Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
3900
View
63
Reply

MANAGING STRESS dalam kehidupan berkeluarga........

[Copy link]

Author: maaanakautau       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-2-2017 02:25 PM | Show all posts |Read mode
Edited by maaanakautau at 28-2-2017 02:26 PM

Anak buah manak yang dua bulan setengah tuh kata, stress/ tekanan itu ibarat kolesterol......ada kolesterol baik, dan Ada jugak kolesterol jahat/ noty.....

some of us katanya lagi,memerlukan  certain level of stress to keep him/ Her going dalam kehidupan berkeluarga...semacam Pembakar semangat, otherwise...hidup boring bangat..takda challenge to push you to the next higher level...while some others can definitely do without any stress coz it hampers or drain your brain cell......

But the truth is, whether Kita suka atau Tak suka, dalam kehidupan berkeluarga nee, Kita akan tetap melalui satu phase dimana Kita akan menghadapi stress stress ini.....

So persoalannya, how do we manage these stress as they cross the path of our journey in our family life.....

Jom kongsi.......



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 02:36 PM | Show all posts
"Alhamdulillah, sejauh ini saya tidak punyai sebarang stress Yang berlebihan kerana usia perkahwinan kami baru masuk setahun....belum ada rancangan untuk ada Anak lagi pun...sebab kami masih nak tumpuikan pada kareer, howvever, the only small stress that we may have adalah stress tempat kerja, Yang tidak boleh diletakkan terbawak bawak sampai kerumah...tapi syukurlah, saya mempunyai suami Yang memahami, Tak macam mantan suami Singlemum4"

PONY BTE HORSEY.,

Balik Pulau.....
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 02:52 PM | Show all posts
baru kahwin rupanya.. duk sembang  nasihat orang macam dh ada cucu cicit pipit..   tumpang lalu..

kalau stress, redha ubah cara berfikir.. bila belajar redha kita akan bertenang.. bila ubah cara berfikir terhadap satu satu masalah dari sudut negatif ke positif akan ada jalan keluar.. take time..
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
hidup ni kalau kita rasa masalah menghempap kepala kita mmg kita akn stres

tapi kalau kita fikir kita menghempap stres nescaya stres pun lari
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 02:59 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 28-2-2017 02:52 PM
baru kahwin rupanya.. duk sembang  nasihat orang macam dh ada cucu cicit pipit..   tumpang l ...

Hang kenal pony bte horsey tuh kah cilibear????? jiran???

Anyway...hang sebut istilah redho Nee macam benda gummie Yang boleh beli kat 7-11 jerk....



setakat nak sebut redho...gimana tentang persekitaran???? Kalau nak redho, Tapi persekitaran hauk, Tak membantu, camna????

lain ler....kalau boleh be oblivious with the surroundings....fokus just to destress.....Kan???? Makan pakai laki nak kena terus uruskan, Anak Anak, pakai makan, minum, sekolah bukan boleh buat donno jerk Kan???

Adoiiiiiii


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 03:01 PM | Show all posts
onexox97 replied at 28-2-2017 02:57 PM
hidup ni kalau kita rasa masalah menghempap kepala kita mmg kita akn stres

tapi kalau kita fikir  ...

So dalam kes laki hang Yang ber bipolarbear tuh...siapa Yang Menghempap siapa onex?????
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 03:05 PM | Show all posts
maaanakautau replied at 28-2-2017 03:01 PM
So dalam kes laki hang Yang ber bipolarbear tuh...siapa Yang Menghempap siapa onex?????

i xda laki bipolarbear la


simptom bipolar je

kalu nk idupp bersama terima je lah gaya dia

kalu nak pisah failkan jela fasakh, cerai cara baik atau taklik

hempap menghempap xda

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 28-2-2017 02:52 PM
baru kahwin rupanya.. duk sembang  nasihat orang macam dh ada cucu cicit pipit..   tumpang l ...

Itu cerite rekaan diala bukan kisah perkahwinan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 03:20 PM | Show all posts
sebu replied at 28-2-2017 03:17 PM
Itu cerite rekaan diala  bukan kisah perkahwinan dia.

haah baru perasan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 03:20 PM | Show all posts
Edited by maaanakautau at 28-2-2017 03:22 PM
onexox97 replied at 28-2-2017 03:05 PM
i xda laki bipolarbear la

Oh simptom sajork patut tred Dah masuk setahun Tak settle settle lagik????



Or Is it more of the fact nak justify untuk hang mintak cerai sebab Tak tertanggung stressnya, hence bukak tred????


Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 03:22 PM | Show all posts
maaanakautau replied at 28-2-2017 03:20 PM
Oh simptom sajork patut tred Dah masuk setahun Tak settle settle lagik????

setahun lebih dah manak

belum cerai lagi

jangan stres stres naty bipolar

dan jangan bikin org lain stres nanti makin ramai bipolar



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 03:25 PM | Show all posts
onexox97 replied at 28-2-2017 03:22 PM
setahun lebih dah manak

belum cerai lagi

So di harap lepas hang khatamkan perjalanan tred Yang manak bukak Nee, hang akan lupakan niat hang untuk mintak cerai dan akan dapat lebih manage your level of stress tuh ok?????

Let's pray so....


Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 03:26 PM | Show all posts
maaanakautau replied at 28-2-2017 03:25 PM
So di harap lepas hang khatamkan perjalanan tred Yang manak bukak Nee, hang akan lupakan niat hang ...

saya dah lama lupakan hasrat cerai cara baik

tappi sy up sikit nak fasakh atau taklik

dan doa saya pun dah dalam emosi terkawal

saya doakan dia mati cepat ameeennn

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 03:30 PM | Show all posts
onexox97 replied at 28-2-2017 03:26 PM
saya dah lama lupakan hasrat cerai cara baik

tappi sy up sikit nak fasakh atau taklik

berdoa ler pada perkara Yang baik...kerana sesungguhNYA DIA MAHA MNGETAHUI APA YANG TERBAIK buat hamba2NYA....

Itu pun dalam kurungan managing stress kan  onex??? berdoa pada perkara Yang baik????
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 03:33 PM | Show all posts
maaanakautau replied at 28-2-2017 03:30 PM
berdoa ler pada perkara Yang baik...kerana sesungguhNYA DIA MAHA MNGETAHUI APA YANG TERBAIK buat h ...

ya lah Allah akan bagi yang terbaik


mana tahu kalu mati dia tu lagi baik insyaAllahh makbulkan


lagipulah kalu hidup menyusahkan org baiik mati bak kata pepatah

small small dont die,

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 03:44 PM | Show all posts
onexox97 replied at 28-2-2017 03:33 PM
ya lah Allah akan bagi yang terbaik

Tidak TUHAN berikan ujian terhadap diri kamu diluar kemampuan mu.....what have you got to say of this????

And you think kematian laki hang itu terbaik buat diri hang dan bukannya kematian diri hang instead adalah Yang terbaik untuk diri laki hang?????

Roh agama itu terlalu indah dalam Mengajak penganutnya untuk berdoa pada perkara baik walaupun TUHAN senantiasa MENDENGAR doa setiap dari hamba2NYA...dalam apa nada jua sekalipun.....

You need some kind of stress management kauselling onex...trust me......


Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 03:47 PM | Show all posts
maaanakautau replied at 28-2-2017 03:44 PM
Tidak TUHAN berikan ujian terhadap diri kamu diluar kemampuan mu.....what have you got to say of t ...

mungkin juga kematian saya mampu memberi sedikit keinsafan pada diirinya

but knowing orang bipolar ni simpati cinta dan empati dia dah mati

akal juga tidak mampu berfungsi

eloklah jasaad sekali mati hahhahhaa

tapi biasa yg kita minta Allah xbagi

sebab Allah bagi hanya yang terbaik bg kita tepat pada masa dan waktunya

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 03:51 PM | Show all posts
onexox97 replied at 28-2-2017 03:47 PM
mungkin juga kematian saya mampu memberi sedikit keinsafan pada diirinya

but knowing orang bip ...

perancangan itu biar ler DIa Yang aturkan...you have a part to play...berdoa ler pada perkara Yang baik....
Must Be damn difficult for you kan????

It brings me to another lite...is it laki hang Yang ada simptom bipolar atau diri hang sendirik????

Jeng jeng jeng....


Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 03:55 PM | Show all posts
maaanakautau replied at 28-2-2017 03:51 PM
perancangan itu biar ler DIa Yang aturkan...you have a part to play...berdoa ler pada perkara Yang ...

biasa caregiver pun akan terjebak so far belum ada simptom lagi

insyaAllah no hal


doa baik2 aje

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 03:58 PM | Show all posts
onexox97 replied at 28-2-2017 03:55 PM
biasa caregiver pun akan terjebak so far belum ada simptom lagi

insyaAllah no hal

Nee bukan simptom lagik onex...Dah confirmed......trust me....





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.103191s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list