Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7939
View
167
Reply

mentua nak reunion

[Copy link]

Author: lemonjuss    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 28-1-2017 01:40 AM From the mobile phone | Show all posts
sebu replied at 27-1-2017 09:49 PM
Nak tahu jenama kolagen. Aku pun nak beli     .

pm la uolss klu nak tau,,, ai xmo la bg iklan free kt sini  
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 03:21 AM From the mobile phone | Show all posts
lemonjuss replied at 28-1-2017 01:37 AM
haah kering bersisik. kwn u tu jd kt bhgn mana? kt tangan jd x?

Owh.. seluruh badan.. muka dia ok.. tp kwn i tu kulit dia sawo matang so mybe x nmpak ketara kot. Dia akn jadi gatal, pastu garu2.. lepas garu2 tu akan keluar (i pun tak tau keluar apa, mngkin kulit yg kering tu kot. Jadi bilik dia kena sapu slalu la). Itu kisah masa study dlu la. Dah kawin pun dia skrg  
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 03:23 AM From the mobile phone | Show all posts
lemonjuss replied at 27-1-2017 09:48 PM
ai mkn kolagen jenama tempatan je yg menjadi. mkn international punya kulit duk mcm tu jgk.   
...

Bgtau la kolagen ape.. sharing is caring    share je kat sini, mcm u share msalah u then kita sume support u  
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 05:54 AM From the mobile phone | Show all posts
lemonjuss replied at 27-1-2017 09:54 PM
family belah ai mmg dh tahu sbb genetic kulit ni mmg sejak baby lg.

Tak..maksud i family mertua..means dorang xtau lg la kan? I think ada dua option..bergantung ngn hubungan u ngn in law..kalau x rapat...cubalah cover bdn as much as u can mcm forumer suggest...tp kesian sket la u nnt panas n rimas..tp kalau u rapat..u boleh je cerita dkt MIL..mother in law ye jgn citer kt sister in law...sbb mother in law bila rapat ngn kita.naluri keibuan dia sikit sebanyak ada utk kita..n dia akan fhm yg anak laki dia syg kita not because of how we look tp beyond that..mcm i..i x perfect in so many ways...i ada tumor n partially of my rahang removed menyebabkan i byk flaws yg memalukan..tp MIL makin rapat dan makin caring dkt i...keadaan i ni permanent jgk u...tp husband i accept me for who i am and mpther in law pon accept yg anak dia nak kat isteri yg kurang ni..kekadang ada makcik2 dan sepupu sepapat belah in law tanya so MIL yg explain cpt2 sbb tkut i terasa kot....org2 tua kekadang soalan dia tanya tu genuine..mmg out of curiosity bkn nak hina kita..and i am thankful for that..so i hrp in law u pon jenis yg redha dan belajar bersyukur dan accept u for who u are..whatever our condition is...we are beautiful in so many ways...


Tp sebulan sekali tu kerap jgk reunionnya yerk..hahahaah we ols pon ada fmly day tp sstaun sekali tu pon ramai yg muncung especially yg muda sbb xleh nak gi berjalan2
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 05:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 28-1-2017 03:21 AM
Owh.. seluruh badan.. muka dia ok.. tp kwn i tu kulit dia sawo matang so mybe x nmpak ketara kot.  ...

Kalau gatal mcm kurap aje..kalu x gatal maybe psoriasis..psoriasis tu disebabkan hormon imbalance...kalu kurap tu sbb fungal means x jaha kebersihan
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
ok le tu sebulan sekali.mertua aku siap nak reunion sebulan 2x.tp aku boolayan kan aje
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
lemonjuss replied at 28-1-2017 01:40 AM
pm la uolss klu nak tau,,, ai xmo la bg iklan free kt sini

Laaa kena pm ke    oklela aku pm
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya x de sapa perfect pun . Yg penting kita yakin dengan diri sendiri.
Hari tu ada sorang perempuan yg aku x kenal minta tolong nk setelkan satu perkara. Dia wasap aku dan kebetulan wasap aku mmg kosong x letak photo profile dan profile dia aku tengok wow cantik.  Dlm masa yg sama dia brag mention pasal diri dia yg dah beranak ramai orang ramai x sangka sbb body dia katanya X mcm beranak ramai.  Aku bace then sebut dlm hati ooooo oke. Then aku kata nanti kita jumpa aku di satu tempat ( sbb berkenaan kes minta tolong ni le). Aku jumpa then tgk laaa dlm gambar awat wow tp kat luar. Laaaa biase je Body?  Oke mmg org xkan sangka beranak ramai sbb body kurus. Aku rasa dia pun segan balik cerita brag itu ini bila jumpa aku bila tengok aku sebenarnya mcm mane .
Jadinye tt kamu ada mention setelah mkn kolagen kulit kamu makin elok sampai aku pun teruja nk cuba .sebelum ni mmg aku pun ada amalkan kolagen tapi bukan local sehari minum sebotol harga dlm rm160 untuk 10 botol. Tapi aku stop sbb lepas sebulan amal aku demam teruk. Takut aku Jadinye Kamu teruskan minum kolagen tu aku yakin semangat x putus asa kamu akan membuahkan hasil dan aku doakan lepas kamu lahirkan anak kulit kamu bertambah2 cantik dan sembuh dari penyakit.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
siputsedut replied at 28-1-2017 05:56 AM
Kalau gatal mcm kurap aje..kalu x gatal maybe psoriasis..psoriasis tu disebabkan hormon imbalance. ...

Dia bukan kurap u. Maybe gatal tu sbb kulit dia terlalu kering. Kulit dia bersisik. Bila garu sisik dia akan jatuh. Dlm beradik dia, ada sorg lg adik dia jadi mcm dia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2017 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 28-1-2017 10:45 AM
Dia bukan kurap u. Maybe gatal tu sbb kulit dia terlalu kering. Kulit dia bersisik. Bila garu sisi ...

betul. gatal bila tlampau kering akn garu pastu kuping2 yg kering tu akn jatuh ats lantai.
dulu zmn study ai mcm tu jgk. slalu garu sbb gatal and berterbangan la serbuk2 kering tu lps garu. skg je dh x gatal sejak ai mkn kolagen tu,,, x pnah tergaru2 dh just teringin nk kulit gebu mcm doh roti mcm org lain jgk.

tapi dulu ai x pnh la duk garu dpn org smpai roomate ai pun xtau sbb duk cover spnjg masa. mcm pelik je roomate u x segan duk garu depan org
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2017 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
izzarishaiqal replied at 28-1-2017 07:35 AM
ok le tu sebulan sekali.mertua aku siap nak reunion sebulan 2x.tp aku boolayan kan aje

cmne u boolayan kan tu. xkena pulau ke lps tu.ai klu boolayan nnt tggu la time raya blk kmpg kena pulau
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2017 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
sebu replied at 28-1-2017 09:11 AM
Sebenarnya x de sapa perfect pun . Yg penting kita yakin dengan diri sendiri.
Hari tu ada sorang p ...

ank dh bederet uolss. dh 4 ank semua kulit putih gebu ikut apak dia,,, syukur ank x ikut genetik ai. tu la untung kawin dgn laki kulit cntik.ank pun xde dpt genetik kulit hodoh klu ai kwin dgn laki yg style kulit kering jgk.
tu yg MIL jaki je sbb takut rosakkan keturunan dia kot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2017 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
siputsedut replied at 28-1-2017 05:54 AM
Tak..maksud i family mertua..means dorang xtau lg la kan? I think ada dua option..bergantung ngn h ...

derang xtau lg. ai kan pndai cover.
kuss smgat la klu ai nk citer kt MIL. monster in law oke
MIL yg pndai bmuka2. tobat la ai nk citer kt dia. klu nk tau pasal MIL ai pm ye sbb ai takut nk citer kt sini. takut ipar2 biras2 terbaca derang blh detect sape ai.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
lemonjuss replied at 28-1-2017 11:06 AM
ank dh bederet uolss. dh 4 ank semua kulit putih gebu ikut apak dia,,, syukur ank x ikut genetik a ...

Laaa. .syukur alhamdulillah dah 4 pun anak. Pelik mertua kamu ni X abis2 ungkit pasal kulit kamu. Tapi mmg suami kamu terbaikla. Dari cerita kaku mmg mertua kamu agak teruk sikapnye yg menegur kamu walau dah bertahun2 dah jadi menantunya mcm X paha masalah kulit yg kamu alami.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
lemonjuss replied at 28-1-2017 11:06 AM
ank dh bederet uolss. dh 4 ank semua kulit putih gebu ikut apak dia,,, syukur ank x ikut genetik a ...

Eh lemon aku dah lama pm kamu. Apa nama kolagen tu. Bgtaula thru pm
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
lemonjuss replied at 28-1-2017 11:02 AM
cmne u boolayan kan tu. xkena pulau ke lps tu.ai klu boolayan nnt tggu la time raya blk kmpg kena  ...

yelah xkan nk ikut ckp mertua.kita pun ada

family sendiri kan.nak spend weekend dgn

suami n anak2 je.kita pun penat kerje nak

jgk manja2kan diri berehat bila cuti.


biasanye 2 or 3bln skali baru aku join tp aku

kerap call mertua tanya khbar dia.biasa la ipar

duai ada yg ok ada yg over.kena pulau xde

plak.biasa la tu ckp2 belakang xpuas hati.ignore

kan aje kita memang xbole puaskan hati semua

orang tp jgn sampai kita sakitkan hati kita

sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
lemonjuss replied at 28-1-2017 11:00 AM
betul. gatal bila tlampau kering akn garu pastu kuping2 yg kering tu akn jatuh ats lantai.
dulu z ...

Eh xde.. kat luar jarang nmpk dia garu2.. dlm umh je yg nmpak.. amybe x tahan gatal kot.. ye la kat kampus kena cover, kat umah garu je lah...lagipun kitorg sewa umh bertiga je. Sorg 1 bilik. Tp kan, even sebelum serumah mmg dah tau dah kulit dia cmtu sbb boleh nampak
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
TT, aku dulu kulit kering sampai berkeruping cam tt alami tu. Mcm2 aku telan dan pakai. Sampai satu hari sorang doktor ni rekomen kat aku mandian ni. Memang mujarab sbb terus kulit aku jadi baik, lembab dan mulus xde dah kering2 sampai keluar kuping2 bagai tu. Ko cari yg pack offer camni. Ko guna dan amalkan mandian tu utk seluruh badan termasuk muka dan ko guna losyen tu lepas tu. Gudluck.
E93380CA-C9C2-4567-A2ED-71C895E51AD8-344-0000004BE903D19C_tmp.png
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
lemonjuss replied at 27-1-2017 09:48 PM
ai mkn kolagen jenama tempatan je yg menjadi. mkn international punya kulit duk mcm tu jgk.   
...

Dah buat patch test?Skin biopsy?
Sebab I baca you kata your skin is super dry kan bahagian kaki and tangan.
I pun sama, my skin is very dry especially my upper limbs and torso sampai satu tahap I punya bahagian anggota badan tu macam kena simbah asid.
At first, doc suspect psoriasis sebab doc waktu tu pun tak pasti I sakit kulit apa nak kata eczema bukan, bila buat fungal test bukan. Jadi ada lah doc tu kata kat I mungkin I ni psoriasis so depa amik darah I sebab nk pastikan betul ke tak.
Alhamdulillah tak tapi after that they still ran a few test on me.
Biopsy, patch test etc.
So end up rupa- rupanya I ada allergy towards some of the preservatives yang terkandunh dalam shower gel, detergent dishwasher etc(mostly)
Sebab tu lah. And macam you, my skin is super dry and sometimes I have blisters around my fingers and palm sebab yelah bila your skin is very dry kan dia akan jadi gatal.
Now alhamdulillah its getting better or so my doc said cuma tulah I kena pastikan kulit I tak kering dan elakkan bahan- bahan  yang ada Tu.
Anyway, TT I faham perasan you especially bila you tgk orang sekeliling kulit tangan kaki mulus ja tapi bila tgk diri sendiri hrmmmm.
Tapi you should not let that overcomes you sebab nanti lagilah you stress, and you know stress triggers a lot of things.
Apapun, try to be comfortable in your own skin(I know it aint easy, trust me) tapi kalau bukan you, siapa lagi?
Anyway, good luck to you and sambil tu I suggest pergi Hospital Gomen pergi bahagian dermatology.Sebab I pernah private tapi depa pun tak tau apa masalah I. Try pergi govt hospital, mana tau in shaa Allah depa tau masalah sebenar you.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
lemonjuss replied at 27-1-2017 02:54 PM
pakar dermatology

Bgtaulah scientific name penyakit kulit tt ni?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083580s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list