Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
7668
View
35
Reply

[Pemandangan & Senibina] Pemandangan Pulau Burano, Italy.

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-2-2017 02:53 PM | Show all posts |Read mode
Edited by bianglala at 9-1-2019 08:46 PM

Keunikan Pulau Burano, Italy.

01IMG_5996.JPG


Pulau Burano terkenal dengan rumah-rumah yang dicat dengan pelbagai warna dan ia menjadi satu location yang amat popular dengan jurugambar. Banyak majalah menyenaraikan Burano antara 10 tempat paling colourful di dunia. Rumah-rumah ini dicat berlainan warna untuk menandakan di mana kediaman mereka tamat dan bermulanya rumah jiran, serta membuat rumah mereka lebih mudah dilihat dari laut. Meneruskan tradisi ini hingga sekarang, jika seseorang berhasrat untuk mengcat rumah, mereka perlu mendapat kebenaran majlis tempatan, yang akan membuat keputusan apa warna yang boleh digunakan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 02:53 PM | Show all posts
04IMG_6019.JPG
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 02:54 PM | Show all posts
07DSC06653.JPG



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 02:55 PM | Show all posts
Edited by transporter at 26-2-2017 03:05 PM

09IMG_6010.JPG

Burano ialah sebuah pulau kecil terletak di lagoon yang sama dengan Venice. Rumah-rumah berwarna-warni ini, membezakannya Burano dari Venice. Aktiviti nelayan pernah menjadi pekerjaan utama di Burano, manakala pelancongan, barangan lace (renda) dan restoran adalah punca pendapatan utama kini. Walaupun terdapat ramai pelancong di Burano, masih ada segelintir penduduk yang gigih berusaha dalam bidang nelayan.

Save

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 02:55 PM | Show all posts
10DSC06673.JPG
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 02:56 PM | Show all posts
Edited by transporter at 26-2-2017 03:05 PM

11DSC06671.JPG



Save
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 02:56 PM | Show all posts
12DSC06694.JPG

Apabila bot-bot nelayan keluar untuk tangkapan, kaum wanita akan tumpu dengan pembuatan barangan lace. Burano famous dengan hasil tangan barangan lace yang cantik dan berkualiti. Disebabkan rumitnya untuk menghasil lace buatan tangan, kebanyakan daripada lace2 yang dijual di Burano hari ini dibuat dengan mesin di tempat lain. Terdapat juga banyak product lace buatan China dijual secara meluas di sini. Jadi, berhati-hati bila membeli. Jangan Tipah tertipu. Kini, kebanyakan penduduk Burano bekerja dalam bidang pengeluaran barangan kaca & kristal di pulau Murano yang berhampiran.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 02:57 PM | Show all posts
14IMG_6001.JPG
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 02:58 PM | Show all posts
15IMG_6047.JPG
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 02:58 PM | Show all posts
17IMG_6025.JPG

Jika anda telah tertarik, terminat dan 'ter-inspired' dengan gambar-gambar keindahan pulau Burano dan ingin melawat sendiri, ia terletak 7 kilometer dari Venice. Perjalanan dengan waterbus yang di panggil "vaporetto" akan mengambil masa 45 minit dan harga tiket ialah EUR7.50 satu hala. Burano mudah dilawati dengan menaiki kenderaan awam vaporetto. Di perhentian vaporetto "Fundamente Novo", ambil vaporetto No. 12 dan selepas persinggahan di Murano and Mazzorbo anda akan sampai ke Burano. Pulau nya kecil dan anda boleh cover seluruh pulau dengan berjalan kaki aje.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 03:00 PM | Show all posts
Ambil perhatian agar tidak terkeliru antara Murano dan Burano. Jika singgah di Murano, anda boleh bersiar di situ untuk melihat atau beli penghasilkan kaca dan kristal yang sungguh unik dan berkualiti tinggi. Kemudian, bolehlah meneruskan perjalan ke Burano pula.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 03:01 PM | Show all posts
Y1IMG_5902.JPG

Rumah2 di Murano yang tidak colorful seperti di Burano.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2017 03:02 PM | Show all posts
Y2DSC06563.JPG

Since Murano famous dgn glass & crystal, ada satu glass sculpture yang unik & besar di Murano.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Dekat venice kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2017 02:01 PM | Show all posts

Ya. Kena ambil water bus samada dari  Venice Santa Lucia train station atau Rialto atau San Marco ke Fondamente Nove. Kemudian tukar & ambil waterbus No. 12 menuju ke Murano (Faro stop) & Burano.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 09:30 PM | Show all posts
transporter replied at 26-2-2017 03:01 PM
Rumah2 di Murano yang tidak colorful seperti di Burano.

TQ share gambar dan info. selama ni hanya pernah dengar pasal Murano. tatau pun ada Burano. tapi sangat banyak beza la, sebab satu colourful, satu lagi tak.. mesti cantik-cantik kristalnya kan. ada beli ke masa melawat Murano? kristal yang kecik-kecik, maybe?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-3-2017 10:09 PM | Show all posts
bianglala replied at 2-3-2017 09:30 PM
TQ share gambar dan info. selama ni hanya pernah dengar pasal Murano. tatau pun ada Burano. tapi s ...

Betul map kat atas tu. Tak beli apa2 pun di Murano sbb sebelum ni dah ter-beli di Czech Rep. Crystal brg delicate, berat & harga nya lebih memberatkan.  Glass sculpture di Murano tu, klau di Mesia dah lama ranap kena baling batu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-3-2017 10:17 PM | Show all posts
Tiada 'direct' waterbus service dari Venice Santa Lucia train station atau Rialto atau San Marco. Kena gi ke 'Fondamente Nove' stop utk ambil waterbus No. 12 ke Murano & Burano.

Murano-and-Burano-Map.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 02:17 PM | Show all posts
transporter replied at 2-3-2017 10:09 PM
Betul map kat atas tu. Tak beli apa2 pun di Murano sbb sebelum ni dah ter-beli di Czech Rep. Cryst ...

betul tu... susah nak handle barang-barang fragile ni.

di Republik Czech bandar yang banyak kristal tu? Prague?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2017 03:50 PM | Show all posts
bianglala replied at 3-3-2017 02:17 PM
betul tu... susah nak handle barang-barang fragile ni.

di Republik Czech bandar yang banyak kr ...

Ya, di Prague. Seperti lace di Burano, Crystal di Czech & Austria pun berlambak dari China. Cari yg ada cert & warranty.

IMG_20170303_154439.jpg
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.116147s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list