Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
11028
View
42
Reply

[Trivia] Tengkolok/Destar/Tanjak [Selesai]

[Copy link]

Author: Elle_mujigae       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-7-2016 10:46 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Eva_yy_Ellin at 11-8-2016 11:00 AM
Tengkolok yang sajak dan hebat boleh diibaratkan sebagai sebuah arca yang dibina daripada 'kain nan indah,' lahir daripada tangan seorang seniman. Demikianlah sebidang kain persegi dilipat-lipat, disusun,dibentuk,dilengkuk,dipulas dan diolah demikian cara dan rupa sehingga tercipta sebuah tengkolok untuk pakaian kepala seorang raja atau bendahara,laksamana atau panglima,pahlawan atau hulubalang Melayu pada zaman lampau.

Setiap gubahan, setiap lipatan dan setiap pembentukan tengkolok mempunyai nama dan pengertian tertentu,bertepatan dengan kedudukan atau jawatan pemakainya dalam susunan pemerintahan kerajaan Melayu;demikian juga dengan warna yang digunakan.


Suatu keistimewaan, tengkolok Melayu zaman dahulu mempunyai nama-nama indah dan menarik yang diberikan kepada setiap ciptaan.
- Petikan dari buku Rupa dan Gaya: Busana Melayu, Azah Aziz.




Soalan : Pada wang kertas Ringgit Malaysia terdapat gambar Yang di-Pertuan Agong pertama Malaysia, Tuanku Abdul Rahman. Apakah nama yang diberikan pada rupa gaya tengkolok seperti yang dipakai oleh baginda itu?  












Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-7-2016 10:49 PM | Show all posts
Nice to know.

Tempat menyimpan tengkolok...

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
if not mistaken, dendam tak kesudahan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 12:27 PM | Show all posts
Tanjak Sebang Selat


kot???
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 12:29 PM | Show all posts
kalau dalam buku teks, namanya Tengkolok Agong (Tengkolok Diraja)...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 12:32 PM | Show all posts
system_failure replied at 25-7-2016 03:41 AM
if not mistaken, dendam tak kesudahan..

Destar Dendam Tak Sudah... ini kan asal Luak, Nogori 9...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 12:36 PM | Show all posts
Tanjak Laksamana Johor Riau.... pun bentuknya cam tu gak... hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 12:44 PM | Show all posts
Destar Laksamana Kedah...  
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 01:01 PM | Show all posts
Tengkolok Wang Kertas namanya.... hahaha....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2016 09:05 PM | Show all posts
telracs replied at 25-7-2016 01:01 PM
Tengkolok Wang Kertas namanya.... hahaha....

haha...so funny... tapi memang style tengkolok mcm tu kita kaitkan dgn gambar Agong kat wang kertas tu kan...selalu nampak pengantin ikut style tengkolok Agong tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2016 09:11 PM | Show all posts
system_failure replied at 25-7-2016 11:41 AM
if not mistaken, dendam tak kesudahan..
macam tajuk lagu jiwang je ni...

okay boleh diterima jawapan tu... nama gaya tengkolok tu Dendam Tak Sudah like telracs mention..

yeay..betull...

cc : mod @Eva_yy_Ellin  @NaylaArisha





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2016 09:17 PM | Show all posts
telracs replied at 25-7-2016 12:32 PM
Destar Dendam Tak Sudah... ini kan asal Luak, Nogori 9...

Agong pertama kita orang Nogori...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2016 09:23 PM | Show all posts
telracs replied at 25-7-2016 12:36 PM
Tanjak Laksamana Johor Riau.... pun bentuknya cam tu gak... hmmm

nampak sama dari depan tapi dari belakang nampak cara lipatannya lain..



kalau tengok kat blog ni..punyalah banyak gaya tengkolok..lain negeri, lain gayanya...so cool kan..orang zaman dulu  boleh detect jika seseorang itu bukan orang tempatan, based on their tengkolok style...

http://saudagar-tekua.blogspot.my/2011/10/jenis-jenis-ikatan-tanjak-destar.html




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2016 02:02 PM | Show all posts
terbaik la elle....
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2016 02:03 PM | Show all posts
next.....
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2016 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 25-7-2016 09:23 PM
nampak sama dari depan tapi dari belakang nampak cara lipatannya lain..



Best content link tu. Baru tau aku.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2016 07:09 PM | Show all posts
wau menarik!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2016 11:33 PM | Show all posts

Thank you telracs..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2016 11:34 PM | Show all posts

haha..jap cari idea..maybe soalan seterusnya pasal songket atau batik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2016 11:35 PM | Show all posts
doublethread replied at 31-7-2016 11:34 AM
Best content link tu. Baru tau aku.

best kan..tak sangka ada banyak gaya ikatan...nampak macam sama je sebelum ni..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089054s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list