Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
17604
View
422
Reply

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 22-1-2017 03:02 PM | Show all posts
Medan-Brastagi-Danau Toba-Parapat-Samosir

Samosir- pun ada jualan barangan kulit
Parapat- sejarah batak karo
Danau Toba- duduk hotel house boat
Brastagi- macam Cameron Highland- buah2an n baju murah2
Medan- Istana Maimun berkait dgn kerabat Perak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 03:38 PM | Show all posts
bianglala replied at 21-1-2017 08:55 AM
@anniez08 @dilaOHdila boleh share tips travel kat sini.

Thanks Bia
Interesting

Comments

you're welcome, dila.  Post time 22-1-2017 07:59 PM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2017 04:04 PM | Show all posts
Kepulauan Riau- wajib beli gonggongnya dan minta tukang masak tolong sediakan...sedap weh...hari tu chefnya ganteng amat kulit saya simpan dan balik buat trinket dengan tulis dan lukis art atasnya...gi Pulau Penyengat lawat kesan sejarah gurindam 12 nya...makan tepi laut dekat jeti sambil tunggu bot...enak banget seafoodnya..related Kerabat Selangor..siap jumpa pupu papat diorg sini...ada iras2 nya...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 04:23 PM | Show all posts
Edited by dilaOHdila at 22-1-2017 04:27 PM

Just nak sharing trip ke Aceh last dec 16
Dapat melawat ke tempat terjadinya Tsunami
Selepas Tsunami Aceh telah banyak berubah
Dari segi pembangunan khususnya.
Apa yang menarik kat Aceh ni disepanjang jalan pandangan Masjid ada dimana mana
3 hari hanya berada di sekitar Aceh saja. Hari terakhir keluar sikit dari banda Aceh menuju ke Pantai Lampuuk. Sangat cantik beb!


Lampuuk Beach





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2017 04:25 PM | Show all posts
dilaOHdila replied at 22-1-2017 03:23 PM
Just nak sharing trip ke Aceh last dec 16
Dapat melawat ke tempat terjadinya Tsunami
Selepas Tsuna ...

Acheh murah beli @ buat pantsuit, dalam rm80 sepasang...saiz dari sekecil2 hingga 5 xl...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 04:34 PM | Show all posts
seribulan replied at 22-1-2017 04:25 PM
Acheh murah beli @ buat pantsuit, dalam rm80 sepasang...saiz dari sekecil2 hingga 5 xl...

tul tu bulan...
baju baju sana sangat murah tapi size slim slim cun cun belaka
trip ke Aceh kita org hanya shopping kat Mall baju tu aje
sapa yang suka gaun ala jubah mmg berbaloi lah shopping sana
30 hinggit dah cantik mbangget. Kain pun quality

Lau gi Aceh jangan lupa beli kuih macam ni
lau negara kita di panggil bepang
Kat sana dia orang panggil LONTONG PARIS Aceh Hokkay
ala bepang pun rasanya cuma fesyen sana dalam ada biskut
Jangan tak beli, tak rugi. Serius sedap. Nak tahu kualiti camaner.
Lau kalor terang tu detmin produk baru lah tu. Lau agak agak malap pi cari yg terang sikit




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2017 04:37 PM | Show all posts
dilaOHdila replied at 22-1-2017 03:34 PM
tul tu bulan...
baju baju sana sangat murah tapi size slim slim cun cun belaka
trip ke Aceh ...

Makan jagung bakar dan air kelapa tepi pesisiran pantai
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 04:49 PM | Show all posts
dah 12 tahun Tragedi tsunami kat Aceh ni
Selama ni dok dengar kapal atas rumah Aceh
Tak dapat nak bayang bila tengok foto org yang gi sana
Bila dah gi sendiri baru tahu tentang penghayatan
Sejarah Tsunami Aceh di perkampungan Gampung Lampulo Monumen yang wajib dikunjungi




Jalan kaki 5 minit je dari Signboard atas tu.






kakitangan yang bertugas akan memberi penerangan tentang sejarah kapal ini.  
Sebagai kenangan anda boleh membeli Cert sebagai tanda ingatan di Monumen ini dengan harga 5 hinggit sahaja.


Makcik ni salah seorang mangsa tragedi kapal sangkut di rumah makcik Badariah ini


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 04:58 PM | Show all posts
seribulan replied at 22-1-2017 04:37 PM
Makan jagung bakar dan air kelapa tepi pesisiran pantai

ya lah bulan tu kat pantai Uklele
Pas tu datang pulak owang muda main gitar ala rockers
(sambil membawa beg kecil lalu derma aja lah)


Pantainya udah di tambak ya Bulan.....







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeayy interesting topic! I love to travel too
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 07:34 PM | Show all posts
JeMapelleNicole replied at 22-1-2017 06:09 PM
Yeayy interesting topic! I love to travel too

welcome to de board NIC

I teringin nak pergi aprika
teringin nak duk kat Hutan yang ada binatang lion ke gajah ke
teringin sangat nak shot ala NationalGeografic tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2017 07:56 PM | Show all posts
bellasophia replied at 20-1-2017 07:32 PM
I pernah travel dgn infant (3 months old then) to Paris and London. Let me gather my thoughts and wi ...

right here waiting.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2017 08:09 PM | Show all posts
anniez08 replied at 21-1-2017 08:38 PM
nanti ada masa saya share pengalaman ke balkan, india, dan shanghai..

India- december -4 darjah celcius

Mula2 Delhi- sejuknya angin...eye opener org sana compare India di sini...ckp Hindi...so faham gak la sbb dah kerap tonton hindi movies...berdebu...rasanya buildings saya suka sini tapi kurang bersih n haigenik...satu coaster turun gi mustard field fefeeling Dilwale La Dunia Le Jayenge

Agra- Taj Mahal expect more than a white mausoleum, cam menara Pisa...but the romantism is there...mujur x sempat bina satu lagi sebab Shah Jehan dah kena penjara. Tapak je yg ada seberang Taj Mahal... Saya suka ayahnya punya palace...

Jhaipur- naik gajah ke Red Fort paksa rela ni...trauma anything unstable...tapi cantik fortnya..
Memang imbau hindi movie location gi India ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2017 08:20 PM | Show all posts
Pergi time nak Krismas...so rasa gak sambutan sana...India sgt ketat safety procedure...masuk panggung pon kena lalu scan n no water...application semua kena serah kat pintu...best tgk movie walau tiada subs...pilih yg comedy..ok je...

Naik toy train ke Simla...atas ni...boleh nampak banjaran Himalaya...feeling Jab We Met...ada plak mamat sorang ni curi gambo..ingat saya tak perasan...pelik tudung org Msia kot...Simla macam Genting, sejuk...bangunan kaler2.. Cantik...saya buat yg tak sepatutnya...beli vadei kat luar tingkap tren masa stop...sedap but mujur tak food poisoning...I love vadei..I need to taste the local one...

Balik Delhi...gi pasar nalam...rakyat India ni pelbagai rupa...derang mix Parsi, Afghan, Mongolia, all the Tan2 countries tu...rasanya ada 10 jenis features...saya pun dicop Indian sana tp Brahmin la sebab putih n  Muslim pakai tudung...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 22-1-2017 07:56 PM
right here waiting.

Sorry atas kelewatan. Baru sempat menulis.

We travelled with other family members (parents, siblings and aunt's family, all 16 of us including the baby). Landed at CDG around 5 am (Paris time) and then checked in to hotel just accross Gard du Nord sbb mmg plan to take the metro as our main transportation there. Alhamdulillah we managed to check in earlier than the actual check in time, maybe sbb bawak baby and there were room available.

1st day in Paris we went to La Valle Village via metro. We took the prepaid card, sbb all 3 days we were there mmg commute naik metro. 2nd day we went to Disneyland Paris. 3rd day we went for city sight seeing also the Rive Siene cruise.

Tips:
1) Paling penting for us - bring a light weight stroller! We made a mistake of not bringing one, ended up buying a stroller there. Sbb ingatkan baby ringan (around 6kg then), so boleh baby wear. We were wrong! Went there in late march so it was still cold. Lps beli stroller senang, tolak je sbb baby tido sedap sbb warm and toasty inside.
2) The amenities/public transport sgt baby/special needs friendly. Jangan risau pasal nak lipat2 stroller turun naik metro/bus. People are understanding, the make way for you
3) Disneyland tix beli in advanced online and print your tix. Senang sampai sana terus scan tix at the enterance
4) We booked private coach for city sight seeing, but it was a bit pricey. So do your research and compare prices (which we did not do so throughly)
5) The best way to discover the city is on foot. Grab a map, and take your time to explore. Kalau penat, singgah for coffee
6) The metro and bus are reliable and on time. So plan your journey and avoid peak hours
7) Avoid beli souvenirs near tourist hotspot or the peddlers at the hotspot. They mark up the price. Jalan2 a bit further and you'll see the same thing being sold 1/3 of the price
8) Halal food are abundance. Blh cari guna halal apps or u can ask around. Sbb in Paris ramai muslim
9) Pick pocket, yes sgt rampant. Alhamdulillah we were ok. But fellow malaysian were not so lucky. Keep your valuables close and would advise not to put all your cash in one place
10) Ramai french people speaks english and they are helpful

Will write about london pulak

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 01:23 AM From the mobile phone | Show all posts
nanazulkifli replied at 20-1-2017 11:18 AM
kalau pergi krabi jgn lupa pergi blue pool..
cantik gila!!
nanti i upload my own personal blue p ...

Ohhhh i love blue pool!! Eventhough kena jalan jauh masuk ke dalam hutan, but the view is really amazing!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 01:26 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 02:38 PM
Switzerland-cantiknya scenery

Gi la Interlaken...dua tasik bertemu...


Huwaaaa..Interlaken always in my travel bucketlist!!   Entah bila nak sampai Swiss ni..adehhh stresa with the cireency right now
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 07:03 AM | Show all posts
cikmuni replied at 23-1-2017 01:23 AM
Ohhhh i love blue pool!! Eventhough kena jalan jauh masuk ke dalam hutan, but the view is really a ...

Kan!!!blue pool ibarat main attraction kat sana..haha
Cantik gila!!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
bellasophia replied at 20-1-2017 08:32 PM
I pernah travel dgn infant (3 months old then) to Paris and London. Let me gather my thoughts and wi ...

Good morning everyone.. very interesting topic!
I can't wait to hear your stories @bellasophia.
Travelling with children especially very young ones need a lot of will power. You need to be flexible with your schedule as they are very unpredictable. Having said that I prefer to travel with young infant (3-6 months) as most of the time they will be sleeping. Travelling with toddlers lagi memerlukan kesabaran tahap tertinggi  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 02:22 PM | Show all posts
seribulan replied at 22-1-2017 03:02 PM
Medan-Brastagi-Danau Toba-Parapat-Samosir

Samosir- pun ada jualan barangan kulit

Saya pun dh pernah pergi trip ni Boleh katakan everyday kena kemas luggage..
sebab everyday bergerak dari satu daerah lain ke darerah yg lain
so hotel pun of coz la bertukar gak..

Dari Bandara Kualanamu terus ke Parapat/Danau Toba
jauhnyaaaa la kan... dalam 4 jama rasanya... macam dr KLIA nak ke Cameron gittew
petang kami jalan2 area sekitar jer... tapi mandi air dia sejukkkk macam kt CH
petang tu kitorang tambang speedboat pusing2 Danau Toba tu

Esoknya naik feri ke Pulau Samosir... sejarah2 Batak kt sini
ada 5 jenis Batak - Batak Mandailing, Batak Karo, Batak Simalungun, Batak Toba, Batak Pak Pak
Lepas tu dorang anggap cicak sebagai simbol 'pahlawan' mereka
kat sini banyak pasal sejarah dan adat kaum2 batak.. ada makam pahlawan mereka jugak

Kt sini ada deretan kedai yang sesuai untuk membeli belah, macam kedai2 kt Beras Terbakar kt Langkawi tu
so bolehlah membeli cenderamata, cenderahati, kain2 batik ke kat sini

Lepas tu bergerak ke Berastagi.. dalam pertengahan jalan
akan singgah di beberapa tempat2 menarik lain (spt : Air Terjun Si Piso-piso, Simarjunjung)

Masa dalam perjalanan ni, kita akan lalu kawasan2 kampung dorang.. sekolah2..
Masa tu, rasa bersyukur sangat dengan Malaysia sbb tgk sekolah2 dorang
pada saya la, macam masih di tahun 70's sedangkan kita sudah di tahun 2013 masa saya pergi tu
Pendek kata, kemudahan sekolah2 dorang macam ketinggalan 30 tahun kebelakang la

Lepas tu nampak anak2 sekolahan balik sekolah, naik van/ pick up.. sampai atas bumbung van dorang ble dok berhimpit beramai-ramai
Tak tau la.. mungkin di Malaysia wujud jugak kot dia pedalaman sana.. tapi saya tak pernah nampak

Kemudian kat Berastagi, biasa la buahan2, macam SM Seribulan cakap kt sini macam Cameron Highland kt Malaysia
Ada hotspring gak kat sini... hangatnyaaa la air... (mandi ngan lulur dengan debu gunung berapi) - kain basahan tu, bau dia melekattt..
berbulan2 nak hilang bau debu gunung berapi tu


pastu patah balik Medan... tempat menarik : Istana Maimoon - boleh pakai baju2 songket ambil gambar atas peterana..
sewanya murah jer.. convert to duit ringgit dalam RM5-RM10 macam tu... ok la kan... bergambar sakan la selama mana selagi nk berposing

dan satu tempat yang mesti pergi di Medan, Pasar Ikan (dorang panggil) sebab asal dulu pasar basahan/market jual ikan
Tapi dah ubah jadi pasar untuk jualan kain/cenderahati/telekong/kain2 sulam/gift etc... kat sini akan ramai peraih jual tshirt/baju/beg/keychain/FM
yg ikut kita kemana sahaja.. mula2 macam rimas.. kita masuk kedai dia ikut masuk...  ada jugak yang menunggu kat luar..
tapi kita layan dorang borak2 jadi macam kawan siap suggest bawak tempat murah2, dan dapat diskaun  (sbb dorang kenal each other)
ada kawan hilang Note 3 (baru beli masa tu) dorang yg heboh cari satu pasar... baik dorang, bagus sangat2

tu jer la seingatan ini..

(panjangnyaaa karangannn)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101431s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list