Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5680
View
84
Reply

Your last RM200 to last you till your salary day, Which is in two weeks time

[Copy link]

Author: maaanaakautau       Show all posts   Read mode

Post time 9-3-2017 01:14 PM | Show all posts
maaanaakautau replied at 7-3-2017 12:51 PM
Coupons pun hang kena tengok jugak munafikkkkkkkk, ada ber bagai jenis coupons ...dan dalam kes ha ...

membebel.....

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 01:16 PM | Show all posts
maaanaakautau replied at 9-3-2017 01:11 PM
You cycle to work????or  kalau drive, keta hang pakai Pasir kah????

naik motor dgn suami ler...minyak suami yg isi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 01:17 PM | Show all posts
Deidra replied at 9-3-2017 12:15 PM
Versi irama padang pasir.
Pale mr manak, mr manak bole sangkut kat bonggol unta

Eleh hang nak lagak ler tuh...nak hint kat manak hangnya bidang dada, pointed sharp..macam bonggol unta..pun ok ler manak Tak cerewet...kalau lagi sharp lagi bagus...boleh sesambil korek Kan telinga manak....Lena sikit tidurnya.......


Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 01:19 PM | Show all posts
maaanaakautau replied at 9-3-2017 01:17 PM
Eleh hang nak lagak ler tuh...nak hint kat manak hangnya bidang dada, pointed sharp..macam bonggol ...

Sesungguhnya orang yang berpuasa, bukan takat tahan diri dari makan minum semata mr manak..hati, pemikiran,nafsu nafsi jua harus dilocked sepadu boleh. Baru tak tiris pahala puasa tu...

Kalau betul puasa laaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 01:21 PM | Show all posts
mamapea replied at 9-3-2017 01:16 PM
naik motor dgn suami ler...minyak suami yg isi...

Kesian hang..itulah dulu suruh Kawen ngan manak Tak mahu......boleh ada keta sendirik...minyak kompeni  bayar.......meals pakai kupon.......senang Kan????


Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 01:33 PM | Show all posts
maaanaakautau replied at 9-3-2017 01:21 PM
Kesian hang..itulah dulu suruh Kawen ngan manak Tak mahu......boleh ada keta sendirik...minyak kom ...

keta naik pi jln2 jer la...naik motor lg cepat sampai ofis...20 minit jer...kalau naik keta sangkut jem 2 jam
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 01:35 PM | Show all posts
duit savings ada tp xnak la usik...duit tu utk pi makan angin atau emergency...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 01:35 PM | Show all posts
mamapea replied at 9-3-2017 01:33 PM
keta naik pi jln2 jer la...naik motor lg cepat sampai ofis...20 minit jer...kalau naik keta sangku ...

Ada pilihan lagik.......

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 01:37 PM | Show all posts

pilihan apa? kt area rumah aku xde lrt...skrg tgh nak buat mrt...tu pun lg 2 thn siap rasanya...kalau naik bas mmg x la...dh la penuh dgn bangla & indon...
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 04:12 PM | Show all posts
macam2 ada dlm thread ni.. dari isu rm200 smp lullaby pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 05:24 PM | Show all posts
maaanaakautau replied at 9-3-2017 01:14 PM
Weiiii harlowwwww macam nak kena cium jerk tau...orang kat sini tengah napas napas ikan kering to  ...

tp konteks nya sama nokss... BERJIMAT... hahahhaha
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 06:34 PM | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 9-3-2017 06:37 PM

Assalammu'alaikum Manak.

Kalau bujang, cukup kot.  Kalau ada anak kecik2, tak pasti la pulak.  Tp rasanya bg org yg dah biasa hidup kais pagi ptg, RM200 tu cukup.  Bg org yg tak biasa ni, tak tahu la.  Kalau reti jimat, aku rasa boleh sgt.  Jiran aku buat mcm tu.

Beli ayam seekor, pandai2 la bahagi utk mkn dlm masa 2 minggu tu.  Buat bubur dgn sup ayam ke, dgn ikan bilis ke.  Beli tepung, buat jemput2 pun kenyang.   Kalau sardin, beli tin besar tu.  Kau pandai2lah.  Buat sandwich sardin ke.  Goreng dgn cili api sikit n tambah asam/garam kalau takmoh hanyir.  Satu tin tu kalau buat sandwich, boleh thn dua kali mkn.  Ye la kan, asyik bubur je, tak lalu pulak.  Beli telur 10 butir yg low grade tu pun boleh.  Guna sebutir telur utk 2 kali mkn nasi goreng.  Buatlah nasi goreng jimat-cermat aka nasi goreng bodoh, bak kata jiran aku.  Nak resepi?  Nanti aku tulis kat bwh sekali, Insya Allah.

Aku dulu pernah kena mcm ni time suami takde kat msia.  Pakai duit yg ada kat tgn je la.  Tp kena save utk isi minyak kereta and standby duit utk emergency, kot2 anak2 sakit demam tetiba.  So mkn apa yg ada kat rumah je la.   Kdg mkn nasi goreng, kdg mkn bubur, kdg mkn jemput2.  Biskut cream cracker pun aku pernah mash kan jd masakan.   

Bg org yg mengalami maslah mcm ni, dah tahu duit tinggal byk tu je kan, pandai2lah gayakan apa yg ada.  Janji org2 yg ada masalah mcm ni tak cerewet tang mkn dan sanggup berkorban sementara menunggu gaji masuk.  

Nasi Goreng Bodoh
Bahan2:
Nasi sejuk suhu bilik (byk mana ikutlah)
Bwg merah 1 butir (hirislah ikut suka, nak wedge ke nak nipis ke, polis tak tangkap)
Bwg putih 1 ulas (ketuk pakai belakang pisau)
Cili api 1-2 biji (ketuk pakai belakang pisau)
Minyak masak 2-3 sudu (kalau nak lebih pun boleh)
Ikan bilis x ekor (sekadar buat rasa - ikan bilis dah mahal o.)
Telur ayam 1 butir - optional
Carrot/Kacang pjg/French Bean (letak sikit buat syarat) - optional
Cara2:
Panaskan kuali n tuangkan minyak.
Goreng bwg merah, bwg putih, cili api, ikan bilis.
Letakkan nasi, sayur2an n telur dlm kuali.  
Kacau2.  
Letak garam secukup rasa.
Siap.

Apa2pun, harap2 org2 yg mengalami nasib mcm ni, bersabarlah byk2.  Rezeki kita Allah dah tetapkan.  Bila tgh senang, byk2kanlah bersedekah.  Berbaiklah dgn adik-beradik, dgn jiran tetangga.  Kita nmpk mereka susah, kita tolong.  Bila kita susah, Allah gerakkan hati mereka utk menolong kita pula.

Sorry pjg pulak karangan aku ptg ni.

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 07:47 PM | Show all posts
maaanaakautau replied at 7-3-2017 02:18 PM
Manak rasa hang nee Tak berapa nak bright...kalau nak jadik genteleman sekalipun, jangan asik bili ...

No..no..no..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 08:09 PM | Show all posts
green~tea replied at 9-3-2017 12:09 PM
iols memasakk & bawak bekal to all family members... mmg jimat banyak..  everydayy horkehh... brekfe ...

Woa.. travel sakan. Kirim tshirt dubai 1.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 9-3-2017 06:34 PM
Assalammu'alaikum Manak.

Kalau bujang, cukup kot.  Kalau ada anak kecik2, tak pasti la pulak.  Tp ...

Beli ikan masin setabung.. buat nasi goreng ikan masin.... tp jangan taruk byk ikan masin tu... cukup laa utk buat rasa... biasa i pakai minimum 2 ulas bawang putih, lagi byk lagi sedap...

Pastu i biasa pakai bawang besar merah tu je.. takde beria pakai bawang kecik2...

Skang pun i slalu masak simple2 aje.. biasa sup sayur.. atau daging gireng kunyit campur sayur2 tu... kadang i buat budu & bakar terung & ikan kembung bakar... tak reti makan mewah selalu2.. dah biasa sgt lauk simple.. kadang sayur lemak & ikan goreng... mmg alhamdulillah dpt byk jimat...
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 9-3-2017 08:09 PM
Woa.. travel sakan. Kirim tshirt dubai 1.

Hahahaha ko sedara aku ke.. ni pun first time iols dpt gi dubai tu pun sbb meeting noks
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 9-3-2017 08:31 PM
Beli ikan masin setabung.. buat nasi goreng ikan masin.... tp jangan taruk byk ikan masin tu... cu ...

Assalammu'alaikum green tea,

Nmpk the word ikan masin, terus kecur air liur pagi2 ni.  Ada yg mkn ikan masin tgh hari ni kang.   

Thx for the tips, dear.        
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 11:41 AM | Show all posts
puasa je la.....sambil2 puasa ganti & sunat
jimat pon jimat , dapat pahala lg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 09:16 AM | Show all posts
Genkidesuka replied at 9-3-2017 06:34 PM
Assalammu'alaikum Manak.

Kalau bujang, cukup kot.  Kalau ada anak kecik2, tak pasti la pulak.  Tp ...

Salam ummi,

Walid Tak ada kat Malaysia, Madu ummi, orang maghribi kah???

Anyway, sampai hati ummi sebut Nasi goreng bodoh, kerana makhluk macam @penmerah,  sebodoh bodoh recipe Nasi goreng bodoh ini pun Dia Tak tahu buat...or memang ummi saja nak sindir sindir orang macam Dia, ummi?????



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 09:18 AM | Show all posts
rifaa replied at 10-3-2017 11:41 AM
puasa je la.....sambil2 puasa ganti & sunat
jimat pon jimat , dapat pahala lg

Perangkaan menunjukkan 67.457 peratus dari masyarakat kita spend more on food during fasting month than on any other month...

Pelik??? That's the reality....

So hang nak sebut posa menjimatkan????

Nak manak sambung lagik??  


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084024s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list