Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2247
View
29
Reply

[Pelbagai] ada buku tapi tak tahu nak baca apa

[Copy link]

Author: fly_in_d_sky       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-11-2016 05:54 PM | Show all posts |Read mode
tajuk ni macam pilih baju ler
baju bersepah penuh dalam almari
tapi satu pun tak berkenan dihati
end up ... takde baju nak pakai


so adakah pembaca buku tegar mengalami masalah sebegini?
kalau dah buntu ... so buat apa?
main oh som one two three ka
tulis semua title buku then random pick dalam balang
apa yang dipilih tu lah dia takde nak tukar-tukar


ke biarkan jer? rehatkan minda .. yer la penat generate filem dalam kepala tu
paling hebat kalau baca genre crime or fantasy
kalau fiction takde hal kot ...



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 06:07 PM | Show all posts
ada buku, bermacam genre tapi semuanya baca sekerat jalan
yang habis baca, genre seram thriller, misteri
the rest...ambik dari rak, belek2...letak semula..sambil

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2016 07:16 PM | Show all posts
Ipo replied at 20-11-2016 06:07 PM
ada buku, bermacam genre tapi semuanya baca sekerat jalan
yang habis baca, genre seram thriller, mi ...

kan kan ...
fly pula dah buka ebook apps ...
then pick 1 book and baca dalam 2-3 pages
then rasa ... takde chemistry
macam tak boleh imagine bila baca


cuma tengah fikir patut ke baca buku melayu?
ada genre seram .. jangan biar dia masuk 1 and 2
hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Bertingkat buku dlm rak..mula2 telek2 la..konon nak baca buku yg belum baca..sbb slalu beli buku byk2 skali gus..

Baca 2,3 muka. Kalau buku baru menarik, baca sampai abis. tp kalau x berkenan di hati, last2 pilih buku lama yg da 3,4 kali baca jgk.

Sama la mcm kita pakai baju kan..mst ada baju yg sampai nak reput pun stil pakai lg.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
I hv that feeling.skrg tgh sakit hati dgn cecilia ahern.makin merepek2. Tp ttp nk bc wpun ade buku lain kt rak yg blm diusik.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
fly_in_d_sky replied at 20-11-2016 06:16 PM
kan kan ...
fly pula dah buka ebook apps ...
then pick 1 book and baca dalam 2-3 pages

Oh kalau ebook apps, memang tak boleh..lama2 berpinar kalau lama tengok skrin

Eh, bacalah buku melayu juga, tambah yg genre seram tu.
Then review kat sini..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2016 08:56 PM | Show all posts
Ipo replied at 20-11-2016 08:52 PM
Oh kalau ebook apps, memang tak boleh..lama2 berpinar kalau lama tengok skrin

Eh, bacalah buku  ...

hahaha nanti nanti
buku melayu genre seram kena ikut turn dulu
lama tak baca
asyik layan ebook english
ebook english tak pernah habis
ada jer boleh dapat
cuma melayu nie kena tengok rate and review and sambutan ...
yum yum ...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2016 08:58 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 20-11-2016 08:04 PM
I hv that feeling.skrg tgh sakit hati dgn cecilia ahern.makin merepek2. Tp ttp nk bc wpun ade buku l ...

last baca cecelia ahern ... how to fall in love
memang best and kelakar juga lah ...

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2016 04:51 PM | Show all posts
so adakah pembaca buku tegar mengalami masalah sebegini?
kalau dah buntu ... so buat apa?
main oh som one two three ka
tulis semua title buku then random pick dalam balang
apa yang dipilih tu lah dia takde nak tukar-tukar


ada seorang kawan buat cara macam tu jugak, random pick dalam balang.

saya kalau takde mood baca buku memang stop baca, tunggu mood datang. main game kat handphone dulu.

ataupun try baca genre yang rasa nak baca, tengah ada mood nak baca sastera, pulun baca buku-buku sastera. tengah ada mood nak baca buku cinta-cinta, fokus buku cinta-cinta.

bila dah start satu buku kena habiskan buku tu dulu, baru start buku lain. (dapat tahu ada orang berkebolehan baca dua tiga buku sekali harung). terfikir, tak bercampur aduk ke cerita?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-11-2016 08:43 PM | Show all posts
bianglala replied at 21-11-2016 04:51 PM
ada seorang kawan buat cara macam tu jugak, random pick dalam balang.

saya kalau takde mood  ...

ada ler baca sampai 2-3 novel
1 masa pergi kerja / sekolah
1 masa nak tidur
1 masa rasa tak rasa nak baca yang kedua diatas


ataupun ... 2-3 novel sebab tak sabar nak baca
habis 2-3 bab .. tukar buku lain .. then 2-3 bab tukar buku lain
lepas mulut buih kot ...


baca 2-3 novel serentak not me ...
yang baca banyak serentak namanya poligami ..
bukan kahwin jer poligami
membaca pun ada poligami


yang baca satu .. then habis baca satu
tu monogami ...
tu kira ermmm ok ler ... penyabar kot

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 08:43 PM | Show all posts
bianglala replied at 21-11-2016 03:51 PM
ada seorang kawan buat cara macam tu jugak, random pick dalam balang.

saya kalau takde mood  ...

hehhe..kalau saya tak ada mood, jawabnya memang sampai ke sudah tak baca
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 08:44 PM | Show all posts
fly_in_d_sky replied at 21-11-2016 07:43 PM
ada ler baca sampai 2-3 novel
1 masa pergi kerja / sekolah
1 masa nak tidur

oh baru tahu...ada poligami dan monogami

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 09:11 PM | Show all posts
bianglala replied at 21-11-2016 04:51 PM
ada seorang kawan buat cara macam tu jugak, random pick dalam balang.

saya kalau takde mood  ...

eh seronok la. last week i read grisham book + cecilia. grisham win. cecilia, sampai hr ni msh di muka surat 75
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2016 09:47 PM | Show all posts
Ipo replied at 22-11-2016 08:44 PM
oh baru tahu...ada poligami dan monogami

ada ....
memang ada ...
hehehe

Kind of Reader

Kind of Reader

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 09:50 PM | Show all posts
fly_in_d_sky replied at 22-11-2016 08:47 PM
ada ....
memang ada ...
hehehe

wah..thank you for the info
mungkin I yang last tu..Neurotic readers
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2016 10:29 PM | Show all posts
Ipo replied at 22-11-2016 09:50 PM
wah..thank you for the info
mungkin I yang last tu..Neurotic readers

omai omai .... berapa banyak la unfinished
hehehe ... takpe takpe .. cuba ler monogami dan setia baca sampai habis

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2016 10:29 PM | Show all posts
Ipo replied at 22-11-2016 09:50 PM
wah..thank you for the info
mungkin I yang last tu..Neurotic readers

omai omai .... berapa banyak la unfinished
hehehe ... takpe takpe .. cuba ler monogami dan setia habiskan

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 11:39 AM | Show all posts
fly_in_d_sky replied at 22-11-2016 09:47 PM
ada ....
memang ada ...
hehehe

dah sah monogamist. fly yang mana?

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 11:40 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 22-11-2016 09:11 PM
eh seronok la. last week i read grisham book + cecilia. grisham win. cecilia, sampai hr ni msh di  ...

grisham ni cerita pasal lawyer / law kan.

baca dua buku sekaligus ke? bila dah boring buku ni, kalih buku tu pulak?





Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 11:42 AM | Show all posts
Ipo replied at 22-11-2016 08:43 PM
hehhe..kalau saya tak ada mood, jawabnya memang sampai ke sudah tak baca

ada juga buku yang lama terhenti tak baca. maknanya masa akan datang kena ulang daripada mula balik. mood memang mempengaruhi genre buku dan semangat untuk membaca buku.

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094622s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list