Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2859
View
51
Reply

Nak berniaga walaupun kecil kecilan, buatlah cara Yang betul

[Copy link]

Author: maaanakautau       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-2-2017 08:40 AM | Show all posts |Read mode
Pacak khemah depan rumah, niaga Nasi lemak( cooked food).....datang pegawai DBKL( contoh) robohkan khemah....,7 keturunan kena sumpah seranah, Takder hati perut ler...Tak mahu Anak Bangsa Maju dalam berniaga ler......bla bla.....

Datang customer macam @sebu....akal sekolah atap...tambah perisa...siyallllllkan pegawai DBKL sebab Tak bagi bagi lesen.....

niaga nak bagi Anak bini makan, Tapi dari hasil haram....Tak payah bayar sewa, buat kat Tanah bukan milik sendirik, Tak pergi kursus handling of food....Last last kalau kustomer macam @sebu dapat food poisoning sampai koma, nak blame saper????


Jom Kita discuss.........




Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
maaanakautau replied at 16-2-2017 08:40 AM
Pacak khemah depan rumah, niaga Nasi lemak( cooked food).....datang pegawai DBKL( contoh) robohkan k ...

Tq manak up kan topik ni.  Tapi penjual tu kate bukan alasan tu mrk x bagi tapi alasan kawasan berniage. Mereka disuruh berniage kat padang sunyi x de orang
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
maaanakautau replied at 16-2-2017 08:40 AM
Pacak khemah depan rumah, niaga Nasi lemak( cooked food).....datang pegawai DBKL( contoh) robohkan k ...

Manak tajuk tu ubah sikit masukkan keluarga nanti x sesuai pulak untuk bod ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2017 08:47 AM | Show all posts
sebu replied at 16-2-2017 08:42 AM
Tq manak up kan topik ni.  Tapi penjual tu kate bukan alasan tu mrk x bagi tapi alasan kawasan ber ...

hang kena lobang/ buih/ bubble hidup hidup dgn peniaga Tak berlesen  pun hang angguk angguk....kendian jadi hanat siyalllkan Pihak berwewenang.....
Apa punya nasib laki hang dapat bini harbam macam hang nee sebum?????


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2017 08:49 AM | Show all posts
sebu replied at 16-2-2017 08:42 AM
Tq manak up kan topik ni.  Tapi penjual tu kate bukan alasan tu mrk x bagi tapi alasan kawasan ber ...

Hang ingat mod cacha bebal nak mamps macam hang kah??? Tak nampak frasa hasil niaga nak bagi Anak bini makan????





Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
maaanakautau replied at 16-2-2017 08:47 AM
hang kena lobang/ buih/ bubble hidup hidup dgn peniaga Tak berlesen  pun hang angguk angguk....ken ...

Hoih aku selalu tengok mereka2 ni berniage kejap ade kejap x de sbb gangguan ni. Kamu bygkan kenape rayuan mereka nk dpt lesen x diluluskan. Aku salute betul perempuan yg berusahe untuk bantu family ni.  Ramai perempuan kuat x setanding lelaki. Boleh beranak,  jaga anak dan cari rezeki tapi pihak berkuase halang  :
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2017 09:01 AM | Show all posts
sebu replied at 16-2-2017 08:52 AM
Hoih aku selalu tengok mereka2 ni berniage kejap ade kejap x de sbb gangguan ni. Kamu bygkan kenap ...

Hang ingat lesen tuh boleh fotostat???? Siapa apply semua dapat???? Main suka suka pacak tapak niaga mana mana Tanah bapak hang kedaung punya lot????

Procedures dan syarat hang ingat setakat apply and submit form???

lain kali kalau Tak tahu...tanya....peniaga Tak berlesen Yang nak cari untung cepat, mesti ler bagi tahu hang apa Yang Dia perlu bagi tahu hang jerk.....apa Yang hang Tak tahu.....tentang apa procedures Yang mereka tidak pastuhi, mana derang nak bagi tahu hang...

Ye Kan???

Sebab itu manak kata...bebal hang dari dulu Tak baik baik........mudah kena buih dgn orang lain.....

Itu ler suh belajar timba ilmu dulu hang malas.....umur 13 tahun Dah menggeletek nak Kawen....pastuh bebal melekat sepanjang Hayat....




Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 09:04 AM | Show all posts
bukak gerai pakai pacak kat kaki lima
ganti gerai sebelum yang xlaku
ujung ujung hauk.... mee hun saiz b cup jual singgit besar skit saiz  2 pemadam pensel

IMG-20170214-WA0000.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
maaanakautau replied at 16-2-2017 09:01 AM
Hang ingat lesen tuh boleh fotostat???? Siapa apply semua dapat???? Main suka suka pacak tapak nia ...

Aku sambil mkn nasi lemak sambil bace ni. Manihh melenting semuanya. Tadi aku beli 2 nasik lemak lauk ayam rm 15.50.

Pasal lesen ni alasan majlis mereka peniage suka suki pacak tepi jalan tapi.aku tgk kawasan tu oke. .
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 09:07 AM | Show all posts
orang meniaga air...ko bukakla meniaga goreng pisang cheese ka....karipap cheese ka.. ko balun gak jual air
mmg bebai
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 16-2-2017 09:04 AM
bukak gerai pakai pacak kat kaki lima
ganti gerai sebelum yang xlaku
ujung ujung hauk.... mee hun  ...

Siap bg scale    .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2017 09:09 AM | Show all posts
AbukRokok replied at 16-2-2017 09:04 AM
bukak gerai pakai pacak kat kaki lima
ganti gerai sebelum yang xlaku
ujung ujung hauk.... mee hun  ...

Last last sumpah pihak berwewenang ...kerna Tak bagi lesen......

Suruh pi dapatkan typhoid jab dan kursus handling of food...semua buat buta....naknya lesen jerk.....

modal ciput...untung nak 300 kali ganda...Itu ler Melayu.......

ujung ujung salahkan DAP.....



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2017 09:10 AM | Show all posts
AbukRokok replied at 16-2-2017 09:07 AM
orang meniaga air...ko bukakla meniaga goreng pisang cheese ka....karipap cheese ka.. ko balun gak j ...

artis dan cafe berpisah teda......


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2017 09:13 AM | Show all posts
sebu replied at 16-2-2017 09:07 AM
Aku sambil mkn nasi lemak sambil bace ni. Manihh melenting semuanya. Tadi aku beli 2 nasik lemak l ...

Hang memang semua ok, selagi Tak dapat food poisoning ler.........
Pastuh nak claim dari siapa????

Nak siyalllkan siapa pulak????

Harbam




Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
maaanakautau replied at 16-2-2017 09:13 AM
Hang memang semua ok, selagi Tak dapat food poisoning ler.........
Pastuh nak claim dari siapa??? ...

Aku ni peramah siap interbiu peniage mengalahkan wartawan. Peniage tu kate mase dia berjawab dgn pegawai majlis untuk dptkan lesen kenape nasi lemak anak dara siap MB bantu dan bg lesen kenape mereka bertahun2 minta x dapat.  Padehal perempuan peniage ni comel juge aku tengok  :
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 11:10 AM | Show all posts
kat sini takde masalah kalu buka payung tepi jalan asalkan tak mengganggu lalu lintas. yg buat tempat berniaga pacak tiang n bumbung zink permenant pun ada. majlis tak pernak pulak kacau. dah bertahun kat area tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2017 01:19 PM | Show all posts
MMISS replied at 16-2-2017 11:10 AM
kat sini takde masalah kalu buka payung tepi jalan asalkan tak mengganggu lalu lintas. yg buat tempa ...

Bak sini kat manak kawasan mana Yang hang maksudkan????

dimana Kah sikap kebertanggunjawaban peniaga peniaga seperti ini, Yang mencari rezeki cara sebegini???? Orang lain kena bayar sewa, Terikat pada peraturan kebersihan, And non compliance diambil tindakan tegas  dgn diberi Kan demerit points......atau lesen digantung...sedangkan peniaga peniaga "haram" Yang pacak kenmah suka Suki nee nak untung Tapi Tak melalui saluran Yang betul....now tell me...sumber dari hasil sebegini camna???"


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2017 01:23 PM | Show all posts
sebu replied at 16-2-2017 09:16 AM
Aku ni peramah siap interbiu peniage mengalahkan wartawan. Peniage tu kate mase dia berjawab dgn p ...

Hang memang over peramah, terutama pada laki orang, Boyfriend orang, dan tunanh orang...sebab apa??? Laki redho....no Hal......very the urban pasangan?

So what respond peniaga haram tuh dapat dari pegawai bila disoaljawab pasal minah comel Yang dapat bantuan MP utk dapatkan lesen jual Nasi lemak tepi Jalan?????
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 08:36 PM | Show all posts
Pi negara maju cam singapore,tokyo,paris etc

ada tak warung2 pacak tepi jln nih

biaq kena sapu ngan lori baru taw langit tu

tinggi ka rendah then sape yg beli tu mampuih

kena food poisoning
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2017 02:51 PM | Show all posts
@maaanakautau nak tny..klu diorg mniaga kat rumah,,n meghalang lalulintas pulak cmne?..cust2 diorg pakai kete beso2 / pkai kete kcik / nek motor / tp suke parking sepah2 smpai keta lain nak lalu pun susah..pulak turumah die  btul2 kat ujung simpang..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.095666s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list