Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
17802
View
423
Reply

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 20-1-2017 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
I pernah travel dgn infant (3 months old then) to Paris and London. Let me gather my thoughts and will share dgn u all

Comments

Jemput rakan2 borak sini gak :) https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=forumdisplay&fid=104&mobile=2 Belajar bahasa utk melancong  Post time 21-1-2017 08:46 AM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2017 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleG replied at 20-1-2017 06:28 PM
Wah sep sikit!! I memang rasa semua tempat di Italy menarik! Cuma rasa mcm mana nak cover semua tp ...

Check Kelana Convoy. Rosyam Noor pun ikut konvoi bajet ni.

Bln 12 you book flight ticket to London, meeting place grup ni sana kat Hyde Park.
Bln 3 pay Kelana. After that kumpul duit belanja utk either you nak gi  bln 6@9.

Diorg duduk camp site- pilih nak duduk khemah, caravan @ cabin

Trip 2 minggu @ 9 hari rasanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikayumii replied at 20-1-2017 10:14 AM
auchhh thank SM @seribulan. this think really help forummer yang kaki traveller.

btw. im looking ...

Last year i gi krabi for 3d n 2n..

We stay at area ao-nang sebab memang purpose nak gi pulau..si for 3 days tu everyday gi pulau je keje nya..then malam massage.
Very good place nak rehat2 from kerja..tempat makan pun banyak sgt and sedap!!

Comments

Jemput rakan2 borak sini gak :) https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=forumdisplay&fid=104&mobile=2 Belajar bahasa utk melancong  Post time 21-1-2017 08:46 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya thread ni..senang nak refer kalau nak travel gi mana2 nanti..

I'm going to gold coast insyallah..any tips travel ke sana?in august?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2017 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
watiemacyleo replied at 20-1-2017 08:23 PM
Bestnya thread ni..senang nak refer kalau nak travel gi mana2 nanti..

I'm going to gold coast ins ...

Gold Coast- senang dpt halal food. Kopinya best. 7e pun leh buat kopi sendiri.
Wifi ada area surfers paradise. Kalau cc dia Peter Pan tu okay.
Movie world n Sea world best  ada Hard Rock Cafe.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 10:52 PM | Show all posts
Tips ringkas berjalan ke Europe:

Dapatkan kawan sebagai ''Port'' supaya dapat lepas immigration. Di tahu je you dok umah dia semalam dua je sebab u akan travel on wards, so dia tak kisah. (jimat beratus Euro, sebab short accomodation je yang buat travel jadi mahal).

Sebelum datang, cari dulu tiket dalam dates semasa u berjalan tu, esp masa weekdays; flights weekdays murah je, kekadang 10cents je. (check www.ryanair.com). Sewa jugak kete kat mainland Europe.

Bila sampai ke mainland Europe, drive aje. 4 org, minimal baggage. This will keep cost down. 5 6 org je kena 2 keta, dan jika benti kat hostels, mungkin 2-3 rooms needed. Jika visa clear kat Immigrations tu, u boleh ke negara maner pon drive memaner benti memaner, stay memaner.

Tips kete: IKUT UNDANG UNDANG!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 01:21 AM | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 08:37 PM
Check Kelana Convoy. Rosyam Noor pun ikut konvoi bajet ni.

Bln 12 you book flight ticket to Lon ...

Thanks a lot seri

Will definitely check it out
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 09:35 PM
Gold Coast- senang dpt halal food. Kopinya best. 7e pun leh buat kopi sendiri.
Wifi ada area surf ...

Thanks for ur info..
Definitely need to remember this
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 08:52 AM | Show all posts

Florence saya tak nafikan memang cantik.. Ponte Vecchio... mesti pergi. tempat atas bukit yang boleh nampak seluruh Florence tu (tak ingat apa nama), tak sempat saya pergi.

seribulan pergi tak?

kalau ada banyak masa bolehlah ke Seina juga, bandar kecil saja tapi banyak bangunan lama.

seingat saya, naik bas awam di Itali kena beli tiket dulu, bukan naik bas then bayar kat dalam tu..

(betulkan kalau saya salah)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 08:55 AM | Show all posts
@anniez08 @dilaOHdila boleh share tips travel kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 09:03 AM | Show all posts
baru teringat lagi satu tempat ni. untuk yang minat nak pergi tempat yang banyak padlock.

Cologne, Jerman.

saya dulu terlepas pergi sini walaupun dah sampai depan cathedral tu sebab tak tau ada tempat ni. rugi jugaklah rasa. padahal kat belakang je.



(gambar google)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 09:40 AM | Show all posts
nanazulkifli replied at 20-1-2017 02:48 PM
betul!!tp bila smpi sana n tgk cantik gila, hilang semua penat..berbaloi jln kaki
i smpi melecet  ...

betul2, dari parking kete/bas tu... nak ke emerald pool saja kena jalan dalam 1km-1.5km
dari emerald pool pulak kena jalan lagi dekat2 1 km...

so sesapa plan nk ke sana tu, agak2 tengah hari, sila la sediakan payung dibawah terik panas mentari
xpun sediakan la la shawl atau topi buat keamanan diri sendiri

tp bila dah sampai tu, air dia yang membiru tu... perghhhhh
tp nampak macam tasik tinggal kann...

tak silap haritu dia closed kejap untuk maintenance...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-1-2017 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
bianglala replied at 21-1-2017 07:52 AM
Florence saya tak nafikan memang cantik.. Ponte Vecchio... mesti pergi. tempat atas bukit yang bol ...

Tak gi lagi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-1-2017 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by seribulan at 21-1-2017 09:02 AM
bianglala replied at 21-1-2017 08:03 AM
baru teringat lagi satu tempat ni. untuk yang minat nak pergi tempat yang banyak padlock.

Cologn ...


Jerman sy naik Sleeping Beauty castle dgn kereta kuda, fefeeling princess jap

Yg ni
the late-19th century Neuschwanstein Castle in Bavaria, Germany.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 10:00 AM | Show all posts
seronok baca pengalaman uols ke Europe..
tak berkesempatan lagi lagi....

Insya Allah one fine day....

btw, selain Europe... saya sangat2 berkenan nak ke negara Balkan
macam Bosnia tu.... nampak lawaaa giler dalam shoot citer 'Satu Hari' one time ago

ada sesapa penah travel ke Bosnia dan negara2 Balkan takkk kt sini
ble citer dan share tips gakkk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-1-2017 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
hanni_ruzz replied at 21-1-2017 09:00 AM
seronok baca pengalaman uols ke Europe..
tak berkesempatan lagi lagi....


Cousin ada ajak tapi x dpt pi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-1-2017 09:07 PM | Show all posts
satu lagi Pekan Kulit yang bagus adalah di Jogjajakarta.  Kasut kulitnya semurah rm30 sahaja.
Toko makanan bakpia Jogja boleh jadi subenirnya selain shopping di Jln Malioboro.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 09:34 PM | Show all posts
bianglala replied at 21-1-2017 08:55 AM
@anniez08 @dilaOHdila boleh share tips travel kat sini.

tq tag kat sini..

ok.. nanti share tips travel..

Comments

tu ada forumer yang nak tau pasal Bosnia. :D  Post time 21-1-2017 09:36 PM
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 09:38 PM | Show all posts
nanti ada masa saya share pengalaman ke balkan, india, dan shanghai..


owh iye.. tips ye?..

Comments

bila nak share? hehe.  Post time 1-2-2017 11:09 AM
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 10:16 PM | Show all posts
hanni_ruzz replied at 21-1-2017 10:00 AM
seronok baca pengalaman uols ke Europe..
tak berkesempatan lagi lagi....

saya pergi ke negara2 balkan akhir november lepas..
perjalanan memakan msa dlm 17 jam nk ke venice..
letih gila sb dok dlm flite lama..

tp masa tu baru nk winter.. jd sejuk tu ala2 udara aircond..
cantik pemandangan di venice.. dan org2 nya tentulah hensem2 kan?..

bangunan2 pun cantik..
okay.. bila sampai ke venice.. biasa nya tentu la nk naik gondola..
harga satu gondola tu 80 Euro.. jadi kalau rasa mahal.. naik la beberapa org
dan share reramai.. tp dlm tu rasa nya ada 4 tempat duduk je..

tempat kedua dlm negara balkan ke vienna..
kat vienna ni sejuk gila.. sb masa tu suhu da mencecah ke 0 celcius da..
dgn angin yg bertiup.. jd pastikan kalau nk pegi ke negara2 balkan waktu winter
pakaian kena la lengkap.. pakai la longjohn ke.. heatteach ke.. winter coat da semestinya la..
sarung tangan dan mafla perlu.. sb musim sejuk ni.. buat hidung kita kita sejuk..
mafla ni nk tutup hidung je..

ok..sarajevo (Bosnia).. negara kelima yg saya pergi dlm trip ke balkan..
tempat nya sgt cantik.. dan masih asli lagi keindahan nya..
org2 nya pun cantik2.. masa mula2 masuk ke bosnia.. terdapat byk rumah2
yg rosak masih tak di usik setelah peperangan yg melanda negara mereka suatu waktu dulu..
kesan2 rumah yg kena bom dan rosak.. mmg di biarkan mcm tu je.
saya pun tak tahu.. mungkin mereka takde duit ntuk memulihkan nya
atau pun ntuk di lihat oleh ank cucu mereka..
dari bosnia ke herzegovina.. cantik pemendangan herzegovina..
rumah2 di lereng2 bukit.. mcm tgk dlm cerita2 hindi plak pemandangan nya..

ni salah satu pemandangan kat sna..
mostar bridge..



ok..negara yg terakhir dlm negara balkan
saya singgah ke istanbul sblm balik ke Malaysia.
istanbul saya hanya singgah ke blue mosque dan
ke grand bazaar..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086320s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list