Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6288
View
57
Reply

Adakah Anda Pengidap Sakit Mental, Periksa Segera Jika Ada Gejala Ini

[Copy link]

Author: CARI-HBZ    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-10-2016 05:20 AM From the mobile phone | Show all posts
miah29 replied at 21-9-2016 09:43 AM
sedikit info ye. kalau kita ada rasa perkara di atas sila pergi klinik kerajaan ( byr singgit je ni) ...

Klinik 1 malaysia boleh la ni. Nanti nak pergi. Just cakap apa masalah kita kan. 2 3 tahun lepas, aku gi jumpa doktor, pening sebab tak cukup tido. Tak leh tido malam. Dia just kata aku banyak pikir . Lepas tu bagi paracetamol. Huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 11:48 AM | Show all posts
Airabelle replied at 10-10-2016 05:20 AM
Klinik 1 malaysia boleh la ni. Nanti nak pergi. Just cakap apa masalah kita kan. 2 3 tahun lepas,  ...

smlm kwn i ada forward kt wassap psl ujian saringan kesihatan mental. u try klik link bwh ni or u masuk facebook Public Health Malaysia.

Saringan Kesihatan Mental (DASS)

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
rigorsamsa replied at 12-10-2016 11:48 AM
smlm kwn i ada forward kt wassap psl ujian saringan kesihatan mental. u try klik link bwh ni or u  ...

Thank you  
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
miah29 replied at 21-9-2016 09:43 AM
sedikit info ye. kalau kita ada rasa perkara di atas sila pergi klinik kerajaan ( byr singgit je ni) ...

sedihnya.. dia tanggalkan brg kemas mesti dia pk utk ditinggalkan kt family dia..
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
aku ni ada mslh darah gemuruh,berpeluh2...siap kdg2 ketar2 tgn.sela8lu rs kurang yakin dri,rendah diri...masalah betul kalo kene berhadapan dgn org...rs nak pecah dada mcm nak meletop..ada x apa2 supliment utk xmo bg darah gemuruh ek...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2016 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
suatumasa replied at 31-10-2016 11:51 PM
aku ni ada mslh darah gemuruh,berpeluh2...siap kdg2 ketar2 tgn.sela8lu rs kurang yakin dri,rendah di ...

Tu kurang keyakinan diri x mental
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2016 07:58 PM | Show all posts
suatumasa replied at 31-10-2016 11:51 PM
aku ni ada mslh darah gemuruh,berpeluh2...siap kdg2 ketar2 tgn.sela8lu rs kurang yakin dri,rendah di ...

yg ini boleh dilatih; semua org ada sedikit performance anxiety; ada stage fight. so, u berlatih la; sebelum talk, buat mock talk; tiap kali sy kena beri talk, sy mmg akan bagi talk tu dalam bilik, kat rumah etc ..sorang sorang; buat 4-5 kali utk satu talk maka jadi biasa lah. good luck.

eh artis pon ada stage fight jugak tau
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2016 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak buah i..perempuan..baru 14 thn..selalu mengamuk...bawa jmpa ustaz...bawa jmpa bomoh....sket je ada gangguan...yg byknya emosi..stress...ustaz cdgkan pergi jmpa pakar psikatri.....masa nak bawa jmpa pakar dia mengamuk teruk...kasihan nya tgk dia...cantik..pandai...akhirnya tewas gitu...famili selalu doakan yg baik2 untuk dia...ada masa nak melawat dia kt hospital..sblm ni dia kt rumah mak kt kg...dia masih kenal je semua...tp mgkn ada ketika nya dia takleh nak kawal emosi nya...semoga anak sedara i kembali sembuh spti biasa....
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2016 07:34 PM | Show all posts
cahaya_almas replied at 27-12-2016 08:12 PM
Anak buah i..perempuan..baru 14 thn..selalu mengamuk...bawa jmpa ustaz...bawa jmpa bomoh....sket je  ...

mengamuk macam mane?
dah cek thyroid levels, blood sugar?
creatinine tinggi tak?
Liver functions ok kah?
ni semua kena cek.
apa psychiatrist kata?

byk sgt ''budak ngamuk'', cek cek lepas setahun ''ngamuk'', rupa nyer kidney failure, creatinine beratus ratus, mane tak ngamuk sebab brain dah masuk berbagai racun. tapi ramai yg terlambat lah, mati je semua.
tak ada sakit yg Allah tak jadikan penyembuhnya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2016 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 30-12-2016 07:34 PM
mengamuk macam mane?
dah cek thyroid levels, blood sugar?
creatinine tinggi tak?

Dia mcm mental lah...dh hantar kd pakar psikatri dia tk cek ke apa yg u ckp tu...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2016 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 30-12-2016 07:34 PM
mengamuk macam mane?
dah cek thyroid levels, blood sugar?
creatinine tinggi tak?

Dia mengamuk 1 rumah dia sepahkan...kt wad kecemasan semua tk terkawal hingga dok bgi ubat...skrg duk dlm ward...hrp sgt dia cepat sihat kembali kpd asall....time free adalah org terdekat g.tgk...adik g jmpa dia terus dia ckp nk blk umah..pastu memgamuk...dia tklej nak kontrol emosi dia...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2016 09:33 PM | Show all posts
cahaya_almas replied at 30-12-2016 10:09 PM
Dia mengamuk 1 rumah dia sepahkan...kt wad kecemasan semua tk terkawal hingga dok bgi ubat...skrg  ...

hmmm kena lah mereka cek adakah masaalah dia ini organic atau psychiatric
mudahan boleh di jumpa
kesian lah jika omo 14, nak ada exams semua, dia tak berapa stable
mungkin kah hanya psychology je
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2016 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 31-12-2016 09:33 PM
hmmm kena lah mereka cek adakah masaalah dia ini organic atau psychiatric
mudahan boleh di jumpa
...

U doktor ke...anak buah i ni sbnrnya dh cuba lawan perasaan dia ...dia dh cukup kuat...sbb slps dia mcm tk sedar..dia mengamuk..gelak tnpa sbb..kami terjumpa catatan dia...catatan dia semua berunsur posotif...mgkn dia cuba lwan emosi dia sendiri masa tu...hari ni kakak i pegi melawat dia...dia mengamuk..meronta2..melompat2..bgtau nak blk umah nenek dia...nurse terpaksa ikat tgn dia....kalau kt umah pn dia tk dpt apa yg dia nak..dia akan melompat atas meja..rosakkan semua perabot kt rumah..n dia pernah cuba untuk terjun ikut tingkap.tkgkt terpaksa ditutp n pintu pn dimangga..kami tk tau apa mslah sebenar dia hadapi...mcm tak leh fikir lg mcm mana nak pulihkan keadaan dia kpd asal...
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2017 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by penmarker at 1-1-2017 12:58 AM

Kalau perempuan ada tanda2 tu elokla cek dulu sebab ketidakseimbangan hormon juga boleh sebabkan kita stress dan murung...

Saya pon mudah stress dan murung..Bp naik turun macam roller coster....Dulu sy ingat sy ada simptom sakit mental...Tapi alhamdulillah dah tahu punca... bukannya sakit mental..cuma hormon tak seimbang.. susah jadi perempuan ni...redha jela..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2017 07:40 AM | Show all posts
cahaya_almas replied at 31-12-2016 09:53 PM
U doktor ke...anak buah i ni sbnrnya dh cuba lawan perasaan dia ...dia dh cukup kuat...sbb slps di ...

yes i am a doctor; hmm jika dia endangering herself, kena lah sedate dia dgn certain psychiatric medications.
kena dapat diagnosis dari psychiatrists cepat cepat kalau begini teruk.
nak jugak dapat update dari u jika dah ada diagnosis nanti

kesian pulak dengar
byk yg physically camni yang ada emotional upheaval dan bukan psychiatric, tapi i kena kata that this is not my area

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2017 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 2-1-2017 07:40 AM
yes i am a doctor; hmm jika dia endangering herself, kena lah sedate dia dgn certain psychiatric m ...

Hmpir seminggu dah dia dlm wad...keadaan dia msh sma..mgkn sbb parent n sedara selalu g tgk dia jd dia takde perubahan.....doktor sarankan supaya jgn pergi melawat....kalau ada apa2 baik call dulu...skrg dh start abis cuti sek..kt kg dh tkde sapa2...hrp2 dia dia ada perubahanlah dlm minggu ni sbb mmg takde sape dpt g tgk dia...
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2017 09:39 AM | Show all posts
cahaya_almas replied at 2-1-2017 09:25 AM
Hmpir seminggu dah dia dlm wad...keadaan dia msh sma..mgkn sbb parent n sedara selalu g tgk dia jd ...

insyaAllah
sian kena warded
eh, ada emotional issues lah ni
depression / anxiety /schizophrenia / hypomania tak jadi cam ni (tetapi, the reaction to the psychiatric illnesses boleh jadi begini; hmm mania boleh kot)
entahlah, sy limited sikit psychiatry ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 03:21 PM | Show all posts
penmarker replied at 1-1-2017 12:57 AM
Kalau perempuan ada tanda2 tu elokla cek dulu sebab ketidakseimbangan hormon juga boleh sebabkan kit ...

mcm mna tau yg situasi due to too stressfull or hormone imbalance?hormone nie tengok thyroid function ke?

Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 04:47 PM | Show all posts
glump replied at 3-1-2017 03:21 PM
mcm mna tau yg situasi due to too stressfull or hormone imbalance?hormone nie tengok thyroid funct ...

yes TFT included lah
biasanya yg imbalanced tu female hormones
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 3-1-2017 04:47 PM
yes TFT included lah
biasanya yg imbalanced tu female hormones

Mcm mana ye sy nak pm dok...gua  fon cam tkde je tuk pm..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091084s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list