Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
17875
View
425
Reply

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 23-1-2017 05:36 PM | Show all posts
hanni_ruzz replied at 23-1-2017 01:22 PM
Saya pun dh pernah pergi trip ni Boleh katakan everyday kena kemas luggage..
sebab everyday berg ...

Mengimbau kenangan sungguh...best buah salak dan pisang kaki kan...

Sri Lanka-

Colombo gi cari jewellery mine dier...kedai trinkets..
Kandy n Nuwara Eliya- sejuk cam Cameron...gi kilang teh dia...memang menarik...pemandangan cantik betul...

Pulau ni makanannya banyak guna kelapa...macam India tetapi versi bersih...
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 05:46 PM | Show all posts
seribulan replied at 23-1-2017 05:36 PM
Mengimbau kenangan sungguh...best buah salak dan pisang kaki kan...

Sri Lanka-

dua buah tu memang antara my feveret..
pisang kaki sempat tapau bawak balik
buah salak tak la.. makan sana jer

tapi.. kt sini pun boleh makan buah tu
tp feel makan kt luar, buah yg sama
tetap lain...

Sri Lanka, Colombia belum pernah sampaii..
one fine day.. Insya Allah.. kalau ada rejeki

tp nk lepas Europe ngan negara Balkan dulu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2017 06:16 AM | Show all posts
Ho Chi Minh...ni overrated dah...ramai yg gi...ramai boleh stori mori...

Butik Hong Ahn- murah jubah n baju kurung...Kak Mah pon borong sini...jubah velvet dpt rm80 gitu...

Cu Chi tunnel- saya memang pergi Saigon ni sebab sejarahnya...ant people mmg mengagumkan..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 09:48 AM | Show all posts
Edited by miss.emy at 24-1-2017 09:49 AM

i would like to share my experience travelling to London back in 2008 with my  kids (an infant and a toddler), husband and my sister. 5 of us. it was an unforgettable memory (read experience).

i cant remember exactly the journey, hence im copy-pasting my blog entry here.

" At last, pada 26.10.2008 hinggalah 2.11.2008 yg lepas, kitorang  telah terbang terbang ke London menaiki Qartar Airways. Perjalanan dari KL ke London mengambil masa 14 jam, transit di Doha selama 2 jam.Sangat la letihnya di dalam kapal terbang bersama-sama dengan 2 orang budak kecik yang ala-ala ganasadoi!!!

Anyway, trip kali nih sangatla seronok! (maklumla tak pernah ke london), so memangla sangatla jakon . Kitorang sewa satu apartment untuk satu minggu (2 bilik n dapur) kat The Water Gardens - Burwood Place,Edgwar Road. (thank you xx for arranging such nice place, walaupun agak mahal, tapi kitorang sangat selesa!). Kat sana, kitorang ader driver berbayar - Mr Khalid Jamil (driver dari Pakistan)yang biler kitorang call je kata nak jalan, dier pun datang dengan Estimanya. Bukan setakat bawak jalan, siap jadik ala ala tourist guide lagik. Thank you Khalid!Dalam pada tuh jugak, masuk je hari ketiga, semua orang dah mula demam n sakit mata. Anak-anak dah mula cirit birit dan muntah2. kesiannya anak anak aku tuh!. ok. start ngan hari pertama.

Hari pertama-Monday 28/10/2008

Melawat Hyde Park - tempat orang orang selalu buat ceramah. Perasaan sangat tenang sebab Khalid bawak kitorang kat tepi sungai bergambar ngan burung burung dan itik yg jinak.

Melawat St James Square - Dapat tengok Horse Guard Parade , diorang tukar shift pukul 11 pagi! Best! kitorang sampai betul betul masa guard guard tuh tengah berarak masuk nak tukar shift!

Melawat Buckingham Palace - Queen Elizabeth tinggal kat sini. Atas bumbung palace nih, ader bendera. Kalau Bendera Britain yang dinaikkan, queen ader kat dalam istana. Kalau tak, Queen dah pergi jalan jalan kat tempat lain.

Melawat Big Ben - menara jam besar kat london nih. Betul betul berhadapan dengan Westminster Underground Station!

Lunch hari nih dekat Restoran Georgetown - lebih kurang 200m dari London Bridge. Masakan Malaysia!

Dinner di Restoran Melayu (Prince Whales Restaurant)-Owner dier namenye Kak Yan.Makan sedap tapi agak lambat sikit.hehehehe

Hari Ke dua- 29/10/2008

Melawat Royal Albert Hall - I luv entertainment and music!(tiber tiber raser semangat nak sambung belajar piano)!!!

Melawat Madam Tussauds - terlampau panjang queue di sini. kebetulan orang orang kat sana sedang bercuti sekolah.banyakle tourists yang datang. so, hanya bergambar di luar.next timela masuk pulak! (next time?)

London Bridge - Bergambar di atas London Bridge dan dari sini jugak bergambar berlatar belakangkan Tower Bridge yang popular tuh! Lepas tuh, kitorang dibawak oleh Khalid lalu atas Tower Bridge (yeah!) dan dapatla kitorang tengok Tower of London dari sini. best!

Hard Rock Cafe - Ingat nak makan kat cni, tapi takperla!Just pergi kedai dier dan membeli barang barang souvenior. shirts dan cawan cawan!

Lunch di Malaysian Hall yang agak dekat dengan Notting Hill Gate.

Dinner - xx pergi beli Nasi Briyani kat Fatoush Express.Sedap giler dari yg ader kat KL nih.

Hari Ke Tiga - 30/10/2008

Greenwich - Melawat Royal Observatory Hall di Greenwich. Yeeha!!!Dapat pijak line GMT 00:00. Perjalanan yang mengambil masa 15 minit dari london, jadik sejam sebab si Khalid dah tersesat sampai ke O2. Khalid!Khalid!Anyway, line GMT terletak dalam Greenwich Park!Dari atas puncak bukit observatory hall nih, kiter boleh nampak Sungai Thames yang cantik!!!

Khalid memandu di depan Trafalgar Square - diorang tengah menyiapkan tempat untuk World Games.

Melawat Harrods-tempat shopping yang terkenal di London. Kitorang membeli souvenior Harrods .beg hijau harrods+beg beg harrods yang lain.

Oleh kerana Zara betul betul depan harrods, singgah kejap kat zara beli seluar panjang n baju sejuk budak budak nih. my sister tuh pulak pergi borong baju baju Zara kids. Maklumla badan saiz kecik, untung dapat beli baju bersaiz kanak kanak yang sangat cantik!

Lunch hari nih sekali lagi kat Malaysian Hall dan beli siap siap untuk makan malam sekali.

Hari ke Empat - 31/10/2008

Hari nih kemuncak segala penyakit. Mak Pak semua pakat demam. Anak2 cirit birit n muntah muntah dan tak de selera makan. So, dalam pukul 1 tengah hari barula keluar dan itu pun hanya berjalan-jalan di Oxford Street untuk beli barang barang souvenior kat Crest of London.

Lunch di Melur Restaurant yang terletak kat Edgwar Road (5 minit perjalanan dari apartment kitorang)


Dinner tak makan sebab tak lalu nak bangun. Semua sakit!!!!


Hari ke Lima-01/11/2008

Semangat berkobar-kobar nak keluar sebab dah LEMAS duduk dalam apartment.oksigen!oksigen!

Bicester Village - Tempat di mana semua brand yg branded boleh dapat dengan harga yang murah!tag heuer/timberland/ralph lauren/tods/dan banyak lagi yang dah tak ingat. Perjalanan dari london ke sini mengambil masa lebih kurang sejam melalui highway!kitorang borong boot timberland untuk budak budak nih.

Lunch di Hotel Holiday Villa yang terletak belakang block Malaysian Hall. Orang Malaysia punyer kan!so, order nasik campur ngan lauk lauk ala carte!terlupa kejap ader kat london!

Melawat London Eye - memang takder niat nak naik pun, cuma nak bergambar. kebetulan sampai kat sana hari pun dah gelap, so pemandangan sangat cantik!dari sini pun boleh nampak Big Ben yang di perkayakan dengan lampu neon yang menyerlahkan lagi kecantikan bangunan tuh. Did I mention about the weather yang sangat sejuk!!!

Yang bestnyer, hari nih kitorang takder driver si Khalid tuh, kitorang sendri yang drive. So, dari Holiday Villa nak ke London Eye, sepatutnye paling lama pun 15 min je, dah jadik 1 jam. Tengok tengok kitorang dah terlepas masuk kat Chelsea!Chelsea!Chelsea! (nyanyi la lagu bola tuhkan!)hehehehe.anyway Chelsea memang sebelah London je.Aper aper pun, I have been to Chelsea!yeeee!

Dinner kat Satay House, Paddington (belakang apartment kitorang je)

Hari ke Enam - 02/11/2008

Dah!!Habisdah. pagi pagi lagi pukul 8.30, kitorang dah bergerak ke Heathrow Airport untuk pulang ke KL melalui Doha.!


ok.adios!! "


i harap sedikit sebanyak dapat memberi input untuk forumers yang nak ke London lepas nih. that was our first family trip - a free and easy trip. but since then, i prefer travelling with agency. tak payah nak pikir or plan sampai pening.   just choose any travel agency yang ada, yang bersesuaian dengan budget...and for this i prefer muslim travel agency. senang nak makan!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2017 10:23 AM | Show all posts
Edited by seribulan at 24-1-2017 09:31 AM
miss.emy replied at 24-1-2017 08:48 AM
i would like to share my experience travelling to London back in 2008 with my  kids (an infant and a ...

best2x..nak tompang sama pengalaman UK ada dok Eltham...Ealing...Birm...gi Manchester...

Dapat naik business class sebab tempat duduk dah ada orang ambil...heran boleh berlaku...stewardess mai kata u r unlucky...we have business class only..wah......syok 14 jam tidur lena seat turn bed...dgn 2 special meals...siap bawak balik toilettries and bantal kecik bucuk dah jadinya n selimut hijau jalur2 dia...stewardess siap tolong packed tuh...

Melawat Hyde Park - tempat ni gi gak...cantik kan...Melawat St James Square - masa tu Victoria punya Diamond Jubilee....

Melawat Buckingham Palace - ada konsert...best golek2 atas padang...ramai tol orang...sambut Jubilee...

Melawat Big Ben - Ben nama locengnya sebenarnya...

Melawat Madam Tussauds - best...paling suka bergambar dgn 2 hero filem Twillight...fefeeling jadi heroinnya konon

London Bridge - Bergambar di atas London Bridge dan dari sini jugak bergambar berlatar belakangkan Tower Bridge gak...gi bawah ikut London Experience tu...hantu gatai cuba pegang2...ngerii...

Lunch di Malaysian Hall gak...satu MPV yg gi ni...ok la nasi lemaknya...

Trafalgar Square - tak ada merpati dah

Melawat Harrods-tempat shopping yang terkenal di London. Kitorang gi tengok movie dari situ..tengok scifi..lupa tajuk...ada scenery kat scotland highland...Alien kot...

Zara-  singgah gak kat zara...

Bicester Village - Derang gi gak ni, kami gi Oxford...cantiknya..suka tengok pokok2 jalar dindingnya...

London Eye - naik ni...45 minit dalamnya...best betul tengok London from above...naik river cruise 2 kali...bas double decker tu...

Stadium- Stamford Bridge and Old Trafford...the young and the old guidenya pun...sebelah stadium Chelsea tu ada kedai Muslim, makan ayam goreng...Stamford naik tube jer...Manchester tu bas...2 jam..huhu...gi dgn sedihnya...tertinggal tablet kat rumah housestay...rugi kat Old Trafford terpaksa tumpang orang utk berfoto..

Virgin train- best naik dari London ke Glasgow...merah menyala

Boleh dapatkan voucher and tickets book kat kaunter tour London...senang...dpt freebies n discount...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 12:28 PM | Show all posts
Edited by cik_sssara at 24-1-2017 02:47 PM

I pulak pilih tempat travel ikut mood, rajin ke malas. Tapi berdasarkan;
1. Kawan/relative/mutual punya experience, so boleh korek macam2 tips the dos and don'ts
2. Bukan tempat tumpuan untuk shopping & tourist attraction (tak suka crowds)

Latest was tahun lepas pergi UK. My friend from US sampai besoknya, so I jalan2 kat london dulu tangkap pokemon malam patah balik tidur airport je tunggu dia. Then besok dapat kereta pergi beli groceries semua terus drive ke Cornwall, dalam 6-7 jam gitu kot (patutnya 4 jam dah boleh sampai) tapi sebab kitorang enjoy the journey, dok melalak lah apa dalam kereta, tambah lagi tempat tu very countryside, enjoy the view.

I stay dalam dorm (female only) masak sendiri, bekas apa semua sendiri. Murah je harga dorm, tapi sebab book lambat kira lain hargalah. Pagi2 keluar jogging best gila, cantik, fresh air. Entire 5 days jalan2 pusing. The beaches are breathtakingly beautiful, mountain, lake, castle, then pergi muzium, library, zoo, garden. Purposely pilih yang tak ramai orang, sampai je satu2 tempat tu tengok dulu ramai tak orang, baru masuk. Tapi semua tak ramai orang. And surprisingly kat sana ada macam2 muzium, muzium perang, art, witch, muzium mini macam satu rumah lama dekat satu fishing village tu, dia exposed barang2 personal yang unik.

Next when almost semua tempat dah jelajah, so kitorang decide pinjam basikal jalan2 je cuci mata tengok countryside, rumah semua bapak besar cantik2. Masa beli groceries satu kedai ni borak punya borak dengan uncle tu tetiba dia ajak keliling tasik naik yacht dia. So apa lagi, enjoylah. Besok tu siap bawak pergi mancing, dapat snapper boleh tahan besar. Balik masak, buat bekal picnic. So fun.

Very unexpected experience. I memang fancy tempat2 yang remote macam ni sebab I rasa lagi dekat, boleh spend masa lama sikit tak serabut kepala. Sebenarnya banyak tempat2 best dalam dunia ni yang tak masuk majalah/internet. Explore sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 01:01 PM | Show all posts
seribulan replied at 24-1-2017 10:23 AM
best2x..nak tompang sama pengalaman UK  ada dok Eltham...Ealing...Birm...gi Manc ...

oh wooooww!  lucky u dapat duk business class! what can be more comfy than travelling in business class kan

That was a beautiful journey of yours!
London memang amazing! i rasa senang citer Europe is amazing!

owh by the way nak tanya di sini untuk semua jugak:
1. Antara Korea dan Japan, mana yang lebih and yang paling best nak pergi? (family trip). (i've read you guys telling stories about korea, but japan?)
2. i dah compare price and itinerary dengan beberapa travel agencies, ada perbezaan harga yang sedikit saja between korea and japan. soklannya, travel agency mana yang betul2 best for these 2?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2017 01:07 PM | Show all posts
miss.emy replied at 24-1-2017 12:01 PM
oh wooooww!  lucky u dapat duk business class! what can be more comfy than travelling in business  ...

Korea dengan YHA travel amat selesa...recommended
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 08:37 PM
Check Kelana Convoy. Rosyam Noor pun ikut konvoi bajet ni.

Bln 12 you book flight ticket to Lon ...

Bestnya...suka nk travel tp yg jauh2 belum ada rezeki lg. Kena bg tips menabung jugak kot hahaha...! In sha Allah 1 day. Switzerland, NZ, Guilin, Tasmanian island...suka tempat scenery cantik2...
Follow juga ig rarecation - saiful nang. Mcm best!!  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2017 03:20 PM | Show all posts
AngelaBennett replied at 24-1-2017 01:01 PM
Bestnya...suka nk travel tp yg jauh2 belum ada rezeki lg. Kena bg tips menabung jugak kot hahaha.. ...

For Kelana Convoy...flight tu guna kad kredit...so mula2 kumpul duit flight for December booking...

For ground payment...RM3000++ usually...after December kena mula menabung...pay by March...

For pocket money...usually by June @ September tu...any extra money ...start changing money to Pound Sterling @ Euro
from April and so on...check the best rates...make sure got enuff Euros...ada yg dalam group tu siap jual various things at
work...online...to bring the whole family...tips menambah belanja...nak beli LV ke...sana murah lebih krg RM3000 lagi banding sini...

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 03:23 PM | Show all posts
seribulan replied at 24-1-2017 01:07 PM
Korea dengan YHA travel amat selesa...recommended

ok noted! thank you
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2017 03:29 PM | Show all posts

ask for Zizan, the guy for your guide...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 03:52 PM | Show all posts
makin meriah thread ni.

hopefully makin ramai yang boleh share experience masing2.

kena save link ni as favourite. nanti nak g mana2 senang nak refer or PM org2 kat sini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 10:11 AM
Setakat ini travel agency yang boleh pakai...selain yang dah establish...

Umrah- Juara Travel

Umrah - Juara Travel...mak iols g umrah ngan agensi ni la...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2017 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by seribulan at 24-1-2017 08:53 PM
bdhia replied at 24-1-2017 06:41 PM
Umrah - Juara Travel...mak iols g umrah ngan agensi ni la...


Insiden menarik dgn Juara...naik Etihad...diorg tersilap tarikh kami balik...rombongan dpt bermalam di hotel Jeddah semalam...ditanggung...makan juga ditanggung...night market blkg hotel dah macam dalam Hikayat seribu satu malam...seblm tu pergi Masjid Terapungnya...delima yg besar n manis rm10 dpt 3 biji..

Scotland-cantiknya...

Glasgow- hari2 mkn KFC sebab halal sambil jln2 shopping...dkt je dgn apartment sewa...rasa cam Jln Bukit Bintang @ Pavillion...atau shopping kat jalan area Brisbane...
Highlands- cantiknya...Subhanallah...guide siap pakai kilt lagi...kat train station Glasgow pun ada sorang lelaki pakai kilt...dah la duduk berdepan...ngeri kot kena flash kedai henbeg @ stesyen tu got nice leather handbag...bought 2 royal hlue sempena Jubilee..elok thn hingga srkrg...just rm100 each...

Loch Ness- ala Tasik Kenyir...elemen gerun gak sama...kot2 monster dia muncul...

U Glasgow- rasa cam dalam filem Harry Potter...dah la gi time the witching hour @ midnite...bbrrrrrr...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2017 09:03 AM | Show all posts
miss.emy replied at 24-1-2017 01:01 PM
oh wooooww!  lucky u dapat duk business class! what can be more comfy than travelling in business  ...

dua dua Korea or Japan ok..
tapi Japan lebih muslim friendly

nanti saya citer ke Jepun.. nk kena recall balik
sebab masa ke sana kondisi tak sihat so berterabur dan tak berapa nak fokus

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2017 01:59 PM | Show all posts
hanni_ruzz replied at 25-1-2017 09:03 AM
dua dua Korea or Japan ok..
tapi Japan lebih muslim friendly

haaa ok.ok. dalam impian tahun nih, insyaAllah nak melawat salah satu dari these 2 countries. i will be waiting...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2017 02:58 PM | Show all posts
miss.emy replied at 25-1-2017 12:59 PM
haaa ok.ok. dalam impian tahun nih, insyaAllah nak melawat salah satu dari these 2 countries. i wi ...

Lupa plak Korea ada pergi Itaewon...tempat Muslimnya...senang cari makanan halal...

Sama la Itali ada Termini tempat muslimnya...piza sini sedapppp...kedai jual but paras lutut murah...rm50 je...borong 2- black and brown...boleh sampai by underground train ni...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2017 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 24-1-2017 03:29 PM
ask for Zizan, the guy for your guide...

Kalau japan ada suggestion tak?
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2017 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
hanni_ruzz replied at 25-1-2017 09:03 AM
dua dua Korea or Japan ok..
tapi Japan lebih muslim friendly


Plis plis share. Nnt tag i. Nak pegi jepun this year. Maybe bln 3 ni. Tgh survey lagi. Ada travel agency yg best? Atau redah sendiri?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.141337s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list