Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
5279
View
105
Reply

[Tempatan] Rakyat berang status permohonan BR1M tak lulus kat Sosial Media

[Copy link]

Author: LaksamanaBentan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-3-2017 01:27 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by LaksamanaBentan at 7-3-2017 01:31 AM

7 Mac - Sejak dari petang tadi, hashtag #br1m sekali lagi mula membanjiri media sosial Facebook dan Twitter apabila orang ramai melaporkan permohonan Bantuan Rakyat 1 Malaysia yang dipohon mereka tidak diluluskan.

Maklumat dari orang ramai mendapati ada dari permohonan yang tidak diluluskan itu diberi dengan mesej alasan "maklumat pendapatan pemohon / pasangan / tanggungan perlu pengesahan (SSM)".

Selain itu, turut dipaparkan tempoh tarikh rayuan yang bermula dari 3 April sehingga 31 Mei 2017.



Di media sosial, pemohon-pemohon BR1M memuat naik keratan permohonan mereka yang tidak diluluskan dan bertanya kepada rakan-rakan mereka adakah menerima nasib yang sama.

Selain itu, ada juga yang meminta penjelasan disebalik alasan yang diberikan.

Bagaimanapun, ada juga yang melaporkan status permohonan mereka telah diluluskan.

Status permohonan BR1M terbaru boleh disemak di https://ebr1m.hasil.gov.my/Defau ... spx?m=s&y=2016.

http://www.siakapkeli.my/2017/03 ... rang-ramai.html?m=1

Janji dicapati  
images (1).jpg
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 02:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Tukar tajuk gempak sket cam brim 2017 tak lulus sbb ssm??

Btw aku lulus tp dlm kelompok 2 haram skang tak dpt2 lg.. najib tgh pk nk cari duit
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 06:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ade ssm tp setakat wat dropship jual brg yg untung tak seberapa mmg kesian jugaa tp kalau yg buat bisnes on9 pahtu untung gila sampai blh ade staff bagai pun tak menang tgn nk post brg org takyah la nk marah beria, mungkin bkn rezeki kt situ kasi can lah pd yg jauh lebih memerlukan..

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 06:35 AM | Show all posts
memang terperinci depa check
laki bini bisnes sesama, bisnes atas nama bini, laki pohon br1m
pun tak lulus
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 07:06 AM | Show all posts
Kalau kita tak dapat dan sememangnya tak layak, insyaAllah duit tu akan pergi pada yang lebih memerlukan.
#husnuzon
#doayangbaikbaik
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
lega ssm aku dh mati
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 07:51 AM | Show all posts
businessman pun nak juga ke....hadoi...untong tu dah bayar zakat lom...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Brim i masih dalam proses..haa gitu...
Tunggu i apply kad buku le tuu
Tak koserr
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 07:55 AM | Show all posts
Manusia tamak semakin membiak dan bertebaran di muka bumi Malaya...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 07:57 AM | Show all posts
gaara_X replied at 7-3-2017 07:51 AM
businessman pun nak juga ke....hadoi...untong tu dah bayar zakat lom...

Katanya duit Br1m ni boleh tampung hidop setahun. Tu yg gigih meratap hiba kalau tak pohon atau tak dapat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 08:12 AM | Show all posts
hzln replied at 7-3-2017 06:35 AM
memang terperinci depa check
laki bini bisnes sesama, bisnes atas nama bini, laki pohon br1m
pun t ...

hai mek

Berim dah masuk ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang bekerja ada pendapatan yang baik tu,tak perlu la hadap sangat br1m ni...
Nanti orang kata kamu miskin rasa terhina pulak..
Biarlah mereka yang benar2 memerlukan saja yang ambil.lagipun banyak masa terbuang dari proses memohon hingga ambil duit yang sedikit tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
TanSriJess replied at 7-3-2017 08:12 AM
hai mek

Berim dah masuk ke?

Hai jess, lamo dop nampok, bini berapo doh lo ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian dropship yang ada SSM. Untung tak seberapa. Brim pulak tak lulus sebab ada SSM.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
aku nak padan kan muka je. bukan aku jahat..tp setengah online seller ni xjujur, kau keje, lpstu jual online ribu riban tunjuk beg itu ini,g travel sana sini.. lepastu xdpt brim kau rungut. cite income singgit dua?? sedap kau pelahap tax xbayar, lpstu muka tak malu minta brim. kau tak malu ke amik hak orang lain??

rakyat ni banyak bising najib teruk, najib itu ini. sedangkan lahir pemimpin mcmni sbb rakyat pun kaki rembat.berkemampuan tapi brim pun rembat, barangan pejabat rembat, lori tebalik tepi jalan rembat, itu ini ko rembat..selayaknyalah kau ngadap pemimpin kaki rembat.

kalau income ko ciput tak da masalah kau nak declare dgn LHDN. so jgn nak buat teraniaya.cuma kurang kemasnya,sepatutnya ssm bergabung dgn LHDN atau beri masa yg declare LHDN pendapatan sikit harus diberi bantuan.. yg dah minta brim tp tak declare LHDN mohon siasat sampai akar umbi pertama sbb muka tembok nak lahap hak org, kalau kau mmg berkelayakkan buat apa takut declare..k2 org lain bkerah even ot setengah mati pun bayar tax,ko nak bersenang lenang nikmati kemudahan itu ini tp nak lari tax???
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 09:59 AM | Show all posts
hzln replied at 7-3-2017 06:35 AM
memang terperinci depa check
laki bini bisnes sesama, bisnes atas nama bini, laki pohon br1m
pun t ...

elok lah mcm tu supaya duit tu betul2 bagi pada yg layak,

yg tak dpt tu cer check semula adakah anda menipu

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:08 AM | Show all posts

camne nk matikan ssm? ayah iols kat kg apply brim, dulu dia ada kedai runcit la tp dah lama x berniaga sbb kena strok. kedai pun dah dijual. so brim x dpt sbb ssm still ada walaupun dah lama xde pendapatan biz...ikutkan anak2 nk je bgtau takpe la, xde rezeki kali ni (sbb thn2 lepas dapat) tp x sampai ati lak nk bgtau bila dia asyik minta kami check bila nak masuk brim ni...huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:10 AM | Show all posts
Ada kata2....diberi 1 ladang emas..esok nak 2 ladang emas...kemahak sangat...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
TanSriJess replied at 7-3-2017 08:12 AM
hai mek

Berim dah masuk ke?

Ehh idup lagi orang tua nih? Ker bersiaran dr tanah perkuburan mana2?  
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:11 AM | Show all posts
fb ak penuh meratib psl BR1M.

baca je lah status deols.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
alahai replied at 7-3-2017 08:17 AM
Hai jess, lamo dop nampok, bini berapo doh lo ni

Ni apahal edisi bangkit dr kubur secara berjemaah ni? Coihhhh muncul sebegitu  
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:12 AM | Show all posts
Super-M replied at 7-3-2017 09:55 AM
aku nak padan kan muka je. bukan aku jahat..tp setengah online seller ni xjujur, kau keje, lpstu jua ...

setuju sangat...

BRIM sepatutnya dapat pada yg layak je...

Yang bising x dapat tu sememangnya x layak mentang2 slip gaji boleh adjust sana sini,

mengutuk najib kemain time BRIM dia yang kedepan mintak

ohhh dunia diorg ni sama ja semua...



Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 7-3-2017 10:08 AM
camne nk matikan ssm? ayah iols kat kg apply brim, dulu dia ada kedai runcit la tp dah lama x bern ...

mcm company aku setiap 5 tahun perbaharui lesen SSM tu,boleh juga buat setiap setahun sekali. kalau kau perbaharui setiap setahun,kalau lebih setahun tak perbaharui tak silap aku kira tak aktif lah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 7-3-2017 10:08 AM
camne nk matikan ssm? ayah iols kat kg apply brim, dulu dia ada kedai runcit la tp dah lama x bern ...

x renew atomatik mati la.  
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:14 AM | Show all posts
sama la ngan ipar
baru je register ssm nye
belum start bisnes
xdapat brim
pastu bila ipar dua lain bagitau dapat
dia cuma cakap "untunglah dapat brim~"
aku syak kenyataannya itu berbaur cemburu

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.073548s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list