Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9116
View
136
Reply

Suami Isteri PJJ

[Copy link]

Author: farisfirdaus       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-9-2016 09:04 AM | Show all posts |Read mode
Salam,saya nak tanya kepada sesiapa yang pernah PJJ ni. Apa perasaan isteri kalau suami hanya balik 2 minggu sekali dan isteri tengah mengandung 3 bulan (anak pertama). Atas alasan kerja dan cuti pula berlainan disebabkan suami kerja di pantai timur (cuti jumaat sabtu) dan isteri cuti sabtu ahad.waktu berjumpa hanya pada jumaat malam hingga sabtu tengah hari kerana suami perlu memandu pulang ke tempat bekerja.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by siputsedut at 18-9-2016 10:58 AM

Pernah alami tp 6 bulan je...anak baru umur 8 bulan...suami di pantai timur..isteri di pantai barat..jumpa hari jumaat mlm sampai sabtu pg...sabtu suami bertolak ke pantai timur..perasaan nya awal2  sedih..susah handle anak sorang2 dan kewangan pun ketat sebab suamikene allocate duit utk travelling jauh..jadi duit nafkah pun shrunk sikit..sakit pening tanggung sendiri..kalau susah pun mampu mengadu jelah kat suami...bila dh ada anak rasa no life sbb terperap je dkt rumah...nak keluar mlm suami x izin lagipun tkut....nk keluar siang pn ssh jgk dgn anak kecik...dari rindu jd sendih jadi marah jadi benci...lama2 sediri jadi berdikari sampai satu tahap..rasa mcm ibu tunggal...hati mati rindu pun dah xde..

Jadi sebolehnya jgn lah pjj lama-lama sgt...tpt isteri adalah disisi suami...pjj kejap je boleh la atas tuntutan keje..tp sebolehnya cari lah tpt kerja yg berdekatan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2016 11:15 AM | Show all posts
siputsedut replied at 18-9-2016 10:57 AM
Pernah alami tp 6 bulan je...anak baru umur 8 bulan...suami di pantai timur..isteri di pantai barat. ...

tu la yang dialami sekarang huhu..Keje gomen dan utk jawatan saya rotation akan dibuat bila cukup 3 tahun. saya dihantar ke sini Disember 2015 ketika masih lagi bujang. Dan berkahwin pada Mei 2016. Dan isteri mengandung 3 bulan sekarang.isteri tinggal dengan mak die di selangor.Tapi memang rase letih dan stress bila dah PJJ ni. Lagi2 pikir nanti bila baby lahir..Kesian dekat isteri kene jaga sorang2. Nak bawak isteri dekat sini,tapi kedudukan kewangan tak stabil lagi. Dalam kepala fikir nak mintak tukar tapi baru 10 bulan dekat sini
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 11:48 AM | Show all posts
sabar laa..den pon skrg PJJ...tiap minggu balik tunjuk muka..bg lepas rindu..tp sebab den keje private so boleh laa resign sbb bini dah preggy..cari laa keje pape je dulu yg dekat dgn bini..xdela risau pape jd kt dia...huhu..den bakal tanam anggur laa nnt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2016 12:13 PM | Show all posts
tsuza replied at 18-9-2016 11:48 AM
sabar laa..den pon skrg PJJ...tiap minggu balik tunjuk muka..bg lepas rindu..tp sebab den keje priva ...

ikot hati memang nak bawak sini..tapi nanti mak dia pulak tinggal sorang kat sane..sakit darah tinggi..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 12:20 PM | Show all posts
farisfirdaus replied at 18-9-2016 12:13 PM
ikot hati memang nak bawak sini..tapi nanti mak dia pulak tinggal sorang kat sane..sakit darah tin ...

pulak kan..bwk jela sekali...kt sna tinggal sape je lagi selain org rmh ngn mertua?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2016 12:24 PM | Show all posts
tsuza replied at 18-9-2016 12:20 PM
pulak kan..bwk jela sekali...kt sna tinggal sape je lagi selain org rmh ngn mertua?

Aku asal Kuala Lumpur & wife pun selangor. Kira family aku & family wife dekat. Mak aku & mak mertua dua2 ibu tunggal. Mak mertua pulak ambik tempahan jahit baju kecilan. Orang tua mane nak kalau kita nak bawak terengganu ni..tu yang berbelah bagi
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 12:34 PM | Show all posts
mmg sabo n kena brtabah je la aku leh bg nasihat..sbb cousin aku camni..laki dok pantai timur.cuma beliau dok ngan mak.so mak jaga anak nye.sebulan sekali lakinye balik.kalau cuti pjg cousin aku balik uma lakinye pulak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2016 12:40 PM | Show all posts
che_kembang replied at 18-9-2016 12:34 PM
mmg sabo n kena brtabah je la aku leh bg nasihat..sbb cousin aku camni..laki dok pantai timur.cuma b ...

tula tak paham ngn gomen ni.kalau dah orang Kl tu anta Negeri sembilan atau melaka bole tahan lagi..ni hantar ke Pantai Timur..Drive je 7 jam..Duit habes travel je..Memang wajib kene tabah..wife mengadu alahan pregnant tu hanya dapat tenangkan dari telefon..Sedih pulak tgk wife kene tanggong sorang2
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 12:41 PM | Show all posts
farisfirdaus replied at 18-9-2016 12:24 PM
Aku asal Kuala Lumpur & wife pun selangor. Kira family aku & family wife dekat. Mak aku & mak mert ...

btol jugak tu...diorg bukan nak sgt jln2 jauh ni..lagi2 ada bende nk buat kt rmh mcm amik tempahan tu..sabar jela dulu..bnyk dugaan klu PJJ lama2 ni..kuatkan iman kita jela..takut jd mcm org ats kabo..dr rindu jd sakit hati jadi benci..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 12:48 PM | Show all posts
farisfirdaus replied at 18-9-2016 12:40 PM
tula tak paham ngn gomen ni.kalau dah orang Kl tu anta Negeri sembilan atau melaka bole tahan lagi ...

alahan tu bro "ambik" laa dr dia..buat akad niat nk ambik apa yg bini rasa..mcm mual2..morning sickness...aku wat gitu ngn bini aku..aku laa mendapat..loya..mual..morning sickness naseb xde lg wat mse ni..huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2016 12:53 PM | Show all posts
tsuza replied at 18-9-2016 12:48 PM
alahan tu bro "ambik" laa dr dia..buat akad niat nk ambik apa yg bini rasa..mcm mual2..morning sic ...

first time dengar bole ambik alahan isteri..betol2 bole jadi ke..kesian tengok bini pening,mual,sakit badan sampai tak larat nk wat keje..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh tau kut akan jadi cmni..wife kna bljar berdikari la..tu je..kawan aku amik master di uk, suami di korea..baru balik malaysia ank pun dh umo 2 taun..clue nya berdikari..suami pn dh duk sorg2 tu buatla part time kalau kewangan x mngizinkn..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2016 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 18-9-2016 03:02 PM
Dh tau kut akan jadi cmni..wife kna bljar berdikari la..tu je..kawan aku amik master di uk, suami di ...

Lagi jaoh huhu..tapi memang seksa la pjj ni..lagi2 isteri yg kene jaga anak kecik..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 03:16 PM | Show all posts
cuba apply tukar, kalau ada rezeki ada.. kadang2 ada je kekosongan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2016 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
YGA replied at 18-9-2016 03:16 PM
cuba apply tukar, kalau ada rezeki ada.. kadang2 ada je kekosongan..

Tula harap dapat la mntak tukar..gomen ni kadang tak paham keadaan kita ni..masalah kewangan pn salah satu sbb
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
farisfirdaus replied at 18-9-2016 12:40 PM
tula tak paham ngn gomen ni.kalau dah orang Kl tu anta Negeri sembilan atau melaka bole tahan lagi ...

Halo bro, uols ingat gomen ni hadap nak kira sekor2 pekerja dia nak anta ke mana? Kalau semua nak dok dkt dgn rumah, pastu sapa nak isi kekosongan kat tmpt lain? Masa interview mesti bukan main uols ni kata boleh je nak dihantar ke mana2. Skrg ni dok kutuk gomen pula. Bukan uols sorg je yg pjj okay? Ramai. Tp pilihan masing2 la kan? Sanggup pjj sbb tuntutan kerja. Kalau x sanggup, sila la cari alternatif kerja lain.

Kalau uols da derita sgt, bincang la leklok dgn isteri. Bawa je dia dgn mentua skali. Kalau mentua takmo pegi, maka uols perlu berjauh ke dr isteri? Or apply je la mintak tukar. Tak cuba mana tau dpt tak dpt. kalau uols cikgu, boleh je.. 4 kali dlm stahun boleh apply e-tukar kan? Kalau keje gomen biasa, apply je..rajin2 la dok kacau org spa/jpa.. Kalau dah rezeki uols laki bini, dpt la hoi. Usaha beb. Usaha.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 04:12 PM | Show all posts
Seblum kawen x pikir ke risiko bakal ber pjj
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2016 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
manehnya replied at 18-9-2016 04:12 PM
Seblum kawen x pikir ke risiko bakal ber pjj

Sy & isteri dua2 orang selangor..tapi dapat keje kerajaan dan kene hantar ke terengganu..mmg tk penah terfikir pjj sbb laki bini mmg org selangor kan
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2016 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
farisfirdaus replied at 18-9-2016 04:30 PM
Sy & isteri dua2 orang selangor..tapi dapat keje kerajaan dan kene hantar ke terengganu..mmg tk pe ...

Ko keje pe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094946s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list