jua Yang Kita perolehi, baik atau buruk ada hikmah didalamnya.....last last acikeksenbagus?????


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101198s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list